G4Media.ro

Cinci destinații turistice în Europa, mai puțin cunoscute, pentru tinerii care caută…

Foto: Ilona Bellotto, Unsplash

Cinci destinații turistice în Europa, mai puțin cunoscute, pentru tinerii care caută alternative la cele de top

Vrei să te plimbi în Europa în această vacanță? Continentul are multe de oferit în ceea ce privește turismul, iar multe destinații sunt arhi-aglomerate, atrăgând ca un magnet turiștii străini iar pe acestea le regăsim în top atât ca atracții cât și ca prețuri. Este bine de știut că aceleași țări oferă destinații mai puțin celebre, mai puțin vizitate și prietenoase cu tinerii, din punct de vedere al obiectivelor turistice, gastronomiei și altor activități de relaxare.

Iată o listă de destinații alternative cu potențial, cinci din alte țări europene și bonus, una din România. 

Ce orașe vizitezi în această vară? Spune-ne la rubrica de comentarii, la finalul articolului .

  1. Maribor, Slovenia

Europa centrală și de est începe să apară din ce în ce mai mult pe listele de „țări de vizitat” ale oamenilor, în special cei din noile generații. Și pe bună dreptate. Un oraș precum Maribor, situat în partea de nord-est a Sloveniei poate nu sună incitant, însă cu siguranță merită măcar să afli despre el. 

Foto: Katja Nemec, Unsplash

Aflat în mijlocul regiunii celei mai bogate viticol a Sloveniei, Maribor oferă pasionaților și amatorilor de vin acces la cea mai veche viță de vie. Situată într-o clădire veche de lângă râu, (cu propriul bar chiar afară), vița de vie Modra Kavčina are peste 400 de ani și deține recordul pentru cea mai veche viță de vie din lume care încă poartă struguri. Tot plin de viță de vie este și Pyramid Hill – un deal înalt ce oferă priveliști instagramabile într-un spațiu plin de natură. Iar încărcătura istorică a faptului că aici se afla Castelul Maribor face acest loc cu atât mai special. 

Iar pentru cei ce preferă zonele urbane istorice, Piața Principală a Orașului Maribor oferă fix doza de istorie și de cultură cu care să pleci dintr-o vacanță. Cunoscută și sub numele Glavni trg, piața este înconjurată de clădiri istorice construite în stil romanic. 

Maribor, Slovenia
Foto: Leonhard Niederwimmer, Unsplash

Cel mai apropiat aeroport de acest oraș este cel din Ljubljana, iar un zbor dus-întors pentru o persoană din București în plin sezon turistic începe de la 156 de euro, iar cazările încep de la 135 de euro la hotelurile ceva mai depărtate de centru pentru două persoane pe trei nopți. Când aleg Slovenia, mulți turiști se opresc în Ljubljana, însă și Maribor merit cel puțin luat în considerare. 

2. Cittadella, Italia

Pentru o excursie în Italia cu un itinerariu ce vizează mai multe orașe nord italiene, Citadella este locația ideală de început. Acest orășel este situat strategic în centrul Regiunii Veneto din nordul țării, la aproximativ o oră de mers cu mașina de Veneția și Verona și la trei de Milano sau Florența.  Înainte, însă, de a porni spre celelalte orașe, ar fi ideal să faci o plimbare pe lângă zidurile sale medievale

Citadella, Italia
Photo by Dmytro Shevchyk on Unsplash

Cunoscută oficial sub numele de Pasarela Ronda, aceasta este aceeași alee pe care patrulau soldații cu secole în urmă. În urma unui efort de restaurare la scară largă care a durat câțiva ani, în 2013, pasarela Cittadella a fost deschisă vizitatorilor acestui mic oraș italian. Până în prezent, rămâne singura pasarelă de patrulare medievală, complet eliptică și accesibilă pe jos din Europa. 

Odată ce ai terminat de patrulat Citadela pe Pasarela Ronda, poți o iei la pas prin micuțul centru istoric al orașului.

Piața Pierobon este principalul punct de referință pentru centrul istoric. Aceasta este înconjurată de înlănțuiri de case frumoase, iar corpul imens al catedralei îi face umbră. Și că tot veni vorba… Domul din Citadella este și el de neratat. Odată ajuns în fața acestei catedrale, te vei vedea nevoit să faci câțiva pași în spate și să-ți ridici privirea cât de sus poți pentru a o putea admira în întregime.

Foto: Gwen Fran, Flickr

Cam atât e de înaltă. Și odată ajuns cu privirea acolo, între stâlpi vei putea citi în latină „Domus Dei et Porta Coeli” care s-ar traduce în „Casa lui Dumnezeu și Poarta Raiului.” Unul dintre cele mai apropiate aeroporturi de Cittadella este cel din Bologna, iar un bilet dus-întors din București  pentru o persoană ajunge la 150 de euro. O cazare în apropiere de centrul orășelului poate ajunge și la 220 de euro pentru 3 nopți, 2 adulți. 

3. Essen, Germania

Pentru Germania există multe opțiuni pentru multe gusturi și, indiferent care sunt ale tale, sigur găsești ceva pe măsura lor în Essen. Și mai ales dacă ești genul de turist mai neconvențional, cele trei recomandări de mai jos s-ar putea să te surprindă.. 

Dacă ești genul de tânăr care  preferă arta modernă în detrimentul celei clasice, Muzeul Folkwang este pentru tine. Fondat în 1902 în Hagen și mutat în Essen în 1921 când colecția sa a fost vândută orașului, renumitul muzeu oferă expoziții ce cuprind toate mișcările artistice din Europa începând cu romantismul din secolul 19 și până la expresionismul abstract de după Al Doilea Război Mondial. 

Essen, Germania
Foto: Christian Keybets, Unsplash

Este bine cunoscut faptul că Germania este o țară puternic industrializată, iar asta se poate observa și vizitând Complexul industrial al minei de cărbune Zollverein. Cea mai renumită instalație industrială din Ruhr și un sit al Patrimoniului Mondial, Complexul Zollverein este o vastă mină de cărbune și o fabrică de cocsificare ce a funcționat vreme de aproape 150 de ani. Complexul Zollverein a fost, de asemenea, descris ca fiind cel mai frumos, pentru arhitectura curată în stil Bauhaus a Puțului 12, finalizată în 1932. Complexul de 100 de hectare a fost vândut orașului după ce s-a închis și a devenit rapid monument și sit UNESCO.

Foto: Frank Weichelt, Unsplash

Și pe lângă industrie, Germania se  bucură și de clădiri cu arhitectură aparte. Una dintre acestea se află chiar în Essen, anume Catedrala EssenSculptată în 980 și acoperită cu foiță de aur, această catedrală include cea mai veche sculptură a Fecioarei Maria din lume și cea mai veche sculptură medievală de sine stătătoare la nord de Alpi. Secțiunea vestică a bisericii și cripta sunt, de asemenea, din dinastia Ottoniană din anii 900. Restul bisericii datează din secolul al XIII-lea, iar această parte a suferit daunele unui bombardament din 1943, care a lăsat cripta și partea de vest  în mare parte nedeteriorate.

Cel mai apropiat aeroport de oraș este cel din Dusseldorf, iar prețurile pentru un bilet dus-întors cu plecare din București încep de la 180 de euro pentru o persoană. În ceea ce privește cazările, prețul unei camere de două persoane pentru trei nopți pornește de la 190 de euro în apropierea centrului orașului. 

4. El Palmar, Spania

Vara pentru mulți înseamnă plajă și distracție pe plajă și poate chiar surf, de ce nu? Pentru astfel de activități El Palmar poate fi destinația ideală. Situat în sudul Spaniei, pe Costa de la Luz, El Palmar oferă o plajă de aproximativ 8 km lungime cu valuri ale Atlanticului prietenoase cu începătorii în ale surfului și chiar și tabere de surf. O gustare e mereu binevenită și, indiferent că e înainte sau după surf, A-Frame Oasis oferă în principal pâine prăjită cu avocado, boluri cu smoothie și kombucha. După o zi întreagă de valuri și plimbat pe plajă, cel mai bine poți încheia cu o cină clasică spaniolă într-un restaurant local

El Palmar, Spania
Foto: Noah Nieva, Unsplash

În materie de distracție de noapte, barurile de pe plajă sunt ideale pentru tineri, fiind în mare parte vizitate de cei cu vârste de 20+ ani. 

El Palmar, Spania
Foto: Christopher Eden, Unsplash

Pentru variante inedite de cazare poți opta pentru Kampaoh – un loc de camping lângă plajă unde prețurile încep de la 60 de euro de persoană pentru două nopți. Cel mai apropiat aeroport de această locație este cel din Corvera (Region de Murcia) unde un bilet dus-întors pentru o persoană cu plecare din București pornește de la 300 de euro. 

5. Biarritz, Franța

Rămânem la capitolul surf și la deschiderea la Oceanul Atlantic, iar Biarritz este considerată capitala europeană a surfului. Situat în sud-estul Franței, fostul sătuc de pescari Biarritz a revenit în atenția publică odată cu vizita întâmplătoare a scenaristului Peter Viertel în 1956. În contrast cu arhitectura și atmosfera de epocă a celor două clădiri menționate, turiștii mileniali sau din Generația Z sunt mai atrași de magazine de haine vintage sau de cafenelele cu specific vegan

Foto: Eric TERRADE, Unsplash

Alte activități de zi includ statul de pe șezlongurile de pe La Grande Plage, plaja principală a localității, cu o sticlă de vin privind surferii cum înfruntă valurile Atlanticului.  Pasionații și amatorii de gastronomie aleg fructele de mare proaspete de la sau tapas-urile. 

Apusurile de soare sunt de neratat în partea asta a lumii. Astfel, oamenii aleg locații precum cafenele sau cabane pe dealuri, de unde apusurile de soare care se lasă ușor pe Plage de la Côte des Basques sunt ceva cu adevărat de văzut. După lăsarea serii sigur se găsește și o petrecere pe plajă pe undeva. 

Foto: Ilona Bellotto, Unsplash

Hotelurile sunt destul de costisitoare în zonă, însă alte opțiuni de cazare mai accesibile pot porni de la 40 de euro pentru o singură persoană. Cel mai apropiat aeroport de locație este Biarritz – Anglet – Bayonne, iar prețurile dus-întors din București pentru o persoană pornesc de la 300 de euro. 

Bonus: Oradea, România

Ca bonus, am ales o recomandare și din România întrucât și țara noastră are multe de oferit și am mers pe Oradea ca alternativă la celelalte deja clasice orașe din Vest. 

Numită și „capitala Art Nouveau a României”! datorită multitudinii de clădiri ce aparțin acestui stil, Oradea a fost și este un oraș cu o puternică prezență a minorităților etnice care au ajutat la dezvoltarea culturală și arhitecturală a orașului. 

Foto: Dan Simai bihoreanul.ro

Plimbarea prin oraș poate începe cu Podul Intelectualilor. Cu o istorie de 150 de ani, acest pod face legătura între parcurile Libertății și 1 Decembrie, între facultățile de Medicină și Drept și dintre cei care au ales să marcheze momentul ajungerii pe pod prin punerea unui lacăt închis. Și pentru că e frumos afară și deja ești între parcuri, poți face o pauză și să te oprești să asculți artiștii stradali din Parcul Libertății sau, dacă ești priceput, poți cânta chiar tu la pianul amplasat în foișorul din parc. 

Oradea
Foto: oradeainimagini.ro

O plimbare de 15 minute pe jos de pe pod te aduce în fața Templului Francmasoneriei din Oradea, probabil cea mai spectaculoasă clădire din oraș din punct de vedere arhitectural. 

Cu doar 10 lei biletul de adult și 5 lei cel de copil, vizita în templu face o incursiune în istoria acesteia și în cea a culturii francmasone din România. Turul  prezintă structura lojii masonice inițiale cu Sala Templului, Sala pașilor pierduți, Cabinetul de reflexie, Biroul Maestrului Lojii şi o sală expoziţională cu obiecte specifice.

Surse:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Țara Bascilor 👍🏻
    Țâță de mâță.

  2. Ma duc in Spania, pana la Atlantic, ca sa mananc pâine prăjită cu avocado, boluri cu smoothie și kombucha…