Cine a fondat Universitatea Spiru Haret, percheziționată de DIICOT și cunoscută drept „fabrică de diplome”: fost propagandist comunist, format la FF și apropiat al Elenei Ceaușescu
Fondatorul Universității Spiru Haret – astăzi centrul celei mai răsunătoare anchete a procurorilor antimafia, care fac percheziții în 13 județe – este Aurelian Gh. Bondrea, Mare Ofițer al Ordinului „Meritul pentru Învățământ“ decorat de Ion Iliescu în ultimele zile ca președinte. Cunoscută sub titulatura de “fabrică de diplome”, după scandalul din 2009 în care Ecaterina Andronescu a refuzat să recunoască diplomele emise de Spiru Haret la programe fără frecvență și distanță, instituția de învățământ superior a fost înființată în 1991 de Bondrea senior – el însuși absolvent de liceu la fără frecvență, al Școlii politice ‘Ștefan Gheorghiu’ tot la fără frecvență, membru al Secției de propagandă a Comitetului Central al Partidului Comunist, unde “se spune că s-ar fi apropiat de Elena Ceaușescu”, relatează Adevărul.
Aurelian Gh. Bondrea este tatăl actualului rector al Spiru Haret, Aurelian A. Bondrea. Printre puținele personalități cu titlul Doctor Honoris Causa al Universității Spiru Haret se numără fostul președinte Ion Iliescu, cel care în 2004, chiar la finalul mandatelor sale la Cotroceni, l-a medaliat pe Bondrea senior cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ“ în grad de Mare Ofițer, potrivit Adevărul.
Bondrea senior și-a început liceul în 1944 la fără frecvență, iar în 1946, la 18 ani, s-a înscris în Partidul Muncitoresc din România (titulatura PCR de la acea vreme), după cum relatează Adevărul într-o anchetă despre fondatorul Spiru Haret. La doar un an de la începerea liceului, acesta devine învăţător suplinitor, după care ajunge directorul căminului cultural din comuna natală, Mateiești, județul Vâlcea, urmează apoi un curs de 3 luni la școala de partid de pe lângă Comitetul Regional PCR Vâlcea, pentru a ajunge redactor la ziarul „Secera și ciocanul“, editat de Comitetul Regional PCR Pitești, conform sursei citate.
În 1953, Bondrea senior urmează cursul de lectori organizat de Școala de științe sociale „A. A. Jdanov“ și este promovat la Secția de propagandă și agitație a Comitetului regional PCR Pitești.
“Cele mai consistente studii din CV-ul lui Bondrea senior sunt cele de la Școala politică ‘Ștefan Gheorghiu’, urmată tot la fără frecvență, înainte de 1960. Bondrea dă nişte diferenţe şi-şi echivalează astfel patalamaua de la „Fane Gheorghiu“, cum fusese poreclită şcoala, cu o diplomă de studii universitare. Acest lucru a fost practicat de mulţi comunişti, înainte şi chiar după Revoluţie, ceea ce a dus la o inflaţie de sociologi făcuţi ‘pe puncte’”, scrie Adevărul.
După ce a terminat “Ștefan Gheorghiu” la fără frecvență, a urmat 4 ani de “aspirantură” la aceeași școală, ceea ce astăzi ar însemna masteratul. În cele din urmă, Bondrea reușește să obțină și titlul de “candidat în științe”, prima treaptă a doctoratului pe sistemul sovietic, relatează publicația citată.
Istoricul Mihai Burcea, de la Institutul de Investigații a Crimelor Comunismului, a explicat pentru Adevărul ce a studiat, de fapt, Bondrea, la Școala Superioară de Partid “Ștefan Gheorghiu”: “Școlile de partid formau în acei ani crunți ai represiunii comuniste ‘instrumente ale luptei de clasă’. ‘Tot ce se învăța acolo era «otravă». Se studiau, la un nivel și într-un limbaj primitiv, mecanismele de propagandă și manipulare. În general, nu se făceau decât cursuri de istorie a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și de propagandă”.
Studiile la fără frecvență echivalate apoi și continuate îl aduc la Secția de propagandă și agitație a Comitetului Central (CC) al PCR, unde “se spune că s-ar fi apropiat de Elena Ceaușescu, cea numită ‘Cabinetul 2’”, notează publicația citată.
Sursa foto Ion Iliescu: Inquam Photos
Sursa foto Aurelian Gh. Bondrea: Opinianationala.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii