G4Media.ro

Cinci expoziții de artă și istorie pe care poți să le vezi…

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

Cinci expoziții de artă și istorie pe care poți să le vezi în Constanța când iei pauză de la plajă

Cu sezonul estival în toi și festivalurile care bat la ușă, litoralul românesc este din nou în atenția turiștilor – pentru cei care nu sunt atrași doar de plaje și muzică, totuși, muzeele din Constanța  oferă o serie de expoziții temporare pasionaților de istorie și artă. G4Media vă prezintă cinci expoziții  temporare care pot fi vizitate rapid și ieftin după o zi la mare.

Muzeul de Artă – “ferestre” și explozii de culori

Pentru pasionații de artă abstractă și contemporană, Muzeul de Artă Constanța a amenajat, până la începutul lunii iulie, expoziții temporare care includ lucrări semnate de doi artiști români contemporani ale căror activități profesionale sunt legate de orașul de la malul mării  – Ion Anghel și Cornelia Gherlan. 

Secțiunea pentru expoziții temporare de la parterul muzeului este dominată de expoziția “Agorafobia”, o colecție de zeci de tablouri, gravuri și sculpturi, sau “ferestre” așa cum le numește artistul Ion Anghel, lector la Universitatea de Arte București. Expoziția de la Muzeul de Artă este cea mai recentă vizită pe litoralul românesc a artistului ale cărui lucrări au fost incluse în numeroase expoziții personale și de grup în ultimii ani, atât în România (multe dintre ele în Dobrogea) cât și în străinătate.

“Ferestrele mele par a fi vitralii câ, invadate de gloata de catrafuse din atelierul meu, obiecte fade, a căror claustrofobie se luptă pentru eliberare, sau măcar să ajungă pe partea exterioară a geamului, acolo unde se află privitorul. Odată cu câștigarea independenței, ele nu vor mai fi povara mea, ci a celorlați. Spirituală…” este mesajul transmis de artist, care îi întâmpină pe vizitatori la intrarea în prima sală a expoziției.

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est
sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est
sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est
sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

 

Nivelul superior al muzeului este, în schimb, capturat de explozia de culori a picturilor abstracte semnate de Cornelia Gherlan, pictoriță și graficiană născută din Medgidia, Constanța, expuse în cadrul expoziției “Dintr-odată Eu”

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est
sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

“Truda Perpetuă a creatorului, frământările și bucuriile sale, liniștea, deopotrivă cu neliniștea ne învăluie de îndată prețiosul dozaj de forme și culori, tribut al triumfului vieții, în orice condiții. Apele liniștite sunt adânci, îmi spun după fiecare întâlnire cu Cornelia Gherlan”, este descrierea oferită de Mădălina Mirea, curatoarea expoziției.

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est
sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

Muzeul de Artă este deschis de miercuri până duminică în intervalul 10:00 – 18:00, cu specificația că ultima intrare pentru a viziona expozițiile personale trebuie făcută cu cel puțin 30 de minute înainte de încheierea programului. 

Prețul unui bilet este de 15 lei pentru un adult, 8 lei pentru pensionari și 4 lei pentru elevi și studenți. Intrarea pentru copiii mai mici de 7 ani este gratuită.

Muzeul Ion Jalea – revederea dintre tată și fiică

Muzeul Ion Jalea, care la prima vedere ar putea fi confundat cu o casă mai luxoasă, este unul din cele mai importante edificii culturale din țară dedicate exclusiv culturii – deși este doar o aripă a Muzeului de Artă, el găzduiește, în prezent, multe dintre cele 227 de sculpturi donate de sculptorul Ion Jalea și familia sa orașului de-a lungul timpului. Este cea mai mare colecție din țară a unuia dintre cei mai importanți artiști plastici ai României din secolul XX.

 

sursa foto: Info Sud-Est
sursa foto: Info Sud-Est

Până la finalul lunii iunie, muzeul găzduiește o expoziție specială: Un dialog artistic între Ion Jalea și fiica sa, Ala Jalea Popa (1926 – 2017). Vizitatorii muzeului vor avea ocazia, până la data de 30 iunie, să admire mai multe sculpturi și tablouri semnate de artistă alături de lucrările tatălui ei în cadrul expoziției apt denumită “REvedere”, 

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est
sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est
sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

Programul și tarifele sunt identice cu cele ale Muzeului de Artă Constanța, instituția de care aparține și Muzeul Ion Jalea.

Muzeul de Artă Populară – haine tradiționale românești, din Argeș până în Serbia

Pentru oamenii interesați de aspecte ale vieții cotidiene din trecut, Muzeul de Artă Populară din Constanța a pregătit două expoziții de piese vestimentare populare. 

Expoziția temporară “Costumul popular din Argeș și Muscel”, care va rămâne deschisă până la 30 iunie la parterul muzeului, prezintă o colecție de haine tradiționale purtate de românii și ungurii din mai multe zone ale Argeșului în ultimele trei secole. 

 

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

Piesele vestimentare, donate de Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Argeș, sunt însoțite de pliante informative prin intermediul cărora vizitatorii pot afla de contextele sociale în care acestea erau purtate, istoria apariției diferitelor stiluri pe teritoriul românesc și date tehnice despre cum erau hainele create.

La etaj, în schimb, se regăsește o expoziție similară, dar care îi poartă pe observatori din vestul Munteniei în Serbia, mai precis în Valea Timocului și în Voivodina.

Potrivit reprezentanților muzeului, expoziția “Românii din Serbia”, care va fi deschisă până la 14 iulie, este alcătuită în totalitate din piese oferite muzeului de colecționarul privat Emilian Madoșă.

Expoziția oferă o scurtă privire asupra straielor tradiționale, dar și a istoriei complexe a minorității românești din estul și nord-estul Serbiei.

Muzeul este deschis în fiecare zi, de miercuri până duminică, în intervalul 09:00 – 17:00, iar prețul unui bilet începe de la 15 lei pentru un adult, cu un tarif redus pentru pensionari (8 lei) și elevi/studenți (4 lei). Intrarea este gratuită pentru copiii mai mici de 7 ani și pentru oamenii cu handicap.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...