Cine e Lucian Netejoru, fostul șef al Inspecției Judiciare cu pensie de 6.500 de euro pe lună de la 1 iulie: Omul care a transformat instituția în coada de topor a politicienilor și a hărțuit magistrații incomozi, mason acuzat de plagiat, semnatar al unui protocol cu SRI
Șef al Inspecției Judiciare până la 15 mai 2022, judecătorul Lucian Netejoru iese la pensie începând cu 1 iulie și va încasa 6.500 de euro lunar, mai mult decât salariul, după cum a dezvăluit presshub.ro. Este omul care a condus Inspecția Judiciară din 2015, timp de 2 mandate, plus o perioadă de interimat între septembrie 2018 și mai 2019.
CJUE a sancționat numirea politică a lui Netejoru de către Guvernul PSD controlat de Liviu Dragnea
Numirea ca interimar în 2018, între cele 2 mandate de șef plin, prin ordonanță de urgență a Guvernului PSD, inițiată de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, a condus la o decizie a Curții de Justiție a UE din 2021 prin care a fost consfințit caracterul politic al numirii acestuia în fruntea Inspecției Judiciare. În martie 2022, un complet de judecători privind dezlegarea unei chestiuni de drept de la Înalta Curte a re-interpretat decizia CJUE din mai 2021 în sensul că numirea lui Lucian Netejoru la șefia Inspecției judiciare prin OUG a Guvernului PSD nu ar fi fost politică.
Dragnea a intervenit direct pentru Netejoru
Pe 3 septembrie 2018, Dragnea l-a criticat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru că nu pregătise ordonanța de urgență privind prelungirea mandatului lui Lucian Netejoru.
”Sigur că eu aş fi foarte bucuros dacă (…) domnul ministru Toader ar fi iniţiat şi dus până la aprobare ordonanţa care ar fi permis actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare să-şi continue mandatul până când intră în vigoare noua lege şi, ca mulţi alţi colegi, oameni pe care i-am văzut supăraţi, şi eu sunt sunt supărat, pentru că tocmai se pot pune sub semnul întrebării nişte anchete importante care sunt în derulare. M-aş fi aşteptat să ducă la capăt această procedură săptămâna trecută. Pentru mine este destul de ciudat şi destul de greu de înţeles de ce nu a făcut-o”, a declarat Dragnea.
Netejoru l-a servit apoi pe Dragnea
În septembrie 2018, Inspecția Judiciară a descins la Parchetul General cu câteva ore înainte de audierea lui Liviu Dragnea și a cerut tot dosarul referitor la violențele din 10 august.
Procuroarea Alexandra Lăncrănjan, cea care îl anchetează pe fostul lider PSD în dosarul Tel Drum, a fost vizată de un dosar disciplinar întocmit de IJ condusă de Lucian Netejoru, dar respins de Secția pentru procurori a CSM.
A hărțuit magistrați care au luptat cu corupția sau au criticat abuzurile PSD
Cel mai proeminent client al IJ a fost ex-șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Însă aproape toate acțiunile disciplinare promovate împotriva procurorilor de Inspecția judiciară condusă de Lucian Netejoru, cu excepția celor împotriva fostului procuror DNA Mircea Negulescu, zis Portocală, au fost respinse de Secția pentru procurori a CSM.
Inspecția Judiciară condusă de judecătorul Netejoru a hărțuit, pentru delict de opinie, și judecătorii care au criticat abuzurile PSD de pe vremea lui Liviu Dragnea. A fost cazul judecătoarei de la Bihor, Crina Muntean, sau al judecătorului Cristi Danileț.
Fosta președintă a Tribunalului Bihor, judecătoarea Crina Muntean, a fost sancționată cu reducerea salariului cu 25% timp de 3 luni, ca urmare a unei acțiuni disciplinare demarate de IJ, după ce a dezvăluit într-un interviu rețelele de interese din magistratura din Bihor. Cazul judecătoarei a fost amintit la categoria abuzuri în raportul din 2021 al Departamentului de stat al SUA privind respectarea drepturilor omului în România în 2020.
Ca urmare a acțiunilor disciplinare ale IJ, judecătorul Cristi Dănileț a fost exclus de două ori din magistratură. Prima dată pentru că ar fi făcut de râs profesia după ce a postat filmulețe pe TikTok în care tundea gardul viu din curte sau curăța piscina. A doua oară pentru că ar fi făcut parte dintr-un ONG care făcea politică. Ambele sancțiuni au fost contestate de judecător la Înalta Curte, însă până când instanța supremă se pronunță, Dănileț este suspendat din profesie, nu merge la serviciu și nu primește salariu.
Judecătorul Dragoș Călin este un alt magistrat activ în apărarea statului de drept, prin asociația pe care o conduce, Forumul Judecătorilor. Este vizat de un dosar disciplinar întocmit de Inspecția judiciară după ce conversaţiile sale private cu alți colegi judecători, pe un grup închis de Facebook, au apărut în presă. În aceste discuții private, judecătorii făceau aprecieri – considerate de Inspecția Judiciară – politice sau defăimătoare la adresa unor instituții, precum CCR. Judecătorul Călin este cel care, prin Forumul Magistraților, a cerut sesizarea CJUE privind Inspecția judiciară și Secția specială.
Un alt caz de magistrat care a deranjat prin deciziile sale este Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești. Anul trecut, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitesti a decis, în urma hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pe 18 mai 2021, că Secția Specială contravine legislaţiei europene şi naţionale.
Imediat după această decizie a fost luat în vizor de Inspecţia Judiciară pentru exercitarea funcţiei cu rea credinţă. Iniţial, un inspector a clasat cazul, dar şeful IJ Lucian Netejoru a schimbat inspectorul. Noul inspector, Carmen Cosma, a exercitat acţiunea disciplinară împotriva judecătorului Stancu şi l-a trimis în faţa Secţiei disciplinare pentru judecători a CSM. Miza a fost ca instanțele de judecată să nu aplice decizia CJUE, ci deciziile CCR.
Comisia Europeană: Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru, instrument de presiune la adresa magistraților care au criticat contra-reforma din Justiție
În rapoartele MCV, CE a criticat instituția condusă de Lucian Netejoru pentru hărțuirea magistraților. Detalii aici.
Masonul Netejoru a scăpat de dosarul de fals în declarații pentru că fapta s-a prescris
În aprilie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia şefului Inspecţiei judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, împotriva deciziei DNA care a constatat că a fost mason şi nu a trecut acest lucru în declaraţia de interese din 2006, aşa cum cerea legea.
DNA a clasat însă plângerea pentru fals în declaraţii, făcută împotriva lui Netejoru de judecătoarea Camelia Bogdan, pe motiv că „fapta s-a prescris”. Şeful Inspecţiei judiciare a fost nemulţumit şi a încercat să obţină o clasare pe motiv că „fapta nu există”. Curtea de Apel Bucureşti i-a respins însă cererea şi a validat concluzia DNA: şeful Inspecţiei judiciare a fost mason şi nu a declarat acest lucru, însă nu a putut fi tras la răspundere penală întrucât a intervenit prescripţia penală.
”Lucian Netejoru a depus jurământul masonic în anul 2001 la Loja Sfântul Gheorghe nr. 98 a oraşului Giurgiu, iar potrivit copiei adresei înregistrate la Marea Lojă Naţională din România sub nr. (…) din 27.06.2007 rezultă că, în conformitate cu art. (…) din Regulamentul General al Marii Loje Naţionale din România, pentru neplata sumelor datorate către Lojă şi absenţelor repetate pe o perioadă de 3 luni consecutive, Camera de Mijloc a hotărât radierea lui Lucian Netejoru cu data de 20.06.2007”, este un fragment relevant din ordonanța DNA de clasare. Detalii aici.
Acuzat de plagiat
În septembrie 2018, jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că judecătorul Lucian Netejoru a plagiat aproape tot conținutul tezei sale de doctorat în Ordine Publică și Siguranță Națională, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Detalii aici.
O sesizare referitoare la teza de doctorat a Lucian Netejoru a fost depusă la CNATDCU, forul care analizează plagiatele, în octombrie 2018, însă nu s-a întâmplat nimic până acum.
Semnatar al unui protocol cu SRI
În octombrie 2018, Inspecția Judiciară a dat publicității protocolul încheiat cu Serviciul Român de Informații în 2016, dar a susținut că nu a solicitat și nu a transmis date în baza acestui document. Protocolul a fost semnat de către șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru și de către fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea. Detalii aici.
Operație estetică
Lucian Netejoru și-a făcut o operație estetică în 2018 ceea ce l-a inspirat și pe ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader.
Cine e urmașa lui Netejoru la șefia IJ
Lucian Netejoru are un demn urmaș la șefia IJ. Judecătoarea Roxana Petcu – o inspectoare care a hărţuit magistraţii curajoşi, soţie de fost prefect PSD, acuzată și ea de plagiat – a câștigat concursul organizat de CSM-ul dominat de Lia Savonea pentru șefia IJ. Petcu a fost singurul candidat. Detalii aici.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
47 comentarii