Cine e Călin Georgescu, candidatul-surpriză pro-rus, antisemit cu discurs legionar și anti-Occident / Fostul ”premier” al lui Simion a crescut fulgerător în ultima lună printr-o strategie de pe TikTok
Călin Georgescu este candidatul-surpriză care se află pe locul trei, conform primelor exit-polluri de la ora 21:00, contrar așteptărilor din urmă cu nici două luni, atunci când Georgescu nici măcar nu apărea în sondaje. G4Media și ISE au arătat în exclusivitate cum Georgescu a crescut semnificativ în sondaje în ultima lună după o strategie de promovare masivă pe Tik Tok, conform datelor analizate de reporteri pe rețeaua chinezească de socializare. Citește analiza integrală aici.
- Călin Georgescu a avut un delir mistico-religios după închiderea urnelor: ”Prin candela renăscută a speranței, poporul român a ales să nu mai stea în genunchi, să nu mai fie invadat, să nu mai fie umilit (…) În duminica aceasta, a 30-a după Rusalii este pilda tânărului bogat”. Citește aici declarațiile.
Călin Georgescu are un discurs puternic antisemit, legionar, ”mesianic”, pro-rus și anti-Occident. Este născut în 26 martie 1962, susține că vine dintr-o familie de preoți și declara în podcasturile la care a participat în campanie că ”nu este un candidat”, ci că ”este la nivelul unei chemări, unul pentru toți și noi toți cu Dumnezeu”.
Conform site-ului oficial, este căsătorit din 2006 cu Cristela Georgescu și are trei băieți. Pe pagina oficială, Georgescu notează că a absolvit Liceul de Matematică – Fizică din București (absolvit cu nota 8.00 la Bacalaureat, conform site-ului). În perioada 1981-1986 a absolvit Facultatea de Îmbunătățiri Funciare din cadrul Institutul Agronomic Nicolae Bălcescu din București (absolvit cu examen de stat, nota 10.00, susține acesta pe site).
Georgescu susține că a absolvit doctoratul în 1999 în pedologie (știința solului) la Institutul Agronomic Nicolae Bălcescu din București.
Fostul ”premier” al lui Simion și AUR, apologet al criminalilor de război
Călin Georgescu a fost vizibil pe televiziuni atunci când George Simion l-a numit propunerea AUR pentru funcția de premier, dar a făcut un pas în spate la scurt timp, în februarie 2022.
Atunci, Georgescu a devenit motiv de tensiune între George Simion și co-președintele AUR de la acea vreme, Claudiu Târziu, după ce a făcut apologia criminalilor de război calificându-i ”eroi” pe șeful legionar Corneliu Zelea Codreanu și pe autorul Holocaustului din România, Ion Antonescu. Tot el a spus despre asasinarea lui Nicolae Iorga de către legionari că ”istoria este mistificată”. Procurorii i-au deschis dosar penal pentru elogierea vinovaților de genocid și crime de război, dar nu e clar în ce stadiu este ancheta.
- Georgescu a făcut adesea și apologia ”înțelepciunii rusești”, iar într-o dezbatere electorală de la Digi24, Georgescu nu a fost în stare să verbalizeze dacă este sau nu un admirator al lui Putin, deși moderatorii au insistat pentru un răspuns simplu, cu ”Da” sau ”Nu”. Georgescu a devenit vizibil iritat, a comentat că primește prea des această întrebare și nu a răspuns dacă îl admiră sau nu pe Vladimir Putin, inculpat internațional pentru crimele de război din Ucraina.
Ulterior episodului în care a făcut apologia criminalilor de război, Georgescu a fost retras de AUR, ”pierzând” funcția de ”premier” și fiind nominalizat drept ”președinte de onoare” al partidului. O lună mai târziu, Georgescu a anunțat că a întrerupt discuțiile cu partidul extremist (februarie 2022). Călin Georgescu nu a mai fost vizibil în presa tradițională, dar a început să crească pe rețeaua chinezească de socializare Tik Tok.
- Tik Tok este și canalul favorit al Dianei Șoșoacă, șefa partidului extremist S.O.S România, care are în comun cu Georgescu discursul anti-Ucraina, anti-UE/NATO/Occident și puternic pro-rus.
La 1 octombrie 2024 Georgescu și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale, iar aceasta i-a fost validată de Biroul Electoral Central, semn că Georgescu a reușit să strângă peste 100.000 de semnături din țară, fără să aibă însă structuri politice în teritoriu sau susținerea, cel puțin fățișă, a vreunui partid.
Ulterior, Biroul Electoral Central (BEC) a decis, în miercurea dinaintea alegerilor, înlăturarea tuturor clipurilor și materialelor electorale online ale candidatului independente Călin Georgescu care nu conțin codul de identificare al mandatarului financiar.
- G4Media și ISE au arătat cum un val de clipuri a apărut în ultimele zile înainte de primul tur pe TikTok cu voturi filmate în cabinele de vot din Diaspora: O parte din electoratul român se filma în timp ce aplica ștampila pe candidatul Călin Georgescu, reporterii identificând sute de astfel de înregistrări pe rețeaua chinezească. Citește detalii, aici.
- Tot în ultimele zile înainte de alegeri, mai multe site-uri fantomă îl dădeau pe rețelele de socializare retras pe Georgescu din cursa prezidențială: Site-urile fantomă aparțineau rețelei de propagandă a partidului extremist AUR, după cum arată o analiză Misreport din 2023. Detalii, aici.
Carieră profesională, conform CV-ului de pe site-ul oficial:
1986 – 1989 Inginer de îmbunătățiri funciare (Făgăraș, Brașov)
1991 – 1992 Consilier al Ministrului Mediului (București)
1992 – 1994 Stagii de formare și specializare în strategii de dezvoltare durabilă și politici de mediu, în Marea Britanie și Statele Unite
1995 – 1996 Secretar General în Ministerul Mediului (București)
2000 – 2003 Director al Direcției Organizații Economice Internaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (București)
1996 – 2008 Director de Proiect in cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), coordonator la Planurilor de Dezvoltare Durabilă în peste 40 de orașe și județe din România (București)
2008 – 2009 Coordonator Național al Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă, proiect al Guvernului României, aflat sub egida Academiei Române și PNUD
1996 – 2012 Director Executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) (București)
2010 – 2013 Raportor Special ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse toxice și periculoase asupra realizării drepturilor omului (Geneva) www.mae.ro/node/2647)
2013 – 2015 Președintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma (Viena)
2015 – 2016 Director Executiv al Institutului ONU pentru Indicele Global al Sustenabilității (Geneva)
2016 – 2021 Consultant internațional independent pe probleme de mediu, Baden bei Wien
2021 – prezent Lector la Facultatea de Știinte a Universității din Pitești
Publicații, conform site-ului oficial
- România 2020 (Ed. Conspress, 1998)
- Reprofesionalizarea României (IPID, 2008)
- Șansa României – oamenii (IPID, 2009)
- România după criză. Reprofesionalizarea (Ed. Compania, 2010)
- Pentru un ideal comun (Ed. Compania, 2012)
- Cumpăna României (Ed. Logos, 2014)
- Marea Renaștere. Adevăr. Libertate. Suveranitate. Ieșirea din Matrix (Ed. Prestige, București, 2023)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii