G4Media.ro

Cinci state americane au declarat deja stare de urgență din cauza coronavirusului.…

Cinci state americane au declarat deja stare de urgență din cauza coronavirusului. Ce înseamnă acest lucru?

Guvernatorul Andrew Cuomo a declarat sâmbătă starea de urgență la New York din cauza coronavirusului, statul din nord-estul Americii devenind astfel cel de-al cincilea în care a fost luată o astfel de măsură. Decizie, deși în mare parte birocratică, este importantă: ea va ajuta oficialii din statul american să apeleze la reglementările deja în vigoare pentru a transfera mai repede resursele și echipamentele necesare ca să răspundă mai eficient răspândirii COVID-19.

Mai mulți guvernatori americani ar putea face declarații similare în zilele și săptămânile următoare, după ce cazuri de coronavirus au fost confirmate în 35 de state începând de vinerea trecută. Oficialii afirmă că declararea stării de urgențe nu înseamnă în mod necesar că americanii trebuie să intre în panică sau să creadă că au un risc crescut de a contracta virusul. Și, totuși, ce este starea de urgență și de ce guvernatorii americani iau astfel de decizii?

Centers for Disease Controls and Prevention a indicat luni că numărul americanilor infectați cu coronavirus este în prezent de 423, iar 19 persoane au murit. Numărul statelor americane care au raportat infecții este de 35, aici fiind inclus și Districtul Columbia.

În statul New York, numărul cazurilor de persoane infectate a ajuns luni la 105, în creștere de la 89 câte se înregistraseră sâmbătă. Majoritatea cazurilor din stat (82) sunt în districtul Westchester, la nord de metropola New York, apărute după ce avocatul Lawrence Garbuz, considerat „pacientul zero,” a intrat în contact cu mai multe persoane.

„Testăm oamenii în mod agresiv,” a spus guvernatorul Cuomo sâmbătă, înainte de a anunța adoptarea Ordinului Executiv nr. 202 prin care se declară starea de urgență. „Vrem să găsim pacienții pozitivi,” a adăugat el, menționând că „este mai bine să știm cine este infectat, astfel încât să poată fi izolați și răspândirea bolii să fie încetinită.”

Guvernatorul a spus că statul a efectuat sute de teste, dar nu a oferit mai multe detalii. Vineri, el susținuse că statul poate testa 500 de probe pe zi și că speră că acest număr poate crește la 1.000.

Până sâmbătă, aproximativ 4.000 de persoane din statul New York se aflau în izolare auto-impusă din cauza posibilei expuneri la virus, dintre care 2.700 doar în metropolă.

„Vom face achiziții și vom angaja mai mult personal, în special pentru a ajuta departamentele locale de sănătate foarte stresate,” a spus Cuomo. „Cineva trebuie să bată la ușă o dată pe zi, la intervale aleatorii. Ei trebuie să se asigure că persoana este acolo. Chiar și în carantină voluntară, vrem verificări electronice.”

La începutul săptămânii trecute, guvernatorul de New York a primit o extindere cu un an a puterilor de urgență, după ce congresmenii din stat au aprobat o finanțare de 40 de milioane de dolari pentru a ajuta la limitarea răspândirii coronavirusului. Guvernatorul Cuomo nu a specificat ce acțiuni suplimentare ar putea lua, în afară de creșterea numărului de angajați și a consumabilelor medicale.

Guvernatorii din cinci state americane au declarat până în prezent stare de urgență din cauza focarului cu noul coronavirus COVID-19 care a început în China și s-a răspândit în întreaga lume, infectând cel puțin 113.575 de persoane până luni, 62.496 dintre acestea fiind deja vindecate.

În același timp, infecția a provocat moartea a peste 4000 de persoane la nivel mondial. Virusul a infectat persoane din 101 de țări și teritorii, conform datelor Center for Systems Science and Engineering de la Johns Hopkins Whiting School of Engineering, care oferă statistici live legate de coronavirus. Centrul pune numărul bolnavilor din Statele Unite la 603.

Miercurea trecută, guvernatorul din California, Gavin Newsom, a declarat stare de urgență la doar câteva ore după ce statul a raportat primul său deces ca urmare a noului coronavirus. Washington a fost primul stat american care a adoptat starea de urgență la 29 februarie, după ce în statul aflat în nord-vestul Statelor Unite s-au înregistrat 102 cazuri confirmate de infectare și 16 decese. Florida  și Maryland au declarat, de asemenea, stări de urgență și au luat măsuri pentru protejarea populației.

Experții se așteaptă ca mai mulți guvernatori să facă declarații similare în zilele și săptămânile următoare, după ce au fost confirmate cazuri de coronavirus în 35 de state americane. Dar ce înseamnă exact declararea stării de urgență?

În principal, aceste declarații au drept scop eliberarea de fonduri și alte resurse pentru gestionarea situațiilor de urgență. Funcționarii publici fac în mod regulat aceste declarații înainte de potențiale dezastre, cum ar fi uraganele și furtunile de zăpadă, pentru a se asigura că banii se îndreaptă deja spre localitățile afectate, astfel încât ele să se poată pregăti pentru cazul în care situația se va înrăutăți.

Aceste anunțuri elimină, de asemenea, o parte din birocrația legată de angajarea contractanților și utilizarea fondurilor de stat, astfel încât guvernele locale să poată achiziționa provizii și să angajeze personal necesar pentru a ajuta în eforturile lor împotriva coronavirusului sau la orice alt dezastru. În unele cazuri, declararea stării de urgență poate activa și Garda Națională din statul respectiv pentru a ajuta la răspunsul în caz de dezastru.

Declarația guvernatorului de New York a semnalat, de asemenea, că persoane calificate, în afară de medici și asistente, vor avea permisiunea să efectueze teste de coronavirus celor suspecți că ar putea avea boala. Cu alte cuvinte, declarația permite persoanelor fără licență, după terminarea unor ședințe de instruire susținute de oficiali din domeniul sănătății, să colecteze probe din gât sau de tampon nazofaringian de la persoane suspectate de a fi infectate cu virusul.

De asemenea, declararea stării de urgență acelerează procesele legate de procurarea consumabilelor de testare și închirierea spațiului unor laboratoare, permițând în același timp personalului serviciilor de urgență să transporte pacienții în locațiile de carantină care nu sunt spitale. Starea de urgență permite statului să încheie contracte pentru servicii sau echipamente considerate necesare pentru a răspunde răspândirii coronavirusului în afara procedurilor stabilite.

Există, de asemenea, o dispoziție în ordinul executiv emis de Cuomo care face mai ușor cumpărarea de alimente și efectuarea de lucrări de construcții pentru a ajuta guvernele locale să răspundă la răspândirea coronavirusului.

În plus, ordinului guvernatorului din New York va facilita achiziționarea de articole de curățenie și întreținere de către instituțiile de învățământ. Unele școli din statul New York unde au fost depistate persoane infectate, inclusiv o școală de zi evreiască și Universitatea Yeshiv, au fost închise săptămâna trecută pentru a preveni răspândirea în continuare a virusului.

La fel ca și în alte cazuri anterioare, declararea stării de urgență la New York nu restricționează mișcarea oamenilor și nu închide în mod automat niciun birou sau clădiri guvernamentale. În unele state, starea de urgență rămâne în efect până când un guvernator va decide să o suspende. În cazul New York, guvernatorul Cuomo a precizat că starea de urgență va rămâne în vigoare până pe 6 aprilie.

În cazul stării de urgență, guvernantorii americani pot solicita președintelui să emită o declarație federală de urgență sau de dezastru major pentru statul lor, ceea ce permite liderului de la Casa Albă să autorizeze asistența federală suplimentară pentru dezastre. Aceste solicitări trebuie făcute în termen de 30 de zile de la producerea incidentului sau înainte de apariția acestuia, potrivit Federal Emergency Management Agency – FEMA.

„Cererea trebuie să se bazeze pe constatarea că situația este dincolo de capacitatea statului și a guvernelor locale afectate sau a guvernului tribal indian și că este necesară asistență federală suplimentară de urgență pentru a salva vieți și a proteja proprietățile, sănătatea și siguranța publică sau pentru a reduce sau evita amenințarea unui dezastru,” se suține pe pagina electronică a FEMA.

O declarație de urgență la nivel federal va oferi statului o asistență de până la 5 milioane de dolari – dacă această sumă este depășită, președintele trebuie să anunțe Congresul. Această asistență poate include fonduri distribuite guvernelor locale și ale statului, precum și bani direcționați persoanelor fizice și gospodăriilor care solicită ajutor pentru acoperirea pierderilor ce nu sunt asigurate.

Industrii afectate

Încă înainte ca guvernatorul Cuomo să declare starea de urgență, companiile din New York luaseră deja măsuri pentru a se pregăti pentru răspândirea virusului. Mai multe companii și-au testat deja capacitățile pentru ca angajații să lucreze de acasă în cazul în care este necasar (așa cum s-a întâmplat cu angajații Google, Facebook sau Amazon de pe Coasta de Vest a Statelor Unite.

Răspunsul industriei serviciilor financiare la creșterea numărului de pacienți cu COVID-19 a atras, de asemenea, multă atenție în metropola americană. Locurile de muncă din industria valorilor mobiliare, de exemplu, reprezintă 17% din economia New York. În timp ce angajații din multe industrii pot lucra de acasă în condiții aproape similare cu cele de la birou, prezența traderilor de pe Wall Street și a altor lucrători financiari la locurile lor de muncă este necesară.

Postul CNBC a relatat vineri că JPMorgan Chase își va trimite o parte din personalul său din New York și Londra în locații de rezervă din apropierea orașelor respective pentru a reduce riscul de răspândire a virusului printre colaboratori și de a da peste cap operațiunile sale. De asemenea, Goldman Sachs Group și Citigroup iau în considerare mișcări similare.

O altă industrie afectată de măsurile sporite de protecție este industria asigurărilor. Vineri, guvernatorul Cuomo a anunțat că rezidenții statului New York vor putea acum să cumpere asigurări care le vor permite să anuleze călătoriile din orice motiv, inclusiv pentru cauze legate de coronavirus. Printre asigurătorii care au fost de acord să ofere această acoperire se numără Allianz, Nationwide, Starr Indemnity, Berkshire, Crum & Forster și Zurich.

Creșterea prețurilor, luată în vizor

Declararea stării de urgență în statul New York vizează, de asemenea, creșterile nejustificate de prețuri în această perioadă. „Luptăm împotriva majorării prețurilor, care continuă să fie o problemă. Vreau ca firmele să fie conștiente de faptul că și-ar putea pierde licența, deoarece suntem foarte serioși în acest sens,” a spus guvernatorul Andrew Cuomo. „Nu numai că este lipsit de respect, ci este și ilegal. Și veți fi prins,” a adăugat el.

Guvernatorul a îndrumat de altfel Direcția de protecție a consumatorului din statul New York să lanseze o anchetă privind relatările despre creșterile de prețuri artificiale ale produselor de consum, cum ar fi consumabilele de curățare a locuinței și dezinfectantele pentru mâini. Oficialul a anunțat crearea unei linii telefonice gratuite unde locuitorii din New York pot să raporteze creșterile nejustificate de prețuri.

Situația este cu atât mai presantă cu cât locuitorii metropolei au raportat creșteri semnificative de prețuri în mai multe magazine. De exemplu, postul NBC a descris cazul unui magazin din Manhattan (Manhattan Hardware Store Hit With Fine for Coronavirus Price Gouging) care a fost amendat pentru prețurile crescute la dezinfectantul pentru mâini, șervețele antibacteriene și sprayuri, produse devenite extrem de căutate în ultimele săptămâni pentru a preveni sau împiedica răspândirea COVID-19. De exemplu, o stilcă de dezinfectant de mâni se vindea cu 80 de dolari.

Primarul din New York, Bill de Blasio a avertizat și el companiile din metropolă că majorarea prețurilor va fi amendată sever. Potrivit biroului lui De Blasio, magazinele descoperite că cer mai muți bani consumatorilor vor primi amenzi de până la 500 de dolari. „Acest lucru este inacceptabil,” a declarat de Blasio, referindu-se la informațiile care vorbeau de prețuri astronomice la prețurile pentru măștile de protecție. „Se va acționa împotriva creșterii prețurilor. Aceasta este o criză, nu un moment pentru a profita,” a afirmat edilul.

Surse: MarketWatch, Barron’s, CNBC, Wall Street Journal, Spectrum News, NBC, Politico, Forbes, The Hill

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează