Cinci lecții de viață din filmele clasice de Crăciun / Descoperă filme de sezon cu actori mari: Trading Places, Carol, A Christmas Tale, Tangerine sau Black Christmas
Crăciunul poate fi o provocare. Oricum plănuiți să „faceți” sărbătorile de anul acesta, filmele prezentate conțin lecții de viață valoroase pentru o vacanță fără stres. Christina Newland deslușește pentru BBC înțelepciunea ascunsă în filmele de Crăciun.
Nu alegeți munca în detrimentul oamenilor
Bill Murray este clasicul om de afaceri răutăcios în stil Reaganit în Scrooged, ecranizarea din 1988 a filmului A Christmas Carol. El îl interpretează pe Frank Cross, un director de televiziune care își obligă echipa să lucreze direct de sărbători, doar pentru a fi bântuit de trei fantome cu intenția de a-l pune în spiritul sărbătorilor adecvate – sau altfel.
Nu puneți banii în locul fericirii umane.
În Trading Places, zgârciții de frații Duke îi disprețuiesc pe cei săraci și sunt în mod deschis rasiști, făcând pariuri și jucându-se cu viețile oamenilor – și cu siguranță își primesc răsplata de Anul Nou, când Eddie Murphy și Dan Ackroyd îi înving la propriul lor joc.
Morala poveștii? Nu puneți banii în locul fericirii oamenilor, altfel fantomele Crăciunului trecut, prezent și viitor vor veni în vizită.
Tensiunile sunt inevitabile
Uneori, indiferent de ceea ce faceți, lucrurile merg puțin prost. Chiar și adorabilul George Bailey din „It’s a Wonderful Life” își pierde cumpătul cu familia sa după o criză financiară și spirituală. În cele din urmă, bineînțeles, totul se rezolvă frumos în cele din urmă pentru George.
În Die Hard, John McClane trecea printr-o perioadă dificilă în perioada sărbătorilor din cauza divorțului, dar nu se aștepta să fie nevoit să alerge desculț pe sticlă și să împuște o întreagă clădire Nakatomi plină de teroriști pentru a se asigura că fosta lui soție mai vede un Crăciun.
Tensiunile nu sunt doar inevitabile, ci li se acordă toată atenția în filmele de artă: în filmul amar de comic A Christmas Tale al lui Antoine Desplechin, întreaga familie este zdruncinată de resentimente și durere, printre o mulțime de alte dificultăți.
Așadar, acceptați faptul că cel puțin un lucru este posibil să meargă prost la reuniunea de Crăciun și sperați că nu este nimic mai rău decât un curcan ars.
Familia este ceea ce o faci tu
Există tot felul de familii diferite în lume. Prietenii noștri, rudele noastre mai extinse, colegii de muncă și chiar și câinii noștri pot fi și ei o familie. Pentru Carol a lui Todd Haynes, o lesbiană ascunsă, interpretată de Cate Blanchett, există un soț și un copil, în stilul tradițional al anilor ’50. Dar ea se îndrăgostește și de vânzătoarea interpretată de Rooney Mara, pe care o întâlnește pentru prima dată într-o pălărie de Moș Crăciun dintr-un magazin.
Oamenii marginali își pot găsi propriul simț al comunității în afara granițelor familiei nucleare.
Pentru acești îndrăgostiți iliciți, sărbătorile sunt incredibil de complicate. Carol tânjește să își trăiască viața liber, menținând în același timp custodia fiicei sale, dar epoca claustrală în care trăiește face aproape imposibile ambele lucruri.
În incredibilul film de debut al lui Sean Baker, Tangerine, filmat în întregime cu un iPhone, un grup de prostituate transsexuale obosite de lume străbat străzile din Los Angeles în ajunul Crăciunului, în căutarea unui iubit/ proxenet infidel.
Departe de a fi un film tradițional de Crăciun, filmul ne schimbă radical așteptările cu privire la ceea ce pot însemna prietenia și loialitatea în circumstanțe diferite de ale noastre – și la modul în care oamenii marginali își pot găsi propriul sentiment de comunitate în afara granițelor familiei nucleare.
Omoară-i cu bunătate
Unchiul tău plictisitor se tot ceartă despre politică atunci când tot ce vrei să faci este să mănânci desertul, mătușa ta continuă să te privească în ochi pentru că ai servit a doua porție, iar cel puțin o ceartă conjugală este pe punctul de a izbucni într-o ceartă totală din cauza fermității varza de Bruxelles.
Cum poți evita stresul de sărbători și să rămâi un bastion de calm? Invocă energiile calde ale lui Kris Kringle din „Miracol pe strada 34”, spiritele înalte ale familiei Griswold din „Vacanța de Crăciun a lui National Lampoon” și atitudinea lui Will Ferrell din „Elf”, care întâmpină fiecare zi ca un copil cu ochii mari, plin de veselie de Crăciun.
În plus, dacă ești cel mai enervant din cameră, este greu să lași pe altcineva să te enerveze.
Să-i omorâm?
Glumeam doar, promit. Dar există o serie de filme de Crăciun mai subversive în care poți obține un catharsis dulce.
Aruncați o privire la thrillerul noir slab Blast of Silence pentru o portretizare elegantă în alb-negru a unui asasin plătit din New York City care se plimbă prin metropola sclipitoare sub luminile festive.
Sau încercați unul dintre filmele cu adevărat originale de slasher – Black Christmas (Crăciunul negru) – pentru distracția cu crimele care are loc în timpul reuniunilor colegiale de Crăciun.
Apoi, există o mulțime de filme de groază de sărbători care au urmat, cum ar fi monstrul malefic Krampus, asemănător cu Moș Crăciun, și mai simpaticii Gremlins, care, cu toate acestea, se vor electrocuta, arde și ucide în mod plăcut în micile orașe americane.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank