G4Media.ro

Cinci insule grecești de care poate ai auzit mai puțin, dar te…

sursa foto: Unsplash

Cinci insule grecești de care poate ai auzit mai puțin, dar te pot surprinde plăcut într-un weekend

Grecia are 227 de insule populate din puzderia totală de 6000. Te gândești unde ți-ai putea petrece un weekend sau concendiul, pe care din cele peste 200 de insule, în afară de celebrele și deja foarte căutatele Santorini, Zakynthos, Mikonos, Corfu sau Creta? Iată mai jos cinci insule de care ai auzit poate mai puțin, dar unde peisajele superbe și atmosfera te pot surprinde plăcut într-o scurtă escapadă:

Patmos, ”Ierusalimul” din Mareea Egee 

Patmos este raiul de seninătate în care se spune că Sfântul Ioan și-a scris Evanghelia. Ideală pentru reîncărcarea bateriilor, această insulă este un șir lung de plaje aproape pustii și locuri de pelerinaj. Un total de 51 de complexe monahale, biserici, pustnice și mănăstiri bogat decorate conferă lui Patmos o aură spirituală unică. Unele dintre situri, cum ar fi Mănăstirea Sfântului Ioan Teologul și Peștera Sacră a Apocalipsei, sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, conform Le Figaro.

Seara, societatea locală și vizitatorii se adună în piețele din portul Skala sau din satul Chora, situat pe vârful dealului, pentru a împărtăși un moment de convivialitate (ansamblu de relații de toleranță între persoane sau grupuri aparținând aceleiași societăți- n.red) într-o atmosferă relaxată și liniștitoare. 

În Patmos, totul îndeamnă la un refugiu spiritual: străduțe pașnice întrepătrunse, plaje de pietricele colorate, mici golfulețe izolate, mărginite de tamarisc și stufăriș, o natură complet conservată, poteci vechi marcate pentru a lega cătunele și diferitele puncte de interes ale insulei și, în largul coastei, insulița Agios Georgios, la care se poate ajunge înotând.

sursa foto: Unsplash

Chios, o aromă orientală în nordul Egeei

Mastiha? Este lacrima de rășină a unui copac endemic din insula Chios: fisticul, a cărui cultivare a făcut norocul și nenorocirea insulei de-a lungul diferitelor cuceriri ale regiunii. Îndreptându-ne spre est, la o aruncătură de băț de coasta turcească, unde legenda spune că s-a născut Homer, mai notează Le Figaro.

În Chios, peisajele nu sunt albe și albastre. Pyrgi își etalează faimoasele fațade albe și gri cu decorațiuni geometrice și o multitudine de motive, fiecare mai uimitor de creativ decât cel precedent, iar mastiha se combină cu dulciuri, cocktailuri și produse cosmetice. Dacă nu cumva preferați „souma”, alcoolul local de smochine, sau un lichior de citrice, o altă specialitate a insulei. Fructele confiate, roșiile mici care se usucă în ciorchini, mierea, migdalele, natura generoasă și atmosfera foarte orientală din Chios au un parfum voluptuos. Chios este, fără echivoc, o insulă a dulceței și a plăcerii.

sursa foto: Unsplash

Milos, insula vulcanică din Ciclade

Îl cunoaștem după numele său pentru Venus expusă în Muzeul Luvru, dar îl descoperim cu uimire pentru comorile sale geologice, scrie Le Figaro. Alb și albastru ca toate Cicladele, în Milos, roca de un alb imaculat conferă albastrului mării o profunzime și o strălucire prodigioase. Cel mai bun mod de a vă delecta cu frumusețea tuturor acestor peisaje lunare este să faceți un tur al insulei cu caiacul.

Puteți plonja în golful Sarakiniko din vârful stâncii sau din Kleftiko în ascunzătorile subacvatice ale piraților, să vâsliți din golfulețe până pe plaje sau de-a lungul micilor porturi de pescuit multicolore cu picioarele în apă.

Dacă nu preferați să vă îndreptați spre mare cu o vâslă sau să faceți windsurf de pe plaja de nisip alb din Provatas, admirați insulițele de bazalt negru de la est, plajele argintii de la sud sau golfulețele de rocă roșie cu izvoare fierbinți din care se scurg vapori de sulf.

sursa foto: Unsplash

Kalymnos, faimoasă pentru pescuitul de bureți

Kalymnos, la est, la o aruncătură de băț de coasta turcească, este o insulă din Dodecanez, cunoscută încă din timpurile homerice pentru pescuitul de bureți, care presupunea ca scafandrii să aibă o respirație ieșită din comun înainte de inventarea costumului de scafandru, mai arată topul realizat de Le Figaro. Astăzi, insula își pune în valoare o altă bogăție: stâncile sale calcaroase, un paradis pentru alpiniști și iubitorii de cățărare cu coarda sau cu mâinile goale.

Din 2006, Festivalul Internațional de Escaladă Kalymnos Climbing a atras mii de alpiniști din întreaga lume, care au venit să exploreze cele 2700 de trasee deja deschise de-a lungul pereților vertiginoși răspândiți pe toată insula.

De la pereții verticali de deasupra mării de lângă Pothia, până la stâncile dantelate, peșterile și pantele din Galatiani, traseele sunt împărțite pe sectoare geografice și niveluri de dificultate. Kalymnos este deopotrivă o insulă a plăcerii și a provocărilor, fie că escaladați singur sau în cadrul unui traseu organizat.

sursa foto: Unsplash

Syros, cândva unul dintre cele mai mari porturi din Marea Egee

Cândva, capitala insulelor Ciclade era unul dintre cele mai mari porturi din Marea Egee, între est și vest, mai notează sursa citată. Astăzi, insula strălucește cu farmecul suveran al Ermoúpolis și cu maiestuosul său tribunal, teatrul de operă și numeroasele sale festivaluri culturale. În ultimii ani, Syros a jucat cartea ecologică. În 2018 a fost una dintre primele insule „fără pungi de plastic”, iar anul acesta deschide sezonul turistic cu o campanie de geoturism tematică pentru a-și prezenta comorile naturale.

Turiștii pot lua micul dejun în port și să se plimbe pe străzile pietruite ale orașului, degustând cel mai bun loukoum de trandafir din Grecia, să savureze un ouzo într-o tavernă cu picioarele în apă, urmat de un traseu de drumeție pentru a vedea apusul soarelui peste Ciclade.

sursa foto: Unsplash

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ceva accesibil cu masina aveti?