G4Media.ro

Cinci obiceiuri de Crăciun care ne distrug planeta

Cinci obiceiuri de Crăciun care ne distrug planeta

Ecologiștii numesc Crăciunul „cel mai mare dezastru anual abătut asupra mediului înconjurător”, relatează Politico, citată de Universul.net. Publicația a identificat cinci moduri în care goana consumeristă (și nu numai) declanșată de Crăciun are un impact negativ la nivel ecologic asupra planetei noastre.

1. Munți de deșeuri:
De exemplu, în fiecare an, cantitatea de deșeuri produse de Crăciun în Marea Britanie crește cu 30%, potrivit unui studiu realizat de compania de gestionare a deșeurilor Biffa. Această creștere include aproximativ 365.000 de kilometri de hârtie de ambalat nereciclabilă – suficientă pentru a înfășura Ecuatorul de nouă ori – și 1 miliard de felicitări care ajung în coșul de gunoi.

Organizația de mediu Hubbub a precizat că aproximativ 12 milioane de pulovere de Crăciun, care conțin plastic, au fost puse în acest an la vânzare pe piața britanică. Aceste milioane se adaugă celor 65 de milioane de pulovere deja existente în dulapurile britanicilor, arată Politico, citată de Universul.net.

2. Controversa „brad adevărat” vs. „brad de plastic”
Potrivit Carbon Trust, un brad adevărat are o amprentă de carbon „semnificativ mai mică” decât unul artificial. Organizația a calculat că un brad natural de Crăciun, cu înălțimea de doi metri, care este aruncat într-un depozit de deșeuri, are o amprentă de circa 16 kilograme de CO2, produsă de emisiile de metan pe măsură ce bradul se usucă. Un arbore care este eliminat prin ardere sau replantare are o emisie de 3,5 kilograme de CO2.

Prin comparație, un pom de Crăciun de 2 metri fabricat din plastic are o amprentă de carbon de aproximativ 40 kg de CO2, din cauza proceselor de producție care consumă energie, în timp ce un pin absoarbe în mod natural CO2 și eliberează oxigen înainte de a fi tăiat. Asta înseamnă că proprietarii unui brad artificial trebuie să-l folosească timp de cel puțin un deceniu pentru ca impactul său asupra mediului înconjurător să fie egal cu cel al arborilor naturali.

3. Cadouri periculoase
Cele mai multe jucării care vor ajunge în mâinile copiilor sunt produse în China.

În 2017, UE a importat jucării în valoare de 7,4 miliarde de euro, în timp ce a exportat în valoare de doar 1,4 miliarde de euro. Potrivit Eurostat, 86% dintre jucăriile importate au provenit din China.

Unele dintre aceste produse pot conține niveluri periculoase de substanțe chimice interzise. Autoritățile au blocat 248 de tipuri de jucării la vânzare în UE în acest an (însumând zeci de milioane de unități), după ce testele au constatat niveluri ridicate de substanțe chimice toxice.

Cele mai multe dintre aceste jucării cu probleme (88%) au fost expediate din China, conform unei evaluări a datelor din sistemul de alertă Rapex al UE, publicat de Biroul European de Mediu (EEB). 51% din acest produse conțineau ftalați, un aditiv din plastic care este clasificat ca produs chimic perturbator endocrin.

Directorul EEB, Tatiana Santos, spune că oficialii guvernamentali se confruntă cu o „inundație” de jucării chinezești contaminate cu substanțe periculoase. „Când inspectorii primesc resursele de care au nevoie, fac o treabă excelentă. Dar ne întrebăm câte jucării scapă nedetectate”.

4. Curcanul de la cina de Crăciun
Cel mai mare impact al cinei de Crăciun asupra mediului provine din consumul de carne, potrivit lui Christian Reynolds, cercetător al Universității Sheffield.

Totuși, alegerea cărnii poate reprezenta 70% din impactul asupra mediului al unei mese întregi, curcanul având o amprentă de carbon mai mică decât carnea de vită sau cea de miel.

De exemplu, un kilogram de carne de vită sau proteină de miel poate genera de la 643 kilograme la 749 kilograme de dioxid de carbon, rezultând mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât un pasager care zboară de la Londra la New York. Un studiu al Universității din Manchester a descoperit că o cină medie de Crăciun la care se consumă carne de curcan are o amprentă de carbon de 20 kg de CO2.

Citește articolul integral aici.

sursa foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Buna dimineata G4!
    Gata, sarbatorile au trecut, este timpul sa ne trezim!
    Unde este al cincilea obicei? Titlul mentioneaza 5, dar textul arata numai 4!

    • Este zborul cu avionul, gasesti raspunsul accesand link-ul de pe ultima linie.

    • E cu 4 intenționat, că nr. 5 sunt comentariile. Consumăm curent pentru a le scrie, a le citi, și chinezii au distrus statul de ozon fabricând device-urile pe care le folosim.
      Adică hai măcar de Crăciun să fim mai buni și să închidem telefoanele.
      (yeah, right)

  2. Referitor la jucarii, principala mea dezamagire este ca hipermarketurile din Bucuresti au fost inundate cu jucarii de proasta calitate, 100% de provenienta China. Majoritatea jucariilor nu au niciun farmec, nu stimuleaza creativitatea, sunt executate din materiale proaste, majoritatea figurinelor sunt inexpresive. Cel putin din perspectiva mea, acele jucarii sunt niste deseuri inca din momentul in care sunt puse pe rafturile magazinelor. As fi fost dispus sa platesc putin mai mult daca as fi gasit ceva mai creativ dar constat obsesia comerciantilor de a prelua chinezisme care sunt cel mult demne de lumea a 3-a.

  3. Binevoitorii eco si pc au identificat mintenas vinovatul: Crăciunul. Este adevarat. Sunt de acord cu ei ca trimiterea de felicitari si alte excese asemenea sunt de blamat. Dar cine este de vina ca, in epoca noastra hiper si hipster si etc. sofisticata (oare?), a fost deturnat sensul adevarat al Sarbatorii Nasterii Domnului, adica (pentru cei ce nu stiu ce serbeaza pe 25 decembrie) Crăciunul, facandu-l un sir nesfarsit de excese bahice, culinare si de alte asemenea…
    Tuturor, pro si contra, sarbatori binecuvantate de Cel de Sus!

  4. In ultimii ani se evita cat se poate de mult cuvântul Craciun; se vorbeste de sarbatori de iarna, de X-mas, de Santa etc.
    Craciunul e sarbatoarea nasterii lui Isus Cristos si se sarbatoreste la biserica, in familie; dar, problema e ca biserica ni se spune e o institutie retrograda, iar familia o chestie perimata. Si atunci e convenabil sa excludem cuvintele astea din viata noastra.
    Uite ca acum reapare Craciunul: vinovat de distrugerea planetei…
    Campaniile agresive de marketing, fuga de tot ce reprezinta frumos sarbatoarea Craciunului si goana bezmetica spre ”obiceiuri” care sa umple golul lasat sunt acum obiceiuri de Craciun.

  5. am trimis un comentariu care nu apare pe site-ul vostru. Este neconform cu politica voastra?

  6. G4 cenzurează comentariile.
    „Donați pentru o presă liberă!”