Cine e Cătălin Drulă, președintele interimar al USR după demisia lui Dacian Cioloș. Fost ministru al Transporturilor care a demolat gheretele ilegale de la metrou, l-a numit ”zombie politic” pe premierul Cîțu / Afaceriștii interceptați de DNA: ”Drulă nu e om, e câine”
Cătălin Drulă (40 de ani) a devenit luni președintele interimar al USR după demisia din funcție a lui Dacian Cioloș. Drulă a devenit automat șef interimar la USR pentru că e vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi la alegerile din partid. Drulă a fost ministru al Transporturilor în guvernul Florin Cîțu, iar precedenta sa experiență guvernamentală a fost în 2016 – cea de consilier al premierului Dacian Cioloș.
Informatician de profesie, Drulă a devenit cunoscut public în 2015, când a fondat Asociația Pro Infrastructură, un ONG care a monitorizat lucrările de infrastructură rutieră și feroviară. El este la al doilea mandat de deputat, fiind președintele Comisiei de transporturi. Are acțiuni evaluate la peste 2,5 milioane de dolari la o companie de tehnologie care a devenit ”unicorn” și la care a lucrat de la fondare.
În decembrie 2020 a devenit ministru al Transporturilor în guvernul Cîțu, sprijinit de coaliția PNL-USR-UDMR.
Prima ieșire importantă la rampă a lui Drulă în mandatul de ministru a fost în martie 2021, când sindicatul de la Metrou a declanșat o grevă pentru că Ministerul Transporturilor și Metrorex au decis demolarea gheretelor ilegale ale sindicatului. El a denunțat atunci ”mafia” din sindicatul condus de Ion Rădoi și a cerut poliției și parchetului să stopeze greva ilegală. În ciuda protestelor sindicatului lui Rădoi, demolarea chioșcurilor a continuat.
”Un cartel se destructurează cu ranga”, a declarat atunci Drulă, fiind criticat de o parte a societății civile și de adversarii politici pentru exprimarea dură.
El a intrat rapid în conflict cu premierul Florin Cîțu, după ce acesta l-a revocat din funcție pe Vlad Voiculescu, ministrul USR al Sănătății, în aprilie 2021. Două zile mai târziu, Cătălin Drulă l-a caracterizat pe Florin Cîțu într-un interviu pentru G4Media.ro drept ”un zombie politic”, arătând că premierul a pierdut încrederea aliaților din USR și e o chestiune de timp până la pierderea funcției.
În iulie 2021, Drulă a intrat din nou în atenția presei după ce au apărut stenogramele DNA în care mai mulți politicieni și oameni de afaceri încercau să îl convingă să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați. ”Drulă nu e om, e câine (…) Omul e nebun! Nu se înțelege cu nimeni”, spuneau oamenii de afaceri interceptați de DNA după ce ministrul Transporturilor a refuzat numirile cerute de deputatul PNL George Stângă și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu.
Ca ministru al Transporturilor, el a intrat în conflict din nou cu premierul Florin Cîțu cu ocazia rectificării bugetare din vara anului 2021. El a cerut constant bani pentru investițiile din infrastructură.
Drulă a numit la conducerea companiilor de stat din subordinea Ministerului Transporturilor oameni de afaceri din mediul privat – UiPath, Siemens și alte corporații.
După ieșirea USR de la guvernare în septembrie 2021, Drulă a devenit președintele Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților.
Milionar din investiții. Potrivit declarației sale de avere de la terminarea mandatului de ministru, Cătălin Drulă are acțiuni în valoare de peste 2,5 milioane de dolari la compania Zipline International Inc, companie de tehnologie la care a și lucrat în perioada 2014-2015. Potrivit Profit.ro, Drulă a și vândut 20% din acțiunile pe care le deținea la Zipline, o companie care produce drone, pentru aproximativ 588.000 de dolari.
„Zipline este startup-ul la care am fost unul dintre primii colaboratori, înainte să intru în politică. Compania este ceea ce se numește un Unicorn (evaluată la peste un miliard de dolari n.red.). Acțiunile pe care eu le am la Zipline sunt în toate declarațiile mele de avere, care sunt publice pe site-ul ANI. Crescând valoarea, cum cresc la Unicorn acțiunile, am vândut o parte din acțiuni, adică 20%”, a declarat Drulă pentru psnews.
Fișă biografică (sursa: Agerpres)
Cătălin Drulă s-a născut la 2 mai 1981. A urmat cursurile Colegiului Naţional de Informatică ‘Tudor Vianu” din Bucureşti între anii 1995-1999, potrivit cdep.ro. Între 1999 şi 2002, a studiat informatica, fiind licenţiat al Universităţii din Toronto. În intervalul 2004-2005, a efectuat, la Institut National Polytechnique de Grenoble, stagiul de cercetare pentru teza de master, într-un program de schimb cu Universitatea din Toronto. În 2005, obţine masterul în informatică la Universitatea din Toronto, cu teza de cercetare ”Fast and Energuy Efficient Neighbour Discovery for Opportunistic Networking with Bluetooth”.
A fost fondator şi director executiv al Personal Networks SRL (2006-2008), un startup care a dezvoltat o platformă tehnologică pentru Marketing de Proximitate prin Bluetooth numită ‘ProxyCast’.
A lucrat ca: inginer software şi procesare de semnale digitale la Cresta Technologies (2008-2010); inginer software la Willow Garage (2010-2011); inginer software la Suitable Technologies (2011-2014); inginer de sistem la Zipline (2014-2015). A contribuit la un sistem de livrare de produse medicale (sânge, plasmă, coagulanţi) cu avioane fără pilot, automatizate, care în prezent este operaţional în Rwanda, conform usr.ro.
În 2016, a fost consilier de stat în cadrul cancelariei premierului, pe probleme de infrastructură de transport.
La scrutinul parlamentar din 2016, a fost ales deputat USR de Timiş. Până în septembrie 2019, a fost vicelider al grupului parlamentar USR, iar din februarie 2020 până în decembrie 2020 a fost liderul amintitului grup parlamentar. Până în februarie 2020 şi, din nou, în octombrie 2020, a ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. A fost membru în Comisia pentru transporturi şi infrastructură. Până în decembrie 2020, a fost secretarul Grupului parlamentar de prietenie cu Canada.
La scrutinul parlamentar din 6 decembrie 2020, a fost ales deputat pe listele USR-PLUS.
Din 2015, este fondator şi director executiv al Asociaţiei Pro Infrastructură, al cărei obiect de activitate este monitorizarea cetăţenească a proiectelor de construcţie de infrastructură de transport. Totodată, este membru al comunităţii peundemerg.ro, dedicată pasionaţilor de infrastructură.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
59 comentarii