Cine e Longhin Jar, preotul român cu discurs pro-rus din Ucraina? AUR, Șoșoacă și Realitatea TV, miting de susținere pentru preotul care refuză să îi binecuvânteze pe soldații ucraineni din războiul de apărare contra Rusiei
Un miting pentru susținerea preotului ucrainean de origine română Longhin Jar a avut loc vineri în fața ambasadei Ucrainei din București. La miting au participat politicienii Diana Șoșoacă (partidul SOS) și Dumitru Coarnă (AUR), ambii cu poziții pro-ruse, precum și Alexandra Păcuraru, realizator Realitatea PLUS și fiica patronului Maricel Păcuraru. Mitingul a fost promovat și de George Simion, liderul partidului extremist AUR, care a scris pe Facebook ”Solidari cu românii din Ucraina. Vineri ora 11:00 suntem în stradă pentru Părintele Longhin Jar”.
Cine este Longhin Jar, preotul susținut de vocile propagandei Rusiei din România
Longhin Jar a fost înlocuit din fruntea mănăstirii pe care a înființat-o în Ucraina din cauza numeroaselor injurii aduse conducerii bisericii ortodoxe ucrainene și Patriarhului Bartolomeu. Patriarhul este cea mai înaltă față bisericească a ortodoxiei, fiind supranumit Papa ortodox. El a binecuvântat în 2018 separarea bisericii ortodoxe ucrainene de Moscova, decizia aspru criticată la vremea aceea de Longhin Jar.
Longhin Jar a îmbrățișat în ultimii ani toate narativele rusești, el s-a poziționat de partea partidelor pro-ruse din Ucraina, împotriva pașapoartelor biometrice sau a vaccinării.
Mai mult, Longhin s-a situat fățiș de partea Moscovei, numind autoritățile ucrainene „blestemate” și „slujitori ai lui Satan”, potrivit RFI România. El a căutat să descurajeze mobilizarea din Bucovina, refuzând să le dea binecuvântarea celor care ar fi urmat să fie trimiși pe front la luptă împotriva Rusiei. El a dat vina pentru război pe „Europa blestemată” și pe americani, „care oriunde merg, aduc doar ostilitate și sânge” – exact argumentele folosite de propaganda Kremlinului.
Mitropolitul Longhin Jar a fost înlocuit din fruntea Mănăstirii Bănceni în luna septembrie, de Sfântul Sinod al Bisericii Ucrainene, la câteva zile după ce a fost trimis în judecată de autoritățile ucrainene, fiind acuzat de „încălcare a egalității cetățenilor în funcție de convingerile lor religioase”. Mitropolitul Longhin Jar era starețul mănăstirii Banceni din cadrul Eparhiei Cernăuțiului și Bucovinei, care ține de Biserica Ortodoxă Ucraina, desprinsă canonic de Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Potrivit unui comunicat al Procuraturii regionale din Cernăuți, ca urmare a investigațiilor, ierarhul ar fi folosit în discursurile sale publice cuvinte menite să stârnească ura religioasă între credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ) și ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale (PȚU), ofensând sentimentele religioase ale susținătorilor PȚU, aflată în strânsă comuniune cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.
El a acuzat că autoritățile de la Kiev îi persecută pe ierarhii români din Ucraina și că mănăstirile din zonă au fost vizate de controale violente ale serviciilor de securitate ucrainene, fără să furnizeze însă dovezi în sprijinul alegațiilor. El a considerat aceste acțiuni drept dovezi ale prigoanei la adresa românilor, alimentând teoriile potrivit cărora România nu ar trebui să susțină Ucraina în fața agresiunii ruse.
Acuzațiile sale, dar și blestemele pe care le rostea în biserică la adresa conducerii Bisericii Ortodoxe și împotriva Patriarhului Bartolomeu l-au făcut vedetă la posturile de televiziune RTV și Antena 3. Injuriile i-au atras și dosarul penal pentru care este judecat astăzi.
- „Nesăturaților de sângele creștinesc! Vi-e sete… Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Cât rău ai adus în țara noastră și în Biserica noastră, dorindu-ți slavă și să fii mare, jgheab bătrân și împuțit ce ești!”
- „Poate ți-a mai dat Dumnezeu două zile de pocăință, să ceri iertare de la Cer, de la Pământ și să poți pieri, fiară sălbatică ce ești! Care știi să sfâșii Biserica lui Hristos, nu să-i vindeci rănile pe care le-au făcut comuniștii și ateiștii!”
- „Ăștia sunteți voi, domnilor patriarhi spurcați, blestemați și vânduți lui Sătana și lui Antichrist! De asta vreți să-l încoronați pe Antichristul, pe Sătana? Noi rămânem cu Hristos, rămânem cu tatăl, cu Fiul, cu Duhul Sfânt. Rămânem… Și nu va trebui să suferim, fraților, nu vă temeți! (…)”
Mitropolitul Longhin s-a poziționat de la bun început de partea partidelor pro-ruse ale Ucrainei, cum ar fi Blocul de Opoziție (mai târziu OPZZH – în prezent interzis în Ucraina). Liderii pro-ruși au mers adeseori să viziteze așezământul lui Longhin, în cadrul unor acțiuni de PR, potrivit RFI.
În 2018, s-a pronunțat împotriva legii votate de Rada Supremă, (parlamentul ucrainean) privind introducerea documentelor de identitate biometrice.
„Ce se întâmplă dacă nu vreau să mi se ia amprenta, ca unui infractor? Dacă nu vreau un pașaport biometric?”, s-a pronunțat mitropolitul.
În 2018, Patriarhul Ecumenic a recunoscut autocefalia bisericii locale ucrainene, separată de Patriarhia Moscovei, prilej cu care Longhin a afirmat că biserica ucraineană este a antihristului și a diavolului. Iar membrii parlamentului care au susținut apelul către Patriarhul Ecumenic au fost numiți atei și slujitori ai lui Satana.
În perioada pandemiei, monahul s-a pronunțat împotriva vaccinării. El a susținut pe rețelele sale de socializare că împărtășania reprezintă adevăratul vaccin – o idee îmbrățișată de unii slujitori ai altarelor, inclusiv de la noi.
„Avem un vaccin puternic! Vă încurajez să îl îmbrățișați! Nu poți trăi fără acest vaccin, el ucide orice infecție, orice păcat, orice murdărie care este în tine, pe care ai adunat-o de 40-50 de ani. Aceasta este o sfântă împărtășire, care vindecă, care sfințește și nimic altceva nu dă viață veșnică”, a scris Longhin.
Context. George Simion și alți lideri AUR au lansat mai multe idei similare cu cele ventilate de propaganda rusă în regiune în legătură cu invazia din Ucraina. Principalele ținte ale liderului partidului extremist AUR au fost ajutorul pentru Republica Moldova, sprijinul pentru refugiații ucraineni și suportul pentru Ucraina.
”Un adevăr pe care trebuie să îl spunem este că s-au alocat prea multe fonduri pentru refugiaţii care au venit din Ucraina”, a spus George Simion în decembrie 2022 la congresul AUR de la Alba Iulia.
George Simion a fost acuzat ar fi avut contacte cu spionajul rusesc. Primul care a făcut această acuzație a fost ex-ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru. O acuzație similară i-a fost adusă de general-locotenentul Oleksandr Skipalski, primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fost prim-vicepreședinte al SBU, serviciul secret al Ucrainei. Simion a negat acuzațiile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii