G4Media.ro

Cine e Marian Enache, șeful CCR, care a amânat de două ori…

Foto: Inquam Photos / George Călin

Cine e Marian Enache, șeful CCR, care a amânat de două ori validarea alegerilor prezidențiale: Fost parlamentar PSD, cu dosarul de la Securitate pierdut, milionar în lei

Marian Enache e șeful Curții Constituționale și judecător raportor în dosarul de validare a turului 1 al prezidențialelor. După raportul lui, CCR a amânat de două ori validarea și a decis renumărarea voturilor, o decizie care nu are nici un fundament legal după cum a explicat aici Dan Tăpălagă. Enache a ajuns la CCR sprijinit de PSD, iar asupra sa planează un mare semn de întrebare: a avut dosar la Securitate (poliția politică a regimului Ceaușescu), dar dosarul nu mai este în arhivă.

  • CCR are programată pentru astăzi de la ora 17.00 o nouă ședință în care analizează atât cererea de anulare a alegerilor prezidențiale depusă de Cristian Terheș, cât și dosarul privind validarea turului 1 al alegerilor prezidențiale.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat în 2009 că SRI a comunicat că Marian Enache figurează cu un dosar de rețea (dosar FR 7259/Vaslui), dar ”dosarul nu s-a păstrat în arhivă”. Ce înseamnă dosar de rețea? Potrivit CNSAS, dosarul personal sau dosarul de rețea ”cuprinde totalitatea materialelor privitoare la o persoană inclusă în reţeaua informativă, indiferent de calitatea în care aceasta a fost recrutată (colaborator, informator, rezident, gazdă casă de întâlniri)”.

Ce înseamnă că dosarul nu mai este în arhivă? E posibil ca el să fi fost distrus în decembrie 1989, când fosta conducere a Securității comuniste a ordonat distrugerea unor dosare.

Cum a ajuns Marian Enache președintele CCR? El a devenit judecător CCR în 2016, când a fost susținut de PSD-ul condus de Liviu Dragnea, iar în 2022 a fost ales de plenul Curții în funcția de președinte.

El are în conturi 229.130 de euro (circa 1.145.650 lei) și 675.770 de lei, adică o sumă totală de circa 1,8 milioane de lei. Anul trecut a cumulat salariul de la CCR cu pensia de avocat și pensia specială de parlamentar, potrivit declarației sale de avere.

Enache a fost parlamentar PSD în trei mandate, a fost consilierul președintelui Ion Iliescu în 1993, dar și ambasador al României în Republica Moldova în perioada 1993-1996.

Jurist de profesie, el și-a început cariera profesională în 1977 ca avocat la Vaslui și Iași. În 1990, imediat după Revoluția anti-comunistă, a devenit membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), organul legislativ care a condus provizoriu România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. PSD a subjugat justitia complet, iar de asta profita acum rusia

  2. CCR trebuie urgent reformată. Dar de cine? PSD? AUR? Zero șanse în actualul Parlament.

  3. Un rinocer autentic.

  4. Si cu noul guvern, nici ca se va schimba ceva. 🤮

  5. La 70 de ani trecuți, încă e ținut în funcție pentru a face mizerii ca asta ?

  6. Dinozaur comunistoid, boala și paguba României

  7. psd au vrut sa planeze suspiciunea usrl-ului legat de prezidentiale pentru a nu cumva lasconi sa fie locomotiva ptr usr la parlamentare… si sa ii traga in sus.
    psd joaca pe toate fronturile. daca si-ar folosi inteligenta asta pentru binele tarii am fi fost sus

  8. Când știi ca un astfel de om apara constituția României și ia o pensie speciala lunara cât salariul multora pe 1 an, te simți altfel.

    Nu oricine poate sa anuleze decizia a milioane de romani în 2 timpi și 3 mișcări.

  9. Tot e ce are legatura cu justitia e deja cumparat de PSD. Pentru asta trebuie sa-i multumim „Carmaciului cu Palton”.