
Cinci momente istorice de la funeraliile Papei Francisc
De la summitul sugestiv Trump-Zelenski de la Casa Albă la cea de-a doua întâlnire dintre președintele Donald Trump și preşedinta Comisiei Europene, funeraliile Papei Francisc au oferit câteva evoluții semnificative, arată o analiză Euronews.
Desfășurată în aer liber în Piața Sfântul Petru de la Vatican, slujba de înmormântare a regretatului lider al Bisericii Catolice a reunit zeci de mii de persoane și peste 100 de delegații oficiale, inclusiv șefi de stat precum președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Printre participanți s-au numărat și personalități europene de prim rang, inclusiv șefa Comisiei Europene, președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul britanic Keir Starmer. Cu atât de mulți lideri mondiali prezenți, funeraliile Papei Francisc au devenit de asemenea una dintre cele mai importante reuniuni internaționale ale anului. Iată cinci momente definitorii ale zilei, potrivit Rador Radio România.
1. Mini-summitul improvizat al lui Donald Trump și Volodimir Zelenski
Una dintre cele mai izbitoare imagini a venit de la o întâlnire improvizată la Vatican. Fotografiile publicate de președinția de la Kiev îi arată pe Volodimir Zelenski, Donald Trump, Emmanuel Macron și Keir Starmer reuniți într-o sală de marmură înainte de funeralii, cu Emmanuel Macron sprijinindu-l pe Volodimir Zelenski cu o mână pe umăr. Donald Trump și Volodimir Zelenski au avut de asemenea o conversație privată de 15 minute, faţă în faţă, în Bazilica Sfântul Petru.
Cei doi stăteau față în față în centrul unei săli de marmură, în special fără asistenți sau consilieri în apropiere, ceea ce sugerează o conversație privată și directă între ei. Directorul de comunicare al Casei Albe, Steven Cheung, a descris întâlnirea ca fiind „foarte productivă”, cu planuri pentru discuții suplimentare mai târziu în cursul zilei. Această interacțiune directă și aparent cordială a contrastat puternic cu tensiunile publice recente dintre cei doi lideri. Într-o postare pe social media X, Volodimir Zelenski a declarat că întâlnirea a fost una bună și că are potențialul de a deveni istorică.
2. „Semnul de pace” neașteptat dintre Donald Trump și Emmanuel Macron
Într-un alt moment notabil din timpul slujbei funerare, Donald Trump a luat parte la ritualul catolic cunoscut sub numele de „semnul păcii” (în timpul liturghiei, credincioşii îşi dăruiesc pace unii altora prin strângeri de mână – n.red.). Donald Trump a făcut schimb de strângeri de mână cu vecinii săi imediați: președintele finlandez Alexander Stubb, cu care a jucat recent golf în Florida, și președintele estonian Alar Karis.
Dar de asemenea a întins mâna și președintelui francez Emmanuel Macron, aflat la mică distanță. În liturghia catolică, „semnul păcii” are loc după rugăciunea „Tatăl nostru” și înainte de împărtășanie, când congregația este invitată să ofere un gest de pace unii altora, de obicei o strângere de mână, o plecăciune sau o îmbrățișare, în funcție de tradiție.
Strângerea de mână cu Emmanuel Macron a fost posibilă datorită unor modificări de ultim moment ale aranjării locurilor din primul rând, deoarece protocolul Vaticanului a fost lăsat deoparte pentru acest eveniment fără precedent. Donald Trump și Prima Doamnă Melania, dar și Volodimir Zelenski, au primit locuri în primul rând, alături de alți lideri-cheie, subliniind semnificația internațională a funeraliilor.
3. A doua întâlnire dintre Donald Trump şi Ursula von der Leyen
Pe treptele din Piața Sfântul Petru, președintele Donald Trump și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au făcut schimb de strângeri de mână. Aceasta a fost prima lor întâlnire de la 21 ianuarie 2020, când cei doi s-au întâlnit la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Deși scurtă și limitată la politețuri formale, interacțiunea a părut caldă, în ciuda tensiunilor transatlantice recente privind taxele vamale impuse de Donald Trump. „În scurtul lor schimb de replici, președintele Ursula von der Leyen și președintele Donald Trump au fost de acord să se întâlnească”, a declarat sâmbătă jurnaliștilor purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pino.
Ursula von der Leyen a declarat pe X că „a avut schimburi bune de cuvinte” cu mai mulți dintre liderii reuniți pentru a-i aduce un ultim omagiu papei. Rămâne neclar câți alți lideri a întâlnit Donald Trump în timpul scurtei sale șederi la Roma, dar informaţiile sugerează că el a vorbit scurt și cu cancelarul german Olaf Scholz, dar și cu William, Prințul de Wales.
4. Schimbarea vestimentară simbolică a lui Volodimir Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o schimbare notabilă față de ținuta sa militară tipică, optând pentru participarea la funeraliile Papei Francisc pentru haine închise la culoare. Menținând în continuare un aspect de inspirație militară, Volodimir Zelenski a fost îmbrăcat cu o jachetă neagră elegantă, cu buzunare în față și o croială mai informală, combinată cu o cămașă închisă la culoare în loc de tricoul său obișnuit, precum și cizme închise la culoare.
De la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Volodimir Zelenski a purtat în mod constant ținute militare informale, ca simbol al solidarității cu soldații de pe linia frontului.
Cu toate acestea, îmbrăcămintea aleasă de Volodimir Zelenski a stârnit controverse în timpul ultimei sale vizite la Washington, unde întrebarea unui reporter cu privire la ținuta sa informală a schimbat pentru scurt timp tonul evenimentului. Alegerea sa de a se îmbrăca mai oficial pentru funeraliile Papei Francisc a marcat o schimbare semnificativă, deși subtilă, pentru această ocazie solemnă.
5. Un curent anti-Trump în cadrul omiliei
În timpul omiliei sale, cardinalul Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor, a celebrat apărarea neclintită a Papei Francisc pentru migranți și marginalizați – remarci pe care unii le-au văzut ca pe o mustrare la adresa președintelui Donald Trump, care a fost prezent în audiență. Cardinalul Re a citat vizitele Papei Francisc la Lesbos și Lampedusa, două insule care simbolizează „tragedia migrației, cu mii de oameni care se îneacă pe mare”, dar și slujba pe care Papa Francisc a celebrat-o la granița dintre Mexic și SUA.
Cardinalul Re a reluat de asemenea îndemnul veșnic al papei: „Construiți poduri, nu ziduri”, o frază mult timp interpretată ca o critică directă a politicilor lui Donald Trump. Mulțimea a răspuns cu aplauze spontane, în special în timpul apelurilor cardinalului Re pentru pace și dialog în fața războiului și a distrugerii – un punct culminant emoțional al ceremoniei.
„În fața războaielor furibunde din ultimii ani, cu ororile lor inumane și nenumăratele morți și distrugeri, Papa Francisc și-a ridicat neîncetat vocea, implorând pacea și făcând apel la rațiune și la negocieri oneste pentru a găsi posibile soluții”, a mai spus cardinalul Re în omilia sa.
Sursa: EURONEWS / Rador Radio România / Traducerea: Magda Baciu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.