Cine deține bazinele cu dejecții care au luat foc la Periș. Cum a ajuns ferma de porci în faliment și câți bani trebuie să returneze actualul proprietar
Familia libaneză Laoun, clienți ai DIICOT în mai multe dosare penale, este cea care deține în proprietate batalele – bazinele de acumulare dejecții – fostei ferme de porci de la Periș, care ard mocnit de 2 zile și au poluat Capitala, potrivit primarului din Periș, Anghel Albu. Este vorba de o familie implicată în mai multe dosare penale de evaziune fiscală cu zeci de milioane de euro.
”Acea fermă nu mai există, a intrat în faliment, dar batalele sunt proprietatea unei firme care a cumpărat de la Romsuintest SA. Aceasta se numește Klevek Company SRL. Ferma se află undeva la limita județului Ilfov cu Dâmbovița, spre Dârza, Crevedia. Batalele sunt două la număr, au o lungime de 200 de metri cu o lățime de 100 metri și o adâncime de 7 m. Pe ele, fiindcă nu au mai fost utilizate de circa 10 ani, a crescut stuf, că nu mai funcționează ferma, a fost distrusă, s-a vândut pe bucăți. Cineva a dat foc intenționat și s-a întâmplat nenorocirea, se elimină acest fum și din cauza azotului de acolo. Un nemernic a pus focul, să vadă cum arde stuful, să se distreze, cum pun peste tot”, a declarat pentru HotNews.ro primarul din Periș.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Klevek Company este deținută de Miswa Laoun, un cetățean libanez de 24 de ani, membru al familiei Laoun care deține producătorul de carne de pasăre Agrisol și producătorul de ouă Toneli.
De altfel, Ihab Laoun (care deținea 94,51 % din firma Klevek Company), Dumitru Elie și Chawki El Boustany, s-au retras din firmă în luna mai 2016 în favoarea lui Miswa Laoun, care deținea inițial doar 0,27 %. Libanezii controlau grupul Klevek, Laoun’s Europe și Conserv Buftea, printre alte firme.
Cei trei s-au retras din firmă după ce, în 2015, au fost arestați de DIICOT Ialomița într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani de 2,5 milioane de euro. E vorba de dosarul Horticons Fetești. Societatea a fost cumpărată de familia Laoun și redenumită Klevek Factory. Procurorii susțin că libanezii au înregistrat în contabilitate zeci de tranzacții fictive privind achiziția de bulion pentru a-și diminua scriptic profitul și, în consecință, taxele către stat.
În mai 2015, Ihab Laoun și Dumitru Elie El Boustany au fost eliberați pe cauțiune de 1,5 milioane de euro, potrivit jurnalistului Marian Păvălașc (Sursa).
Libanezii au fost trimiși în judecată la Tribunalul Ialomița care, în decembrie 2017, i-a condamnat la pedepse între 6 și 3,8 ani de închisoare, potrivit ziarului local independentonline.ro. Vezi aici și aici.
2 ani mai târziu, Curtea de apel București a anulat sentința Tribunalului Ialomița, invocând un viciu de procedură, și a trimis dosarul spre rejudecare la Tribunalul Ialomița.
În rejudecare, pe 28 februarie 2020, Tribunalul Ialomița a decis restituirea dosarului la DIICOT pentru refacerea rechizitoriului, dar decizia nu e definitivă. Următorul termen în procedură de cameră preliminară este pe 27 aprilie 2020.
Un alt membru al familiei Laoun, Youssef Laoun, a primit clasare, alături de latifundiarul Jihad El Khalil, într-un alt dosar DIICOT cu prejudiciu de 30 de milioane de euro. Vezi mai multe aici.
Cine a falimentat ferma de porci de la Periș, care apoi a fost vândută pe bucăți. În ianuarie 2016, ferma Romsuintest SA a fost băgată în faliment de Claudiu Laurențiu Barbu, un afacerist despre care jurnalistul Marian Păvălașc a dezvăluit că, în 2010, a ajutat PSD să scape de o datorie de 4 milioane de lei. Pe atunci, secretarul general al PSD era Liviu Dragnea. Jurnalistul a arătat și cum o parte din porcii de la Periș a ajuns la ferma Salcia a lui Dragnea, în contul unor datorii pentru furaje.
Citește pe larg investigația aici.
Ce s-a întâmplat cu procesele și dosarele penale din jurul fermei de porci de la Periș.
Dosarul penal, închis și redeschis, trenează la Parchetul general. Începând cu 2012, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), BCR și administratorul judiciar al Romsuintest Periș, Cris Consult SPRL, au formulat plângeri penale. În 2015, DNA a deschis un dosar penal, dar l-a declinat la Parchetul gneral.
PG a clasat cazul, dar în februarie 2018, soluția de clasare a fost infirmată, iar în iulie același an, instanța a confirmat cererea de redeschidere. Vezi aici.
De atunci, dosarul este ”în lucru” la Parchetul General.
Claudiu Barbu trebuie să dea înapoi peste 70 de milioane de euro. În aprilie anul trecut, Tribunalul București a admis cererea lichidatorului judiciar al fermei de porci de la Periș, Cris Consult SPRL, de atragere a răspunderii patrimoniale.
”Obligă pârâţii Barbu Claudiu Laurențiu şi SC Reinvent Discounting SRL, în solidar, să suporte cu patrimoniile proprii pasivul societăţii debitoare SC Reinvent Business Generation SRL, până la concurenţa sumei de 340.771.662,46 lei”, a decis instanța.
Decizia a fost atacată cu apel la Curtea de apel București, însă instanța l-a respins în noiembrie anul trecut (Sursa).
Procesul privind insolvența, falimentul și lichidarea fostei ferme de porci de la Periș, deschis în 2011, continuă la Tribunalul București. Următorul termen de judecată este în 11 iunie 2020.
Ferma de porci de la Periș era considerată de importanță strategică, făcând parte din rezerva de stat în caz de calamitate, pandemie sau altă catastrofă.
Alex Costache este jurnalist și la știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii