UPDATE Cine e George Tuță, primarul ales al Sectorului 1: Fost șef de cabinet al lui Hellvig, „garantat” de Chiliman / Oamenii de afaceri din spatele lui Chiliman: Moisescu, Semenescu, Ghiță
Primarul ales al Sectorului 1, liberalul George Tuță, a ținut să îi mulțumească fostului edil Andrei Chiliman după ce rezultatele Biroului Electoral Sectori 1 l-au plasat în fața primarului în funcție, Clotilde Armand, la o diferență de 681 de voturi.
George Tuță a adresat mulţumiri celor care i-au fost alături în campanie, mai ales lui Andrei Chiliman, fostul primar al Sectorului 1, căruia i-a făcut promisiunea de a continua proiectele „care au transformat Sectorul 1 în capitala Capitalei”.
- UPDATE George Tuță a transmis un drept la replică după publicarea acestui articol, pe care îl puteți citi integral la final.
De aftfel, Chiliman a revenit în politică, după 11 ani de absență, în filiala PNL a Sector 1 condusă de George Tuță, în aprilie acest an. ”Îi mulțumesc domnului Chiliman pentru încrederea acordată și pentru sprijinul său necondiționat în demersurile noastre pentru a readuce Sectorul 1 la statutul de Capitală a Capitalei, după patru ani dezastruoși pentru locuitorii lui”, declara Tuță în aprilie.
Cine e George Tuță
Este deputat de Ilfov din fieful lui Hubert Thuma, președintele PNL al CJ Ilfov, considerat un apropiat al lui Hellvig, fostul director SRI. Thuma are o condamnare definitivă de 6 luni de închisoare cu suspendare pentru folosirea influenței de lider al unui partid, primită în octombrie 2014, în dosarul fostului prim-procuror al Sectorului 3, Mihai Betelie.
În PNL, Tuță e văzut ca fiind sub influența politică a lui Thuma și e așteptat să încerce să îi locul lui Sebastian Burduja la șefia PNL București.
Între 2015 – 2018, George Tuță a fost șeful de cabinet al fostului director SRI, Eduard Hellvig. Potrivit propriilor declarații, a lucrat și în trecut cu Hellvig, în Parlament și la Ministerul Dezvoltării, în calitate de consilier. De alfel, sâmbătă, 15 iunie, Hellvig l-a felicitat pe platforma X pe Tuță pentru câștigarea primăriei Sectorului 1 în fața lui Clotilde Armand.
Cine e Andrei Chiliman
A fost edilul Sectorului 1 în perioada 2004 – 2016 când nu a mai candidat din pricina problemelor penale.
În iunie 2015, pe vremea binomului SRI-DNA (Coldea-Kovesi), Chiliman a fost reținut, alături de Vlad Moisescu, pentru corupție și grup infracțional organizat de către procurorii DNA Ploiești. Instanța nu a emis mandate de arestare, ci i-a plasat pe cei doi sub control judiciar.
Potrivit procurorilor, liderul grupului infracțional organziat era Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL și șef al cancelariei fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.
Erau acuzați că, din 2004, de la venirea lui Chiliman la primăria Sectorului 1, ar fi primit comisioane de 10-15 %, în valoare de 8 milioane de euro, din contracte pentru reabilitarea termică a blocurilor de la firmele Romair Consulting și STARCO Grup, controlate de oamenii de afaceri Gheorghe (Gică) Boeru și, respectiv, frații Alexandru și Traian Horpoș și Vlad Ionel Vameșu.
Dosarul a fost preluat între timp de DNA București, după izbucnirea scandalului de la DNA Ploiești privind presupuse anchete abuzive. În decembrie 2020, cazul a fost clasat pentru lipsă de ”probe certe și suficiente” așa cum a arătat G4media.ro aici.
Urmărit penal într-un caz de distrugere de monumente istorice reclamat de Nicușor Dan
Potrivit unui răspuns al DNA pentru G4media.ro din martie 2024, Andrei Chiliman avea în continuare calitatea de urmărit penal într-un alt dosar de pe rolul Secției a II-a a DNA deschis în decembrie 2015.
În acest caz, Chiliman a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu și complicitate la distrugere după ce ar fi avizat demolarea pivniței și a altor anexe ale Palatului Știrbey, monument istoric.
Cazul a fost deschis după ce a fost reclamat de Asociația Salvați Bucureștiul condusă de actualul edil al Capitalei, Nicușor Dan. ”Speram să fie doar începutul destructurării corupției imobiliare generalizate din București”, declara Nicușor Dan în 2104.
Chiliman, cel care a semnat contractul pe 25 de ani cu Romprest, în 2008
Fostul edil al Sectorului 1 este și cel care, în 2008, a încheiat contracul pe 25 de ani cu operatorul de salubritate Romprest, controlat la acea vreme de Florian Walter (fost Bucșă), fin al lui Miron Mitrea și decedat între timp.
După venirea în primărie în 2020, Clotilde Armand a declanșat un război cu operatorul de salubritate acuzat că ar practica tarife exagerat de mari. Războiul cu Romprest a condus la așa numita criză a gunoaielor din Sectorul 1.
Dosarul Apa Nova al lui Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu
Pe lângă dosarul comisioanelor cu Andrei Chiliman, Moisescu a mai fost anchetat într-un caz al DNA Ploiești legat de Apa Nova, dosar clasat parțial de DNA în noiembrie 2019. Prejudiciu se ridica la 23 de milioane de euro ca rezultat al unor presupuse infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.
Potrivit portalului Tribunalului București, clasarea i-a privit pe directorii francezi ai companiei, Bruno Roche și Laurent Lalague, pe directoarea româncă Lavinia Săniuță și pe oamenii de afaceri Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu.
Ulterior, Lavinia Săniuță – fost director general al Apa Nova și director general adjunct al Veolia, soția fostului ministru PSD de Interne, Marian Săniuță – a contestat decizia de clasare în instanță. Ea a fost nemulțumită pentru că a primit clasare pentru cumpărare de influență din lipsă de probe. Instanța a schimbat temeiul clasării din ”nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea” în ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.
O altă parte a dosarului, cu alte fapte, a fost disjunsă însă în vederea continuării anchetei și trimisă la Parchetul capitalei.
În acest caz, în septembrie 2015, Vlad Moisescu a fost reținut, din nou, de această dată, pentru trafic de influență.
Alături de el, au fost reținuți si Ovidiu Semenescu – pe care procurorii l-au prezentat drept ”reprezentant neoficial al unui grup de firme străin (Veolia Franța – n.r.) din care face parte și SC Apa Nova” – și Costin Berevoianu, consilier la acea dată al primarului Sorin Oprescu și fost director al Regiei de apă-canal a Capitalei. Nici atunci, instanța nu a emis mandat de arestare preventivă, dar i-a plasat pe Moisescu, Semenescu și Berevoianu sub control judiciar.
Ulterior, în octombrie 2015, procurorii DNA Ploiești au inculpat și compania Apa Nova și pe directorii francezi, Bruno Roche și Laurent Lalague. Compania a fost inculpată pentru luare de mită, cumpărare de influență, favorizarea infractorului, violarea vieții private, evaziune fiscală și spălare de bani.
În esență, acuzațiile aduse companiei de apă-canal, directorilor francezi și românilor din jurul companiei priveau încheierea de contracte, prin corupție, cu ajutorul lui Moisescu, Semenescu și Berevoianu, cu Primăria Generală și Primăria Sectorului 1. În schimbul traficului de influență, procurorii susțin că Apa Nova ar fi încheiat contracte fictive cu firmele controlate de Moisescu și Semenescu asftel încât aceștia să primească un comision.
Directorul francez Laurent Lalague a fost acuzat și de corupție în sectorul privat. Potrivit DNA Ploiști, el ar fi primit 1 milion de euro ca să acorde unei firme un contract din partea Apa Nova.
Compania Apa Nova și directorii francezi erau acuzați și de violarea vieții private întrucât ar fi apelat la filaje pentru a-și proteja afacerile presupus ilegale.
”La nivelul S.C. Apa Nova București SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații care efectuează filaje și interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic și care încearcă în acest mod să țină sub control divulgarea de către angajații companiei de date care să conducă la depistarea activităților nelegale derulate”, arăta DNA Ploiești.
Cine sunt Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu
Vlad Moisescu este fiul fostului procuror general al României, Sorin Moisescu. A fost deputat și trezorier PNL, șef al Cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit profit.ro, Vlad Moisescu a fost director de campanie al alianței electorale dintre Partidul România Unită și PRM. PRU a fost partidul din partea căruia a candidat Sebastian Ghiță la alegerile europarlamentare din 2019, însă nu a făcut pragul electoral.
De altfel, relația dintre cei doi, Vlad Moisescu și Sebastian Ghiță, este notorie. Potrivit dosarului comisioanelor de la primăria Sectorului 1, Vlad Moisescu solicita să fie achitată contravaloarea unor servicii de publicitate cu o parte din banii din șpăgi. Potrivit procurorilor, Vlad Moisescu pretindea ca aceste contracte de publicitate să fie încheiate cu firme controlate de Sebastian Ghiță.
Interceptări telefonice dintre Ghiță și Moisescu, publicate de stirileprotv.ro
”Ghiță Sebastian: „Ai văzut că mi-am băgat nițel coada în sectorul 1? Cred că m-ai simțit!
Moisescu Vlad: „Cu ce?”
Ghiță Sebstian: „Un pic, aaa, cu campania! Și eu, acolo, un om-doi, o de-aia, o convingere, o door-to-door, o…”
Moisescu Vlad: „Aaa, da! Nu e…Foarte bine, ce..!”
Ghiță Sebastian: Dar nu exagerat! Că și voi ați făcut. Nici să nu fac acolo fără să… (n.n. – nu continuă). Cât vezi scorul? Că, eu am alea de la exit poll-uri și e 41 – 29.
Moisescu Vlad: Da. Exact.
Ghiță Sebastian: Deci, așa ne-au ieșit.. Tu ai făcut cu ăia ai tăi, cu GSS-ul sau…?
Moisescu Vlad: Da, da, da. Și național și… (n.n. – vorbesc simultan)
Ghiță Sebastian: Și noi la fel. Am făcut calibrările la exit poll.
Moisescu Vlad: Da, așa e.
Convorbire din data de 11.11.2014:
„Moisescu Vlad: Da, mî, da. Ce?
Ghiță Sebastian: Hai, mă, ia-ți prostu’ și da-l în…(cuvânt obscen)! Hai, că mă enervezi!
Moisescu Vlad: 15 minute am… acuma… (n.n. – vorbesc simultan) Următoarele 80… s-a dus dracu’.
Ghiță Sebastian: Auzi, mă? Auzi, mă? știi îla cu… ăia doi de se culcă în pat unul lângă altul și ăla îi zice: bă… (cuvânt obscen), nu mie!
Moisescu Vlad: Bă, bă, să vii nepregatit în halul ăsta, în (cuvânt obscen)!
Ghiță Sebastian: Bă, omule, păi ăsta a stat patru ore și s-a pregătit. Vlade, s-a pregătit, mă, omul! Iți dau cuvântul meu! Dar, mă enervezi! Am mers la el acasă, am stat, suntem prieteni toți… Da’ mai du-te-n (cuvant obscen) cu sectorul 1 al tău, că mă enervezi! O sun pe Ioana! Oricum nu vreau să vorbesc cu tine!
Moisescu Vlad: Hai, bă! E de mândrie, bă!
Ghiță Sebastian: E de mândrie, pe dracu’ să te pieptene! O sun pe Ioana și te torn la ea. O să-i zic: „Ioano, uite ce face nesimțitul de Moisescu, fir-ar al dracului să fie!”.
Moisescu Vlad: Da, bine, toarnă! … Auzi? Mai sunt două de-astea, stăm acasă, în (cuvant obscen)! Două emisiuni… îmi (cuvânt obscen)!
Ghiță Sebastian: Păi, dacă au făcut ăia mișto – tineret, mândria țării – au făcut mișto de voi cu găinile și l-ați trimis pe ăsta la emisiune! (n.n. – râde).
Moisescu Vlad: Da, pe bune, nene! Sinistru!
Ghiță Sebastian: Da… Mă enervezi! Mâine să dai un whisky, ca să negociem!
Moisescu Vlad: Bine!
Ghita Sebastian: Hai! Pa!
Moisescu Vlad: Pa!”
Sebastian Ghiță a fost deputat PSD, apropiat de fostul premier Victor Ponta, și secretar adjunct al comisiei SRI, fugit în Serbia după ce DNA i-a deschis 4 dosare (dintre care, acum, doar unul este în judecată, pe rolul Tribunalului Prahova). În 2017, șeful opertaiv al SRI de la acea vreme, generalul Florian Coldea, a fost trecut în rezervă după ce în spațiul public au apărut fotografii cu el la vila lui Ghiță din Cheia și informații potrivit cărora cei doi își petreceau vacanțele împreună, în străinătate.
Ovidiu Semenescu a fost finanțator al canalului de business Money.ro și partener de afaceri cu Sebastian Ghiță.
Spre exemplu, potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, în 2017, firma Enviroment & Sport Development – deținută de soții Ovidiu și Valerie Antoinette Denise Royer ep. Semenescu (cetățean francez) – a făcut parte din acționariatul firmei Createlier, alături de George Nicolaie și firma Stalex PR & Media Events, controlată de Ștefan Nanu, unul dintre patronii de la clubul Nuba.
La acea vreme, firma Createlier era acționar, alături de George Nicolaie, la firma de publicitate Euromedia Group, deținută acum de George Nicolaie și Ștefan Nanu, prin firma Stalex.
Compania de publicitate Euromedia a fost asociată în alte firme, Outdoor Media și Churchill Media, cu Affichage Romania, controlată de Liviu Mircea Uruc, considerat de procurori o ”săgeată” a lui Sebastian Ghiță.
Clotilde Armand, în război și cu Euromedia
În vara lui 2021, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunța că a demontat 17 panouri publicitate montate ilegal, care aparţin firmei Euromedia. Ea susținea că acesta ar fi motivul pentru care era criticată constant la postul de televiziune România TV, fondat de Ghiță.
În septembrie 2021, Clotilde Armand critica și faptul că premierul de atunci, Florin Câțu, l-a numit secretar de stat în ministerul Digitalizării pe George Nicolaie, acționar în cadrul companiei de publicitate Euromedia.
Semenescu, dat în urmărire generală în Bulgaria
În 2019, Semenescu a fost dat în umărire generală în Bulgaria după ce ar fi fost implicat într-o operațiune de corupție privind ștergerea numelui oligarhului media Delian Peevski dintr-un raport francez despre contrabanda de țigări care finanțează organizații teroriste precum Statul islamic.
Un român, Dorin Iordache, și un bulgar au fost arestați, fiind acuzați că i-ar fi cerut oligarhului bulgar 12 milioane de euro ca să îi șteargă numele din raport. Cel de-al treilea membru prezumptiv al grupului, omul de afaceri român Ovidiu Semenescu, a fost dat în urmărire generală.
- Dreptul la replică transmis de George Tuță
„În urma articolului publicat azi de G4Media, sub semnătura lui Alin Ionescu, pentru o informare cât mai bună a cititorilor, fac următoarele precizări:
Deși materialul promite în titlu că va răspunde la întrebarea “Cine este George Tuță”, în realitate trece în revistă evenimente și persoane care nu au legătură cu mine sau cu parcursul meu profesional.
Nu am avut niciun fel de legătură cu numele invocate în text, nu am avut niciodată conexiuni de niciun fel cu faptele la care se face referire.
Domnul Andrei Chiliman, cel care m-a susținut public în campania electorală pentru Primăria Sectorului 1, este cel mai bun administrator pe care l-a avut sectorul vreodată, fiind votat de 3 ori consecutiv primar al sectorului 1. Presupusele fapte la care se face referire în material nici măcar nu au ajuns în instanță, dosarul care îl viza pe Andrei Chiliman fiind clasat de Direcția Națională Anticorupție.
Înțeleg că împreună cu victoria în alegeri începe un nou capitol, mult mai intens, în analiza profilului meu public. În mod legitim, faptele îmi vor fi analizate și greșelile îmi vor fi sancționate.
Sunt un susținător al libertății de exprimare și un promotor al jurnalismului de calitate și îmi voi conduce mandatul în sensul unei comunicări publice profesioniste.
În contextul articolului de astăzi, cred că ar fi util un update care să conțină și punctul meu de vedere prezentat mai sus.
Vă mulțumesc frumos!”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii