G4Media.ro

Cine e Ilan Șor, oligarhul fugar acuzat că a furat un miliard…

Foto: / Ilan Sor / Facebook

Cine e Ilan Șor, oligarhul fugar acuzat că a furat un miliard de dolari și conduce Republica Moldova

Oligarhul Ilan Șor este unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova, deși e fugit din țară de aproape doi ani. El controlează Partidul Șor, care asigură majoritatea pro-rusă și anti-reformistă din Parlament alături de PSRM, partidul lui Igor Dodon.

Destinul lui Ilan Șor, oligarhul moldovean care trage în prezent sforile în majoritatea parlamentară de la Chișinău, este unul demn de filmele hollywoodiene. Născut la Tel-Aviv pe 6 martie 1987, el ajunge doi ani mai târziu în Republica Moldova împreună cu familia sa.

Tătăl său, Miron Șor, un prosper om de afaceri în Israel, decisese să revină acasă în Republica Moldova. Aici el avea să deschidă o serie de inițiative de afaceri într-o Republica Moldova, proaspăt ieșită din Uniunea Sovietică și care o apuca și ea pe calea capitalismului sălbatic al anilor `90 pentru Europa de Est.

Miron Șor avea să-l învețe pe fiul său, Ilan Șor, de mic tainele afacerilor. Îl lua la negocieri cu el și îl consulta în privința mersurilor afacerilor. În 1994, familia Șor deținea o vastă rețea de magazine de haine de firmă, cosmetică și parfumerie denumită „Moldclassica International” și un lanț de magazine de tip duty-free „Dufremol” în zonele de frontieră ale Republicii Moldova

Miron Șor avea să moară când Ilan Șor ajungea la vârsta majoratului. Câțiva ani mai târziu, tânărul Șor avea să-i cunoască în jurul vârstei de 20 de ani deja pe mai-marii din Republica precum Gabriel Stati, fiul prosperului om de afaceri în domeniul petrolier Anatol Stati. Ilan Șor intră și în anturajului politicienilor influenți din Republica Moldova, precum fostul premier Vlad Filat și deputații de atunci Veaceslav Platon sau Chiril Lucinschi, fiul fostului președinte al R. Moldova, Petru Lucinschi.

De aici va începe ascensiunea în lumea mare a afacerilor pentru tânărul Ilan Șor. În 2011, la numai 23 de ani, acesta se căsătorește cu vedeta pop din Rusia, Jasmin. La nunta sa, desfășurată cu mare fast, au fost invitați toți cei mai importanți oameni din Republica Moldova.

În august 2013, Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune firmei „Avia Invest” afiliată lui Ilan Șor. Principalul aeroport al Republicii Moldova a fost da în cosesiunepe 49 de ani. Firma lui Șor se obliga să ofere o redevenţa anuală de 1% din venitul realizat de întreprinderea concesionară şi să facă investiţii de 244,2 milioane de euro. După mai multe plimbări prin diverse firme și proporietari, Aeroportul Internațional Chișinău este și astăzi în mâinile lui Șor.

Furtul miliardului

Dar totuși ce l-a adus în atenția publică pe Ilan Șor a fost „furtul miliadului” de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Schema s-a desfășurat cu girul transpartinic al clasei politice de la Chișinău și sub nasul autorităților compenențe în prevenirea infracțiunilor economice, dar și a Băncii Naționale a Moldovei.

Astfel, din în luna aprilie 2014, Șor a devenit președinte al Consiliului de Administrație al Banca de Economii din Moldova (BEM), însă pe atunci, banca era deja sub controlul său. La fel ca și Unibank și Banca Socială. Din aceste trei bănci, între 2012-2014, va fi sustras un miliard de dolari, cu mențiunea că circa 70% din sută a fost sustrasă sub formă de credite cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2014.

În urma scrutinului de atunci, la putere au ajuns tot partidele din fosta Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) și astfel a început o luptă acerbă între fostul premier Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și oligarhul Vlad Platohniuc, cel care conducea de facto Patidul Democrat (PD), ambii fiind implicați în acastă operațiune de furt al miliardului.

Aici intervine și rolul lui Ilan Șor, cel care ani de zile s-a aflat în relații de influență și afaceri cu Filat. Pe timpul premierul Filat, o parte din proprietățile sindicatelor din Republica Moldova au trecut în propritatea sa. La fel, Șor și-a consolidat poziția pe piața magazinelor de tip duty-free. Șor a început să ducă o viața extravagantă cu petreceri de lux, zboruri în avioane private și multe credite contractate de la bănci sau oameni de afaceri din Republica Moldova.

Viața politică

În viața politică, Șor a fost îndrumat de Iurie Luncașu, un om de afaceri care s-ar fi sinucis în 2019 și care, potrivit celor de la RISE Moldova era implicat în afaceri cu droguri și se învârtea în cercurile fostului președinte Vladimir Voronin și a lui Vlad Plahotniuc.

Punctul de inflexiune în viața lui Ilan Șor s-a produs la 6 mai 2015, atunci când a intrat în arest la domiciul pentru prima data în cazul „furtul miliardului”. După eliberare, el a promis dezvăluiri-bombă, astfel că la 13 octombrie 2015, acesta a făcut publice o serie de dezvăluiri despre relația sa cu premierul Vlad Filat și mita constantă pe care i-o oferea acestuia în bani și diverse obiecte de lux.

În cele din urmă, Șor va depune mărturie împotriva celor doi foști asociați și prieteni, Vlad Filat și omul de afaceri Veaceslav Platon, ambii ajungând după gratii, în timp ce Ilan Șor pentru aceste denunțuri va intra sub protecția oligarhului Vlad Plahotniuc, atât timp cât urma să joace după regulile sale. Atât Filat, cât și Platon, erau adversarii politici și de afaceri ai lui Plahotniuc cu care acesta era în conflict de mai mulți ani.

În libertate după aceste denunțuri și cu proces pe rol de care atârna soarta lui, Șor s-a hotărât să intre în politică. În iunie 2015, acesta este ales primarul orașului său de baștină – Orhei – din partea partidului prorus „Ravnopravie” (Egalitate – n.r.). La scurt timp, Șor va prelua partidul de la Valeri Klimenko și îi va face un „rebranding” politic în Partidul Șor. Pentru o și mai mare popularitate în plan local, Șor va investi în echipa de fotbal Milsami Orhei care va câștiga și campionatul Republicii Moldova în sezonul 2014-2015.

Ila Șor va demara o serie de proiecte sociale și de infrastructură în Orhei, acolo unde va repara drumurile și va deschide Orhei Land, cel mai mare parc de distracții din Republica Moldova. Noul statut de primar i-a schimbat și situația juridică lui Șor, deoarece acesta nu a mai putut fi reținut la domiciliu în cazul dosarul său pe „furtul miliardului”.

Condamnare de formă

Asta cu toate că un raport independent al companiei internaționale de audit financiar Kroll, angajată să cerceteze „furtul miliardului” din băncile moldovenești, îl indica pe Șor ca principalul suspect în acest caz.

Pe 21 unie 2017, Șor era condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în primă instanță, dar decizia nu îl plasa pe acesta din măcar în arest la domiciliu. Ba mai mult, nici măcar nu îi interzicea să părăsească țara.

Decizia în dosarul său atunci era luată de un singur judecător, iar tot procesul său s-a desfășurat cu ușile închise, o practică instituită de regimul oligarhic a lui Vlad Plahotniuc în justiția din Republica Moldova, în timp ce adversarii săi politici și de afaceri erau judecați pentru diverse fapte ce li se imputau.

Dosarul penal pe numele lui Ilan Şor, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii a Moldovei (BEM), în care acesta era învinuit de escrocherie şi spălare de bani, a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii august 2016.

Procurorii l-au acuzat pe Şor de faptul că timp de trei săptămâni, între 4 şi 25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste cinci miliarde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore.

În luna februarie 2018, Curtea Supremă de Justiție a decis să transmită dosarul lui Șor spre examinare la Curtea de Apel Cahul, loc unde se află până în prezent.

De asemenea, în 2017, RISE Moldova a documentat modul în care companiile Shor Holding au fost implicate în spălarea a circa 22 de milioane de dolari, pompate din Rusia și „curățate” prin Republica Moldova în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Spălătoria Rusească” [The Russian Laundromat]. Procurorii investighează și acum schema, iar Șor a negat orice implicare.

Fuga și jocuri politice din umbră

Simultan cu căderea guvernului Pavel Filip (condus din umbră de oligarhul Vlad Plahotniuc) pe 14 iunie 2019, Ilan Șor a fugit și el din Republica Moldova. Ilan Șor și Vlad Plahotniuc aveau să părăsească rapid țara chiar în ziua anunțul demisiei cabinetului Filip. În timp ce despre Plahotniuc nimeni nu știe exact unde se află, Ilan Șor a declarat în repetate rânduri că se află la Tel-Aviv în Israel.

Cu toate acestea, situația în cauză nu îl împiedică pe Șor să se implice activ în politica de la Chișinău. Dacă în anii trecuți asistam la un binom de putere împărțit între Plahotniuc și Dodon, în prezent putem vorbi de un triunghi politic pe care Dodon îl formează cu cei doi oligarhi fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.

De asemenea, în această poziție, Ilan Șor și-a mărit ponderea de influență politică la Chișinău și a ieșit din zona de supus politic al lui Plahotniuc. El a devenit astfel un jucător de sine stătător în formula care formează majoritatea politică acum la Chișinău împreuncă cu Partidul Socialiștilor a lui Igor Dodon.

În prezent, Ilan Șor alcătuiește majoritatea parlamentară prin Partidul Șor și grupul Pentru Moldova care i se subordonează politic de facto. Chiar dacă în anii trecuți erau adversari, Ilan Șor și Igor Dodon au găsit limbă comună de a forma majoritatea parlamentară la Chișinău. Atât Șor, cât și Igor Dodon sunt împotriva alegerilor parlamentare anticipate ce se prefigurează la Chișinău.

Mai mult, în perspectiva viitoarele alegeri parlamentare, Partidul Șor este creditat cu a treia șansă de a intra în Parlament, cu o cotă de circa 10% din intențiile de vot în Republica Moldova.

Ilan Șor are o disponibilitate financiară mare de a pompa bani în viitoarele alegeri, în timp ce partidul oligarhului Vladimir Plahotniuc – Partidul Democrat – sau actuala formațiune politică „Pro Moldova” pe care o controlează prin intermediul finului său, Adrian Candu, nu au nicio șansă de a-l mai reprezenta pe Plahotniuc în viitorul for legislativ de la Chișinău.

Într-un scenariu optimist și în cel mai bun caz pentru el, Plahotniuc s-ar putea înțelege cu Șor și ar putea folosi Partidul Șor ca vehicul politic pentru a-și promova câțiva apropiați pe câteva locuri eligibile în viitoare configuație a Legislativului de la Chișinău.

Chiar și în perspectiva viitoarele alegeri anticipate de la Chișinău, Ilan Șor rămâne un jucător ce trebuie luat în calcul în configurația politică din Republica Moldova în următorii ani.

Foto: Ilan Șor ține un discurs în fața susținătorilor săi din Orhei, înainte de fuga din Republica Moldova din 14 iunie 2019. Sursa/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Da, buna analiza. Ilan Sor va controla si viitorul parlament din postura de partid balama. Toate eforturile maiei sandu de a aduce la ciolan activistii pas care au trait doar din granturi si fonduri europene pana acum o sa fie zadarnice. Pas nu va avea 51 de mandate, iar psrm si sor vor guverna linistiti in continuare. Pas va reusi doar performanta de a scoate pdm si ppda din parlament.

  2. Plahotniuc controlat de catre cine?