G4Media.ro

Cine e compania cehă care controlează bucăți mari din piața farmaciilor și…

Foto: Fondatorii Penta Group; Sursă: pentainvestments.com

Cine e compania cehă care controlează bucăți mari din piața farmaciilor și a jocurilor de noroc din România: legături cu fostele servicii secrete comuniste, plus scandaluri de spionaj

Cel mai mare lanț de farmacii din Europa Centrală și de Est își consolidează prezența în România, devenind unul dintre cei mai mari jucători de pe piața națională de farmaceutice. Este vorba despre Dr. Max, deținut de grupul Penta Investments. Grupul este unul controversat în Cehia, unde numele său a fost legat de un mega-scandal de corupție cu implicații în lumea politică și a serviciilor secrete.

Compania a anunțat că deschide în România peste 418 farmacii sub noul nume, în 93 de orașe din toată țara, după ce grupul din Cehia a cumpărat 43 de farmacii Belladonna. Anul trecut, Penta a mai cumpărat și A&D Pharma, din care fac parte farmaciile Sensiblu.

De asemenea, Penta Investments Group este acţionarul majoritar al Fortuna Entertainment Group, operator ceh de pariuri sportive şi jocuri de noroc care deține o cotă semnificatică din piața internă. În 2017 operatorul a preluat în România companiile Bet Active Concept, Bet Zone, Public Slots şi Slot Arena de la Fortbet Holdings. Fortuna Entertainment Group este cea mai mare companie care acționează în domeniul pariurilor și jocurilor sportive din Europa Centrală și de Est, cu peste 6.200 de angajați.

Grupul de investiții Penta Investments a fost fondat în 1994 de către Marek Dospiva (din Cehia) și Jaroslav Haščák, Juraj Herko, Martin Kúšik și Jozef Oravkin (din Slovacia) și a fost considerat un exemplu legat de modul în care nomenclatura comunistă și din fosta Cehoslovacie a reușit să se ”adapteze” la economia de piață. De altfel, ani întregi, Alojz Lorenc, fostul șef al Poliției secrete cehoslovace din vremea comunismului, a deținut o poziție importantă în companie, amplificând imaginea legăturilor cu trecutul comunist. Numele Penta a fost mențiunt ca un tribut pentru cei cinci fondatori.

Imaginea Penta Group a fost atinsă și de așanumitul Scandal Gorilla, o afacere de corupție care a izbucnit în Slovacia în 2012, descrisă pe larg la acea dată de Euractiv. Mai multe informații care descriau potențiale practici corupte între politicieni și companii au fost făcute publice, deși se pare că erau cunoscute în mediul politic și al jurnaliștilor cu câțiva ani înainte.

Numele lui Jaroslav Haščák a apărut în contextul scandalului. Documentele etichetate Gorilla și Gorilla1, publicate anonim în mediul online, în decembrie 2011, seamănă cu înregistrările realizate de un serviciu secret (aparent SIS), scrie spectator.sme.sk.

Aceste documente par să descrie rezultatul urmăririi lui Jaroslav Haščák, șeful grupului financiar Penta, în 2005 și 2006. Dosarul sugerează că Haščák a folosit un apartament pe strada Vazovova din Bratislava pentru întâlniri cu politicienii.

Scandalul Gorilla s-a terminat fără concluzii clare, după ce s-a invocat lipsa autentiticității înregistrărilor. Ulterior, Jaroslav Haščák a declarat pentru o publicație din Slovacia că persoanele și tranzacțiile care apar în dosarul Gorilla se bazează pe realitate, dar contextul acestor întâlniri nu este adevărat.

În prezent, grupul deține companii în domeniul sănătății, al serviciilor financiare, imobiliare, media și multe altele, potrivit siteului propriu. În total este vorba despre 57 de companii investiții.

În România activează în domeniul farmaceutic și de retail prin Dr. Max, o companie cu 15.000 de angajați la nivel european.

De asemenea, deține rețeaua Sensiblu, despre care presa a speculat în trecut că i-ar fi aparținut Danei Năstase (soția fostului premier Adrian Năstase), deși în acte figura niște oameni de afaceri străini de origine libaneză, franceză și britanică.

Într-o investigație estinsă dedicată acestui subiect, jurnaliștii de la Riseproject au scris în 2016 că patronii de la Sensiblu și-au ascuns sute de milioane de euro în paradisuri fiscale.

Foto: Fondatorii grupului Penta

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Ok, si care este problema?

    • Cauta Tepro SA Iasi si asasinat pe google

    • Stati un pic, afaceristi romani, conectati candva la Secu, sau mai nou la SRI nu exista?
      Cu firme off-shore si conturi in paradisuri fiscale?
      Implicati in tot fel de scandaluri, inclusiv de coruptie?
      Va legati de cehi dar inchideti ochii la mafiotii nostrii?

    • Pentru public nu este nicio problema. O problema va fi pentru retelele de farmacii controlate de alde secu de la noi, fosti sau actuali, iar dintre cei actuali, in activitate sau in retragere. Aici e problema.

  2. Sper ca va fi desfiintat cat mai repede!!!

  3. Aceeași rețetă. Ai noștri sunt pe piața lor? De notat numele și evitate!

  4. Europa FM?

  5. Organizați farmaciile in cadrul cabinetelor medicale de familie…. Lăsați cateva la liber și gata! Iese pacientul cu reteta, isi ridica medicația și pleacă acasă! … Și la spitale … Computerizați, urmăriți și analizați și decideți! Puteți avea industrie farma națională!

    • Ce farmacii? Asta sunt șpițerii, vând aqua chiorensis homeopata și ulei de șarpe. Până și doctorii numai din astea pun pe rețetă, fiindcă rareori e de fapt nevoie de medicamente…sunt capcane de bani pentru fraieri.

    • Hahaha, cea mai mare mafie este in institutiile de stat! Contractele de achiziții din sanatate, educație, producție de gaze si energie electrică, constructie si intretinere drumuri, etc, sunt câștigate de firmele de apartament ale politicienilor. Contractele sunt la preturi umflate și de zeci de ori mai mult, majoritatea implementate doar pe hârtie..
      Revenind la sănătate, știți cine conduc spitalele, cât se decontează fictiv de la asigurari prin spitalele se stat? La ce preturi se cumpara echipamentele și cum sunt folosite? Majoritatea instituțiilor statului sunt „privatizate” deja, luate pe persoana fizica a unor politicieni si interlopi. Statul actial este condus de o bandă de borfasi și indivizi cu diplome cumpărate. Au vândut și devalizat aproape tot..

    • Românii pleaca „afara” cu gândul să munceasca si sa stranga bani, apoi sa se intoarcă aici. În timpul asta, borfasii nesupravegheati fura tot, când se vor întoarce românii nu mai găsesc nimic ..
      Ceva de genul ” când pisica nu-i acasă, șobolanii joacă pe masă ”
      Am dormit prea mult și i-am lăsat să facă ce vor, trebuie să avem grijă să nu mai dormim linistiti lasandu-ne in grija lor.
      Inafara de mafia din interior, mafia din exterior poate pătrunde aici tot prin intermediul politicienilor și conducatorilor noștri, sunt mâna în mână cu ei. Nu intra nimic fara sa stie ei, fără acordul lor…isi iau si ei procent…

  6. Asa repede s-a uitat de Hexipharma?

  7. Tribut?!? C’mon….. redactori/editori/SGR… chiar nimeni nu vorbeste romana in redactie?
    Poate ati vrut sa scrieti „omagiu” sau „in onoarea celor cinci”?

  8. Bun venit in Romania, baieti!

    O sa va simtiti mai bine ca acasa aici, cand vedeti cum va primesc cu bratele deschise politicienii si afaceristii mioritici, atata timp cat aruncati cu bani in directia lor. Nu e mai nimic ce nu puteti face in adevarata tara a tuturor posibilitatilor (posibilitati pentru bogati puternici ca voi, sa fie clar, nu pentru saracii de rand).

  9. Cine este șeful CN Unifarm , compania statului de distribuție a medicamentelor?
    Adrian Ionel.
    Absolvent al Academiei SRI și Spiru Haret.
    Anterior a pus si Institutul Cantacuzino pe chituci.

    • E, vezi, acestea sunt criteriile de selecție, cei profesioniști și demni nu dau bine în peisaj, le strucă feng- shui- ul.

  10. Nu doar în RO, Parlamentul/Președinția este locul în care sunt așezate în fotolii trofeele oamenilor de afaceri sau intelligence …

  11. Nu mai puneti laolalta coruptia si serviciile secrete, ca nu e frumos. Ce naiba, ma, baieti, va stiam oameni seriosi!

  12. Acum vreo două luni am contactat telefonic Dr. Max pentru a dezactiva mesajele promoționale via SMS de pe numărul manei mele, care a devenit subit abonat la campania lor de marketing fără să fi intrat vreodată in farmaciile lor (PENTRU CĂ FARMACIA SE DESCHIDEA ABIA PE 10 FEBRUARIE). Mama devenise clientul lor (cu japca) pentru că mai multe lanțuri de farmacii le-au vândut o parte din unitățile lor cu tot cu baza de clienți care și-au dat datele personale pentru „cardul de fidelitate”. Mafia farmaciilor este sinonim cu banda de crimă organizată răsărită după eliminarea lui Ceaușescu și care controlează cam tot ce mișcă in România. Suntem sufocați de farmacii care vând medicamente ieftine”rebranduite” pentru a putea fi vândute la preturi exagerate pe care le vedeți in miile de reclame afișate pe TOATE posturile TV zilnic. Farmacistele primesc COMISIOANE să împingă brandurile astea scumpe și frumos ambalate in defavoarea medicamentelor ieftine autohtone. Eu personal am fost mințit in farmacia Catena că un anumit produs nu se mai fabrică pt. a cumpăra înlocuitor DR. HART, produs pe care l-am golit la wc pt. că nu avea niciun efect. O săptămână mai târziu am aflat de la farmacia Tei că respectivul produs are stoc suficient și nu dețin vreo informare cum ca s-ar fi oprit producția… NU ROMÂNII SUNT DEFECȚI CĂ IAU MEDICAMENTE DUPĂ URECHE CI ACEASTĂ CAMPANIE DE MARKETING ORDINARĂ ȘI CORUPEREA CADRELOR MEDICALE SI ALE FARMACIȘTILOR. Sănătate!