G4Media.ro

Cine a fost George H.W. Bush, al 41-lea președinte american în timpul…

Sursa: Facebook

Cine a fost George H.W. Bush, al 41-lea președinte american în timpul căruia Europa de Est a redevenit liberală

Pe 30 noiembrie a încetat din viață George H.W. Bush, al 41-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Avea 94 de ani, iar în spate un trecut impresionant: erou de război  (a fost cel mai tânăr pilot din aviația americană și a activat în zeci de misiuni în timpul celui de-al doilea război mondial), fondator al unei companii de petrol, politician de vârf în Partidul Republican, ambasador al Statelor Unite la ONU, diplomat în China în timpul lui Mao Zedong și director al CIA. Iar cariera sa nu se oprește aici: în anii ’80 este vice-președintele lui Ronald Reagan pe perioada ambelor mandate ale acestuia, apoi candidează pentru președinția Statelor Unite, pe care o va și câștiga în 1989. Este învins patru ani mai târziu de Bill Clinton, candidatul Partidului Democrat.

George Bush senior și-a început mandatul într-un moment în care Europa era pe punctul de a se transforma radical. La câteva luni după învestirea sa ca președinte al Statelor Unite, zidul Berlinului a fost dărâmat, iar destrămarea regimurilor comuniste din Europa de Est părea inevitabilă. Existau, de asemenea, unele semne care indicau disoluția Uniunii Sovietice. În timpul mandatului său, a luat sfârșit Războiul Rece.

Finalul conflictului înghețat dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică a determinat o reașezare a scenei internaționale. Brusc, SUA rămâne singura mare putere, după ce, în decembrie 1991, URSS se prăbușește. Astfel, George Bush este pus în fața unei noi situații: regimurile comuniste se prăbușesc, iar Statele Unite trebuie să supravegheze de la distanță tranziția statelor din Est către democrație și capitalism.

George Bush a fost unul dintre principalii susținători ai reunificării Germaniei, după ce regimul comunist din Republica Democrată Germană a fost înlăturat. De asemenea, relația pe care a dezvoltat-o cu Mihail Gorbaciov, ultimul secretar general al Partidului Comunist al URSS, a fost una bună. Imediat după căderea zidului Berlinului, George Bush a avut o întâlnire cu liderul sovietic, la finalul căreia Gorbaciov și-a luat angajamentul că nu va începe niciodată un război nuclear împotriva Statelor Unite. Analiștii consideră întâlnirea celor doi președinți drept un pas important către finalul Războiului Rece. Întâlnirile dintre administrația Bush și oficialii guvernului de la Moscova au continuat cu regularitate în lunile următoare, până când Uniunea Sovietică a colapsat.

La începutul anului 1990, președintele Bush s-a adresat Congresului, anunțând că va face un pas important pentru viitorul Statelor Unite și Europei: în urma înțelegerii pe care a făcut-o cu Moscova, va diminua efectivele militare desfășurate de America în Europa Centrală și de Est. Acest lucru a dus la detensionarea relațiilor dintre cele două guverne – cel da la Washington și cel de la Moscova – și i-a oferit președintelui Bush ocazia să forțeze Uniunea Sovietică, pe cale diplomatică, să lase fostele state comuniste din Europa de Est să-și decidă singure viitorul politic.

George Bush a fost unul din oamenii politici de vârf care au contribuit la refacerea Europei: a știut să susțină cauza democrației liberale pentru o lume ținută captivă jumătate de secol în negura regimului comunist și, în același timp, să facă Uniunii Sovietice concesiile necesare pentru ca relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică să avanseze într-o direcție pașnică, în timp ce America să poată susține nestingherită transformarea regimurilor comuniste în Europa de Est.

Reunificarea Germaniei, căderea comunismului în Europa și finalul Războiului Rece. Acestea sunt cele trei motive pentru care președintele George Bush trebuie reținut, spun istoricii. Cariera lui George Bush senior a fost fulminantă. Dincolo de aspectele personale ale biografiei sale, realizările pe care le-a avut în politica externă într-un singur mandat au o însemnătate deosebită nu doar pentru americani, ci, în egală măsură, pentru europeni. Cariera sa politică a fost continuată de fiul său, George W. Bush, cel care avea să dețină timp de două mandate președenția SUA.

Surse: Deutsche Welle, CNN, BBC, Washington Post

Sursa Foto: Pagina de Facebook a lui George W. Bush

NOTA: Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Din pacate Rusia avea alte planuri…iar astazi vor inapoi ceea ce au pierdut in ’90.
    Insa noi romanii, iubim America si pe americani si vom avea intotdeuna nevoie de ei pentru a preveni astfel de regimuri teribile precum cel comunist si pentru a opri caderea lumii din nou in anarhie. America pentru noi reprezinta lumea libera si simbolul democratiei, lumina care ne arata calea de urmat prin intunericul istoriei.
    Ne vom aminti mereu de George H.W. Bush, cel care ne-a redat libertatea, acest dar atat de pretios.
    Dumnezeu sa-l ierte si Dumnezeu sa binecuvanteze America!

  2. Un ”monstru sacru” al politicii mondiale, Bozo nici macar grajdar n-ar putea sa-i fie, presupunand prin absurd ca ar fi …repartizati amandoi in aceeasi…custodie, pe lumea cealalta…

    • In cv ul lui obombo Kenyanul scrie ca “organizat comunități” sub îndrumarea prea iubitului lui mentor saul alinsky…
      Comparațiile sunt inutile.

  3. Pe vremea lui, se votau presedinti care au luptat in razboi, in 2016 prostimea americana a votat pe unul atat de patetic, incat si-a falsificat o boala la picior ca sa scape de razboi.

    • Ușor cu pianul pe scări cocoșel, poate graba te-a făcut sa uiți de “eroii” obimbo si și clinton, viteazul Monicăi… doi mari președinți democrați… Nu uita ca Ronald Reagan a fost un actoraș de mâna a a doua dar a fost probabil cel mai mare președinte de la Washington încoace…

  4. Mda, dincolo de rolul său în momentele cruciale ale prăbușirii blocului estic, poate trebuie menționat și modul în care s-a îmbogățit (venind oricum dintr-o familie de magnați ai țițeiului și al armamentului). Zapata Oil, rolul său la CIA, cumpărarea grupului industrial Carlyle și comerțul cu armament, scandalul Iran-Contra, dezastrul numit War on Drugs, ca să nu mai vorbim de cele 88500 de tone de bombe aruncate deasupra Irakului.
    Dumnezeu să binecuvânteze America, da. De exemplu împiedicând ca genul ăsta de oameni să mai ajungă la butoane.

  5. Ca roman, ii sunt recunoscator.
    Sper ca Presedintele sa trimita o telegrama de condoleante, daca nu a facut-o pana acum.

  6. Nene CIOBANU, mai bine te-ai duce prin scoli, prin licee , prin universiteturi sa le spui cine a fost BUSH sn. Noi , cei care am făcut ce-am facut pe la Timisoara , par igzamlu, stim bine cine a fost , ce a făcut si ce… n-a făcut. Cu PANAMA-ua a dres-o, cum a dres-o, dar cu KUVIET -ul , NU ! Nu s-a dus până la Bagdad, pen că avea cele mai intemeiate motive posibile, s-a oprit si a lâsat si altora …jocul/locul ! Pai, nu ? Mai bine muream atunci in zilele alea la Timisoara, decat sa vad de 30 de ani ”spectacolul” jocului de-a comunismul. Am strigat si am purtat pancarte CEAUSESCU – SĂ FIE JUDECAT , AICEA IN BANAT ! Si …martir s-a ales din el ! S-a conceput PUNCTUL 8 de la Timisoara ca sa-l incheiem, cu … mandatul lui dom Constantinescu sa-l …pape la TV la o ”ora de varf si in direct ”! Sau nu-ti mai amintesti ?! AM ajuns cu chiu cu vai , si sa condamnăm COMUNISMUL până in PARLAMENT, ca după aceea sa dam pasarea din mana pe… ciori vopsite ! Las că mai avem putin si-i sărbătorim centenarul si lui ILICI ION ILIESCU. Si pe el il vom face erou al …clasei ! Avem toate sansele, nene CIOBANU ! Am si ajuns model de comportament ”revolutionar ” până si pentru FRANȚIA ! Daaa, atunci in 89 pe aice prin Banat trageau după noi cu puscocele pe la coltul străzilor si de pe acoperisuri, ba chiar si de pe jucăriile alea de le zicea TAB uri ori TĂNCUȚE. Nu ceva asemămător se intâmplă si prin ORASUL LUMINILOR si alte… orășele franțuze ? Cică sunt VESTELE VERZI ! NU LE MAI ZICE NIMENI ASTORA omuletii verzi ! Păi . nu ? Omuleții astia se strecoară , al dracu, ! – si pe teavile NORDSTREAM 2, incetuț , incetuț ca si cu sirienii cei asteptati cu flori prin gari, aeroporturi, vami libere… Deh, pe la noi nu e cazul , noi nu suntem shengenizati incă. Poate de-acum incolo , de cand vom prelua cu minile PSD -uțului dirijarea . Drept recompensă pentru ANTICORUPTIE .

  7. Pe vremea raposatului circula un banc . Cică Sf. Petru e trimis de CEL DE SUS sa -l intrebe pe Scaraoțchi, seful cazanelor de smoala in IAD, cum se face ca nu mai e smoală la cazane si nu mai functionează nimic.
    – Ce faci, nene Scaraoțchi ? Care-i baiul ? Ce nu merge ?
    – Când lipsesc oamenii muncii ,nu mai există materie primă și invers.
    – Cum așa ? Unde-s dracii subalterni acum ? Carbuni vad ca ai .
    – Am . Dar ei sunt In sedintă plenară .
    – Cu cine ?
    – Cu Comitetul Central al îngerilor.

    VEZI , nene NOVI SCARAOȚCHI ?! Așa am ajuns la… Saună eternă. Pe bune ! Atat m-a batut nevasta la cap , până mi-am facut și adapost antiatomic la cimitir.