G4Media.ro

Cine duce gunoiul în Hunedoara. Compania a fost controlată timp de zece…

BUCURESTI, ROMANIA: Prefectul Capitalei, Gabriel Oprea, a supravegheat in noaptea de duminica spre luni actiunea de deszapezire a arterelor de circulatie bucurestene, 13 ianuarie 2003. In imagine (de la stg. la dr.): Teodor Florescu, director general URBAN S.A., Gabriel Oprea, prefectul Capitalei si Dan Darabont, primarul sectorului 6. "STIRE PE FLUX" ROMPRES Foto/ Sorin LUPSA

Cine duce gunoiul în Hunedoara. Compania a fost controlată timp de zece ani de un afacerist acuzat de evaziune de 23 de milioane de euro

Firma BRAI-CATA, care a câștigat contractul de 29 milioane de euro pentru serviciul de salubritate în județul Hunedoara, a avut în anii 2000 ca acționari cetățeni italieni suspectați de legături cu Mafia siciliană, potrivit presei vremii. După 2008, când italienii au ieșit din firmă, societatea a fost controlată timp de zece ani de un controversat afacerist român, Doru Florescu, acuzat de evaziune fiscală în două dosare. De un an, BRAI-CATA e deținută de un partener de afaceri al lui Florescu.

  • UPDATE: Reprezentații companiei au remis G4Media.ro următoarele precizări:

– incheierea contractului pentru zona 3 Centru Hunedoara a fost rezultatul unei proceduri concurentiale, la care au participat mai multi ofertanti, iar castigatorul a fost desemnat in urma unui litigiu solutionat irevocabil de catre Curtea de Apel Alba Iulia, in care a fost analizata atat oferta subscrisei socitati, cat si ofertele concurente, oferta subscrisei fiind singura declarata admisibila.

– nu exista nicio legatura intre dl. Petrescu Constantin, asociatul unic al BRAI CATA S.R.L. si dl.Florescu Teodor Gabriel. Precizam faptul ca dl.Petrescu nu a fost administrator al URBAN S.A., aceasta societate a fost condusa permanent de un Consiliu de Administratie din care faceau parte mai multe persoane.

– achizitionarea pachetului de actiuni BRAI CATA S.R.L. de care URBAN S.A. s-a realizat in scopul extinderii teritoriale a serviciilor de salubritate, care constituie principalul obiect de activitate al societatii URBAN S.A.

——————

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ,,Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara” a atribuit un contract în valoare de peste 135 milioane de lei, adică aproape 29 de milioane de euro, fără TVA, pentru servicii de salubritate în zona centru a judeţului, companiei BRAI-CATA din Bucureşti, potrivit unui anunţ de atribuire din SEAP (portalul electronic de transparenţă în achiziţii publice). Este vorba de asociația unităţilor administrativ-teritoriale (UAT-uri) sau localităţilor din judeţul Hunedoara.

Cine controlează compania BRAI-CATA. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului (ONRC), compania din Bucureşti, sectorul 6, este deţinută acum de acţionarul unic Constantin Petrescu, de 50 de ani, din Râmnicu Vâlcea.

Petrescu a devenit acționar unic însă abia în august anul trecut, când a ieșit din firmă acționarul majoritar de până la acest moment, firma de salubritate Urban din Vâlcea. Astfel, potrivit documentelor publicate în Monitorul Oficial (Mof), firma Urban a fost acționar majoritar în BRAI-CATA din 27 februarie 2008 până în 23 august 2017.

Conexiunea dintre cele două firme era un extrem de puternică: din 2007, acelaşi Constantin Petrescu a fost administrator al companiei Urban.

Compania de salubritate Urban din Vâlcea este acum în insolvenţă. Firma îi aparţine lui Teodor Gabriel „Doru” Florescu (58% din acţiuni), potrivit datelor de la ONRC. Într-un document al BRAI-CATA din 2015, Florescu apare ca ”împuternicit” director al sucursalei din Vâlcea al companiei BRAI-CATA. În plus, conform documentelor din Monitorul Oficial, Constantin Petrescu este asociat cu soţia lui Doru Florescu, Clara, în altă firmă, KTP Pescom SRL.

Cine e Doru Florescu. Afaceristul a fost reținut în 2015 în cadrul unei investigaţii a Parchetului Curţii de apel Bucureşti pentru evaziune fiscală de peste 23 de milioane de euro, potrivit Agerpres.

Acum, procesul se ală pe rolul Tribunalului Bucureşti şi are termen pe 22 ianuarie 2019. Alături de Florescu, a fost trimisă în judecată pentru evaziune şi compania lui, Urban (Sursa).

În ianuarie 2016, Doru Florescu a fost reţinut din nou pentru evaziune, într-un alt dosar, de această dată, al Parchetului capitalei (Sursa).

BRAI-CATA a fost fondată de sicilieni acuzați de legături cu Cosa Nostra. Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul Oficial, începând cu 27 februarie 2008, compania Urban a lui Doru Florescu a preluat pachetul majoritar de acțiuni la firma BRAI-CATA din Brăila de la cetățenii italieni Rosario Raneri din Bagheria, Esposito Raffaele și Nudo Ernesto din Siracusa, Sicilia. Administrator la BRAI-CATA a fost numită Clara Florescu, soția lui Doru Florescu. Reamintim că, la acea vreme, administrator la compania Urban din Vâlcea era Constantin Petrescu, actualul proprietar al BRAI-CATA.

Potrivit presei anilor 2000, italianul Rosario Raneri (fost polițist) a fost vizat de o anchetă de spălare de bani a Parchetului general, cu Direcția de Investigații Antimafia de la Roma. Raneri era acuzat de legături cu Cosa Nostra. El a fost asociat cu Paul Brener, contabilul lui Bernardo Provenzano, un alt personaj acuzat de legături cu mafia și binecunoscut jurnaliștilor anilor 90.

Ziarul Adevărul nota în februarie 2002 că însuși fostul director adjunct al SRI, celebrul general Gioni Popescu, s-ar fi deplasat la Brăila și Galați pentru a obține informații despre ”rețeaua firmelor și afacerilor cu acționari italieni suspectați de apartenență la Cosa Nostra”.

După 2008, când au vândut afacerea către Urban din Vâlcea, italienii au dispărut din România.

Foto: Teodor Florescu împreună cu Gabriel Oprea și Dan Darabont în 2003 (Agerpres / Sorin Lupșa)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ce e 23 mil de eoro la valoarea noastra?

  2. Din acest articol reiese in mod clar profesionalismul procurorilor .
    Se afirma ca este acuzat , si nicidecum ca minunatii procurori ar avea vreo dovada indubitabila ca tipul respectiv ar fi comis frauda , adica au „suspiciuni rerzonabile ” adica nimic .

  3. Oricare antreprenor care nu cotizează la „cine trebuie” intră în vizorul procurorilor care au la îndemână „suspiciune rezonabilă” pentru a pune pe butuci firma respectivă. Nici nu contează dacă în final se constată că nici o acuzație nu este susținută de probe, iar acuzatul este nevinovat, scopul a fost atins: firma a fost anihilată.

  4. FACETI PARIU CA SI-A PLATIT TOATE TAXELE, ADEVARATELE TAXE, LA PARTID ?

  5. IN CENTRU GENERALUL FACUT PE NASTURI, IMBOGATITUL DIN JACUZZI, IMAGINEA GENERALILOR ROMANI.

  6. Mafia ? Perfectă pentru Clotilde😉 Zi-le tare, dom’ Papalagă🤣