G4Media.ro

Cinci motive pentru care succesele de pe front ale ucrainenilor sunt vești…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Cinci motive pentru care succesele de pe front ale ucrainenilor sunt vești bune pentru SUA și aliații occidentali

Succesele militare înregistrate de forțele ucrainiene împotriva rușilor în ultimele două săptămâni validează determinarea Statelor Unite și aliaților lor occidentali de a furniza armament în valoare de miliarde de dolari regimului de la Kiev, susțin experții militari. De asemenea, victoriile ucrainienilor confirmă faptul că sancțiunile internaționale continuă să afecteze nu doar economia Rusiei, ci și înzestrarea trupelor federației, care par să sufere tot mai mult din cauza lipsei de echipament sau a materialelor de slabă calitate cu care sunt dotate.

Succesele ucrainienilor

Ultimate zile au fost marcate de contraatacuri surpriză ale forțelor ucrainiene, care au avansat rapid în mai multe direcții surprinzând trupele regimului de la Moscova.

Forțele ucrainene au declanșat atacuri în cel puțin două locuri diferite și par să copleșească unitățile rusești. În apropiere de Harkov, în nord-est, trupele ucrainene au recâștigat peste 2.500 de kilometri pătrați de teren, potrivit Institute for the Study of War. Ucraina a reluat controlul asupra principalelor centre logistice Kupiansk și Izium, câștiguri care perturbă masiv liniile de aprovizionare rusești din nord-est și, potrivit experților militari, vor forța o armată rusă dezorganizată să se retragă și să încerce să se regrupeze.

„Forțele ucrainene au spart (apărarea rușilor) foarte repede,” a declarat analistul Michael Kofman, director al Russia Studies Program de la Center for Naval Analyses. „Este o ofensivă foarte remarcabilă. Este o prăbușire a unei întregi zone care a forțat retragerea armatei ruse din sector. Ea pune forțele ruse în defensivă pentru viitorul previzibil.”

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Șoigu, a confirmat retragerea forțelor rusești din Izium și Balaklia, două zone strategice din Harkov. Într-o declarație publicată de mass-media de stat RIA Novosti, ministerul a afirmat că s-a luat decizia de „a regrupa trupele rusești staționate în regiunile Balaklia și Izium” și de „a intensifica eforturile în Donețk,” astfel încât „să atingă obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale” și „să elibereze Donbasul.”

Izium a fost un centru militar important pentru ruși și a fost supus unor lupte intense în primele etape ale invaziei.

De asemenea, Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat că a eliberat un alt punct strategic pentru război, Kupiansk, un punct cheie în aprovizionarea grupării forțelor ruse din regiunea Izium. Pierderea acestui oraș, așa cum au subliniat analiștii, va complica aprovizionarea forțelor ruse, care de fapt se vor afla într-o semiîncercuire.

Pe de altă parte, forțele ucrainiene au atacat lângă Herson, în sud-est, unde Rusia și-a adunat mai multe divizii în așteptarea unei mișcări pe care Ucraina a anunțat-o de săptămâni. Rezistența rusă ar putea fi mai puternică acolo, dar Ucraina pare să fi încercuit câteva mii de soldați ruși pe malul de vest al unui râu peste care nu se pot retrage, din cauza loviturilor ucrainene împotriva podurilor și feriboturilor. Obiectivul final al ucrainienilor este de a recupera Hersonul, care este o capitală regională și un punct de sprijin crucial pentru Rusia în efortul său de a controla accesul Ucrainei la Marea Neagră. Regiunea a fost capturată de forțele ruse la începutul conflictului.

Ucraina a anunțat, în 29 august, că a început contraofensiva pentru recucerirea localităților ocupate de ruși, iar 10 zile mai târziu reușeau să avanseze 50 de kilometri în regiunea Harkov (nord-est) și să elibereze 20 de localități. Începând de sâmbătă, forțele ucrainene au avansat aproape 50 de kilometri la sud de Harkov, descriind rezistența rusă din jurul Izium ca fiind „din ce în ce mai izolată.”

De altfel, ucrainenii au publicat, sâmbătă seară, pe pagina de Telegram a Centrului de Comunicare Strategică a Kievului, o hartă care arată cum i-au împins pe ruși în retragere, în ultimele luni. „Am recuperat 2000 de km din septembrie încoace,” a afirmat președintele Volodimir Zelenski într-un video publicat pe Telegram.

Vești bune

Pentru Rusia, câștigurile ucrainene din ultimele zile, dacă rămân asigurate, ar marca un regres umilitor, în contextul în care invadatorii au capturat zona în prima parte a războiului. Succesele recente ale ucrainienilor ar fi cele mai semnificative de când Rusia s-a retras din zonele din jurul Kievului în aprilie.

Deși progresele ucrainienilor nu înseamnă că Rusia se va retrage din Ucraina în curând – mai ales în condițiile în care Moscova are încă zeci de mii de trupe în estul Ucrainei, artileria ei poate bombarda relativ nestingherită orașele ucrainene, iar rachetele rusești cu rază lungă de acțiune amenință întregul teritoriu al vecinului său -, analiștii occidentali au salutat victoriile Ucrainei din ultimele zile. Comentatorii au afirmat că succesele ucrainiene sunt vești bune nu doar pentru regimul de la Kiev, ci și pentru Statele Unite și aliații lor occidentali.

# În primul rând, succesele ucrainiene validează ajutorul militar de miliarde de dolari oferit Ucrainei de către Statele Unite și aliați. Președintele Biden și alți lideri mondiali care au aprobat un astfel de ajutor nu au știut, mai ales la începutul războiului, dacă asistența lor va face diferența sau doar va întârzia preluarea inevitabilă a Ucrainei de către Rusia. Mai ales că, inițial, serviciile de informații americane și aliate au crezut că Rusia va cuceri teritoriul vecinului său în câteva săptămâni. Situația de acum, cu Ucraina care recâștigă teren și trupele rusești puse pe fugă, confirmă faptul că ajutorul occidental a fost decisiv și complet adecvat.

De exemplu, până în acest moment, în cele șase luni scurse de la atacul Rusiei, Administrația Biden s-a angajat să trimită Ucrainei asistență militară în valoare de aproape 13 miliarde de dolari. Dacă se ia în calcul și asistența militară funizată Ucrainei începând din 2014, totalul ajutorului militar american pentru Kiev a ajuns la 15,5 miliarde de dolari.

# În al doilea rând, determinarea ucrainienilor – arătată încă de la început – și victoriile lor din ultimele săptămâni ar putea să convingă aliații occidentali să trimită arme și mai performante pentru guvernul de la Kiev, care să se dovedească în final decisive împotriva trupelor Moscovei.

La începutul invaziei, opinia generală la Washington era că Kievul va fi copleșit în câteva zile, situație care ar fi fost urmată de o campanie lungă de gherilă și de insurgență din partea ucrainienilor aflați sub ocupație.

Covinsă de acest scenariu, Administrația Biden a acționat în consecință: Statele Unite s-au grăbit inițial să furnizeze Ucrainei armament pentru un astfel de conflict de gherilă, incluzând arme mici, ușoare, portabile, care pot elimina elicoptere și tancuri, inclusiv rachete Stinger și Javelin.

În schimb, spre surprinderea experților occidentali, războiul dintre Ucraina și Rusia s-a transformat într-un conflict convențional, în care o masă de forțe combinate de o parte luptă cu o masă de forțe similare de cealaltă parte. N-ar fi de aceea exclus ca occidentali să livreze în curând tancuri grele, mai multă artilerie și mai multe muniții de precizie, precum și avioane de luptă, atât de dorite de către Ucraina.

# În al treilea rând, victoriile recente ale ucrainenilor și sprijinul intensificat al occidentalilor ar putea contribui la sfârșitul războiului, mai devreme și în condiții mai bune pentru Ucraina decât ar fi putut părea posibil cu doar o lună sau două în urmă. Avansurile trupelor ucrainene sunt văzute ca un semn că armata ucraineană are capacitatea de a relua controlul teritoriului ocupat de ruși, crucial în vreme ce Kievul continuă să ceară sprijin militar aliaților săi occidentali.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat de altfel că ultimele evoluții au arătat că forțele sale sunt capabile să învingă armata rusă și ar putea încheia războiul mai repede cu mai multe arme livrate de Occident. Acest scenariu nu trebuie însă să omită puterea militară încă uriașă a Rusiei, care poate să se regrupeze și să lanseze propria contraofensivă, avertizează analiștii.

# În al patrulea rând, progresele militare ale Ucrainei arată că sancțiunile internaționale luate împotriva Rusiei funcționează. Acestea au afectat nu doar economia Rusiei, ci și dotările forțelor Moscovei. Tancurile și avioanele rușilor nu pot fi întreținute cum trebuie, piesele de schimb lipsesc, înlocuirea armamentului distrus se face cu greutate etc. Experții au vorbit de altfel despre coșmarul logistic cu care se confruntă multe unități din armata Federației Ruse.

# În al cincilea rând, câștigurile ucrainienilor intensifică presiunea internă pe Putin. În ciuda declarațiilor sale recente, potrivit cărora „nu am pierdut nimic și nu vom pierde nimic (în Ucraina). Principalul nostru câștig este consolidarea suveranității noastre. Nu am început nimic, în ceea ce privește acțiunile militare, ci doar încercăm să le finalizăm,” „operațiunea militară specială” declanșată în Ucraina în februarie nu înregistrează câștiguri notabile, ci regresează de ceva vreme. Acest lucru complică poziția liderului de la Kremlin, iar vocile critice la adresa sa se înmulțesc.

De exemplu, zilele trecute, mai mulți parlamentari municipali din Sankt Petersburg au cerut Dumei de Stat a Rusiei să îl pună sub acuzare pe Putin pentru trădare, potrivit unui parlamentar local. Dmitri Paliuga, deputat în consiliul municipal din Smolninskoie, a anunțat știrea pe Twitter, prezentând o copie a scrisorii despre care a spus că a fost pregătită pentru parlamentarii ruși. Scrisoarea notează că parlamentarii din orașul natal al lui Putin vor ca acesta să fie îndepărtat de la putere pentru „operațiunea sa militară specială” împotriva Ucrainei, despre care au spus că constituie o înaltă trădare.

Pe lângă soldații ruși uciși în război, scrisoarea menționează că „economia Rusiei suferă” din cauza plecării companiilor străine și a strămutării unui segment uriaș al populației. NATO se extinde ca urmare a războiului lui Putin, în ciuda faptului că scopul declarat al liderului de la Kremlin a fost de a opri creșterea alianței, se spune în scrisoare, adăugând că „demilitarizarea Ucrainei” de către liderul rus a eșuat, de asemenea, spectaculos, pe măsură ce Occidentul furnizează mai multe arme regimului de la Kiev. „Credem că decizia președintelui Putin de a începe (invazia) dăunează securității Rusiei și cetățenilor săi,” se arată în scrisoare.

După doar câteva zile, o municipalitate din Moscova a devenit a doua autoritate locală rusă care își asumă riscul de a cere demisia lui Putin.

Scrisoarea adresată președintelui de către deputații consiliului din districtul municipal Lomonosovski nu a menționat în mod direct invadarea Ucrainei, dar a făcut referire la modul în care Rusia a devenit acum „temută și detestată,” în timp ce „agresiunea” a dus țara înapoi în „era Războiului Rece.”

Scrisoarea a făcut, de asemenea, o critică ascuțită a duratei președinției lui Putin, aflat la putere ca premier și președinte de peste 24 de ani. „Vă cerem să vă retrageți din post din cauza faptului că opiniile dumneavoastră, modelul dumneavoastră de management sunt fără speranță depășite și împiedică dezvoltarea Rusiei și potențialul uman al acesteia.”

Analiștii au remarcat că, deși sunt doar niște declarații simbolice, luările de poziție ale oficialilor din cele două municipalități reprezintă o mustrare publică neobișnuită în Rusia, unde vocile dizidente la adresa lui Putin sunt rare. Eșecurile trupelor ruse pe frontul din Ucraina – sau, mai bine zis, victoriile ucrainienilor – ar putea să ducă la înmulțirea actelor publice de insubordonare la adresa țarului de la Kremlin. Chiar dacă rușii ocupă încă aproximativ o cincime din Ucraina și puțină lume își imaginează în acest moment un sfârșit rapid al războiului, evoluțiile neașteptate din ultima perioadă arată că schimbările rapide, militare, strategice sau politice, nu sunt însă deloc imposibile.

Surse: YahooNews, The Daily Beast, Newsweek, Reuters, BBC, The Hill

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Va inselati?! Totul a fost stiut si programat de multa vreme .Totul se intimpla inca de acum sase ani in urma dar administratie din SUA, din acele vremuri ,a oprit totul . Pentru a intelege mai usor ce se intimpla trebuie aratat cum Putin se confrunta cu un cumul de lovituri venite din toate partile .Propaganda , sanctiunile , coruptia endemica din societatea Rusiei , coruptia pe segmentele militare si de energie , intersele uriase ale unor inbogatati ce isi pierd astfel privilegiile , pierderea inca de la inceput a trupelor de elita si moartea generalilor de top , tradatorii si imposibilitatea de a mai stii cine te sustine si cine nu , tehnologia occidentala de virf . Loviturile bine tintite si partizanii ce fac parte din intregul armatei ucrainiene , lumea intreaga occidentala si aliatiii care s-au unit sub steagul lui J.R.Biden , media internationala ce iti este potrivnica si multe altele fac din persoana numita Putin un perdant . Sa ne aducem aminte doar cuvintele de inceput ale lui Biden : „ nici nu stie ce il asteapta ”

    • acum 6 ani presedinte sua era trump. nicio sansa sa fi luptat trump cu putin cand el are afaceri mari in rusia. planuri si scenarii se fac incontinuu, o mare tara nu e niciodata prinsa pe picior gresit total. asta nu inseamna ca se si asteptau sa inceapa un razboi.

    • E deschis și azi la la Nino Nino… Te aștepta și cu o cămașă mai de forță asa și ceva pastile…. Fugi

    • Practic suferi de o dihareeea verbala cronica. Aici dar mai ales pe contributors. Va tine in salon nevorbiti rau de tot, asa-i?

  2. Se fac eforturi uriașe pentru a ajuta Ucraina să înfrângă ocupanții ruși. Așa e când ai prieteni, te ajută la greu. Rusia nu are prieteni, ci numai victime.

  3. Ursul, ursul turbat de la rasarit, ca sa-si abata atentia de la Europa, sa se invarta in jurul cozi pana ameteste si cade lat!
    Putin va face Avc, apoi un rau de petrol si unul de gaz va curge prin mijlocul Europei si vor uda din belsug toate tarile!

  4. Titlul e nefericit. Evident ca sunt vesti bune. Articolul arata cum anume sunt bune.

  5. Zelenskyy va ajunge presedintele Rusiei.

  6. Niciodată nebunii nu au câştig de cauză decât pe termen scurt până se prind toţi ceilalţi că sunt nebuni.
    Am fost profunzi, aşa-i?…..Dar nu am glumit.

  7. par să sufere tot mai mult din cauza lipsei de echipament sau a materialelor de slabă calitate cu care sunt dotate.

    Chiar asa ? Sufera din cauza materialelor de slaba calitate ? Exprimarea este cel putin confuza daca nu hilara .
    In rest numai de bine.

  8. unca un pic si cracanel ajunge ca sadam, nicaieri pe planeta asta nu are scapare, mii de oameni au m urit din cauza lui si nu doar acum din cauza razboiul ui inceput de el. Cel mai mare ma fiot, oligarh si c rim inal din ruzzia este pu tler. rusia trebuie dezmembrata pe modelul germaniei si intezis sa aiba orice fel de armata. popor mai bar bar nu cred ca exista, nici chinezii nu sunt asa de afu risiti ca ruznacii.

  9. Ce imi place, lipsesc cu desavarsire postacii/trolii rusi de la articolul asta, probabil ii ardea daca intrau pe tiltul asta…

  10. uite kafka, ziceai ca lipsesc. duduia asta la atata stie sa foloseasca google translate. tanti, articolul asta nu e nici propaganda, nici ceva globalistic. mai invata limba romana. iti dau meditatii daca vrei. dar nu pe copeici :))))))))))))))))))))))))))))

  11. Contraofensiva mediatica la atat se rezuma contraatacul ucrainian. Trupele ucrainiene vor impinge pe rusi dincolo granita cea mai apropiata de Ucraina si se vor lauda ca i-au impins pe rusi inapoi in tara. Daca mai pui si inaltarea steagurilor gen ,,Iwo Jima” lucrurile sunt clare(orice istoric poate vedea similitudinea). Tot internetul va fi plin de stiri anuntand cu fast victoria Ucrainei impotriva Rusiei si cum i-au impins ucrainienii pe rusi dincolo de granita asta eliberand 3000 km2 in timp ce aproape 70000 de km2 ai Ucrainei vor ramane definitiv pamant rusesc, cel putin in orizontul apropiat. Asta e realitatea. Astea sunt faptele. Ma asteptam la mai multa imaginatie din partea Unchiului Sam.

  12. „Succesuri, succesuri”, cum ar spune o savantă contemporană.