Cină de lux la limita superioară a atmosferei terestre, pentru 120.000 de euro
Servirea unei mese cu stele Michelin la limita superioară a atmosferei terestre ar putea deveni realitate anul viitor, dacă firma franceză Zephalto va reuși să obțină ceea ce dorește, informează CNN Travel.
Întreprinderea de turism spațial, fondată de fostul controlor de trafic aerian Vincent Farret d’Astiès, vinde în prezent rezervări pentru viitoarele călătorii într-o capsulă presurizată, denumită Celeste, atașată la un balon stratosferic.
Această capsulă va urca la o altitudine de 25 de kilometri, oferind oaspeților posibilitatea să se minuneze de curbura Pământului. Între momentele în care vor admira priveliștile, călătorii vor fi serviți cu stil.
Rezervările se vând la prețul de 10.000 de euro (aproximativ 10.900 de dolari) și le oferă cumpărătorilor șansa de a obține un loc în momentul în care biletele vor fi puse în vânzare. În total, o călătorie pe Celeste vă va costa 120.000 de euro (aproximativ 131.100 de dolari).
Zephalto a declarat pentru CNN Travel că locurile de la bordul primelor zboruri de la sfârșitul anului 2024 până la mijlocul anului 2025 au fost deja ocupate, iar acum se vând rezervări pentru sfârșitul anului 2025.
Celeste promite să transporte șase pasageri și doi piloți la altitudine maximă în doar 90 de minute, cu o viteză de patru metri pe secundă. Capsula va pluti apoi deasupra Pământului timp de trei ore – timp suficient pentru a savura o masă cu mai multe feluri de mâncare și câteva pahare de vin francez bun.
Farret d’Astiès a declarat pentru CNN Travel că, în timp ce opțiunile de mâncare și băutură ale Celeste vor fi luxoase, „priveliștea și călătoria în general rămân punctul central al ofertei, permițând oaspeților să aprecieze și să se bucure de frumusețea împrejurimilor”.
Mese la mare altitudine
De când Dennis Tito, primul „turist spațial” din istorie a atins cerul în 2001, puțini au fost cei care i-au călcat pe urme. Însă, în ultimii ani, companii de turism spațial cu profil înalt, precum SpaceX, Blue Origin și Virgin Galactic, au făcut demersuri în acest domeniu, promițând să facă din spațiu următorul loc de vacanță obligatoriu de vizitat.
Zephalto, fondată în 2016, nu este singura companie care speră să transporte pasageri într-un balon cu aer cald de lux. Compania din Florida Space Perspective acceptă în prezent rezervări pentru nava sa Spaceship Neptune.
Merită să ne amintim că există o mare diferență între o călătorie în spațiul orbital – care implică decolări de mare viteză care distrug gravitația și o durată mai lungă – și spațiul suborbital, în care călătorii sunt expuși pentru scurt timp la imponderabilitate și la priveliști din spațiu în timpul unui zbor până la marginea atmosferei, la 60 de mile deasupra Pământului.
Iar călătoriile la „granița spațiului” – precum cele propuse de Zephalto și Space Perspective – sunt din nou diferite.
Aceste capsule nu vor atinge de fapt spațiul suborbital, dar vor zbura totuși la o înălțime semnificativ mai mare decât un avion comercial obișnuit. Asta înseamnă priveliști minunate ale Pământului și ale stelelor, dar fără pierderea gravitației și senzația de imponderabilitate însoțitoare.
Farret d’Astiès compară atmosfera din interiorul Celeste cu cea din avion, dar cu priveliști mai incredibile și senzații de lux. Interiorul capsulei presurizate este proiectat în prezent de designerul francez Joseph Dirand. Proiectele nu au fost încă făcute publice, dar Zephalto promite că vor emana „savoir-faire francez”.
„Rafinat și elevat”
În timp ce viitorii bucătari ai Celeste nu au fost încă anunțați, ideea este că va exista o ușă rotativă de maeștri culinari care vor avea libertatea de a alege ce se va afla în meniu. Zephalto dorește ca „bucătarii să își poată exercita licența creativă și să asigure capacitatea de a personaliza experiența oaspeților pentru a oferi ceva rafinat și elevat” – astfel încât unii bucătari ar putea decide că masa ar trebui să aibă loc înainte, și nu în timpul călătoriei.
Zephalto spune că a colaborat îndeaproape cu agenția spațială franceză, CNES, la acest proiect și numără compania de aviație Airbus printre partenerii săi. Compania spune că balonul, care va fi alimentat cu heliu, va trebui să aibă aceleași certificări ale Agenției Europene de Siguranță a Aviației ca și un avion comercial.
Zephalto spune că a finalizat trei zboruri de testare parțiale pilotate, un altul fiind programat pentru sfârșitul acestui an, care urmează să parcurgă întreaga călătorie. Zborurile vor fi deschise persoanelor de toate vârstele și nu este necesară nicio pregătire prealabilă.
Deocamdată, Celeste este planificat să decoleze din Franța, dar Zephalto speră să se extindă la nivel global în scurt timp.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu