Cine e deputata PSD Elvira Şarapatin care vrea hidrocentrale în arii naturale protejate: A cerut amendarea protestatarilor de la 10 august şi repetarea referendumului pentru familie
Proiectul de lege cu articol unic – care declară amenajările hidroenergetice de „interes public major” şi permite construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate – a fost inţiat de 24 de deputaţi PSD-ALDE-UDMR, în frunte cu deputata PSD de Gorj, Elvira Şarapatin.
Proiectul modifică articolul 5 al legii 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică şi adaugă faptul că „lucrările privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major.”
În Directiva europeană Habitate şi în OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice – care interzic lucrările hidrotehnice în ariile protejate de mediu – se arată că hidocentralele pot fi construite, totuşi, în zone protejate din „motive cruciale de interes public major” pentru comunitate.
Aşa că deputaţii PSD-ALDE-UDMR au găsit soluţia să eludeze directiva europeană Habitate şi OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate: au declarat amenajările hidroenergetice de „interes public major” prin lege – a explicat pentru G4Media.ro biologul şi activistul de mediu, Călin Dejeu.
Guvernul, sub semnătura premierului Viorica Dăncilă, a dat aviz negativ legii initiaţe de deputaţii PSD-ALDE-UDMR.
Cu toate acestea, iniţiativa a fost adoptată de Parlament şi se află acum la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Mai mulţi ecologişti, în frunte cu biologul Călin Dejeu, cer cum preşedintelui, prin intermediul unei petiții, să nu promulge legea.
”În opinia mea, este cel mai nociv pentru mediu proiect de lege din ultimii 30 de ani. Pentru că el vizează facilitarea distrugerii unui tip de ecosisteme care este deja aproape complet distrus în Romania, cel al râurilor de munte”, a declarat Dejeu pentru G4Media.ro.
Se eludează şi decizia Justiţiei. La sfârşitul lui 2017, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a blocat extinderea hidrocentralei de pe râul Jiu, de la Bumbești-Livezeni, şi a arătat că studiul de impact asupra mediului este obligatoriu pentru Hidroelectrica.
„Proiectul de lege a fost scris pentru a facilita încălcarea deciziei definitive a Curții de Apel București, privind Defileul Jiului. Iată că demnitarii nu vor nici să asculte vocea cetățenilor, nici să respecte hotărârile definitive ale instanțelor. Inițiatoarea, Elvira Șarapatin (PSD), este un exponent al grupului de parlamentari anti-natură din Gorj”, a declarat Dejeu pentru G4Media.ro.
Elvira Şarapatin este deputat PSD de Gorj. Potrivit presei locale ea a fost aleasă deputat „la redistribuire”, de pe locul 4 considerat neeligibil, fără să se implice în campanie.
Anul trecut, deputata PSD a cerut amendarea protestatarilor de la mitingul Diasporei din 10 august.
Ea s-a implicat în campania pentru referendumul pentru familie şi a cerut chiar repetarea consultării populare după eşecul înregistrat în octombrie anul trecut.
Foto: Deputata PSD Elvira Șarapatin alături de Liviu Dragnea / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii