G4Media.ro

Cine este Abdesalem Lassoued, căutat pentru asasinarea a două persoane la Bruxelles:…

Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Cine este Abdesalem Lassoued, căutat pentru asasinarea a două persoane la Bruxelles: tunisian cunoscut pentru radicalizare islamică și suspectat de trafic de persoane

Doi suporteri suedezi au fost uciși luni seara și un șofer de taxi a fost rănit după ce s-au tras focuri de armă la Bruxelles, în apropiere de Place Sainctelette, Boulevard d’Ypres și Boulevard du Neuvième de Ligne. Suspectul Abdesalem Lassoued, care a afirmat că aparține Statului Islamic în mai multe videoclipuri postate între timp pe rețelele de socializare, este în continuare pe fugă. Imaginile filmate de un locuitor din zonă îl arată pe bărbat purtând o jachetă portocalie și o cască albă, ținând în mână o mitralieră, arată televiziunea publică belgiană RTBF.

Coborând de pe un scuter, el a tras mai multe focuri de armă în stradă înainte de a urmări persoane care se refugiaseră în holul de intrare al unei clădiri, apoi a pornit din nou pe scuter.

Într-o înregistrare video, bărbatul care vorbește cu un puternic accent tunisian și-a revendicat fapta. În arabă, el a explicat că este membru al organizației teroriste Statului Islamic și s-a lăudat că a ucis trei suedezi.

El a fost identificat ca fiind Abdeselam L, în vârstă de 45 de ani, din Schaerbeek, de origine tunisiană. În cadrul unei conferințe de presă susținute marți dimineață, la ora 5.00, premierul a confirmat că acesta se afla ilegal în Belgia. De fapt, el a depus o cerere de azil în 2019, dar a primit o decizie negativă. El a fost radiat ca rezident în 2021, dar ordinul de a părăsi țara nu a fost emis niciodată.

El este cunoscut de poliție pentru trafic de persoane, ședere ilegală și infracțiuni împotriva ordinii publice.

În 2016, un serviciu străin îl semnalase ca fiind un profil radicalizat, gata să meargă să lupte într-o zonă de conflict pentru jihad, „dar aceasta era una dintre zecile de semnalări zilnice de acest tip” la acea vreme, a explicat ministrul justiției, Vincent Van Quickenborne, și autoritățile nu au făcut nimic la momentul respectiv.

Mai recent, el ar fi amenințat un rezident al unui centru de azil din Kempen, care l-a denunțat și a precizat că a fost condamnat pentru terorism în Tunisia.

Centrul Comun de Informare, înființat după atentate pentru a centraliza informațiile privind terorismul, planificase o întâlnire, programată chiar marțea aceasta, dar primise de asemenea informația potrivit căreia condamnarea sa era pentru infracțiuni de drept comun și nu pentru terorism: „Deci nu a fost detectată nicio amenințare teroristă iminentă”, a explicat Vincent Van Quickenborne.

Actul său nu a avut nicio legătură directă cu conflictul israeliano-palestinian, chiar dacă pe contul de Facebook pe care a postat videoclipul în care și-a revendicat fapta, el a făcut referire mai devreme în cursul zilei la uciderea islamofobă a unui băiețel în Statele Unite.

Dar faptul că a vizat suedezi nu este probabil o coincidență: așa cum a confirmat criminologul Michaël Dantinne de la Universitatea din Liège în timpul emisiunii speciale, imaginea acestei țări membre a Uniunii Europene s-a deteriorat puternic în lumea musulmană după ce mai multe profanări ale Coranului au fost autorizate pe teritoriul său.

Autoritățile cred că suspectul a acționat singur și este în continuare căutat în mod activ.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Deci încă o dată. De ce era individul ăsta încă in Europa, ca nu înțeleg. Sângele celor 2 suedezi e pe mâna autorităților belgiene, clar. Atâta incompetență doar la noi mai vezi

    • Pentru că Belgia e o democratie. Si o democratia este slabă când e vorba de teroristi sau extremisti. Ei au dreptul la apărare in justitie, si un avocat bun poate tergiversa o expulzare ani de zile.

  2. „De fapt, el a depus o cerere de azil în 2019, dar a primit o decizie negativă. El a fost radiat ca rezident în 2021, dar ordinul de a părăsi țara nu a fost emis niciodată.” Asta spune totul. Europa nu are pur si simplu anticorpi pentru asa ceva. Insa stiu sa taxeze cetatenii obisnuiti pana la cer. Asta nu poate continua la nesfarsit