G4Media.ro

Cine e Marcel Boloș, omul care are 80 de miliarde de euro…

Cine e Marcel Boloș, omul care are 80 de miliarde de euro pe mână. Premierul Orban l-a desemnat să elaboreze programele strategice pentru atragerea banilor europeni

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a fost desemnat miercuri de premierul Ludovic Orban responsabil pentru elaborarea celor două programe strategice pe baza cărora România va putea atrage cele aproape 80 de miliarde de euro de la UE în viitorul deceniu. Boloș și-a început cariera de gestionar al fondurilor europene la Primăria Oradea și a devenit acum unul dintre cei mai influente personaje din România, dar mandatul său e însoțit de câteva controverse.

  • Boloș – absolvent de facultăților Electrotehnică și Științe Economice la Universitatea din Oradea – și-a început cariera la primăria orașului, urcând treaptă cu treaptă în ierarhie. În 2008, când Ilie Bolojan a câștigat primul mandat de primar, Boloș a devenit director executiv al Direcţiei de management proiecte cu finanţare internaţională. Din acel moment, Oradea s-a transformat în orașul cu cea mai bună absorbție a fondurilor europene din România.

În 2012, Marcel Boloș a devenit secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, ministru fiind Eduard Hellvig, actualul director al SRI. Între 2013 și 2015, Boloș a fost director general și coordonatorul Autorității de Management din Ministerul Transporturilor – adică omul care gestiona proiectele cu finanțare europeană, iar în Guvernul Cioloș a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Între 2017 și 2019 a fost directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, iar din noiembrie anul trecut a devenit ministru al Fondurilor Europene.

Ca ministru al fondurilor, Boloș a deblocat rapid zeci de proiecte mari de infrastructură în teritoriu, ținute la sertar în timpul guvernelor PSD, și a demarat procedurile pentru a schimba din temelii arhitectura programelor operaționale, adică a modului în care vor fi gestionate proiectele europene.

În primul rând, Marcel Boloș a militat pentru descentralizarea Programului Operațional Regional, adică transformarea celor opt Agenții pentru Dezvoltare Regională (ADR) în Autorități de Management pentru Programele Operaționale Regionale 2021-2027, în locul Ministerului Dezvoltării.

Ar fi pentru prima oară când decizia legată de gestionarea proiectelor din teritoriu ar pleca de la guvern spre zona locală. Ministrul Boloș a declarat că această mutare ar flexibiliza la maximum procedurile birocratice și ar duce decizia aproape de locul în care e nevoie de bani. În plus, această mutare ar elimina controlul guvernului asupra acestor fonduri, lucru dorit de toate partidele. Mutarea a fost blocată însă de două ori, iar acum ministerul Fondurilor e la a treia încercare. Prima tentativă, prin OUG, a fost blocată din cauza avizelor Ministerului Justiției, care a spus că formula nu respectă prevederile Constituționale. A doua tentativă, prin lege, a fost blocată de Înalta Curte, care a atacat-o la CCR din cauza unor prevederi legate de organizarea judiciară. Acum, Ministerul Fondurilor Europene a pus în dezbatere publică un nou proiect de ordonanță de urgență.

A doua schimbare majoră propusă de Boloș este centralizarea la Ministerul Fondurilor Europene a majorității programelor operaționale care până acum erau gestionate de ministerele de linie – inclusiv Programul Operațional Transport și Programul Operațional Sănătate. Propunerea, care nu e bine văzută de mai mulți miniștri ce și-ar pierde astfel influența în respectivele domenii, a fost făcută după eșecul experiențelor anterioare, în care ministerele de linie nu au gestionat eficient fondurile europene.

Propunerea a fost criticată însă și de Cristian Ghinea (USR), fost ministru al Fondurilor, care a spus că soluția nu e fezabilă (vezi aici mai multe detalii). Tot Ghinea l-a acuzat pe Boloș că s-ar afla în conflict de interese pe motiv că „are două posturi de director blocate în instituţii care ar urma, potrivit propunerii sale – în calitate de ministru -, să primească putere crescută de decizie” în următorul cadru financiar 2021-2027.

Context. România va primi în total 79,9 miliarde euro prin cele două mari instrumente agreate marți dimineață de Consiliul European (Bugetul multianual pe 7 ani, plus Fondul de relansare numit Next Generation EU). Totalul de 79,9 miliarde de euro este defalcat astfel, potrivit surselor europene consultate de G4Media.ro:

  • 46,3 miliarde euro fonduri nerambursabile din Bugetul multianual al UE pentru perioada 2021- 2027
  • 33,5 miliarde euro din NextGenerationEU (fondul pentru relansare economică). Din aceștia, granturi nerambursabile vor fi 16,8 miliarde de euro, iar împrumuturile rambursabile vor fi de 16,7 miliarde euro

Mai departe, în ce privește cele 46,3 miliarde euro fonduri nerambursabile din Bugetul multianual, acestea sunt defalcate astfel:

  • 26,8 miliarde de euro pentru Politica de Coeziune
  • 18,7 miliarde euro pentru Politica Agricolă Comună. Din aceștia, Pilonul I (plăți directe) va primi 12,3 miliarde de euro, Pilonul II (dezvoltare rurală) va prmi 6,2 miliarde de euro. Pescuitul va primi 160 milioane euro.
  • În plus, Fondul pentru Tranziție Justă (special dedicat modernizării industriei poluatoare în vederea aplicării Green Deal) va aduce 760 milioane euro.

În ceea ce privește cele 33,5 miliarde euro din NextGenerationEU, fondurile vor fi defalcate astfel:

  • 30,5 miliarde euro pentru Facilitatea pentru Redresare și Reziliență (reforme structurale și investiții)
  • 1,4 miliarde euro pentru programul ReactEU (politică de coeziune)
  • 650 milioane euro fonduri suplimentare pentru Dezvoltare rurală
  • 1 miliard euro pentru Fondul pentru o Tranziție Justă

Constituirea fondului NextGenerationEU este o premieră în istoria UE, pentru că se va baza pe împrumuturi făcute de Comisia Europeană în numele întregii Uniuni, la dobânzi mult mai bune decât ar fi putut atrage majoritatea statelor membre de pe piețele financiare.

Foto: Marcel Boloș (InquamPhotos / Alexandra Pandrea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

52 comentarii

  1. Motiune de cenzura si PNL spune adio banilor.

    • De unde mai aveți bani la partid, va sponsorizează bine Sputnik?

    • Banii la partid vin la virgula de la PNL care nu intarzie un minut plata subventiei :)) Spre deosebire de noi care asteptam cu anii plata datoriilor restante ale statului :))

  2. Asta e Elenu Udrea.

  3. Evident, Univ din Oradea este pe picior de egalitate cu toate marile universitati ale lumii: Stanford, Harvard, Oxford, UCLA, MIT, etc

    Bahhh, cum d.r.a.cu-i gasiti, numai absolventi de fabrici de diplome!?

    • Criteriul de selecție: idioți utili, vorba lui Lenin. De aceea suntem aici.

    • Totusi, un punct tare pentru el e ca a fost in echipa de la Oradea a primarului Ilie Bolojan, care e un primar exceptional. A transformat Oradea intr-un oras occidental.

      Nu uitati! Criticam guvernarea PNL, dar nu mai vrem niciodata guvernare antinationala PSD! Orice, dar fara lepre comuniste!

    • Cucu bau
      Ce drku tot ii dati cu comunistii si capitalistii?
      Cu ce e mai comunist Daniel-Catalin Zamfir, adus in sparlament de PNL si pus sef de comisie, decat Radu-Stefan Mazare, spre exemplu?

    • @Sadiku: Dragul meu, in PSD majoritatea membrilor actioneaza conform unor principii de sorginte comunista. Asa sunt construiti, indiferent de varsta. Nu sunt comunisti ca ideologie(daca au ideologie), dar actioneaza in multe domenii conform unor reguli comuniste. Evident si Zamfir e la fel, si multi altii din PNL. Dar in PNL cei ce actioneaza in stil comunist nu sunt majoritari.

      Oricand prefer PNL, PSD-ului. Ar fi mai bine fara niciunul. Cred ca am sa votez USR. A vota PSD e lipsit de logica. Ar insemna sa ma condamn singur, sa platesc la nesfarsit pentru a se da pomeni jigodiilor.

    • Cucu bau
      Incepand cu vremelnicul locatar al Palatului Pionierilor, premierul de la Grivco, mare colectionar de case nerevendicate, trecand pe la partidul ‘Salvati-o pe Nutica!’ si partidul ultimilor Bratieni incolonati in spatele lui Dinu Patriciu pentru a face presiuni asupra judecatorilor si in sfarsit la gio PSD-ul infractorilor Nastase, Dragnea et. co., cu totii, fara exceptie, niste bieti talhari de drumul mare si nicidecum marii oameni de stat de care ar avea nevoie Romania.
      Eu unul chiar nu vad vreo diferenta.
      Cu stima

    • @Cucu bau:
      Deci pana la urma e bun, da ? :))

    • Oradea este un oras occidental, in sensul ca e la vestul tarii. Cati africani dormind sub pod aveti? Cate popoare alese? Nici macar basarabeni nu atrage.

      Un sfert din tineri sunt badante. Poate la ei te refereai, ca sunt badante occidentale.

  4. Asadar tot „fostii” se ocupa de banet. Esalonul 2:15. Dupa cum spuneam ieri, sunt suficienti bani si pentru toaletele din fundul curtii si pentru furat. Succes!

