Cine e Bogdan Aurescu, propus la Externe: Consilier prezidențial, pro-american convins, cel care a condus procesul de la Haga împotriva Ucrainei
Diplomat de carieră Bogdan Aurescu, consilier prezidențial în prezent, este propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe, portofoliu pe care l-a mai deținut între 24 noiembrie 2014 şi 17 noiembrie 2015. Aurescu este cel care a condus echipa care a câștigat în 2009 procesul de la Curtea Internațională de Justiție de la Haga împotriva Ucrainei, când instanța a recunoscut jurisdicția și drepturile suverane ale României pentru o suprafață de platou continental și zonă economică exclusivă de 9.700 kilometri pătrați.
Aurescu este un pro-american convins și s-a dovedit de-a lungul activității de până acum că are o atitudine intransigentă în chestiunile contencioase din relația cu statele vecine.
Bogdan Aurescu, în vârstă de 46 de ani, a fost, în perioada 2009-2014, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe. Are gradul diplomatic de ambasador. Lucrează în MAE român din 1996.
În perioada 2003-2004 a deţinut, în cadrul MAE român, funcţia de Subsecretar de Stat – Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar în intervalul 2004-2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene. Între septembrie 2004 şi 3 februarie 2009, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, în procesul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina).
În perioada 2010-2011 a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA.
Este membru al Comisiei ONU de Drept Internaţional, al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant în Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei şi Arbitru desemnat de România în conformitate cu articolul 2 din Anexa VII la Convenţia ONU privind Dreptul Mării. Este, de asemenea, preşedintele Ramurii Române a „International Law Association” (Londra), redactor-şef al Revistei Române de Drept Internaţional, membru al Colegiului de Redacţie al revistei Curierul Judiciar, al Consiliului Ştiinţific al revistei ACTA Universitatis Lucian Blaga (Sibiu) şi al Consiliului Ştiinţific al Revistei de Drept Constituţional.
Bogdan Aurescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (unde predă Drept Internaţional Public, Organizaţii şi Relaţii Internaţionale, Jurisdicţii Internaţionale, Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor).
Este doctor în ştiinţe juridice, specializarea drept, cu calificativul „foarte bine” şi distincţia «Summa cum Laude», cu teza „Conceptul de suveranitate şi supremaţia dreptului internaţional” (2003). A finalizat programul de cercetare post-doctorală cu calificativul „excelent” în domeniile Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor, Drept Internaţional Umanitar, Dreptul Internaţional al Refugiaţilor şi Drept Internaţional Penal, cu tema „Evoluţii în relaţia dintre stat şi individ în domeniul dreptului internaţional al protecţiei minorităţilor şi al protecţiei internaţionale a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale” (2011).
Bogdan Aurescu a absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava” (1992), Facultăţile de Drept (1996, cu Diplomă de Merit) şi Istorie (1998) ale Universităţii din Bucureşti, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională „Nicolae Titulescu – Henri Capitant” (1996) şi Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti (2000).
În 2002 a primit din partea MAE „Diploma de merit pentru contribuţie de excepţie la activitatea diplomatică a României” şi în 2009 „Diploma de excelenţă pentru merite deosebite în cariera diplomatică şi contribuţia excepţională în procesul „Delimitarea maritimă în Marea Neagră” (România c. Ucraina) de la Curtea Internaţională de Justiţie”. A fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002), Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Cavaler (2007), Ordinul Naţional Steaua României (2009) în grad de Cavaler, Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009), Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer (2013), Emblema de Onoare a Statului Major General, MApN român (2013), Medalia de Aur a Forţelor Armate Poloneze (2013) şi Ordinul Naţional Legiunea de Onoare al Republicii Franceze, în grad de Cavaler (2016).
Este autor, co-autor sau coordonator al unui număr de 15 volume în domeniul dreptului internaţional, 26 capitole publicate în volume colective, 17 studii publicate în volume ale conferinţelor internaţionale de specialitate şi peste 140 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste româneşti şi străine, cum ar fi Revista Română de Drept Internaţional, Analele Universităţii din Bucureşti-Seria Drept, Curierul Judiciar, Annuaire Français de Droit International, The International Journal of Marine and Coastal Law, Helsinki Monitor. Security and Human Rights, European Yearbook of Minority Issues, Revue Hellenique de Droit International, Chinese Journal of International Law. Ca membru supleant (expert juridic independent) al Comisiei de la Veneţia, a fost raportor sau co-raportor pentru 29 de rapoarte, opinii sau studii ale acestei instituţii.
Bogdan Aurescu a fost numit Consilier Prezidențial pentru politică externă la data de 6 mai 2016.
Conform celei mai recente declarații de avere, completată în iunie 2019, Bogdan Aurescu, are trei apartamente în București, un autoturism MINI, 112.000 de euro și 160.000 de lei în conturi. De asemenea, el a acordat un împrumut în nume personal de 29.000 de lei și a contractat un credit de la BCR în 2011, de 57.000 de euro, scadent în 2041.
În ultimul an fiscal încheiat, Aurescu a încasat 140.000 de lei de la Administrația prezidențială, 112.000 lei din activitatea didactică, 10.000 de lei din drepturi de autor și 720 de euro de la Comisia de la Veneția, iar soția lui, 16.700 lei din închirierea unui apartament și 57.792 lei din indemnizația pentru creșterea copilului și alocația pentru copil.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii