
Cimpanzei sălbatici, filmați de oamenii de știință în timp ce se savurează fructe fermentate cu alcool
De mii de ani, oamenii se adună pentru a sărbători și pentru a savura un pahar împreună, însă cercetările sugerează că cimpanzeii ar putea, de asemenea, să se unească în jurul unei băuturi alcoolice, scrie The Guardian.
Cimpanzeii sălbatici din vestul Africii au fost observați în timp ce împărțeau fructe care conțineau alcool – nu în cantități care să le permită să se îmbete, dar, probabil, suficient cât să aibă senzația de amețeală provocată de bere.
Cercetătorii, conduși de oameni de știință de la Universitatea Exeter din Regatul Unit, au filmat cimpanzei care împărțeau fructe fermentate ale arborelui de pâine în parcul național Cantanhez din Guineea-Bissau.
„Pentru oameni, știm că consumul de alcool duce la eliberarea de dopamină și endorfine și, în consecință, la sentimente de fericire și relaxare”, a declarat Anna Bowland, de la Centrul pentru Ecologie și Conservare din campusul Penryn al Exeter din Cornwall.
„Știm, de asemenea, că împărțirea alcoolului, inclusiv prin tradiții precum ospățul, ajută la formarea și consolidarea legăturilor sociale”.
„Acum știm că cimpanzeii sălbatici mănâncă și împart fructe etanolice, întrebarea este: ar putea obține beneficii similare?””
Cu ajutorul camerelor activate prin mișcare, cercetătorii au filmat cimpanzeii împărțind fructul fermentat mare, dens și fibros în 10 ocazii. Conținutul de alcool al fructelor împărțite a fost testat. Cel mai ridicat nivel găsit a fost echivalentul a 0,61% alcool în volum (ABV).
„Cimpanzeii nu împart mâncarea tot timpul, așa că acest comportament cu fructele fermentate ar putea fi important”, a declarat Kimberley Hockings, de asemenea de la Universitatea din Exeter.
Deși nivelul de alcool este relativ scăzut, cimpanzeii mâncau o mulțime de fructe în fiecare zi, astfel că ar putea ingera o cantitate destul de mare de alcool, a spus ea. „Ei se pot hrăni cu kilograme de substanță în fiecare zi. Este, probabil, analog cu noi sorbind o bere ușoară”.
Hockings și colegii ei au publicat în 2015 o lucrare care descrie modul în care cimpanzeii din Africa de Vest au furat și au consumat alcool din sevă de palmier creat de oameni.
Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că este puțin probabil ca cimpanzeii să se „îmbete” cu fructul arborelui de pâine, deoarece acest lucru nu le-ar îmbunătăți șansele de supraviețuire.
Împărțirea fructelor fermentate părea să aibă loc între toate vârstele și sexele. Două femele adulte, poreclite Chip și Até, au fost văzute ignorând o bucată mai mare de arbore de pâine în favoarea unei bucăți mai mici, dar fermentate.
Doi masculi adulți, Mandjambé și Gary, au fost observați apropiindu-se de fructele de pâine coapte cu poziții agresive. Mandjambé a luat o bucată și a început să se hrănească, în timp ce un alt mascul adult, Bobby, l-a ținut la distanță pe Gary. În cele din urmă, toți au gustat din fructele de pâine coapte din vecinătate.
Lucrarea, care apare în revista Current Biology cu titlul „Wild chimpanzees share fermented fruits”, pune întrebarea: „Originile comportamentului de ospăț derivă dintr-un strămoș comun?”
Hockings a declarat: „Trebuie să aflăm mai multe despre faptul dacă cimpanzeii caută în mod deliberat fructe etanolice și cum le metabolizează, dar acest comportament ar putea fi primele etape evolutive ale ospățului. Dacă este așa, sugerează că tradiția umană a ospățului își are originile adânc în istoria noastră evolutivă.”
Ea a spus că numărul de cimpanzei observații a fost mic, dar că ar putea duce la „o explozie” a cercetărilor pe această temă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.