G4Media.ro

Cinci sfaturi pentru achiziția unei mașini electrice second-hand

Sursa foto: Pexels

Cinci sfaturi pentru achiziția unei mașini electrice second-hand

Din cauza prețurilor relativ mari ale mașinilor electrice noi, o bună parte dintre persoanele care își doresc un astfel de autovehicul se orientează spre opțiunile disponibile second-hand. Costurile sunt semnificativ reduse, iar avantajele rămân aceleași. Totuși, ca în cazul oricărui automobil la mâna a doua, există o serie de verificări ce trebuie întocmite înaintea tranzacției.

1. Starea bateriei. Cel mai important și costisitor element al unui vehicul electric este acumulatorul. Acesta este predispus uzurii și are un număr finit de cicluri de încărcare-descărcare. Încărcările rapide frecvente, un stil de condus agresiv sau neglijarea întreținerii periodice vor duce la uzură prematură, iar în lipsa unui certificat de garanție, costurile reparațiilor vor fi semnificative. Mai mult decât atât, este dificil la ora actuală să găsiți un service de încredere, specializat pe recondiționarea acestor elemente, iar aceste operațiuni sunt complexe și presupun anumite riscuri.

Există cazuri de autovehicule cu garanție valabilă, iar problemele cauzate de o baterie neperformantă să fie considerate „un comportament normal”. Printre aceste probleme putem menționa: autonomie semnificativ redusă față de valorile promise de producător, timp de încărcare mărit, deconectări repetate de la stația de încărcare și o performanță slabă din punct de vedere dinamic.

Starea de „sănătate” a acumulatorului (capacitatea totală de încărcare) poate fi verificată prin intermediul unui certificat oferit de producător în urma procedurilor de întreținere periodică, poate fi afișată chiar în computerul de bord sau poate fi verificată cu ajutorului unei diagnoze de tip OBD II.

2. Valabilitatea garanției și condițiile acesteia. Autovehiculele electrice primesc în majoritatea cazurilor ~4 ani garanție generală și ~8 ani garanție pe acumulatori. Citiți cu atenție condițiile de acordare a garanției, valabilitatea acesteia și situațiile în care aceasta poate fi revocată.

Achiziționarea unei mașini electrice fără garanție este o practică riscantă din partea cumpărătorului deoarece își va asuma un risc financiar ridicat – în ipoteza în care există probleme serioase pe partea de baterie, costurile reparațiilor pot depăși uneori valoarea mașinii.

Nu toate defectele acumulatorilor sunt scumpe, în unele cazuri înlocuirea uneia sau mai multor celule fiind o operațiune relativ accesibilă ca preț și o soluție potrivită pe termen lung. Cu cât autovehiculul achiziționat este mai vechi, cu atât cresc șansele ca bateria să prezinte o uzură mai mult sau mai puțin pronunțată, însă adesea aceasta nu va afecta semnificativ comportamentul mașinii. Autonomia va fi redusă, însă diferențele față de parametrii promiși de producător variază la fiecare autovehicul în parte.

Sistemele de management al acumulatorilor sunt similare calculatoarelor motor (ECU) de pe mașinile cu motor termic și, cum ne-am obișnuit de la acestea, unele anomalii pot avea un efect mai mult sau mai puțin sever asupra consumului și performanțelor dinamice.

3. Istoricul autovehiculului. Mașinile electrice sunt la fel de predispuse daunelor sau fraudelor de kilometraj ca echivalentele lor termice. Vânzătorii care vor să „scape” repede de mașinile cu probleme le vor lista la prețuri foarte atractive și adesea vor recurge la practici îndoielnice de remediere sau ascundere a defectelor.

Pentru a economisi timp, puteți recurge la un decodor VIN online prin intermediul căruia veți afla dacă mașina a fost implicată în accidente, folosită drept taxi, rent-a-car ș.a., dar veți avea acces și la kilometrajul înregistrat oficial în bazele de date. Un astfel de instrument vă este oferit de către carVertical.

4. Detalii despre mentenanța efectuată. Chiar dacă mașinile electrice au semnificativ mai puține piese în mișcare decât rivalele lor pe combustie internă, există unele elemente care necesită verificări și reparații periodice. Printre acestea menționăm verificarea și înlocuirea, după caz, a plăcuțelor, discurilor și lichidului de frână, verificarea sistemului de răcire al acumulatorului și, mai rar, diverse operațiuni legate de cutia de viteze.

De asemenea, suspensia și direcția sunt predispuse unor defecțiuni mai frecvente din cauza greutății mai mari și a drumurilor de calitate proastă. Costurile sunt moderate, însă dacă aveți de a face cu o mașină care nu a fost întreținută, toate aceste „mici” intervenții pot ajunge la sume totale considerabile.

5. Detalii despre tipul de încărcare acceptat. Majoritatea mașinilor electrice noi suportă încărcarea type 2, o încărcare rapidă și eficientă care vă poate asigura 80% capacitate într-un timp situat între 30-50 de minute. În cazul modelelor mai vechi, acest tip de încărcare poate să nu fie disponibil. Verificați specificațiile tehnice ale autovehiculului pe care doriți să-l cumpărați pentru a nu avea surprize neplăcute la stația de încărcare.

Așadar, achiziționarea unei mașini electrice second-hand se aseamănă din unele puncte de vedere cu cea a unei mașini cu motor termic. Datorită pieselor în mișcare mai puține și a lucrărilor de mentenanță mai rare, cât și a prețului accesibil, alternativa „la mâna a doua” este de luat în calcul atât timp cât sunt efectuate în prealabil verificările necesare, pornind de la starea mașinii și până la istoricul acesteia.

Nota: Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Pot adăuga că, înainte de a cumpăra o mașină electrică, ar trebui să evaluați dacă aveți nevoie de un loc pentru a încărca un vehicul. Așadar, dacă locuiți într-un apartament fără garaj, trebuie să găsiți cea mai apropiată stație de încărcare, deoarece prizele electrice de acasă nu sunt suficiente pentru o mașină. Desigur, sfaturile enumerate sunt utile și corecte, dar cred că verificarea istoricului vehiculelor de ocazie pe Carvertical sau pe un site similar este obligatorie.