G4Media.ro

Cine e Maria Nițescu, managerul Institutului ”Matei Balș”, unde a avut loc…

Cine e Maria Nițescu, managerul Institutului ”Matei Balș”, unde a avut loc incendiul soldat cu patru morți: director interimar după 23 de ani de mandat al lui Adrian Streinu Cercel

Maria Nițescu (55 de ani), medic primar specialist în igienă alimentară, conferențiar la Universitatea Carol Davila din București, este manager interimar al Institutului ”Matei Balș” din București, unde azi a avut loc un incendiu soldat cu 4 morți.

Maria Nițescu a preluat șefia spitalului bucureștean în decembrie 2020 de la Adrian Streinu Cercel, care a renunțat la funcție pentru a-și prelua mandatul de senator PSD.

În perioada 2009 – 2010, Maria NIțescu a fost directorul Direcţiei de Control în Sănătate Publică din Ministerul Sănătății. Ea este originară din Craiova, unde a și absolvit Facultatea de Medicină Generală, potrivit CV-ului său oficial.

Ea a prelua șefia Institutului ”Matei Balș” după 23 de ani în care instituția a fost condusă de Adrian Streinu Cercel. El este membru titular al Academiei de Științe Medicale din România. În ultimii 30 de ani a fost reprezentant al România în diverse organisme medicale, a făcut parte din mai multe societăți medicale, din Colegiul Medicilor, în Consiliul Științific al Agenției Naționale a Medicamentului, a condus mai multe comisii organizate de Ministerul Sănătății pe diverse patologii.

În anul 2015, Agenția Națională de Integritate constata că Adrian Streinu Cercel s-a aflat în incompatibilitate, întrucât a deținut simultan două funcții: în perioada 11 martie 2008 – 12 martie 2012, a deținut, simultan, funcțiile de Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, București, și Secretar științific al Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, iar în perioada 19 noiembrie 2010 – 23 mai 2012, a deținut, simultan, funcțiile de Secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății și Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Despre presupuse conflicte de interese ale managerului de la Matei Balș a scris Rise Project, într-o investigație privind finanțarea Fundației private Matei Balș, condusă de Streinu-Cercel, de către companii ale industriei pharma, producătoare de medicamente pentru boli infecțioase. Potrivit Rise Project ar fi vorba despre 2 milioane de euro.

De-a lungul timpului, de la gripa aviară la Colectiv până la pandemia de Covid, declarațiile medicului Adrian Streinu Cercel au generat mai multe scandaluri.

Patru milioane de români se vor îmbolnăvi de gripă aviară, iar două milioane de români vor muri, spunea Streinu Cercel în 2006: “Intr-un prim val al pandemiei, adica in primele 4 – 5 luni, se pot imbolnavi pana la 4 milioane de romani, iar 2 milioane dintre acestia vor muri. Oamenii trebuie sa stie ca ne asteptam la un virus foarte agresiv” (sursa aici).

O declarație în contextul pandemiei de gripă porcină i-a adus și demisia din Ministerul Sănătății. „Scenariul asta cu 20 de mii de morti? Este una din variantele oficiale, dar e minim, asta e mizilic”, declara Streinu cercel în 2009. „Sa zicem bogdaproste daca ne va da cineva vaccin in aceasta perioada in care o sa avem 5-6 saptamani de infectie cu potential sever”, adăuga acesta.

În decembrie 2015, Adrian Streinu Cercel afirma că răniții în incendiul din clubul „Colectiv” care au fost transferați în belgia nu aveau infecții nosocomiale, ci „colonizati cu un anumit tip de bacterii”, ceea ce „este o diferenta majora”.

„Persoanele respective nu sunt infectate, ci clonizate potential cu anumiti germeni”, a afirmat Streinu Cercel, adaugand ca „nu exista spital, in tara sau in strainatate, in care sa nu existe riscul infectiilor nozocomiale”. El a adaugat ca „la pacientii cu arsuri majore, rata de infectie a celor care decedeaza este de peste 70%, arata statisticile internationale”. Adrian Streinu Cercel a mai afirmat ca nu exista un risc mai mare in cazul pacientilor tratati in tara, acuzand faptul ca „aici media face un deserviciu”. „Germenii circula, nu au niciun fel de granita. Daca va imaginati ca exista o granita va inselati”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel. (sursa aici)

De la debutul pandemiei de COVID-19, Adrian Streinu Cercel a avut mai multe declarații controversate. Inițial, a minimalizat în primă fază pericolul coronavirusului, declarând în 27 ianuarie că „focarul este un punctişor pe harta Chinei. Riscul ca virusul să ajungă în România este substanţial redus”.

El a cerut cere imunitate în fața justiției pentru achizițiile cu prețuri umflate din timpul crizei coronavirusului: ”Să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. După ce se termină bolâșnița asta, respectiv pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: „Dar cum ați realizat voi achizițiile?” Să vă spun mai departe la ce mă gândesc?”, a spus el la Antena 3 pe 27 martie, potrivit Nesweek.

Însă propunerea ca persoanele de peste 65 de ani să fie izolate în centre instituționalizate, pentru a fi ferite de infectare, a dus ruperea relațiilor sale oficiale cu Ministerul Sănătății. În 23 aprilie, ministrul Nelu Tătaru a anunțat că l-a demis pe Adrian Streinu Cercel de la șefia Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID 19 din Ministerul Sănătății.

Foto: Maria Nițescu / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Prestanță are doamna. Se pare că și ghinion.

    • Catre @Diana Rd. Da, are prestanta, ca si neamurile ei rusii Dragnea si Dancila. Si ei au avut ghinion.

  2. O sa incepem imediat cu teoriile ca Cercel e in spatele incendiului.

    Omul a plecat din cauza stim cui, Orbeat i-a zis ca raspandeste teoriile conspiratiei.

    • cercel e in fata in spatele in stanga si in dreapta incendiului dupa ce a condus ca propria mosie ( mostenita de la socru general secu ) spitalul asta 25 de ani , hai sa nu fim naivi !

  3. Privatizati sistemul medical. Avem peste 370 de spitale in țară și in mare parte sunt catacombe. Foarte mulți bani irositi pt plata salariaților din aceste spații insalubre. Faceti câteva spitale regionale, restul privat.
    Privatizati CNSAS. Acolo se fura in draci.

  4. Singurii acreditati care invata chimia incendiilor sunt pompieri. Restul sunt executanti.

  5. si o mica precizare despre cârcel „membru titular al Academiei de Științe Medicale din România” este o adunatura imposturala nu are legatura cu academia romana ( academica clinceni e cam tot la acelasi nivel , dupa revolutie exita si academia inginerilor parca ceva de genul !

    • Când o să înțeleagă parlamentarii că trebuiesc depolitizate instituțiile? Până atunci problema o sa persiste. Put instituțiile romane de incompetenta, nepotism și coruptie până în străinătate. As vrea sa ne dovedească actualul guvern că poate schimba această percepție veche de zeci de ani.

  6. In titlu spuneti: ,,Cine e Maria Nițescu?,, si in articol vorbiti mai mult de de Streinu Cercel. Imi scapa mie ceva?

    • Nu iti scapa. Managerul actual e apropiat de PNL, pus de VV, Cercel e parlamentar actual psdist, normal ca g4media vorbeste mai mult de cercel.

    • Catre @cititor. Ce prostii zici acolo ?. Zici ca Directorul de la Bals, Maria Nitescu, e ,,apropiata” de PNL. Care PNL ?: PNL ’93 ?, PNL Aripa Tanara ?, PNL Patriciu ?,
      ALDE ?.