Cine a fost Ismail Haniyeh, șeful teroriștilor Hamas asasinat în Iran: Născut într-o tabără de refugiați, s-a alăturat Hamas în timpul Primei Intifade
Ismail Haniyeh, care a fost ucis la Teheran, potrivit Hamas și presei iraniene, a fost mult timp lider politic al teroriștilor, transmite CNN.
În vârstă de 62 de ani, acesta s-a născut într-o tabără de refugiați de lângă orașul Gaza și s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980, în timpul Primei Intifade, sau revoltă.
Pe măsură ce Hamas creștea în putere, Haniyeh a urcat în ierarhie – fiind numit parte a unei „conduceri colective” secrete în 2004, apoi fiind numit prim-ministru al Autorității Palestiniene în 2006.
Până în 2017, a devenit șeful grupului și a fost numit „terorist global special desemnat” de către Statele Unite la scurt timp după aceea.
De-a lungul anilor, el a participat la discuții de pace cu fostul președinte american Jimmy Carter și s-a întâlnit cu alți lideri mondiali, inclusiv cu emirul Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa al-Thani, și cu diplomatul chinez Wang Kejian, la începutul acestui an.
În aprilie, raidurile aeriene israeliene au ucis trei dintre fiii lui Haniyeh și patru dintre nepoții săi, potrivit Hamas.
La momentul respectiv, Haniyeh – care era stabilit în Qatar – a insistat că moartea lor nu va afecta încetarea focului și negocierile în curs privind ostaticii.
„Oricine crede că țintirea copiilor mei în timpul discuțiilor de negociere și înainte de convenirea unui acord va forța Hamas să renunțe la cererile sale este iluzoriu”, a spus el.
Alte informații despre Ismail Haniyeh, conform The Guardian:
Haniyeh a devenit un protejat al fondatorului Hamas, șeicul Ahmad Yassin, care, la fel ca familia lui Haniyeh, era un refugiat din satul Al Jura de lângă Ashkelon.
În 1994, el a declarat pentru Reuters că Yassin a fost un model pentru tinerii palestinieni, spunând: „Am învățat de la el dragostea față de islam și sacrificiul pentru acest islam și să nu îngenunchem în fața acestor tirani și despoți”.
În 2003, el era un ajutor de încredere al lui Yassin, fiind fotografiat în casa din Gaza a lui Yassin ținând un telefon la urechea fondatorului Hamas, aproape complet paralizat, pentru ca acesta să poată lua parte la o conversație. Yassin a fost asasinat de Israel în 2004.
Haniyeh a fost unul dintre primii susținători ai intrării Hamas în politică. În 1994, el a declarat că formarea unui partid politic „ar permite Hamas să facă față evoluțiilor emergente”.
Inițial respinsă de conducerea Hamas, aceasta a fost ulterior aprobată, iar Haniyeh a devenit prim-ministru palestinian după ce grupul a câștigat alegerile parlamentare palestiniene în 2006, la un an după retragerea armatei israeliene din Gaza.
Gruparea a preluat controlul asupra Gaza în 2007.
În 2012, întrebat de reporterii Reuters dacă Hamas a abandonat lupta armată, Haniyeh a răspuns „bineînțeles că nu” și a afirmat că rezistența va continua „în toate formele – rezistență populară, rezistență politică, diplomatică și militară”.
Actor cheie în negocierile după atacul teroriștilor Hamas din 7 octombrie
Ismail Haniyeh a fost un interlocutor cheie în acordul privind ostaticii și încetarea focului în Gaza, spune analistul CNN.
Moartea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, este „prima cea mai semnificativă operațiune israeliană de la 7 octombrie”, a declarat analistul politic și de politică externă al CNN, Barak Ravid.
În timp ce Haniyah nu este semnificativ din punct de vedere militar, el se ocupă de relațiile internaționale ale grupului și este principalul interlocutor cu mediatorii egipteni și qatarioți cu privire la acordul privind ostaticii și încetarea focului în Gaza, a spus Ravid.
„Asasinarea sa va avea o influență semnificativă asupra acestor negocieri”, a spus el.
Guvernul israelian îl consideră pe Haniyeh unul dintre responsabilii pentru atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit lui Ravid, iar autoritățile israeliene au promis să îi vâneze pe cei responsabili pentru atacul de acum 10 luni, care a implicat acum Orientul Mijlociu într-un conflict.
„Acest asasinat este, într-un fel, doar o chestiune de când, nu o chestiune de dacă”, a spus Ravid.
Haniyeh, care a fost ucis în Teheran, potrivit Hamas și presei iraniene, a fost mult timp lider politic al grupului militant.
Armata israeliană a declarat pentru CNN că „nu răspunde la rapoartele din presa străină”, după ce presa de stat iraniană a raportat moartea lui Haniyeh.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank