G4Media.ro

Cine e Lucian Netejoru, fostul șef al Inspecției Judiciare cu pensie de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cine e Lucian Netejoru, fostul șef al Inspecției Judiciare cu pensie de 6.500 de euro pe lună de la 1 iulie: Omul care a transformat instituția în coada de topor a politicienilor și a hărțuit magistrații incomozi, mason acuzat de plagiat, semnatar al unui protocol cu SRI

Șef al Inspecției Judiciare până la 15 mai 2022, judecătorul Lucian Netejoru iese la pensie începând cu 1 iulie și va încasa 6.500 de euro lunar, mai mult decât salariul, după cum a dezvăluit presshub.ro. Este omul care a condus Inspecția Judiciară din 2015, timp de 2 mandate, plus o perioadă de interimat între septembrie 2018 și mai 2019.

CJUE a sancționat numirea politică a lui Netejoru de către Guvernul PSD controlat de Liviu Dragnea

Numirea ca interimar în 2018, între cele 2 mandate de șef plin, prin ordonanță de urgență a Guvernului PSD, inițiată de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, a condus la o decizie a Curții de Justiție a UE din 2021 prin care a fost consfințit caracterul politic al numirii acestuia în fruntea Inspecției Judiciare. În martie 2022, un complet de judecători privind dezlegarea unei chestiuni de drept de la Înalta Curte a re-interpretat decizia CJUE din mai 2021 în sensul că numirea lui Lucian Netejoru la șefia Inspecției judiciare prin OUG a Guvernului PSD nu ar fi fost politică.

Dragnea a intervenit direct pentru Netejoru

Pe 3 septembrie 2018, Dragnea l-a criticat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru că nu pregătise ordonanța de urgență privind prelungirea mandatului lui Lucian Netejoru.

Sigur că eu aş fi foarte bucuros dacă (…) domnul ministru Toader ar fi iniţiat şi dus până la aprobare ordonanţa care ar fi permis actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare să-şi continue mandatul până când intră în vigoare noua lege şi, ca mulţi alţi colegi, oameni pe care i-am văzut supăraţi, şi eu sunt sunt supărat, pentru că tocmai se pot pune sub semnul întrebării nişte anchete importante care sunt în derulare. M-aş fi aşteptat să ducă la capăt această procedură săptămâna trecută. Pentru mine este destul de ciudat şi destul de greu de înţeles de ce nu a făcut-o”, a declarat Dragnea.

Netejoru l-a servit apoi pe Dragnea

În septembrie 2018, Inspecția Judiciară a descins la Parchetul General cu câteva ore înainte de audierea lui Liviu Dragnea și a cerut tot dosarul referitor la violențele din 10 august.

Procuroarea Alexandra Lăncrănjan, cea care îl anchetează pe fostul lider PSD în dosarul Tel Drum, a fost vizată de un dosar disciplinar întocmit de IJ condusă de Lucian Netejoru, dar respins de Secția pentru procurori a CSM.

A hărțuit magistrați care au luptat cu corupția sau au criticat abuzurile PSD

Cel mai proeminent client al IJ a fost ex-șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Însă aproape toate acțiunile disciplinare promovate împotriva procurorilor de Inspecția judiciară condusă de Lucian Netejoru, cu excepția celor împotriva fostului procuror DNA Mircea Negulescu, zis Portocală, au fost respinse de Secția pentru procurori a CSM.

Inspecția Judiciară condusă de judecătorul Netejoru a hărțuit, pentru delict de opinie, și judecătorii care au criticat abuzurile PSD de pe vremea lui Liviu Dragnea. A fost cazul judecătoarei de la Bihor, Crina Muntean, sau al judecătorului Cristi Danileț.

Fosta președintă a Tribunalului Bihor, judecătoarea Crina Muntean, a fost sancționată cu reducerea salariului cu 25% timp de 3 luni, ca urmare a unei acțiuni disciplinare demarate de IJ, după ce a dezvăluit într-un interviu rețelele de interese din magistratura din Bihor. Cazul judecătoarei a fost amintit la categoria abuzuri în raportul din 2021 al Departamentului de stat al SUA privind respectarea drepturilor omului în România în 2020.

Ca urmare a acțiunilor disciplinare ale IJ, judecătorul Cristi Dănileț a fost exclus de două ori din magistratură. Prima dată pentru că ar fi făcut de râs profesia după ce a postat filmulețe pe TikTok în care tundea gardul viu din curte sau curăța piscina. A doua oară pentru că ar fi făcut parte dintr-un ONG care făcea politică. Ambele sancțiuni au fost contestate de judecător la Înalta Curte, însă până când instanța supremă se pronunță, Dănileț este suspendat din profesie, nu merge la serviciu și nu primește salariu.

Judecătorul Dragoș Călin este un alt magistrat activ în apărarea statului de drept, prin asociația pe care o conduce, Forumul Judecătorilor. Este vizat de un dosar disciplinar întocmit de Inspecția judiciară după ce conversaţiile sale private cu alți colegi judecători, pe un grup închis de Facebook, au apărut în presă. În aceste discuții private, judecătorii făceau aprecieri – considerate de Inspecția Judiciară – politice sau defăimătoare la adresa unor instituții, precum CCR. Judecătorul Călin este cel care, prin Forumul Magistraților, a cerut sesizarea CJUE privind Inspecția judiciară și Secția specială.

Un alt caz de magistrat care a deranjat prin deciziile sale este Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești. Anul trecut, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitesti a decis, în urma hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pe 18 mai 2021, că Secția Specială contravine legislaţiei europene şi naţionale.

Imediat după această decizie a fost luat în vizor de Inspecţia Judiciară pentru exercitarea funcţiei cu rea credinţă. Iniţial, un inspector a clasat cazul, dar şeful IJ Lucian Netejoru a schimbat inspectorul. Noul inspector, Carmen Cosma, a exercitat acţiunea disciplinară împotriva judecătorului Stancu şi l-a trimis în faţa Secţiei disciplinare pentru judecători a CSM. Miza a fost ca instanțele de judecată să nu aplice decizia CJUE, ci deciziile CCR.

Comisia Europeană: Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru, instrument de presiune la adresa magistraților care au criticat contra-reforma din Justiție

În rapoartele MCV, CE a criticat instituția condusă de Lucian Netejoru pentru hărțuirea magistraților. Detalii aici.

Masonul Netejoru a scăpat de dosarul de fals în declarații pentru că fapta s-a prescris

În aprilie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia şefului Inspecţiei judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, împotriva deciziei DNA care a constatat că a fost mason şi nu a trecut acest lucru în declaraţia de interese din 2006, aşa cum cerea legea.

DNA a clasat însă plângerea pentru fals în declaraţii, făcută împotriva lui Netejoru de judecătoarea Camelia Bogdan, pe motiv că „fapta s-a prescris”. Şeful Inspecţiei judiciare a fost nemulţumit şi a încercat să obţină o clasare pe motiv că „fapta nu există”. Curtea de Apel Bucureşti i-a respins însă cererea şi a validat concluzia DNA: şeful Inspecţiei judiciare a fost mason şi nu a declarat acest lucru, însă nu a putut fi tras la răspundere penală întrucât a intervenit prescripţia penală.

Lucian Netejoru a depus jurământul masonic în anul 2001 la Loja Sfântul Gheorghe nr. 98 a oraşului Giurgiu, iar potrivit copiei adresei înregistrate la Marea Lojă Naţională din România sub nr. (…) din 27.06.2007 rezultă că, în conformitate cu art. (…) din Regulamentul General al Marii Loje Naţionale din România, pentru neplata sumelor datorate către Lojă şi absenţelor repetate pe o perioadă de 3 luni consecutive, Camera de Mijloc a hotărât radierea lui Lucian Netejoru cu data de 20.06.2007”, este un fragment relevant din ordonanța DNA de clasare. Detalii aici.

Acuzat de plagiat

În septembrie 2018, jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că judecătorul Lucian Netejoru a plagiat aproape tot conținutul tezei sale de doctorat în Ordine Publică și Siguranță Națională, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Detalii aici.

O sesizare referitoare la teza de doctorat a Lucian Netejoru a fost depusă la CNATDCU, forul care analizează plagiatele, în octombrie 2018, însă nu s-a întâmplat nimic până acum.

Semnatar al unui protocol cu SRI

În octombrie 2018, Inspecția Judiciară a dat publicității protocolul încheiat cu Serviciul Român de Informații în 2016, dar a susținut că nu a solicitat și nu a transmis date în baza acestui document. Protocolul a fost semnat de către șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru și de către fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea. Detalii aici. 

Operație estetică

Lucian Netejoru și-a făcut o operație estetică în 2018 ceea ce l-a inspirat și pe ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader.

Cine e urmașa lui Netejoru la șefia IJ

Lucian Netejoru are un demn urmaș la șefia IJ. Judecătoarea Roxana Petcu – o inspectoare care a hărţuit magistraţii curajoşi, soţie de fost prefect PSD, acuzată și ea de plagiat – a câștigat concursul organizat de CSM-ul dominat de Lia Savonea pentru șefia IJ. Petcu a fost singurul candidat. Detalii aici.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

47 comentarii

  1. Magistratura din Romania este o mafie imbuibata de salarii si pensii imense si privilegii neintalnite in toata Europa date de politicieni ca mita pentru a nu intra in puscarie.Daca intrebati 100 de oameni pe strada ce pararere au de magistratii din Romania, 99 vor folosi cuvinte ce nu pot fi date la televizor!

    • Kompromatul specific extensii stângi! Dacă nu vă convine un procuror îl distrugeți prin linșaj mediatic! Faptul că a scos din magistratură pe unul ca Dănileț, un tip implicat politic până peste urechi, e suficient să îmi fie simpatic nea ăsta!

    • Nu ne convine nici un procuror, 80% sunt hoti si restul acopera pe hoti

  2. Noapte buna, Romania!
    Stingeti lumina….

  3. plafonati pensiile si gata Jigodii ca asta nu merita atitia bani

    • Le plafoneaza la nivelul actual ca sa poata sa-i ajunga din urma si parlamentarii si fostii „demnitari”. In 3 ani vor fi toti acolo pe la 5 k euro lunar

  4. Securiștii vechi și noi… nu mai scăpăm de putregaiurile astea imbuibate de corupție și oportunism…

  5. Hoția e virtute

    • DAR NU ORICE HOTIE. HOTIA SPECIALILOR, HOTIA NOMENKLATURII, A PARTIDULUI, A SECURITATII.
      ACEASTA HOTIE E CONTITUTIONALA SI PROTEJATA.

  6. La fiecare stire de genul, ar trebui sa-i pomeniti pe votantii USL,aia care au mintea odihnita de 30 de ani.Trec alegerile si boom: smiorc,smiorc peste tot, nu va mai votez, m-ati dezamagit,blabla.Vin alegerile: d-apoi io votez cu ciuma galbena sau rosie. Trec alegerile si iar: smiorc,smiorc:))

    • Satan 2 este nenorocitul asta

    • O smiorcaiala conți ia se aude de la sereisti, pardon, useristi… Acolo se smiorcaie și partidul și votanții, ca la zidul plângerii. Sa fii la putere și sa ramai pe dinafara, este chiar de cartea recordurilor. De pr0$tye.

  7. Un putregai demn de hazna care e tinut in puf de omerta statala …

  8. Având în vedere că de atâția ani, cei mai mulți judecători primesc șpagă fie de la politicieni, fie de la clanuri ca să nu dea verdicte nefavorabile lor, eu, ca cei mai mulți cetățeni cinstiți NU mai vreau să le plătesc salarii și pensii care nu le justifică prestația. Să rămână cu șpăgile și cu salariul minim pe economie, nu ajută societatea să fie curată, din contră ne pun viețile în pericol!!!!

  9. dupa 30 ani de mimare totala a democratiei & statului de drept ….etc infractorii – cu ajutorul marionetelor de partid – au ajuns sa supuna magistratura, sub amenintarea executiei ! Adio, independenta! Acum e doar cenzura… in viata privata, in libertate de exprimare si chiar in solutii! Care sunt limitele acestei autoritati si cine o finanteaza ??? 🥬

    • Trebuie întărită mult DNA, ca entitate 𝐢𝐧𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭ă în raport cu instanţele judecătoreşti, cu parchetele de pe lângă acestea, precum şi în relaţiile cu celelalte autorităţi publice:
      1. sa fie susținută de EPPO ( ca protecție, informații);
      2. Sa solicite o majorare a bugetului anual, iar fondurile respective sa fie investite in:
      a) angajarea de specialiști din categoria celor existenți deja… acel obiectiv O.S. 5.2 din SNA oarecum atins prin inițiativa nr 4:
      “Asigurarea resurselor financiare și umane necesare desfășurării activităților de suport al investigațiilor în cauze de cor.uptie la nivel înalt prin alocarea și bugetarea unui număr suplimentar de 90 de posturi de ofițeri de poliție judiciară în cadrul DNA”.

      Este insa o măsura insuficienta fără:
      b) recrutarea a 5- 10 experți tridisciplinari (juridic + economie (financiar +sector public & BP) + IT) care sa fie plătiți cu cel puțin €10.000 net / luna.

      Doar așa vor reuși sa își extindă notabil capacitatea administrativă de identificare, prevenire si combatere a co.ruptiei.

      Altfel nu au nicio șansa sa abordeze cazurile de cor.uptie sistemica.

  10. Într-un cuvânt, o lepră…

  11. Pt jigodia asta plătim 6500€ ?! Ba, în ce țară trăim? Otreapa asta josnica merită pensia minimă pt hoțiile pe care le-a făcut! Ce mizerabil!

    • 6500 ASA, DE DESCHIDERE. VA PRIMI SINECURI SI NOI PRIVILEGII.
      ESTE SI MASON. IAR ASTIA SUNT VENALI. ADICA VENALITATE MULTIPLICATA.

  12. Întrebare pentru Ciucă: dacă avea pensia de 7000 Ron/lună nu cumva(sigur) stătea ăsta în sistem până la 80 de ani,ca în SUA???dar nu se vrea, că s-ar putea!!!

  13. Pe lângă domnu’ de mai sus, plagiator privilegiat, cu puteri justițiare, N. Ciucă pare un îngeraș.

  14. Dezvaluim, vorbim, scriem, ne lamentam degeaba. Este cineva in stare sa gaseasca o solutie viabila pentru Romania? Eu una nu stiu. Totul in tara asta s-a pervertit. Tot ceeace inseamna institutii care trebuie sa vegheze la bunastarea omului de rand sunt fara rost…. dar platite de catre noi cu bani grei. DE CE??? Poate ca sunt unii mai destepti decat mine si ma lamureste cum putem scapa de toata aceasta pecingine care s-a intins peste tot:presedentie, parlament, guvern, primarii, invatamant, sanatate etc. Pana atunci….noapte buna tara mea!

    • E simplu,votati pe cineva care nu a fost la putere in ultumii 30 de ani,oricine ar fi,cat de cat se vor mai schimba lucrurile caci imediat nu se poate ca sunt radacini infipte si e greu sa le scoti.

  15. Scarbe javre ordinare nenorocite.
    Stiu ca nu-mi va fi aprobat comentariul.

  16. „Dragnea a intervenit direct pentru Netejoru” enough said!

    Daca tot votati usl, ca-s galbeni, ca-s rosii, ca stralucesc ca aurul, tot din astia o sa aveti in frunte, in timp ce ei se … Shhhhhh…. cu bolta pe voi.

  17. E just ce se afirmă in articol,dar omul acesta a beneficiat și de lipsa de curaj a magistatilor si de complicitatea CSM pentru ca nimeni nu a sesizat sectiei pentru judecatori a CSM abaterea disciplinara constand in exercitarea funcției cu rea credința sau grava neglijența savârșita chiar de inspectorul sef al inspectiei judiciare și inspectorii judiciari care au promovat actiunile disciplinare neconfirmate in mod definitiv ,abatere ale carei elemente sau indicii de existența rezultă chiar din modul de promovare a actiunilor disciplinare pentru magistrații vizați .

    • CSM-ul a fost sesizat de mai mult ori referitor la abaterile disciplinare ale conducerii IJ (Netejoru si adjuncta Plesea care iese si ea la pensie odata cu el). Dar ce sa vezi?! CSM-ul a trimis sesizarile la IJ pt verificari … Ghiciti care au fost rezolutiile?!?

    • CSM-ul a fost sesizat de mai mult ori referitor la abaterile disciplinare ale conducerii IJ (Netejoru si adjuncta Plesea care iese si ea la pensie odata cu el). Dar ce sa vezi?! CSM-ul a trimis sesizarile la IJ pt verificari … Ghiciti care au fost rezolutiile?!?

  18. Si mai e de notat un lucru:de ce legislația româna nu stabileste condițiile de exercitare a actiunii disciplinare împotriva inspectorului sef al inspecției judiciare?Cine face cercetarea prealabilă dacă există sesizare disciplinară pentru acesta și cine îi repartizează această sarcină?Dacă există vid legislativ să se acopere.

  19. Emetiral! Mult emetiral!

  20. Da,asta se intîmpla cand legile nereformiste are PSD,UDMR-ALDE au incredintat sarcina votarii propunerii de revocare a sefului inspectiei judiciare nu Plenului CSM,ci unei comisii speciale formate din 3-4 membri,care gravitau pe langa doamna Savonea,stirbind sub acest aspect independenta CSM,legislație valabilă și in prezent si criticata de toate forurile europene,fiind în contradictie cu angajamentele comunitare europene asumate de Romania.

  21. Atat de bine ma simt ca am renuntat la cetatenia romana si am fugit din iadul asta de hoti ,plecati fratilor toti cei tineri ca sa nu mai aibe de unde sa-si faca aceste pensii nesimtite colhozarii astia

  22. Un om de nimic

    • Foloseste si tu, te rog, alt nume, pe asta l-am folosit eu si stiu sigur ca eu nu sunt tu.

  23. Nu vati dus la vot acum o luati in bot!(de 30 de ani)

  24. O țară care este la discreția clanurilor din justiție gen Dorneanu, Savonea , Ciordache, Netejoru… nu poate evolua …
    Și toate acestea sub protecția lui Iohannis …

  25. veti avea o surpriza daca veti citi romanele lui Mircea Eliade. In „Noaptea de Sanziene”, in „Huliganii” sau „Romanul adolescentului miop” avem o descriere precisa a Romaniei in anii ei de glorie „economica”, intre 1920 si 1937.
    aceeasi societate corupta la nivel institutional, avocati verosi si „antreprenori” milionari din afaceri cu statul, injustitie…

  26. Bagabontii conduc Romania!
    Mai avem de asteptat cu dosarele Revolutiei?
    Nu, e prea repede solutia cu taierea pensiilor speciale, dar sa astepti +30 de ani cu Revolutia si Mineriada nu e prea mult, nu?
    Sa le dam pensii speciale `magistartilor`, ca au facut treaba pentru partid, nu?
    Daca as fi presedinte, v-as executa fara cuvinte, ca si rimeaza, rima a pus-o mama lu Netejoru`.

  27. jur că mi-au dat lacrimile cînd am citit și de ăsta că ia o așa pensie!! mama mea dupa 30 ani de muncă la stat în mediu periculos are o pensie 1700 lei(340€)/ lună., și ca mama mea sunt majoritatea pensionarilor din ROMÂNIA.
    întrebarea este : de ce se permite un astfel de jaf care de fapt este un genocid???!!! iohanis ce faci? UE ce face ? cum este posibil asa ceva????!!

  28. O jagardea care nu si-a vazut decit de interesele proprii. Pentru asta plaestatul pensii speciale magistratilor . Un nenorocit care nu merita nici pensia minima , Un plagiator . Hot ordinar .

  29. Și pentru toate astea a fost recompensat cu o pensie baban.

  30. Ar fi interesant sa se stabileasca daca rezoluțiile de clasare a realizărilor disciplinare care=l vizează pe Netejoru au fost atacate și dacă au rămas definitive.Omul asta e o pupila a regimului Dragnea,nu s=a ocupat deloc de maldarele de dosare lăsate în nelucrare sau care stau sa se prescrie ori s=au prescris deja,de achitarile scandaloase date contrar probelor pentru oameni de rang înalt sprijiniți de factorul politic,de procurorii de la Siij care si=au îngropat acolo dosarele deschise de DNA pe numele lor.S=a ocupat în schimb de delicte de opinie ale magistraților.Si răsplata e ca iese la pensie cu 6500 de euro pe lună.

  31. *sesizarilor disciplinare

  32. Prin prelungirea de catre un guvern politic a mandatului lui,cel în cauză a acceptat un sprijin politic,a cochetat cu politicul,activitate contrară cerințelor legale de independență în exercitarea profesiei .