  5. Serviciile bata-le vina! Banuim că Hellvig a fost un mentor bun.

  6. Ne aflam in fata unui moment de schimbare majora . De ce spun asta ? Mari sume de bani vin spre toate tarile membre UE , nu numai spre Romania . Jocul banilor se muta astfel spre o decizie- total- europeana . Deja, Europa , ca urmare acestor imprumuturi girate de un intreg , este obligata sa controleze (Olanda a prezentat si modul prin care va fi facut acest lucru )parcursul banilor . Ce efect va avea aceasta decizie putem doar prognoza . Orisice incercare de manipulare a fondurilor va duce la sistarea lor si va atrage imediat o raspundere extra nationala direct – la parchetul european – . Jocurile nationale de excamotare a banilor facute pina acum cu ajutorul unor parti din justitie sau a celor ce furnizeza justitiei informatii , nu mai este actual . Cei care vor incerca astfel de , noi, manevre se pot trezi in situatii in care nu mai se pot apara cu ajutorul unor entitati statale – interne-. Pe de alta parte, modalitatea de cheltuire a banului public se regaseste in tendinta si cerinta de afisare a cheltuielilor in mod transparent . Digitalizarea rapida permite acest lucru . Ce trebuie sa faca guvernul actual ,daca va ramane in functie acum (vezi o presupusa motiune de cenzura )sau daca in urma alegerilor capata sufragiul majoritatii cetatenilor . Are obligatia imediata de a cere anticipat , acordul cetatenilor pe un set de masuri, imediat , puse in practica incepind cu intii ianuarie 2021 . Are in acelasi timp obligatia morala de a mari alocatiile (decizie nediscutabila a CCR ) si de a mari pensiile cu 40 de procente conform legi PSD ce intra in viguare la intii septembrie a.c. Concomitent cu aceste anunturi ,guvernul trebuie sa ceara , cetatenilor, sprijinul in cistigarea alegerilor (cu un procent cit mai mare )ca parte si a acceptului cetatenesc ce tine de duritatea masurilor imediat puse in practica dupa intii ianuarie 2021 . Cu totii stim aceste masuri ce incep cu regindirea modalitatii de atribuire a pensiilor ce regleaza partial marirea de la intii septembrie si terminid cu miscorarea aparatului de stat si cu privatizarea si vinzarea activelor de stat neperformante . In final aceste masuri, aratate in clar, ce vor fi sustinute de cetateni vor duce la cistigarea alegerilor de catre PNL-Orban . Daca aceste lucruri nu vor fi facute, dezamagirea simpatizantilor PNL si nu numai va fi atit de mare si va avea consecinte de neimaginat asupra acceslui la fondurile europene , asupra , chiar a existentei PNL si totul , dar absolut totul va fi resimtit( ca esec ) la nivelul administratiei prezidentiale . Dezamagirea nu ar fi atit de mare si atasata neprimirii banilor , cit mai degraba se va datora -esecului politic- perceput astfel de mai intreaga natie .

    • Ma faci să râd cu cerutul acordului cetățenilor!!!

    • marcele ai ramas restantier la intelege , ce ti-am scris si nu s-a adeverit ?

    • Cu mici variatiuni, repeti un comentariu scris marti !

      PS. Trimite-l PNL si lui Iohannis ! Pe ei trebuie sa-i convingi nu niste postaci ori simpli chibiti !

    • asdfg, asa este cum spui , ma bucur ca urmaresti .

    • Nu eu trebuie sa te urmaresc ! Daca nu e un simplu exercitiu de stil, de retorica, trebuie sa-i convingi pe altii !
      Aici le scrii unora care in marea lor majoritate au idei preconcepute.
      Vor vota cu PNL pt ca desi PNL e un partid tarat reprezinta totusi raul cel mai mic (USR este exclus din ecuatie, pt ca desi este cel mai putin tarat, „nu are experienta”, „Nu ne place Barna” etc) Vor vota cu PSD pt ca PSD le-a dat, nu le-a luat si tot asa ! Iar unii vor vota cu USR pt ca trebuie vazut cum se descurca acest partid nou in care isi pun sperante (nu mari, pt ca nu vor sa aiba deziluzii mari), dar totusi…

      PS. Prin urmare trebuie sa te lupti sa-i convingi pe penelisti ca politica lor merita pusa in practica ! :))) Zau, nu glumesc ! Ei isi sunt propriul lor adversar !

      PPS. O seara buna !

    • Poate tu iti imaginezi ca poti convinge pe cineva sau poate crezi ca ai convins vreodata pe cineva . Eu unul ,doar arat niste posibile cai de urmat , ce pot produce plusvaloare de orisicare fel . Stiu de multa vreme ca este inutil sa incerci sa convingi pe cineva .Doar fiecare individ citind si invatind lucruri ce nu i-au trecut vreodata prin minte se poate autoconvinge . Poate este cazul sa invatam asta si mai mult , sa intelegem ca sentimentalismele de orisicare fel nu isi au locul in politica , decit in masura in care incercam sa testam situatii , oameni sau posibilitati viitoare de urmat ca parte a unui cistig politic .O seara buna si tie .

  7. Nimic despre cariera inceputa ca strungar si prima facultate terminata la 30 de ani? Nimic de functia de preot? Nimic despre faptul ca a fost in acelasi timp director in mai multe institutii de stat, profesor universitar, doctorand si totodata uns preot. Acest Leonardo da Vinci al Bihorului a fost de-a lungul timpului protejatul tuturor partidelor de la UDMR, PDL, PSD la PNL si i-a ajutat sa sifoneze bani si sa isi musamalizeze mizeriile cu abnegatie si devotament.

    Este faimos el si trupa lui de baietei, pentru ca poate sa transforme din pix orice proiect mizerabil de sifonat bani in ceva eligibil pentru fonduri UE: o piata de zarzavaturi devine din pix centru de afaceri agroalimentare; betonarea unui deal devine „dezvoltarea de habitate naturale de floră spontană şi specii de arbori protejaţi” – toate executate catastrofal si la costuri exorbitante. Si asta face si cu descentralizarea: serveste baronimea judeteana cu miliardele UE bine garnisite cu contributia bugetelor locale.

    • Despre calitatea lucrărilor și prețuri nu mă pronunț pronunț pentru că nu cunosc , dar altfel nu văd nimic rău în a construi piețe de zarzavat ( sau centre de afaceri agroalimentare dacă așa le place să le zică 😛 ) din fonduri europene.

  8. Nu se va face nimic, nu vă faceți speranțe, vi le cam faceți de pomană. Băieții și fetele acestea s-au mai găsit la guvernarea acestei țări, iar rezultatele… Care au fost și ce a rămas în urma lor? Exact precum ciuma roșie, ai cărei membri îi înregimentează fără pic de jenă, PNL-ul/PDL-ul, căci despre această lumină a purității este vorba, nu va face absolut nimic, se va îngriji să-și îndestuleze proprii hoți dingașca numită partid și pe apropiații acestora. Programele de guvernare și strategiile de dezvoltare vânturate cu atât fast și elan în spațiu public au menirea de a vă mai prosti odată, să-i votați pentru a ajunge la aceste resurse. Problemele rămân mereu aceleași, resursele sunt folosite și sifonate în permanență, iar poporul rămâne la fel de sărac și lipsit de oportunități viabile. Stau și mă întreb adesea, oare când ne vom trezi și îi vom arunca la gunoi pe acești nemernici? oare o vom face vreodată? Oare ne vom deștepta cândva? Oare de câte ori va trebui să mai pierdem ca țară pentru a ajunge să și câștigăm? Cât îi vom mai gira pe aceiași borfași la administrarea acestei țări? Oare ce va dispărea prima dată România sau prostia din ea?

  9. Toată șleahta de îmbuibați și abonați la funcțiile politice se bucura dar bucuria e nejustificata “băieților deștepți” care sunteți … mecanismul de control impus de nordici pe bani o sa va lecuiasca rapid de orice tentativa de furăciune și șmecherie.
    Curățenia politica … asta trebuie făcut la noi in primul rând …. zburați toți dar absolut toți ce care au fost și sunt la putere din 1990 încoace , legiferat clar și la obiect nu mai mult de 2 mandate primar/consilieri/parlament /guvern / senat / președinție pentru oricare cetățean roman angrenat pe una din direcțiile astea… fisa postului pentru fiecare funcție cu indicatori de performanta de atins și cu controale trimestriale , criteriile de “performanta” politica eliminate (se deduc singure din felul in care vor ajuta la “propășirea neamului românesc” cum de altfel jura și acum cu mâna pe biblie)

  10. huh 🙂 bine că au rezolvat problema respectării statului de drept prin referendum …toată lumea e fericită 🙂

  11. talentatul domn predoiu ce are pe mana ?

  12. Ne spargem capetele, ne contrazicem între noi, ne revoltăm, ne resemna, etc, când lucrurile sunt atât de simple:
    în general, secretarii de stat de ieri devin miniștri de azi. Totul e calculat și stabilit dinainte!

  13. Poate sa aiba Bolos asta experienta experientelor, Proiectele europene mergeau greu si in sistem centralizat, de-acum incolo lasate pe mana Primarilor si a presedintilor de Consilii judetene, majoritata populisti si semianalfabeti, in opinia mea va fi mai rau!
    Daca acea OUG care trece Fondurile de la UE din gestiunea centralizata a MFE la nivelul ADRurilor, controlate de liderii judeteni de partid, Sefii Consililor judetene, vom vedea Modelul Spitalelor trecute in subordinea Autoritatilor locale: DEZASTRU!!!
    Pai, cine lucreaza in acele Consilii judetene si in ADRurile care platesc acel SPOR pentru Fonduri europene de 75% la Salariile brute oricum uriase?!
    Clientela politica de partid, clientela care NU e-n stare sa faca Proiecte fundamentate beton care sa ajunga pe masa grupului de Experti de la Brussels si apoi in fata Consiliului European ca sa fie APROBATE, in cadrul Planului national al fiecarei tari membra UE!!!
    Va fi mai rau!
    Ce poate sa faca superspecialistul asta in Fonduri europene?!
    NIMIC!!!
    Eu asta zic: Daca va trece acea OUG pusa in dezbatere zilele trecute pe Site-ul MFE, care trece Fondurile europene de la sistemul centralizat al MFE in Controlul descentralizat al celor 8 ADRuri, jale va fi!!
    https://www.piatapresei.ro/2019/12/guvernul-orban-vrea-sa-lase-fondurile-europene-pe-mana-autoritatilor-locale-in-multe-adr-uri-este-nepotism-si-se-verifica-rudele-intre-ele-cum-riscam-sa-pierdem-fondurile-ue/

    • Lili ,chiar daca situitia prezentata de tine are si aceasta parte de trecere catre ADR a fondurilor, implicit si modalitatile de obtinere a acestora si care tu le presupui a fi sifonate in teritoriu de persoane atasate la centru , nu exista alte solutii . Guvernul nu poate si nu trebuie sa gestioneze acesti bani , pentru simplu fapt ca nu este parte a situatiei din teren . Pina la urma, cred ca indiferent cine ar fi fi gestionat aceste sume- tu ai gasi – nod in papura -.Esti prea pesimista , cineva trebuie sa faca si asta , important este ca guvernul sa gaseasca modalitatile corecte de control si in acelasi timp societatea civila , de peste tot in tara sa invete- a arata cu degetul – atunci cind constata – presupune , aparitia unor ilegalitati . Nu putem sta pe tusa mereu si mereu si sa aruncam vina pe guvern , presedinte, sau mai stiu eu cine .

    • @Lili,
      Cu modelul spitalelor trecut în subordinea autorităților locale n-ai nimerit-o! Oradea are toate spitalele în subordinea primăriei de 10 ani (proiect pilot pe tara) si sunt un model de buna gestiune, modernizate( fonduri UE și locale de zeci de milioane de euro – de la modernizări saloane blocuri operator la UPU, clinici, heliport pe. Acoperis etc. Mai mult, se construiesc inclusiv locuinte pentru personalul medical ce vine sa se instaleze în oraș. O f buna gestiune a crizei sanitare ( măsuri de separare spații și spitale înainte a se lua la nivelul întregii țări!!! achiziții directe de materiale sanitare la jumate de pret etc.
      Greșești si cu descentralizarea fondurilor! Nu vor fi autoritățile locale decidente ci ADR-urile regionale – care sunt legate de udețele respective! E foarte corect asa! Asa au reușit si polonezii sa atraga fonduri cu nemiluita.
      eu sunt pro descentralizare dar nu la modul absolut, ci doar acolo une este eficient – la fonduri si politici regionale este!
      Bolos este un tehnocrat suficient de abil si dv politic dar, unde a fost el au fost si rezultate pe fonduri -Oradea, ADR Nord-Vest, actualul minister(care se pare ca a deblocat multe proiecte stagnante ). Sa-i recunoaștem meritele si capacitatea dovedită în practică. are nu doar o viziune buna ci și experiența care să-l ajute in implementarea ei! Poti indica o altă persoană similară sa vina locul lui? Cel putin el are șanse să facă treaba buna.

  14. A-propos, mai tineti minte scandalul cu ONGul lui Alexandru Cumpanasu aparut pe Lista componenta a Consiliului consultativ al Guvernului Orban pe probleme de Implementare a fondurilor de la UE?
    11 Mai 2020: „Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), organizație condusă de Alexandru Cumpănașu, a fost desemnată de premierul Ludovic Orban membru într-un organism consultativ care va sfătui Ministerul Fondurilor Europene în legătură cu realizarea și implementarea programelor din fonduri UE în viitorul buget al Uniunii Europene (perioada 2021-2027).
    Organismul consultativ numit Comitetul pentru Parteneriatul cu Mediul de Afaceri a fost creat prin decizia 223 din 27 aprilie 2020 a premierului. Din Comitet mai fac parte organizații recunoscute de business, precum Asociația Constructorilor de Automobile din România, Asociația Română a Băncilor, Camera de Comerț și Industrie a României, Coaliția pentru Dezvoltarea României ori Consiliul Investitorilor Străini, dar și Academia Română. Organismul va fi condus de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.’
    https://www.g4media.ro/alexandru-cumpanasu-e-sfatuitor-oficial-al-guvernului-pentru-cheltuirea-fondurilor-europene-el-e-e-pus-sub-acuzare-de-dna-pentru-frauda-cu-fonduri-europene.html

    In urma scandalului, Guvernul a dat o precizare de presa, cum ca ONGul lui Cumpanasu va fi scos de pe Lista iar Orban a declarat ca Lista va fi analizata in 5 ZILE si Opinia publica va fi informata!
    NIMIC, nici un cuvintel, cu ONGul lui Cumpanasu(care a avut Contracte uriase cu Statul, Contracte unde a facut FIX #NIMIC!) sa asteptam realizari marete in Proiectele pentru Miliarde ele de la Buussels, nu???!!!
    G4media, va rog sa cereti Guvernului Informatii pe subiectul ingropat deja!!!

  15. Uitati-va la CVul lui, si asta e scolit pe seara, in timp ce MUNCEA, nici asta NU a pus piciorul pe la cele 2 Facultati mentionate in articol, ba mai mult, a urmat pe seara in ACELASI TIMP cele 2 Facultati, in timp ce era Inspector la Primaria Oradea, deci cele 2 Facultati(mai sa fie!!) mentionate in articol, Facultatea Electrotehnică și Facultatea de Științe Economice la Universitatea din Oradea.
    A lucrat continuu, NU a pus piciorul la Facultate, omul muncea zi de zi la Primaria Oradea!
    In plus, LIPSESTE din CV o perioada de 7 Ani, imediat dupa terminarea Liceului, intre 1986 si 1993, o fi fost si asta tractorist ca Ciolacu si Paul Stanescu??!
    Uitati-va la CV:
    http://steconomiceuoradea.ro/wp/wp-content/uploads/2010/11/CV-Bolos-Marcel.pdf

    • Faci niste afirmatii ciudate , cu caracter de adevar si concluzionezi la fel, fara a fi parte a vietii unii om . Curios ce te mina in lupta . Daca stii lucruri ilegale facute de acesti oameni nimeni nu te opreste sa le aduci la cunostiinta autoritatilor . Iti bazezi intreaga argumentare pe presupuneri ce nu au legatura cu realitatea .

    • @albina: Hai si „inteapa-ma”!!
      Daca ai argumente, da-le, posteaza, NU vorbi in 2 peri PSDisti!
      Ai citit macar CVul, stii sa-l citesti???!!!
      Succes!!!

  16. Ba, mai mult, observ in CV ca Bolos asta ocupa functia de Inspector la Primaria Oradea, desi el NU avea Studiile superioare TERMINATE, adica intre 1993-1998 el e Inspector la Primaria Oradea si tot in acest timp el 1992-1997 respectiv 1993-1997 el urmeaza cursurile a 2 Facultati, Facultatea Electrotehnică și Facultatea de Științe Economice la Universitatea din Oradea!
    Pentru functia de Inspector TREBUIE Facultate absolvita!
    E ILEGAL, FARA Facultate putea fi cel mult Referent, pentru functia de referent e suficient Liceul!
    Ceva pute rau in CVul oficial al lui Bolos asta!!!
    http://steconomiceuoradea.ro/wp/wp-content/uploads/2010/11/CV-Bolos-Marcel.pdf

    • În lume e plin de oameni care au muncit pe brânci și au ajuns sus fara scoala, au făcut-o cand au putut, si de asemena de oameni cu scoala care nu au realizaț nimic in viata – chibiti sa le spunem! Suna un pic a mentalitate de dinainte de 90 – aaa, e muncitor, a făcut școala la seral etc!!!inteleg ca nu conteaza realizările ci doar patalamaua -în acest caz chiar ma bucur ca nu decid soarta lui persoane cu o gândire similară.

    • @Nman: Acele cazuri unt EXCEPTIA, NU regula!
      Regula e ca oamenii Educati, scoliti FAC performanta, Scoala, Educatia te formeaza, NU am intalnit un Om realizat care sa NU isi dea Copiii la cele mai BUNE Scoli, chiar daca el NU le-a terminat…

  17. @Nman: Tot respectul pentru Oradea si Ilie Bolojan!
    NU la el m-am referit cand am adus in discutie Situatia Spitalelor ajunse la CJ, ma refer de exemplu la Spitalul Craiova, la cel din Constanta la cel din Vaslui, nu am timp sa postez toate link-urile cu articole despre DEZASTRUL de ani de zile din aceste Spitale, asa sunt majoritatea celor ajunse in mainile CJ PSDiste!
    Conteaza si ele, NU?
    Sunt convinsa ca Fondurile de la UE ajunse in mana acestor CJ vor avea aceeasi soarta!
    Despre asta spun, NU depsre EXCEPTIOA numita Oradea!!
    Tara are 40 de CJ, din care 3/4 sunt PSDiste, dezastru!!!

    • Convingerile tale nu tin loc de adevar .

    • Uite ADEVARUL din Spitalul Craiova:
      19.11.2019: „DOCUMENT/VIDEO Dezastru la Spitalul Județean din Craiova, ascuns de Sorina Pintea: mizerie, germeni.
      Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Craiova, unde ajung, practic, pacienții aflați în starea cea mai gravă, este invadată de „germeni peste limita admisă”, precum Stafilococ auriu, Piocianic și Acinetobacter, dintre cele mai periculoase bacterii spitalicești.
      În plus, în secție există „deficiențe în ceea ce privește dezinfecția”, iar „instrumentarul termosensibil nu era supus operațiunilor de dezinfecție de nivel înalt în spațiu autorizat” – sunt concluziile unui control efectuat anul trecut de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, document pus la dispoziția HotNews de deputatul USR Emanuel Ungureanu. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, care a avut pe masă, la finalul anului trecut, concluziile controlului, nu le-a făcut niciodată publice. Spitalul Județean de Urgență din Craiova se află în subordinea Ministerului Sănătății.”
      https://newsweek.ro/sanatate/documentvideo-dezastru-la-spitalul-judetean-din-craiova-ascuns-de-sorina-pintea-mizerie-germeni

    • @quo: Uite ADEVARUL la Spitalul Constanta:
      8.04.2019: „Dezastru, mizerie şi debandadă” la Spitalul Judeţean Constanţa. Control fulger al ministrului Sănătăţii.
      Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a cerut demiterea asistentei şefe de la Secţia de neurologie şi a celei de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) în urma unei vizite pe care a efectuat-o inopinat, în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) “Sf. Apostol Andrei” din Constanţa.
      Ministrul a spus, la finalul vizitei care a durat aproximativ o oră, că la Secţia de neurologie a găsit “dezastru, mizerie, debandadă, o lipsă de organizare totală”.
      https://romania24.ro/dezastru-mizerie-si-debandada-la-spitalul-judetean-constanta-control-fulger-al-ministrului-sanatatii-20080.html

    • @quo: Uite ADEVARUL la Spitalul Neamt:
      „Spitalul Județean Neamț – o bombă biologică amorsată (I)
      aprilie 4, 2019.
      Dacă ar întreba cineva 100 de nemțeni ce cred despre Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, iar aceștia nu ar fi angajați ai unității, cel puțin 90 dintre ei ar da referințe negative. Mizerie, dezorganizare, șpagă, bacșișuri, nervi, toate ar fi repetate cu obstinație. Nemaivorbind despre acuzele de malpraxis, în general neconfirmate, dar în particular… Cazul Sechel este unul reprezentativ pentru spital.
      Deși percepția este cvasiunanimă la public, deși s-a scris de nenumărate ori despre toate aceste lucruri, o nonșalantă inconștiență, bine ghidonată de la Consiliul Județean Neamț, prezintă în continuare instituția drept una plină de realizări, un adevărat rai pentru bolnavi.
      Bașca Direcția de Sănătate Publică Neamț, care nu vede, nu aude, nu vorbește, în general, cu atât mai puțin ceva rău despre spital.
      Totul este în regulă, până primește ordin să facă altfel.”
      https://mesagerulneamt.ro/2019/04/spitalul-judetean-neamt-o-bomba-biologica-amorsata-i/

    • Jale si la Spitalul judetean Prahova, TOATE cele puse de mine sunt cu CJ de la PSD:
      ” Sorina Pintea, control inopinat la Spitalul Județean Ploiești. Nereguli găsite. EXCLUSIV
      30 Martie 2019.
      Ministrul Sănătății, Sorina Pintea s-a dus în crucea nopții în control la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Primise sesizări că lucrurile NU sunt în regulă, și a vrut să vadă cu ochii ei. După ce a intrat în mai multe secții, unele renovate, altele nu, i-a propus șefului Consiliului județean să demită directorul de îngrijiri pentru neregulile constatate.”
      https://www.dcmedical.ro/sorina-pintea-control-inopinat-la-spitalul-jude-ean-ploie-ti-nereguli-gasite-exclusiv_607293.html

      Asa arata Spitalele judetene in TOATE judetele unde Consiliile Judetene(CJ) sunt PSDiste!
      Evident ca habar nu aveti!

    • @quo: Jale si la Spitalul judetean Prahova, TOATE cele puse de mine sunt cu CJ de la PSD:
      ” Sorina Pintea, control inopinat la Spitalul Județean Ploiești. Nereguli găsite. EXCLUSIV
      30 Martie 2019.
      Ministrul Sănătății, Sorina Pintea s-a dus în crucea nopții în control la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Primise sesizări că lucrurile NU sunt în regulă, și a vrut să vadă cu ochii ei. După ce a intrat în mai multe secții, unele renovate, altele nu, i-a propus șefului Consiliului județean să demită directorul de îngrijiri pentru neregulile constatate.”
      https://www.dcmedical.ro/sorina-pintea-control-inopinat-la-spitalul-jude-ean-ploie-ti-nereguli-gasite-exclusiv_607293.html

      Asa arata Spitalele judetene in TOATE judetele unde Consiliile Judetene(CJ) sunt PSDiste!
      Evident ca habar nu aveti!

    • Sunt convinsa ca Fondurile de la UE ajunse in mana acestor CJ vor avea aceeasi soarta! Asta spui tu si lipesti de o probabilitate(cea pe care o scrii ) ce exista doar in inchipuirea ta, o presupusa viitoare gestionare similara a lucrurilor . In fapt spui un neadevar , ceva ce nu stii , doar presupui , atasind niste articole de presa mai mult sau mai putin adevarate . Nu ai o expertiza personala pe cazurile aratate de tine , ci doar copiezi niste ziceri din media . Asta iti reprosez , in rest este posibil ca faptele aratate sa existe , dar nestiind adevarul in integralitatea lui eu unul ma abtin a spune ceva ce are in compozitie o doza de indoiala .Poate ca ai auzit expresia ce zice : cum -Omul sfinteste locul- Poate este momentul, ca noi toti acolo unde ne desfasuram activitatea ,sa ne aratam capacitatile si nu sa pasam mereu politicului toate greselile noastre .

    • @quo: INTREBARE: Ati auzit pana acum de vreun MARE Proiect cu fonduri europene REALIZAT de vreun Judet sau Oras din judetele PSDiste, asa cum a realizat Oradea lui Ilie Bolojan, campioana Romaniei la Absorbtia de fonduri de la UE?!

  18. @Nman: Bolos pare ca are potential, dar NU el va FACE Proiectele, NU el le va Coordona, le va urmari si aici incepe DEZASTRUL!
    SLABA capacitate Admisnitrativa a Romaniei a fost invocata in TOATE Rapoartele Comisiei Europene pe probleme de absorbtie a fondurilor UE!
    Corina Cretu a spus acelasi lucru de multe ori: INCOMPETENTA si Clientelsimul politic(NU cred ca puteti contesta!) sunt FRANA in DEZVOLTAREA Romaniei de 30 de ANI, Bolos si inca 100 ca el NU sunt suficienti!!!
    Din acest motiv, Gradul de absorbtie e scazut, vorbim mai incolo… pariez ca nici 1/2 din Suma alocata NU va ajunge in Romania pe PROIECTE, NU pe alocari la Hectar sau pe cap de animal!!

    • @Lili,
      Din cele surprinse de tine vis-a-vis de dezastrele din anumite spitale, deduc cu atat mai mult necesitatea trecerii lor, treptate in subordinea autoritatilor locale. Nici in Oradea nu s-a ajuns la nivelul actual peste noapte, imediat dupa transfer. Avantajul a fost dat de continuitatea investitiilor, coordonate de oamneii direct interesati (sub supervizarea agentiilor centrale sau regionale, ca nu trimiti tu, oras, proiectul direct la UE). Mai sunt erase in tara care ar fi capabile de a gestiona genulnacesta de unitati.
      Bolos- cand am spus ca are viziune si ca a dovedit capacitate de a o implementa ma refere nu la faptul ca ar fi scris el singur toate proiectele ci la capacitatea Dena selecta oameni, crea echipe, imbunatatii performante, intelege axele si directiile de finanatare, de a le negocia, de a pune la masa multiple actori statali implicate in procesele respective.
      Nu va scrie el priectele dar va dabdirectia, stabilincriteriile de performanata, evaluare, selectare personal, proiecte, directii de dezvoltare.
      ADR -urile sunt mult mai aproape de beneficiari decay va fi vreodata orice administratie centrala.
      Si mai e un aspect, derivat din situatia de facto la nivel local: De cele mai multe ori partidele ce altfel s-ar sunta la nivel central colaboreaza pentru scopuri comune(benefice dar sunt si exceptii) deoarece alegatorul este imediat peste gard! Am vazut nenumarate cazuri in care situatii ce trenau datorita nesfarsitelor schimbari din sona centrala au fost deblocate local, de actori ce altfel nu se prea inghit.

    • O descentralizare , o regrupare a deciziilor la nivel local este binevenita . Un guvern nu poate gestiona ,asa cum se vede , multiplele crize ,de la cele economice, la cele sociale sau medicale . Totul trebuie regindit si aparatul de stat trebuie micsorat ca parte a unei functionari rapide si profitabile pentru cetateni . Responsabilitatea trebuie sa revina administratorilor de spitale si a celor ce conduc aceste institutii medicale . Nu poate guvernul sa raspunda pentru orisicare inexactitate .

    • @Nman: Toate aceste spitale descrise de mine sunt in SUBORDINEA Consiliilor Judetene, PSDiste TOATE!!!
      Cum sa ai incredere?!

  19. Numai sa nu imparta banii ca toti antepredecesori incepand cu Odihnitul de la Rahova,and.comp.