Cine ar putea să se amestece în alegerile din SUA? Câteva scenarii
La sfârșitul lunii septembrie, atunci când a prezidat în premieră o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, președintele Donald Trump a acuzat China că încearcă să se amestece în alegerile intermediare americane care vor avea loc la 6 noiembrie. Liderul de la Casa Albă a spus atunci că regimul de la Beijing vrea să influențeze scrutinul pentru că se opune politicilor sale comerciale ostile Chinei. Trump nu a oferit detalii suplimentare, însă declarațiile sale au venit la doar câteva săptămâni după ce serviciile de informații americane au avertizat că adversari externi vor încerca să influenţeze alegerile din 2018 şi 2020 din America, ei menționând printre aceștia Rusia, China, Coreea de Nord și Iran. Avertismentele legate de interferența actorilor străini în scrutinul crucial din această toamnă din Statele Unite dezvăluie îngrijorările serviciilor americane că alegerile ar putea fi vulnerabile.
Lideri din comunitatea de informaţii din Statele Unite au afirmat în august că adversari externi vor încerca să influenţeze alegerile din 2018 şi 2020 din America, atrăgând atenţia în special în privinţa Moscovei. Într-o evaluare publicată în ianuarie 2017, agențiile de informaţii din Statele Unite au concluzionat de altfel că Rusia s-a amestecat în scrutinul pentru Casa Albă din 2016 pentru a-l favoriza pe candidatul republican. Donald Trump a câştigat alegerile în faţa democratei Hillary Clinton. Moscova a negat amestecul în alegerile americane, iar o anchetă condusă de procurorul Robert Mueller investighează în prezent posibilele ingerinţe ale Kremlinului.
“Continuăm să observăm o campanie generalizată de mesaje transmise de Rusia pentru a slăbi și a diviza Statele Unite,” a spus în august Dan Coats, directorul National Intelligence (DNI). Întrebat dacă acuză de amestec în alegerile din America doar Kremlinul sau şi persoane din Rusia ce au intenţii ilegale, Coats a replicat atunci că e vorba de “amândouă” cazurile. Oficialii de la Washington cred că şi alte ţări urmăresc să se amestece în alegerile americane.
Ulterior, în timpul Adunării Generale a ONU desfășurată la New York, președintele Trump a menționat China ca fiind unul dintre actorii ce încearcă să se amestece în alegerile americane ce vor avea loc la începutul lunii noiembrie. „Ei nu vor ca eu sau noi să câștigăm pentru că eu sunt primul președinte care a provocat vreodată China în legătură cu chestiunea comerțului,” a afirmat liderul republican.
Întrebat mai târziu ce dovezi are în acest sens, Trump a spus că există „o mulțime,” dar nu a furnizat detalii, sugerând că o parte din material este clasificat. În schimb, el s-a referit la eforturile Chinei de a inunda multe regiuni americane cu anunțuri și declarații împotriva tarifelor în valoare de miliarde de dolari introduse de Administrația de la Washington împotriva produselor importate din țara asiatică. „Nu-mi place când atacă fermierii noștri și nu-mi place când publică mesaje false. Dar, pe lângă aceasta, am aflat că încearcă să se amestece în alegerile noastre și nu vom lăsa să se întâmple asta, așa cum nu vom lăsa să se întâmple asta cu Rusia.”
Un înalt oficial din administrația republicană a spus în acel context că China și-a intensificat activitățile, atât cele vizibile, cât și cele sub acoperire, pentru a-i pedepsi pe cei care susțin poziția strictă a lui Trump în chestiunea comerțului și că se amestecă în sistemul politic american. Oficialul a afirmat că acțiunile de propagandă promovate de Beijing îi vizează pe fermierii și muncitorii din statele și districtele care au votat pentru Trump la alegerile din urmă cu doi ani. Potrivit acestuia, China „sugrumă” libertatea de exprimare în campusurile din SUA și pedepsește sau recompensează companiile, grupurile think tank, studiourile de film și candidații la alegeri pentru criticarea sau susținerea politicii oficiale chineze.
Reacționând la afirmațiile lui Trump, ministrul de externe al Chinei a afirmat: „Noi nu intervenim și nu vom interveni în afacerile interne ale vreunei țări,” adăugând că Beijingul „refuză să accepte orice acuzații nejustificate împotriva Chinei.”
Ulterior, în timpul unei întrevederi cu premierul Shinzo Abe, președintele Trump a avertizat din nou Chină că „nu se pot amesteca în alegerile noastre.” Comentariile sale legate de interferențele Beijingului au surprins atunci mulți comentatori, care au amintit că președintele Trump a fost destul de rezervat atunci când comunitatea americană de informații i-a prezentat dovezi că Rusia a încercat să influențeze alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2016.
