G4Media.ro

Cine construieşte autostrada din Bihor: O companie acuzată de spălare de bani…

Cine construieşte autostrada din Bihor: O companie acuzată de spălare de bani a unui om de afaceri local condamnat în prima instanță la 4 ani cu executare. Contractul e de 29 de milioane de euro fără TVA din fonduri europene

Asocierea de firme Trameco SA Oradea – Vahostav-SK, a.s. din Slovacia – Drumuri Bihor SA – Drum Asfalt SRL – East Water Drillings SRL cu lider de asociere Trameco a câştigat licitaţia Companiei naţionale de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR) pentru cei 60 de kilometri din Bihor ai autostrăzii Braşov – Tg. Mureş – Cluj – Oradea, potrivit anunţului de atribuire publicat în SEAP. Contractul a fost semnat pe data de 20 decembrie, iar anunțul de atribuire a fost publicat pe 29 decembrie.

  • Trameco şi Drumuri Bihor SA fac parte din Selina Grup, holdingul lui Beneamin Rus, un om de afaceri din Oradea condamnat în iunie de Tribunalul Bihor la 4 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu în dosarul fostului şef al CJ Bihor, Alexandru Kiss. Potrivit DNA, firma Trameco ar fi fost implicată în spălarea a peste 800 de mii de euro, bani care ar fi ajuns drept mită apoi la Alexandru Kiss.
  • Înainte de Crăciun, Curtea de apel Oradea cu judecătorul Mihai Udroiu (fost consilier la DIICOT al Alinei Bica) în complet de divergenţă a anulat sentinţa Tribunalului Bihor şi a decis rejudecarea cazului invocând mai multe vicii de procedură. Trebuie precizat şi că legea achiziţiilor publice nu interzice ca persoane judecate pentru corupţie sau firme deţinute de companii în insolvenţă să participe la licitaţii publice.

Cine e omul de afaceri Beneamin Rus. În iunie, el a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care fostul preşedinte al CJ Oradea, Alexandru Kiss, a primit 8 ani de detenţie pentru luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi spălare de bani. Beniamin Rus este acuzat de spălare de bani şi instigare la abuz.

Kiss ar fi primit mită peste 4 milioane de euro, dintre care peste 800 de mii de euro, bani spălaţi prin firmele lui Beniamin Rus, potrivit DNA Oradea.

Fragment din rechizitoriu:

„În perioada octombrie 2003 – mai 2004, inculpații Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo și Rus Beneamin au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (Selina S.R.L. Oradea și Trameco S.A. Oradea) și Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către Selina S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care Trameco S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo.

Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Ariston Distribution Corporation LTD Londra la prețuri cu circa 50% mai mari. Diferența de bani, în sumă de 100.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societății Ariston Distribution Corporation LTD Londra, în numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc.

Cei 100.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care inculpatul Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, le-a plătit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul Selina.

În perioada 2005 – iulie 2006, inculpații Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo și Rus Beneamin au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (Selina S.R.L. Oradea și Trameco S.A. Oradea) și SUA (Wasleys Worldwide LLC Washington), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de aproximativ 702.375 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către Selina S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care Trameco S.A. le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății Wasleys Worldwide LLC Washington, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Wasleys Worldwide LLC Washington la prețuri mult mai mari.

Diferența de bani, în sumă de 702.375 euro, a fost retrasă din contul bancar al societății Wasleys Worldwide LLC Washington, în numerar, și apoi a fost remisă inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo.

Suma de bani respectivă, spălată prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă un folos necuvenit pe care inculpatul Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, l-a plătit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina S.R.L. în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

În același context, inculpatul Rus Beneamin a depus diligențele necesare pe lângă inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, pentru ca acesta, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să întocmească documentațiile de urbanism caietele de sarcini pentru proiectele imobiliare ce urmau să fie realizate pe terenurile respective.

Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 6.126.219,4 euro”, arată procurorii DNA Ordea în rechizitoriul din iunie 2015.

Sursa Foto: ebihoreanul.ro

Cine i-a scăpat la apel. Dosarul lui Kiss şi Beneamin Rus (foto) a ajuns în apel la Curtea de apel Oradea unde judecătorii Gabriela Tarcă şi Antik Levente Farkas aveau opinii contrare în privinţa verdictului definitiv. A fost nevoie de constituirea unui complet de divergenţă alături de judecătorul Mihai Udroiu. Înainte de Crăciun, judecătorul Udroiu şi-a convins colegii să anuleze sentinţa de la Tribunalul Bihor (unde Kiss primise 8 ani şi Rus, 4 ani) şi să decidă rejudecarea cazului. Udroiu a invocat pentru rejudecare faptul că, la un termen de judecată, un inculpat a fost asistat de avocat din oficiu şi alte vicii de procedură.

Cine e judecătorul Udroiu. El a fost consilierul fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, fugită în Costa Rica cu Elena Udrea. Udroiu însuşi a fost acuzat de trafic de influenţă, potrivit unui document intern al DNA publicat de fostul jurnalist Robert Turceasu pe blogul lui în decembrie 2014. Udroiu ar fi acceptat promisiunea primirii unei excursii în Dubai de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, conoscut drept cel mai mare „băiat deştept” din Energie. Buzăianu dorea un document de la DIICOT legat de dosarul Hidroelectrica pentru a-l folosi în procesul în care a contestat decizia companiei de stat de a denunţa contractele cu aşa-zişii băieţi deştepţi din Energie.

Dosarul Kiss-Beneamin Rus a fost instrumentat cu ajutorul autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda, potrivit comunicatului DNA din iunie 2015.

Tronsoanele de autostradă contractate. Contractul semnat de Beneamin Rus şi Narcis Neaga, directorul general al CNAIR, este de 29 de milioane de euro fără TVA din fonduri europene şi vizează proiectarea şi execuţia secţiunii 3C dintre Suplacu de Barcău şi Borş.

„Traseul Subsecţiunii 3C1 începe în zona localităţii Marca (intersecţia cu DC95) la km 4+200. La km 6+700 traseul autostrăzii traversează lacul de acumulare Suplacu de Barcău, după care intră în zona câmpului petrolier unde intersectează, la km 9+000, DJ191B (Suplacu de Barcău – Foglaş). După traversarea câmpului petrolier, traseul autostrăzii se îndreaptă spre vest, în lungul DN 19B (Suplacu de Barcău – Marghita), la sud de localităţile Dolea şi Margine. La km 22+500, la sud de Abrum, traseul autostrăzii traversează calea ferată Tăuteu – Marghita, iar la km 24+300, la sud de Chiribiş, traseul intersectează DJ 191A (Chiribiş – Tăuteu), unde a fost prevăzut un nod rutier pentru legătura cu municipiul Marghita. În continuare, traseul se desfasoară într-o zonă de câmpie, înscriindu-se în zona Chiraleu şi Sânlazăr, intersectând DN 19E la km 30+480;

Lotul 2 – Subsectiunea 3C2: Chiribiş – Biharia (km 30+550 – km 59+100) în lungime de 28,55 km. Subsecţiunea 3C2 începe în zona localităţii Sânlazăr (intersecţia cu drumul naţional DN19E), respectiv km 30+550 pe traseul subsecţiunii 3C-2. În continuare traseul se desfasoară într-o zonă de câmpie, ce se înscrie între localităţile Mişca şi Chişlaz, unde DN19E (Chiribiş – Sălard – Biharia) a fost deviat în lungul autostrăzii, pe o lungime de 4,2 km. Traseul trece apoi la sud de localitatea Pocluşa de Barcău, se înscrie din nou în lungul DN 19 E, între localităţile Sărsig şi Hăuceşti şi intersectează DJ 767 (Tileagd – DN19E) la km 39+950. La km 40+980 traseul autostrăzii trece printr-o zonă de arie protejată Fegernic, pe o lungime de cca l00 m, intersectându-se apoi la km 41+319 cu drumul comunal DC42. De aici traseul autostrăzii trece la nord de localitatea Fegernic, iar la km 48+500 se intersectează cu un drum local (la sud de Sălard). În continuarea traseul autostrăzii se îndreaptă spre graniţa Româno-Ungară, intersectând DN 19 E, la km 55+100, drum naţional care se deviază de la traseul existent pe o lungime de 1,8 km;

Lotul 3 – Subsecţiunea 3C3: Biharia – Borş (km 59+100 – km 64+450), în lungime de 5,35 km. Subsecţiunea 3C-3 începe în zona localităţii Biharia, respectiv la km 59+100. Traseul se desfăşoară într-o zonă de câmpie, ce se înscrie între localităţile Biharia, Satu Nou şi graniţa Româno – Maghiară, intersectând la nord de localitatea Biharia DN 19 (Oradea – Satu Mare), la km 59+614. La km 59+875 este prevîzut un nod rutier – nodul Biharia, cu 5 bretele şi 3 pasaje. În apropierea acestui nod rutier se află calea ferată CF 402 Oradea-Satu Mare, pe care o intersectează la km 60+066. Traseul autostrăzii Braşov-Cluj-Borş, respectiv subsecţiunea 3C-3 se termină la graniţa Româno-Ungară, la km 64+450”, se arată în descrierea proiectului autostrăzii.

Care e durata de execuţie a autostrăzii din Bihor: 7 ani „Durata contractului este: Lotul 1 – 84 de luni şi cuprinde: 6 luni perioadă de proiectare, 18 luni perioadă de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioadă de garanţie a lucrărilor (ce poate creşte la 84 luni, respectiv 120 luni, în funcţie de perioada de garanţie ofertată). Durata contractului de lucrări poate varia în funcţie de perioada de garanţie ofertată de operatorul economic desemnat câştigîtor;

Lotul 2 – 84 de luni şi cuprinde: 6 luni perioadă de proiectare, 18 luni perioadă de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie a lucrărilor (ce poate creşte la 84 luni, respectiv 120 luni, în funcţie de perioada de garanţie ofertată). Durata contractului de lucrări poate varia în funcţie de perioada de garanţie ofertată de operatorul economic desemnat câştigător;

Lotul 3 – 79 de luni şi cuprinde: 4 luni perioadă de proiectare, 15 luni perioadă de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioadă de garanţie a lucrărilor (ce poate creşte la 84 luni, respectiv 120 luni, în funcţie de perioada de garanţie ofertată)”, se arată în anunţul din SEAP.

A cui e compania Trameco SA. Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul Oficial, compania Trameco SA este deţinută în proporţie de 94 % de firma Selina din Bihor, aflată în procedură de insolvenţă din 2014. La rândul ei, Selina este deţinută de asociatul unic Beneamin Rus. De altfel, Beneamin Rus este şi directorul general al Trameco SA.

Până la ora publicării acestui articol, reprezentanţii companiei Trameco SA din Oradea nu au răspuns solicitării G4Media.ro pentru a-şi expune un punct de vedere. G4Media.ro va adăuga răspunsul companiei imediat ce îl va primi.

(Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Asta nu este o stire spectaculoasa. O stire adevarata ar fi cand guvernul asta de corupti comunisti ar face treaba corect si ar angaja firme pe care sa te poti baza ca fac treaba buna, la timp si pe bani putini. Asta este ceva ce suspecta orice om cu creier.

  2. Păi să n-o mai facă nimeni că oricine poate fi acuzat că a făcut ceva ilegal. De la acuzare la condamnare este un pas destul de mare.

  3. Dați drumul la construcția de autostrăzi că santeti de rasul curcil8r…, niște incapabili și niște smenari nu vor face nimic decât studiide fezabilitate ….., mai saltă niște euroi, iar apoise reia ciclu de la capăt fiindcă sa altearat studiu și trebe altu să miroade a hârtie proaspătă. .., alți bani, etc.si amd.

  4. Greșește cine muncește!

  5. Sa se faca…daca guvernul asta de…..pe care i am votat…in veci altu,nu i face….sa o faca firms selina!!!oricum e i firma ok