G4Media.ro

Cine câștigă și cine pierde din comasararea alegerilor locale cu cele europarlamentare…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cine câștigă și cine pierde din comasararea alegerilor locale cu cele europarlamentare / Mutare cheie pentru Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

Marii câștigători sunt în primul rând Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, abia apoi partidele lor. Prin participarea PNL și PSD pe liste comune la europarlamentare și prin comasare, cei doi lideri se asigură că nu există nici cel mai mic risc pentru a le fi puse în discuție pozițiile de conducere. Dacă ar fi participat separat, exista un risc real ca PSD să cadă sub pragul psihologic de 30% și PNL sub 20%. Suplimentar, dacă n-ar fi lipit alegerile locale de cele pentru Parlamentul European, procentele celor două partide ar fi scăzut dramatic deoarece n-ar fi beneficiat de supra-mobilizarea aleșilor locali. Europarlamentarele singure nu stârnesc în general mare entuziasm nicăieri.

În schimb, prin participarea pe liste comune la europarlamentare, aportul celor două partide la scorul final  se diluează. Este de așteptat ca rezultatul să sară de 40%, însă devine total neclar și greu de măsurat cu cât a contribuit PNL și cu cât PSD. Totuși, va fi evident pentru toată lumea că alianța celor două partide a câștigat alegerile la mare distanță de următorul clasat și că va lua, probabil, undeva la jumătate din cele 33 de mandate de europarlamentar. Or, acesta este primul mare test electoral important pentru șefii de partide. În cazul unui scor slab, Ciucă și Ciolacu ar fi trebuit să dea socoteală. Așa, să răspundă pentru ce? Pentru faptul că partidele lor iau împreună peste 40% și câștigă detașat europarlamentarele? Cu asta, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și-au securizat poziția de lideri în partidele lor.

Mai există un câștig care se va contabiliza de această dată în dreptul celor două partide. Nu e cazul să intrăm în prea mult detalii tehnice. Tot ce trebuie spus este că sistemul electoral pe baza căruia se vor desfășura alegerile europarlamentare premiază la redistribuire partidele sau alianțele care obțin procente mari. În acest sistem, procentele partidelor care ratează intrarea în Parlamentul European (se aplică pragul național) nu se pierd, ci se redistribuie după un algoritm care avantajează partidele cu rezultate bune. Este vorba despre așa numita metodă D’Hondt, care le asigură partidelor o reprezentare proporțională. Astfel, dacă UDMR va rata pragul electoral de 5%, Alianța PSD – PNL va lua suplimentar unul din cele două mandate care le-ar fi revenit în mod normal etnicilor maghiari.

Din această mutare câștigă și președinele Klaus Iohannis. Ambiția sa de a ocupa o funcție importantă în UE sau NATO depinde de stabilitatea internă. Nominalizarea sa într-o funcție importantă în afara țării depinde de Guvern și de premier, nu se poate fără susținere politică internă. Or, în situația ruperii PNL de PSD, pe fondul unor lupte electorale care ar fi riscat să ducă la ruperea coaliției. O criză politică interne i-ar fi diminuat șansele să mai fie susținut pentru o poziție importantă la Bruxelles, unde are nevoie atât de sprijin politic intern, dar și de o cât mai largă acceptare în rândul marilor grupuri politice de la Bruxelles. Nu este clar dacă nu cumva insistența principala pentru liste comune vine tocmai de la Cotroceni, având în vedere interesul major al președintelui de a face o carieră internațională după încheierea mandatului. N-ar fi prima dată când președintele Iohannis sacrifică PNL pentru propriul interes, din calcule foarte personale.

Întrebarea este dacă liberalii nu vor pierde simpatia unei părți dintre alegători. Pentru unii dintre ei va fi dificil să pună ștampila pe o listă unde figurează și candidați PSD. Există în mod clar acest pericol, este foarte posibil ca unii simpatizanți liberali să strâmbe din nas și să se reorienteze către Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei). Rămâne de văzut cât de mari vor fi pierderile și dacă ele se vor reflecta în mod vizibil în procente. Alegătorii celor două partide au acceptat cumva ideea că foștii adversari guvernează împreună, dar vor pune oare ștampila fără să tresară pe lista comună unde se vor afla unii lângă alții Siegrfied Mureșan (PNL) și Mihai Tudose (PSD), Rareș Bogdan și Maria Grapini (Dan Voiculescu), Dan Motreanu (PNL) și Claudiu Manda (PSD)?

Unii vor spune că nu mai contează, că diferențele s-au șters în cei aproape trei ani de guvernat împreună fără convulsii majore.  PSD și PNL sunt în primul rând partide de rețea (primari, consilieri locali) și clientelă politică, abia apoi de true believeri. Liberalii pătrunși de valorile de dreapta și pesediștii care mor pe altarul stângii pot fi numărați pe degete. Există însă alegători pentru care aceste diferențe încă mai contează, mai ales în rândul simpatizanților PNL. Câti mai sunt ei? Vom vedea.

De departe marii perdanți ai comasării alegerilor sunt însă cele două partide de opoziție, USR și AUR. Cele două nu dispun o rețea de primari și aleși locali, care să alerge după voturi și să mobilizeze alegătorii. Aleșii locali au tot interesul să iasă bine din alegeri, așa că vor trage implicit și pentru europarlamentare. În fața supra-mobilizării armatelor de primari de la PSD și PNL, opoziția va pierde masiv.

Acesta este și motivul pentru care USR critică atât de vehement comasarea alegerilor și o prezintă drept o crimă împotriva democrației. Liderul partidului extremist AUR, George Simion, și-a revizuit singur pronosticul electoral. El a anunțat deja că, în cazul comasării alegerilor, este de așteptat ca partidul să obțină maxim 9 eurodeputați, față de 12 cât spera inițial. Adăugați la asta faptul că alegerile într-un singur tur nu avantajează oricum partidele de opoziție. Este posibil ca PSD și PNL să susțină canididați comuni în orașele și localitățile cu primari USR, chiar dacă de principiu au stabilit că la alegerile locale vor merge separat.

În ce privește UDMR, ei sunt undeva la mijloc în discuția despre câștigători și perdanți. UDMR câștigă și el teoretic din comasare deoarece dispune de numeroși primari în Transilvania (circa 200). Dacă europarlamentarele ar fi avut loc separat de locale, liderilor maghiarilor le-ar fi fost chiar mai greu decât politicienilor români să mobilizeze electorat din cauza propagandei FIDESZ anti-Bruxelles care a contaminat atât UDMR cât și comunitatea maghiară. Numai că alegerile locale au o mică particularitate în cazul maghiarilor: majoritatea candidaților n-au contracandidat în special în zonele locuite preponderent de maghiari (Harghita și Covasna). În absența competiției politice, mobilizarea generată de primari este în cazul UDMR mai puțin semnificativă în economia alegerior comasate. Contează, dar nu atât de mult ca în cazul PNL sau PSD.

Din acest motiv, temerea UDMR este că va rata pragul electoral și nu va mai reuși să trimită pe nimeni la Bruxelles, pe fondul supramobilizării electoratului românesc. La ultimele europarlamentare din 2019, UDMR a trecut la limită pragul electoral cu 5,2%.

În concluzie, comasarea alegerilor și participarea PNL și PSD pe liste comune la europarlamentare pare o mutare dictată de sus în jos, având la bază în primul rând interesele liderilor (Ciucă, Ciolacu, Iohannis) și nu interesele alegătorilor, nici măcar voința bazei partidului. Această distorsiune majoră a opțiunilor alegătorilor reprezintă, fără îndoială, un derapaj democratic. Tot ce vedem acum reflectă determinarea actualilor lideri de la PSD și PNL de a obține cu orice preț legitimitate politică (printr-un scor cât mai bun, obținut fie și artificial) și de a continua guvernarea după 2024.

Rămâne de văzut dacă Alianța PSD-PNL de la europarlamentare nu este și un test electoral care să prefigureze o alianță consolidată pe termen lung. Să nu uităm nici o secundă ce ține împreună cele două mari partide, pe lângă discursurile sforăitoare despre stabilitate internă, război la graniță și responsabilitate politice: miliardele de la UE și din bugetul național, accesul la resurse, în deplină complicitate cu o bună parte a presei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Sa vezi scandal dupa alegeri privind proportia numarului de europarlamentari de la cele 2 partide. O fi fifty – fifty?

  2. Poate că alegatorul român se va trezi după 34 de ani și va face o surpriză buimăciților ăștia trei cu stabilitatea lor cu tot. Mai știi?

  3. Doar ca nu pierde USR ci pierdem noi. USR are vina de a nu veni cu niste mesaje care sa prinda si la alt electorat decat baza lor, de a crea imagine politica. Proiecte complicate, chiar daca cu beneficii de necontestat, sunt extrem de greu de priceput de marea masa a alegatorilor. Le trebuie niste consultanti mai buni care sa ii invete sa genereze niste mesaje mai simple, mai puternice si care sa nu sune a patefon care se repeta.

    • Au venit cu un mesaj foarte simplu, m…psd , si era asa mandru Barna prin piata, dar si-a arat si limita de ceea ce poate produce. Apoi a consolidat prin atitudinea , ori ca mine ori deloc, peste tot pe unde au muscat putina relevanta. Au mai aratat ca si dancila ii bate. Ia batut si simion , si sosoaca. O tot aburiti cu expiratii astia, proiect nascut mort, ramas ca tanara speranta, dar cu dosar de pensionare. Au ramas doar cu aspirantii la devalizat fonduri europene, noul tip de spaga , incasata la 4 ace , nu ca taranii aia pe la colturi, cu fisicul de bani.

    • Usr va lua max 15%, aur 25%
      Depinde și de prezență.

  4. Si dacă facem noi să nu ia nici 10 mandate împreună?!!! Ce-o fi atât de greu?!!

  5. Dacă nu îi altoim zdravăn la vot, vor fura cât pentru șapte generații, fără să fie deranjați de absolut nimeni. Asta vrem? De asta au murit oameni în 89? Pentru ca copiii șefilor noștri să ajungă șefii copiilor noștri? Hai la vot, să dăm cu ăștia de pământ, că altceva nu merită!

  6. Nu cred ca mai este nici o speranta pentru un om care poate sa plece din tara asta, sa mai ramana un minut in plus. Multi dintre noi am tot sperat… in alegeri. Acum ne este omorata si ultima firimitura de speranta. Si de catre cine? De catre niste agramati, niste golani care au pus mana pe masinaria politica a romaniei. Imi este sincer scarba de acest moment care a omorat pana si speranta…

  7. Nu comasarea alegerilor aduce stabilitatea durabilă, ci o fuziune prin absorbție PSD-PNL.

  8. Macar si-au dat arama pe fata ca n-au fost niciodata separat, doar mereu impreuna. De 30 de ani. In care am avut „stabilitate”, aceeasi stabilitate pe care si-o doresc pe veci: nivel de trai din ce in ce mai scazut, pensii speciale, capusarea banului public transformand luciu de apa in pasune si o incompetenta crasa care s-a soldat cu victime in tot felul de incidente pentru care n-a platit nimeni: spitale care iau foc, scoli care cad, Colectiv, Crevedia si cate si mai cate. Asta e stabilitatea in viziunea lor!

  9. Lăsând la o parte că un raţionament făcut după statisticele din propriile lor sondaje este un raţionament greşit din start vă vom spune în trei fraze ce vor să câştige şi ce nu vor să piardă.
    ……….
    – Unul vrea să îşi salveze statutul prin salvarea guvernări şi să amâne mazilirea lui de al lui.
    – Celălalt vrea şi el să îşi salveze statutul si mazilirea şi are sindromul Căcărău.
    – Iar al treilea se foloseşte de amândoi să îşi salveze pielea şi să le preia puterea.
    ……….
    Dacă vă daţi seama ce am vrut să spunem aveţi secretul viitorul că datorită celor trei puncte primordiale se vor desfăşura toate evenimente politice viitoare.

  10. Pe termen scurt,în vară, căștigă coaliția de guvernare,iar de pierdut pierde democrația prin schimbarea legislației electorale în sensul comasării cu numai trei-patru luni înainte de alegeri,asta numai dacă CCr nu va declara așa cum e firesc,potrivit propriei practici anterioare,această legislație ca neconstituțională.

  11. Pe noi ne uimeşte naivitatea voastră şi după raţionamentul nostru chiar şi voi veţi fi uimiţi de naivitatea voastră.

    Păi măi oameni buni dacă au făcut ce au făcut cu învăţământul, justiţie şi alte instituţii numai pentru a scăpa de plagiat păi nu recunoaşteţi şi voi cât de naivi sunteţi că aţi crezut că au vreo greaţă să facă ce fac acuma cu alegerile?
    …………
    – Voi chiar credeţi că şi-ar dori PNL să facă guvernare cu altcineva decât cu PSD?
    – Voi chiar credeţi că este o întâmplare ce se întâmplă acuma la guvernare şi nu ce îşi doresc ei?
    – Voi chiar credeţi că ce se întâmplă acuma în justiţie şi ce s-a întâmplat înainte de guvernarea asta şi în alte guvernări s-au întâmplat că nu şi-au dorit ei?
    – Voi chiar credeţi că sunt un fel de far călăuzitor care numai griji de voi îşi fac când vedeţi că în fiecare zi numai pe invers le fac?
    – Voi chiar credeţi că votându-i iarăşi nu va fi tot la fel sau chiar mai rău când văd că îi susţineţi în ce fac aducându-i la puterea de fiecare dată şi chiar a fost mai rău de fiecare dată că şi-au luat avânt când au văzut că nu numai că nu vă deranjează dar chiar vă place ce fac şi sunteţi de acord cu ce fac că altfel nu i-aţi aduce la putere şi vă asigurăm că exact aşa văd şi ei lucrurile?
    – Voi chiar mai credeţi acuma că nu sunteţi naivi după ce tocmai v-am spus?

    – Ce să mai spunem de plagiate.
    – Ce să mai spunem de Dragnea şi tot ce s-a întâmplat şi suntem siguri că deja bănuiţi toţi.
    – Ce să mai spunem de 10 august.
    – Ce să mai spunem de achiziţii dubioase.
    – Nu vă mai spunem nimica că naivitatea voastră este atâta de mare încât nu reuşiţi să vedeţi evidenţa.
    …………
    Măi oameni buni nu numai că vor face guvernare cu PSD după alegeri şi nici măcar nu se gândesc să facă guvernare cu altcineva şi dacă nu le iese de prima oară vor face cumva să se adune iarăşi împreună cum au făcut şi cu guvernarea de dinainte. S-au înţeles deja ce vor face în guvernarea următoare şi vă asigurăm că nu este nimica bun pentru voi pentru că dacă vreau să facă ceva bun pentru voi o făcea şi acuma în guvernarea asta şi în celelalte guvernări din ultimii 34 de ani în care tot timpul numai ei au fost la putere, nu au lipsit niciodată de la putere pentru că dacă nu era un partid era celălalt şi dacă nu puteau guverna împreună pe la spatele aliaţilor lor provizorii de guvernare rupeau guvernările şi se adunau iarăşi împreună cum au făcut-o de atât ori de nici nu le mai putem să le numărăm de câte ori s-au întâmplat în cei 34 de ani.

    Aţi văzut uimiţilor cât de clare sunt toate după ce nu mai eşti naiv, chiar şi memoria revine şi devine clară şi mintea voastră înţelege lucruri pe care în trecut nu le-au înţeles.

  12. *CCR

  13. NU voi vota Tudose, Grapini ( bleah! ) și Manda!

  14. Scuze, nu aici am vrut să comentez. Nu e o replică la un comentariu ce am scris eu anterior.

  15. Ne-am întors la partidul unic. Doar ca sunt mai vicleni și pretind ca sunt doua partide, intr-o alianță. Sunt mai periculoși ca PCR-ul.

  16. Doar prin participarea masivă la vot și votat orice în afară de PSDNL le putem strica planurile. Cu un scor total sub 40% al PSDNL și UDMR, toată strategia lor de menținere a puterii și capturare a statului pe 10 ani cade.

    • E singura solutie pentru a sparge asemenea cancer aparut pe democratia din Romania (un partid unic, vesnic la guvernare).

      Prezenta masiva la vot, PSDNL impins puternic sub 40% la vot. A, si inca ceva: PNL trebuie sa dispara din politica din Romania. Nu mai reprezinta pe nimeni.

  17. Totusi, e bine ca AUR pierde. Asta e tot ce retin: AUR pierde cel putin 3 mandate.

  18. domnia ismelor dambovitene & legitimitatea castigata prin disimularea discursului ideologic …relax, sunt in stare sa negocieze orice pt a pastra puterea 🙂

  19. Marcelica ce fericit ești, ca doar ce ai încasat pensia speciala nesimtita

  20. „În dezacord cu văicăreala cvasi-generală, nu consider că deciziile privind calendarul electoral și listele comune în sine ar reprezenta vreo nenorocire pentru regulile democratice.

    Cu totul inacceptabil este felul în care decizia a fost luată pe genunchi, la limita termenelor legale și din acest motiv cu o constituționalitate discutabilă, dar și ipocrizia crasă a motivelor invocate. Însă ele pot fi drastic sancționate la vot.” – I.E.Dogioiu