Cinci întrebări-cheie când cumperi o mașină electrică
Pe măsură ce automobilele cu motoare termice își pierd din popularitate, o mare parte dintre clienți preferă achiziționarea unui model cu motor electric. Totuși, fiind încă o tehnologie la început de drum, aceasta prezintă anumite beneficii dar și unele compromisuri demne de luat în seamă.
1. Autonomia reală a mașinii este suficientă?
Prima problemă importantă a unei mașini electrice este autonomia/distanța posibilă de parcurs până la descărcarea bateriei. În majoritatea cazurilor, producătorii promit între 200-700 km autonomie cu o singură încărcare, însă este bine-cunoscut faptul că în realitate cifrele sunt mai mici.
Astfel, este recomandat să alegeți un exemplar al cărui autonomie este satisfăcătoare pentru nevoile dvs. de transport zilnice deoarece chiar dacă locuiți sau lucrați aproape de o stație de încărcare, nu puteți fi 100% siguri că o veți găsi liberă, funcțională sau că veți fi dispuși să lăsați frecvent mașina la încărcat.
Ciclurile de încărcare-descărcare ale bateriilor autovehiculelor electrice sunt limitate, iar cu timpul, capacitatea de încărcare va scădea și, implicit, autonomia. Acesta este un motiv în plus pentru a alege o mașină cu o autonomie promisă „peste așteptări” astfel încât să vă bucurați în condiții reale de măcar 60-70% din valoarea acesteia.
2. Unde încarc mașina?
Stațiile de încărcare ale autovehiculelor electrice sunt în creștere, dar în continuare există județe unde acestea sunt mai rare sau chiar nu există. Un alt lucru de menționat este că adesea, stațiile sunt ocupate, iar încărcarea unei mașini poate dura între 30-50 minute în regim fast-charge sau puteți avea „ghinionul” să găsiți stația ocupată de un plug-in hybrid care se va încărca în mai mult de 4 ore.
Mai sunt de menționat cazurile în care persoana care a ocupat stația nu a efectuat un check-in în aplicație, iar dacă vă bazați pe acea stație într-un traseu în afara orașului este posibil să pierdeți ceva timp până când veți putea „face plinul”.
Dacă aveți posibilitatea instalării unei stații de încărcare acasă, această problemă se simplifică substanțial, rămânând doar nevoia de a ajusta traseele extraurbane în funcție de disponibilitatea unui punct de încărcare.
Ca sfat general, încercați să aveți mai multe variante apropiate cu stații disponibile pentru ca în eventualitatea în care nu reușiți să încărcați, autonomia să vă permită parcurgerea distanței până la următorul punct de încărcare.
3. Voi achiziționa mașina second-hand sau nouă?
Prețurile automobilelor electrice sunt în continuare crescute, comparativ cu modele similare ce folosesc un motor cu combustie internă. Din acest motiv, unii cumpărători vor fi nevoiți să aleagă între un exemplar nou dar dintr-o clasă mai mică sau un model mai spațios dar la mâna a doua.
Achiziționarea unei mașini noi are avantaje numeroase, cu precădere garanția (în general – 3-5 ani garanție totală și 8 ani garanție pe acumulator). Mai mult decât atât, prin intermediul programului Rabla Plus veți beneficia de o reducere de 45.000 de lei + tichetul Rabla de 6.500 de lei și, după caz, alte promoții acordate de către dealer. Vorbim astfel de o potențială reducere de 10.000-11.000 € din prețul de listă.
Totuși, chiar și după aplicarea acestor bonusuri, unele modele vor fi în continuare costisitoare, iar din acest motiv, unii clienți preferă varianta second-hand.
Deși prețul este mai mic, riscurile cumpărării unei mașini electrice second-hand sunt semnificative. Este important ca acumulatorul să fie într-o stare bună de funcționare (lucru verificabil prin intermediul documentației de la reprezentanță sau efectuarea unei diagnoze autorizate a întregului sistem). Chiar dacă unele defecte pot fi remediate relativ ieftin, prețul înlocuirii complete poate fi mai mare sau egal cu valoarea mașinii.
Nu este ieșit din comun ca această operațiune să coste între 3.000-15.000 €, bani care puteau fi folosiți pentru achiziționarea unui exemplar nou. Garanția pe acumulator trebuie să fie în termenul de valabilitate, chiar dacă mașina nu este nouă, iar dacă găsiți un model cu garanție valabilă, aceasta merită diferența de preț în eventualitatea în care apare o problemă.
Asemănător cu orice altă mașină second-hand, automobilele electrice pot avea probleme similare, de la sisteme de climatizare cu probleme, sistem de frânare, direcție, suspensie și alte defecte specifice unei mașini „trecute de prima tinerețe”. Este recomandat să efectuați o verificare într-un service autorizat înainte de a plăti o sumă consistentă pe un bun la mâna a doua.
Dacă luați decizia de a achiziționa o mașină electrică second-hand, pe lângă verificările tehnice și condițiile transferării/aplicării garanției, este indicat să efectuați și o verificare a istoricului acesteia. Astfel, aveți posibilitatea de a vă feri de o mașină ce a fost implicată în accidente sau a avut kilometrajul modificat.
Verificarea istoricului mașinii se poate efectua folosind serviciul oferit de către carVertical – tot ce aveți nevoie să știți fiind seria de șasiu. Aici veți afla istoricul înmatriculărilor, accidente, kilometraj înregistrat oficial în diverse baze de date, specificații tehnice și multe altele.
4. Voi avea nevoie de o a doua mașină?
Chiar dacă alegeți o mașină electrică cu autonomie suficientă, este posibil să fie mai confortabil ca pentru distanțele lungi să folosiți un model cu motor termic. Astfel, pentru un drum în afara țării sau orice alt traseu cu un număr mare de km puteți fi tentați să lăsați deoparte planificarea stațiilor de încărcare și să vă bucurați de condus.
O mașină electrică este 100% capabilă să traverseze distanțe foarte lungi fără probleme, însă va fi nevoie de unele compromisuri, mai ales dacă nu vă doriți să faceți opriri frecvente pentru încărcare. Pe de o parte, costurile transportului vor fi mai mici, dar pe de altă parte, este posibil să renunțați la climatizare, scaune încălzite sau alte dotări de confort pentru a economisi energie electrică.
Dacă aveți frecvent de parcurs distanțe mari, iar autonomia unei mașini electrice nu este suficientă, aveți posibilitatea de a închiria o mașină cu motor termic sau de a o avea în posesie. Totuși, este dificil de întreținut două autovehicule, iar pentru persoanele care vor să conducă o mașină mai ecologică și economică dar nu pot face compromisurile unui model electric, există alternativa hybrid electric-benzină.
5. Este momentul oportun pentru un autovehicul electric?
Tendințele pieței sunt îndreptate către mașinile electrice, fie ca alternativă la poluarea motoarelor termice, fie la un anume cool-factor de a deține un autoturism mai exclusivist. Din punctul de vedere al emisiilor, scutirea plății impozitului și diferite alte beneficii, autovehiculele electrice sunt câștigătoare în raport cu rivalele lor ICE (Internal Combustion Engine).
Totuși, unele compromisuri sunt mai greu de acceptat și aici menționăm dezactivarea climei pentru a obține un range mai extins, spațiul interior mai îngust și, în cazul electricelor „de buget”, o mașină grea și nu foarte rapidă.
O mare parte dintre aceste defecte vor dispărea pe măsură ce tehnologia va evolua și va fi mai accesibilă unei mase mai mari de cumpărători. Autonomia este în creștere, iar singura direcție în care se poate îndrepta este înainte.
Multe dintre problemele mașinilor termice nu există la o mașină electrică, aceasta având mai puține piese în mișcare și, implicit, o mentenanță mai ieftină. Din păcate, prețurile mari de achiziție și autonomia relativ mică ar putea convinge o parte dintre clienți să se orienteze spre o benzină-turbo sau o hybridă, lăsând „viitorul să mai aștepte”. Cu siguranță însă, pe termen lung, mașina electrică va fi majoritară chiar dacă în prezent nu este privită ca cea mai bună alternativă.
În concluzie, persoanele care doresc achiziționarea unei mașini electrice trebuie să se asigure că sunt de acord întâi cu neajunsurile acesteia, pentru a se bucura de beneficiile pe care un astfel de model le are de oferit. Costurile mici de întreținere, prețul energiei electrice și dorința de a contribui la un aer mai curat pot înclina balanța în favoarea automobilului electric, chiar dacă la momentul actual această tehnologie mai are de evoluat.
Nota: Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii