G4Media.ro

Cinci scriitoare pe lista de șase finaliști de la Booker Prize 2024

Sursa foto: Pixabay

Cinci scriitoare pe lista de șase finaliști de la Booker Prize 2024

Cinci femei se numără printre cei şase finalişti din 2024 ai prestigiosului premiu literar britanic Booker, care recompensează opere de ficţiune în limba engleză şi a cărui listă finală a fost dezvăluită luni seară, informează AFP, preluată de Agerpres.

Cei şase finalişti, care provin din Regatul Unit, Canada, Statele Unite, Australia şi, pentru prima dată, din Ţările de Jos, au fost selectaţi dintr-o listă iniţială de 13 romancieri.

Preşedintele juriului din 2024, scriitorul şi artistul ceramist englez Edmund de Waal, a declarat că această listă finală este alcătuită din „cărţi care ne-au făcut să vrem să citim în continuare, să ne sunăm prietenii pentru a le povesti despre ele, care ne-au inspirat să scriem, să compunem muzică… sau să ne întoarcem la olărit”.

Câştigătorul premiului Booker va fi anunţat în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Londra, pe 12 noiembrie. El va primi un cec de 50.000 de lire sterline (60.000 de euro), iar acest premiu deschide calea, adeseori, către un succes în librării.

Autoarea americană Rachel Kushner, selectată cu romanul ei de spionaj „Creation Lake”, care spune povestea unui agent secret infiltrat într-un grup de eco-activişti, s-a aflat pe lista finaliştilor de la Booker Prize şi în anul 2018.

Scriitoarea britanică Samantha Harvey va concura cu romanul său „Orbital”, care prezintă aventurile unui grup de şase astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Yael van der Wouden este prima olandeză care ajunge pe lista finaliştilor la Booker Prize, cu romanul ei de debut „The Safekeep”, o dramă familială plasată în ţara ei natală, la 15 ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Americanul Pervical Everett („James”), scriitoarea canadiană Anne Mikchaels („Held”) şi romanciera australiană Charlotte Wood („Stone Yard Devotional”) completează selecţia finală din acest an.

Booker Prize este una dintre cele mai prestigioase recompense literare din lume şi a contribuit la succesul unor scriitori precum Salman Rushdie, Margaret Atwood şi Arundhati Roy.

Anul trecut, premiul Booker a fost atribuit scriitorului irlandez Paul Lynch pentru romanul său distopic „Prophet Song”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.