G4Media.ro

Cine e Peter Navarro, consilierul lui Trump care a declanșat haosul tarifelor…

Sursa foto: Julia Demaree Nikhinson / AP / Profimedia

Cine e Peter Navarro, consilierul lui Trump care a declanșat haosul tarifelor / A fost găsit de soțul Ivankăi Trump, în timp ce căuta autori de cărți economice pe Amazon / Omul nu are studii în economie și și-a creat un specialist imaginar pe care-l citează în cărțile sale

Numele Peter Navarro apare în campania electorală din primul mandat al lui Donald Trump și a fost găsit de familia viitorului președinte al SUA pe Amazon, relatează Adnkronos.com.

În timpul primei campanii prezidențiale a lui Donald Trump, nu exista nicio structură organizațională reală, cu atât mai puțin experți economici importanți care să îl urmeze pe candidatul republican. Trump l-a însărcinat atunci pe ginerele său, Jared Kushner, să găsească pe cineva care să poată îndeplini rolul de consilier economic.

Kushner, relatează într-un articol din 2017 din ‘Vanity Fair’, că a urmat o procedură cu totul neobișnuită: și-a propus să găsească un expert răsfoind titluri de cărți pe Amazon.com. Fără măcar să le comande și poate chiar să le citească, a fost impresionat de un titlu foarte izbitor: „Death by China”. Cartea din 2011 avea o copertă agresivă și un mesaj clar, exact în stilul preferat de Trump: fii dur, decisiv și un adversar al Chinei.

Autorul era un economist puțin cunoscut publicului larg, dar deja un susținător convins al politicilor comerciale agresive: Peter Navarro. Kushner a decis apoi să îl contacteze pe Navarro, întrebându-l dacă ar fi dispus să se alăture echipei lui Trump în calitate de consilier economic. Navarro a acceptat imediat, devenind astfel – cel puțin inițial – singurul consilier economic oficial al campaniei lui Trump.

Jurnalista Rachel Maddow de la Msnbc relatează un alt detaliu suprarealist în povestea lui Navarro.

Economistul avea un obicei special de a-și susține tezele agresive privind tarifele și protecționismul: în cel puțin șase dintre cărțile sale, citează adesea un expert în economie pe nume Ron Vara, prezentându-l drept o sursă autorizată și un susținător al ideilor sale. Iată unul dintre citatele apărute în „Death by China”: „Numai chinezii pot transforma o canapea din piele într-o baie de acid, un leagăn de copil într-o armă letală și o baterie de telefon mobil în șrapnel care străpunge inima”.

Dar Ron Vara nu a fost deloc un economist adevărat. El nu exista și nu existase niciodată. Era un personaj inventat de autor. Numele „Ron Vara” era, de fapt, o simplă anagramă a lui „Navarro”. El a creat acest economist imaginar pentru a conferi credibilitate pozițiilor sale, citându-l în mod repetat ca și cum ar fi fost o autoritate independentă și recunoscută.

După ce Trump a preluat mandatul la Casa Albă, imaginarul Ron Vara a reapărut pentru scurt timp într-o notă difuzată la Washington, care susținea politicile tarifare agresive ale președintelui. Încă o dată, Navarro a folosit această figură inexistentă pentru a-și justifica convingerile. „New York Times” a descoperit rapid că și aceasta era o ficțiune, un e-mail fals asociat cu fictivul Ron Vara.

Peter Navarro a comentat povestea spunând că alter ego-ul său era un „truc, o glumă” și că „în niciun moment personajul nu a fost folosit abuziv ca sursă de fapte reale”, dar între timp alți economiști l-au citat pe Vara în scrierile lor. Editorul său, Prentice Hall (Pearson Group), a introdus de atunci o notă în retipăririle cărților pentru a indica faptul că este un pseudonim al autorului.

Toată chestiunea nu a avut niciun efect asupra încrederii lui Trump în Navarro. La urma urmei, magnatul a inventat în anii 1980 un purtător de cuvânt imaginar pe nume John Barron (Barron a fost ulterior numele pe care l-a dat celui de-al cincilea copil al său, pe care l-a avut cu Melania).

Astăzi. economistul este consilier comercial al Casei Albe și a publicat recent în ”Financial Times” un fel de manifest pentru războiul comercial Trump-2.

Potrivit lui Navarro celelalte țări folosesc alte tipuri de bariere, precum manipularea valutară, dumpingul, subvențiile, furtul de proprietate intelectuală și obstacolele de reglementare, pentru a bloca exporturile americane. Strategia pe care o vedem în aceste ore este un răspuns necesar la o „urgență națională” cauzată de un sistem comercial inechitabil.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Daca nu ar fi de plans, ar fi de ras

  2. Voi va amintiti de filmele alea parodie, gen Formidabilul de pe vremuri? Sunt savuroase tocmai prin faptul ca exagereaza voit lucrurile mult dincolo de plauzibil. Exact asa simt eu ca este aceasta noua conducere trumpista a SUA. Parca e un film parodie, numai ca e reala si cam distruge tot.

  3. Ridicolul nu are nevoie de nici o subliniere. As zice ca radacina raului e faptul ca Trumpismul / MAGA inseamna printre altele si o respingere a expertizei reale, a comunitatii stiintifice. Cum sa iti propui sa gasesti un consultant economist bun si sa te duci pe Amazon in loc sa iei legatura cu comunitatea economistilor, sau macar cu cercul mai restrans al economistilor – membri GOP ?

    • Cum sa apelezi la oameni mai pregatiti decit tine cind tu le stii pe toate ?
      Legile lui Murphy, desi aparent amuzante, sunt ale naibii de corecte: cel ce stie face, cel ce nu stie invata pe altii si cel care habar nu are de nimic ii conduce pe ceilalti doi. Iar daca se intimpla sa fii si foarte orgolios te numesti iohannis. Sau trump. Si te inconjuri de oameni la fel de „performanti si competenti” ca tine.

    • Ceva de genu „we know better”? Sau „lasa ca stim noi mai bine” :))