Dar ce se știe până în prezent despre eforturile actorilor străini de a se amesteca în alegerile din 2018 din Statele Unite? În principal, oficialii americani sunt îngrijorași că adversarii externi ar putea încerca, într-o formă sau altă, să manipuleze buletinele de vot, să atace informatic campaniile diferiților candidați sau să influențeze alegătorii prin acțiuni de propagandă deschise sau sub acoperire.
Rusia. Hackerii ruși au fost activi în alegerile americane din 2016. Dovezile sugerează că ei au fost responsabili pentru penetrarea computerelor Comitetului Național Democrat, au desfășurat campanii de dezinformare pe Facebook și Twitter, au atacat bazele de date cu alegătorii înregistrați în 21 de state, sistemele de gestionare ale alegerilor în 39 de state și cel puțin un furnizor de software pentru alegeri.
Deși nu există dovezi că aceste atacuri au afectat numărătorile finale ale voturilor, experții în domeniul securității informatice se tem că rușii ar fi putut penetra deja sistemul electoral din Statele Unite, inclusiv plantând programe de tip malware în mașinile de vot electronice (unii experți cred că circa 30% din mașinile de vot din America – cele mai multe de tip Shouptronic 1242 și DRE – sunt învechite și neprotejate în fața amenințărilor externe).
În urmă cu câteva zile, Departamentul de Justiție a anunțat mai multe acuzații împotriva unei rusoaice, Elena Alekseevna Khusiainova, ca parte a eforturilor unei fabrici de trolli din Saint Petersburg de a „semăna divergente și discordie în sistemul politic american.” Acesta este primul caz federal care susține că interferența străină continuă în alegerile americane. În același timp, oficialii americani din domeniul informațiilor au afirmat că Rusia, China, Iran și alte țări sunt implicate în eforturile continue de a influența politica și alegătorii americani în viitoarele alegeri.
Declarația acestora nu a furnizat detalii suplimentare și nu a sugerat că campaniile sau sistemele electorale au fost compromise. În schimb, oficialii au descris campaniile externe desfășurate prin intermediul rețelelor de socializare media, menite să submineze încrederea în instituțiile democratice din America și în candidații la alegeri. Fabrica de trolli din Rusia, în care a activat și Khusiainova, a creat mii de profiluri false pe rețelele sociale sociale și conturi de e-mail care păreau a fi ale unor americani. Mesajele lor sunt menite să provoace disensiuni în ceea ce privește chestiuni sensibile, precum imigrația și controlul armelor de foc. De altfel, dezbinarea alegătorilor americani, și nu susținerea unui candidat specific, pare să fie obiectivul trollilor ruși.
Anchetatorii americani susțin că angajații fabricii de trolli din Rusia analizează articolele din media americană și decid cum vor elabora mesajele transmise pe media socială despre aceste materiale. Deseori, operatorii ruși au trimis mesaje cu puncte de vedere divergente despre aceeași problemă, din conturi diferite.
Până acum, s-au strâns numeroase dovezi care leagă Rusia de încercările de a penetra sistemele de alegeri americane și de a influența alegătorii din Statele Unite. Facebook a anunțat în iulie că a descoperit pe platforma sa eforturi „sofisticate,” foarte probabil legate de Rusia, de a influența scena politică americană. Treizeci și două de conturi au fost eliminate de pe Facebook și de pe Instagram deoarece erau implicate într-un efort politic coordonat și păreau false. Unul dintre conturi avea aproape 300.000 de urmăritori.
De asemenea, Microsoft a declarat că a descoperit că un domeniu fals a fost creat ca pagină de destinație pentru atacurile de tip phishing de către un grup de hackeri care se crede că are legături cu serviciile de informații rusești. Un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat recent că analiza suplimentară a confirmat că tentativele de atac au avut loc la sfârșitul anului 2017 și au vizat mai multe conturi asociate cu birourile a doi congresmeni americani care candidează din nou la scrutinul din noiembrie.
Iran. Administrația Trump a acuzat Teheranul că încearcă să influențeze alegerile din Statele Unite, fără însa să ofere mai multe amănunte. Washingtonul a mai acuzat anterior iranienii de atacuri cibernetice care par să nu aibă legătură cu politica. În luna martie a acestui an, Departamentul de Justiție a anunțat că nouă iranieni au desfășurat un atac cibernetic timp de un an de zile pentru a fura secrete de la companii și universități americane, precum și de la guvernul de la Washington. Procurorii au spus că hackerii au lucrat la ordinele Corpului Gardienilor Revoluției islamice. Printre țintele vizate au fost angajați din cadrul Departamentului Muncii, ai Comisiei Federale de Reglementare în Domeniul Energiei și din statele Indiana și Hawaii. Cazul a venit la doi ani după ce Departamentul de Justiție a acuzat șapte hackeri iranieni pentru atacarea infrastructurii electronice a zeci de bănci și a unui baraj de lângă New York.
China. La începutul acestei luni, vicepreședintele Mike Pence a afirmat că încercările Rusiei de a influența alegerile americane sunt minore în comparație cu activitățile Chinei de a se amesteca în scrutinul de la 6 noiembrie. În ton cu declarațiile similare făcute de președintele Trump la ONU, Pence a acuzat Beijingul că încearcă să contracareze prin propagandă politicile comerciale agresive la care a recurs Administrația SUA împotriva Chinei.
Așa cum au remarcat analiștii, acuzațiile împotriva Chinei au fost în mare parte legate de activități vizibile, cum ar fi achiziționarea de publicitare în ziare americane și atacarea tarifelor impuse de Trump. De exemplu, vicepreședintele Pence s-a referit la un supliment de publicitate cu mai multe pagini care a fost inserat recent în ziarul Des Moines Register din Iowa, un stat cheie în alegerile din acest an și în alegerile prezidențiale din 2020. Suplimentul „China Watch”, „conceput pentru a arăta că include articole și știri, a prezentat politicile noastre comerciale ca fiind nechibzuite și dăunătoare pentru locuitorii din Iowa,” a spus Pence.
Acuzațiile lui Trump și Pence vin în contextul unei escaladări a tensiunilor dintre Washington și Beijing, provocată de disputa lor comercială.
Avertismentele serviciilor secrete
În ceea ce privește efectele acestor interferențe asupra scrutinului din SUA, ele sunt deocamdată neclare.Oficialii serviciilor de informații au subliniat însă constant că americanii ar trebui să ia măsuri pentru a verifica informațiile pe care le citesc pe media socială și au cerut companiilor din domeniul tehnologic să își crească securitatea.
Agențiile americane din domeniul securității naționale au declarat că nu au dovezi că sistemele de vot au fost perturbate sau compromise în moduri care ar putea avea ca rezultat schimbarea numărătorii finale a voturilor sau afectarea operațiunilor de contabilizare a voturilor. „Unele guverne locale și de la nivelul statelor au raportat tentative de acces ale rețelelor lor, care includ adesea baze de date online ale alegătorilor înregistrați,” au spus autoritățile, care au făcut referire atât la actori statali, cât și la kackeri individuali. Până în prezent, oficialii au reușit să împiedice accesul sau să atenueze rapid aceste tentative de atac informatic.
Experții din domeniul cibernetic avertizează că hackerii ar putea folosi mijloace mai sofisticate de a modifica rezultatul alegerilor în curse electorale strânse sau de a semăna confuzie, într-un efort de a sabota alegerile din Statele Unite. Țintele ar putea fi mai ales cele peste 3.000 de agenții guvernamentale locale care administrează alegerile și care, de multe ori, nu au un buget suficient pentru a se proteja informatic. În multe cazuri, acestea se bazează pe mașini de vot electronic învechite, vulnerabile la manipulare.
Ca dovadă a seriozității problemei, U.S. Cyber Command ar fi început să avertizeze persoane individuale din Rusia să nu se mai amestece în alegerile intermediare din noiembrie din America. New York Times a relatat că operatorii americani din domeniul securității cibernetice le-au comunicat rușilor că au fost identificați și că activitatea lor este monitorizată. Dar americanii nu au transmis avertismente directe, iar operațiunea limitată este concepută pentru a împiedica mai ales interferențele electorale ale unor persoane individuale, fără a provoca represalii din partea guvernului rus, care ar putea escalada situația și ar putea lansa un atac cibernetic asupra rețelei electrice din Statele Unite.
În timp ce operațiunea încearcă să descurajeze eforturile de dezinformare, nu este clar dacă vizează si activități informatice criminale, cum ar fi cele de hacking sau phishing. De asemenea, nu se știe deocamdată cum îi contactează Cyber Command pe ruși și nici câți troli au fost avertizați. Ziariștii au scris că operațiunea îi vizează pe atacatorii cibernetici finanțați de ruși bogați, precum și pe cei care lucrează pentru serviciile de informații ale Moscovei.
Surse: CNBC, AP, National Post, Newsweek, New York Times
Foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Bah, g4media, Jacobin ce parere are? Ca vad ca altfel aveti numai “surse”…
iar vin ziarele partidului democrat si vorbesc de amestec in alegeri si alte minciuni penibile? ei nu vor sa recunoasca urmatorul fapt: trump a avut mesaj mai bun , e mai destept decat ei de 1000 de ori si ei nu vor sa recunoasca alegerile din 2016. nu-i nimic, democratii vor fi zdrobiti la alegerile pentru congres de peste 2 saptamani
Culmea informaticii, Hillary Clinton hacker rusofon.