G4Media.ro

Cine e noul secretar general în Ministerul Finanțelor, propusă de Tanczos Barna:…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cine e noul secretar general în Ministerul Finanțelor, propusă de Tanczos Barna: o fostă inculpată achitată după ce au fost eliminate probele obținute de DNA cu SRI. Speranța Ionescu a fost acuzată că ar fi primit șpagă un Audi A3 şi o poşetă Louis Vuitton

Premierul Marcel Ciolacu a numit-o joi, la propunerea ministrului Tanczos Barna, secretar general al Ministerului Finanțelor pe Georgeta Speranţa Ionescu, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Speranța Ionescu a fost director economic în ministerul Mediului în mandatul lui Laszlo Borbely și a scăpat de un dosar penal de corupție în 2021 după ce instanța a eliminat probele obținute de DNA cu SRI.

În martie 2021, Curtea de Apel Bucureşti a achitat-o definitiv, cu opinie majoritară, pe Georgeta Speranţa Ionescu (fostă Munteanu). Unul dintre judecători a vrut să o condamne la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul fostei directoare de la Ministerul Mediului a fost desprins din cel al fostului ministru Laszlo Borbely şi al consilierului său, Szepessy Szabolcs, condamnat pentru corupţie. Borbely a scăpat de anchetele DNA după ce Parlamentul nu a avizat de două ori cererile DNA de ridicare a imunităţii ministeriale. Acum, Laszlo Borbely este consilier de stat la cabinetul prim-ministrului și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă.

Verdictul definitiv de achitare a venit după ce, în camera preliminară, judecătorii au eliminat în baza deciziilor CCR probele obţinute de DNA cu SRI.

Fosta directoare din ministerul Mediului şi ministerul Muncii, Georgeta Speranţa Ionescu (fostă Munteanu), a fost trimisă în judecată în decembrie 2017 de procurorii DNA Oradea pentru luare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar desprins din cele ale fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely, şi al consilerului său, Szepessy Szabolcs.

Directoarea a fost acuzată că a primit mită suma de 61.394 lei, reprezentând o parte din contravaloarea unui autoturism Audi A3, precum și o geantă Louis Vuitton în valoare de 6.300 lei. În schimbul banilor, directoarea a ajutat firma omului de afaceri Mircea Marcu să câştige o licitaţie privind lucrările de regularizare a văilor Agigea și Lazu din judeţul Constanța şi a alocat banii necesari investiţiei.

Procurorii aveau la dosar interceptări cu directoarea economică Georgeta Speranţa Ionescu discutând cu consilerul lui Borbely despre maşina pe care urma să şi-o ia cu banii despre care anchetatorii susțineau că proveneau din şpagă.

„Speranţa Ionescu: Deci, Audi A3… Mini Cooper sau,… Mercedes clasa A
Szepessy Szabolcs: A3.
Speranţa Ionescu: A3? (râde)
Szepessy Szabolcs: Cooper-u’… sau Cooper-u’ sau A3-u’.
Speranţa Ionescu: Sau Mini Cooper-u sau A3-u? A3-u, tu, că-n Mini Cooper zici că sunt păpuşă.
Szepessy Szabolcs: Eu zic ca A3-u’ e o maşina bună.
Speranţa Ionescu: A3-u’?
Szepessy Szabolcs: (neinteligibil), nu?
Speranţa Ionescu: Da, da. Da, da, da. La asta visam eu.”

Poşeta Louis Vuitton a fost cumpărată de omul de afaceri Mircea Marcu de la un magazin aflat într-un hotel de 5 stele din Bucureşti şi a costat 6.300 de lei. Potrivit interceptărilor, directoarei nu i-a plăcut culoarea aşa că s-a decis să o schimbe.

„Speranţa Ionescu: Şi-n rest ce să-ţi spun? Am fost, mi-am schimbat geanta… Este albastră!
Szepessy Szabolcs: Im.
Speranţa Ionescu: Este bleumarin. Albastru închis, dar nu e neagră!”

Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului în Cabinetul Boc, și consilierul lui, Szepessy Szabolcs, au fost vizaţi de DNA pentru şpăgi pentru contracte de regularizare a unor albii de râuri. Doar consilierul Szepessy Szabolcs a putut fi anchetat întrucât, în 2015, Parlamentul a respins de două ori cererile DNA de ridicare a imunității parlamentare a fostului ministru Lazslo Borbely. În 2016, consilierul lui Borbely a primit doi ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la trafic de influență.

Laszlo Borbely este consilier de stat la cabinetul prim-ministrului Florin Cîţu şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Am spus-o dintotdeauna că dacă achitarea se datorează exclusiv anulării unor probe obținute cu concursul tehnic al SRI,ca efect al deciziilor CCR adoptate în materie,probe care sunt autentice,fiabile și cu conținut real și nedenaturat, persoanele în discuție nu ar trebui numite în funcții de conducere,cel puțin în autorități și instituții publice, putându-se mulțumi cu funcții de execuție operative.La fel și cei pentru care s-a prescris răspunderea penală și nu au cerut continuarea procesului penal pentru a-și dovedi nevinovăția,acceptând să scape prin prescripție.Oamenii aceștia nu sunt nevinovați,ba dimpotrivă sunt vinovați de comiterea unor infracțiuni, care pot avea legătură chiar cu serviciul lor, dar au fost albiți sau scăpați ca efect al unor decizii ale CCR ori de judecători care au interpretat greșit aceste decizii și le-au anulat în acest scop probele care-i incriminau ori au scăpat ca efect al pasivității organelor judiciare de a-i trage la răspundere penală în termen deși au fost cercetați pe fond și s-a dovedit vinovăția lor.Deci lucrurile acestea nu au nicio legătură cu prezumția de nevinovăție.Cum să numești un șpăgar secretar de stat într-un minister,oricare ar fi acela?Nu creezi premisele unui stat de tip mafiot?

  2. Sau mă rog secretar general într-un minister.

  3. Ciolacu, ca si Firea , da tunuri pe ultima suta de metrii. Sper sa dispara cat mai curand.

  4. Nu înțeleg de ce ați sărit asupra unui om competent și modest.

    A fost un A-mărât și nu un CHIU .

    Iar poșeta a fost probabil de la lichidare de stoc.

    Și s-ar fi mulțumit sărmana femeie și cu un M.ion, sau cu un A=C.lasă, adică un R-no de fapt.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.