Cine este Abu Mohammed al-Julani, liderul rebelilor care au dărâmat regimul Bashar al-Assad din Siria / Fost membru al-Qaeda, închis de americani timp de cinci ani / Organizația sa, Hayat Tahrir al-Sham, este etichetată drept organizație „teroristă” de către ONU
În doar trei zile, luptătorii opoziției au cucerit al doilea oraș ca mărime din Siria, Alep, după prăbușirea uimitoare a forțelor guvernamentale loiale președintelui Bashar al-Assad. După alte câteva zile, rebelii au cucerit Damascul și au prăbușit regimul lui al-Assad.
Ofensiva a fost condusă de Abu Mohammed al-Julani, care se află în fruntea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), un grup care a devenit cea mai puternică forță armată de opoziție din Siria.
Probabil într-o încercare de a-i zdruncina reputația în creștere a circulat recent pe internet o fotografie care pretindea că al-Julani a fost ucis într-un atac rusesc, știre care a fost rapid dezmințită, deoarece s-a constatat că fotografia era trucată, scrie Al Jazeera.
În calitate de fondator al HTS, al-Julani a încercat aproape un deceniu să se disocieze de alte forțe armate și de concentrarea lor asupra operațiunilor transnaționale, concentrându-se în schimb pe crearea unei „republici islamice” în Siria.
Din 2016, el și grupul său se poziționează ca îngrijitori credibili ai unei Sirii eliberate de al-Assad, care a reprimat brutal o revoltă populară în timpul Primăverii Arabe din 2011, ducând la un război care a continuat de atunci.
HTS a condus guvernoratul Idlib prin intermediul Guvernului Sirian de Salvare, pe care l-a înființat în 2017 pentru a furniza servicii civile, educație, asistență medicală, un sistem judiciar și infrastructură, precum și pentru a gestiona finanțele și distribuirea ajutoarelor.
Cu toate acestea, HTS conduce, de asemenea, cu o mână grea și nu tolerează disidența, potrivit activiștilor, rapoartelor de știri și monitorilor locali.
Organizația jurnalistică independentă Syria Direct raportează că HTS se află în spatele disparițiilor de activiști și a tras cu muniție reală asupra protestatarilor care acuză gruparea de refuzarea serviciilor comunităților care i se opun.
S-a născut Ahmed Hussein al-Sharaa în 1982 în Riyadh, Arabia Saudită, unde tatăl său lucra ca inginer petrolier.
Familia s-a întors în Siria în 1989, stabilindu-se lângă Damasc.
Se știu puține lucruri despre perioada petrecută în Damasc înainte de mutarea sa în Irak în 2003, unde s-a alăturat al-Qaeda în Irak, ca parte a rezistenței la invazia Statelor Unite în același an.
Arestat de forțele americane în Irak în 2006 și deținut timp de cinci ani, al-Julani a fost însărcinat ulterior cu înființarea filialei al-Qaeda în Siria, Frontul al-Nusra, care și-a sporit influența în zonele controlate de opoziție, în special în Idlib.
Al-Julani s-a coordonat în acei primii ani cu Abu Bakr al-Baghdadi, șeful „Statului Islamic în Irak” al al-Qaida, care a devenit ulterior ISIL (ISIS).
În aprilie 2013, al-Baghdadi a anunțat brusc că grupul său rupe legăturile cu al-Qaeda și se va extinde în Siria, înghițind de fapt Frontul al-Nusra într-un nou grup numit ISIL.
În timpul primului său interviu televizat din 2014, el a declarat pentru Al Jazeera că Siria ar trebui să fie condusă în conformitate cu interpretarea „legii islamice” a grupului său, iar minoritățile țării, cum ar fi creștinii și alawi, nu ar fi acceptate.
În anii următori, al-Julani a părut să se distanțeze de proiectul al-Qaeda de a institui un „califat global” în toate țările cu majoritate musulmană, părând să se concentreze în schimb pe construirea grupului său în interiorul granițelor Siriei.
Potrivit analiștilor, divizarea a părut a fi o încercare de a sublinia ambițiile naționale ale grupului său, spre deosebire de cele transnaționale, în fața grupurilor din Idlib.
Apoi, în iulie 2016, Alep a căzut în mâinile regimului, iar grupurile armate de acolo au început să se îndrepte spre Idlib, care era încă controlată de opoziție. Cam în aceeași perioadă, al-Julani a anunțat că grupul său s-a transformat în Jabhat Fateh al-Sham.
La începutul anului 2017, mii de luptători care fugeau din Alep s-au revărsat în Idlib, iar al-Julani a anunțat fuzionarea mai multor grupuri cu al său pentru a forma HTS.
Scopul declarat al HTS este de a elibera Siria de guvernul autocratic al lui Assad, „expulzând milițiile iraniene” din țară și creând un stat în conformitate cu propria lor interpretare a „legii islamice”, potrivit think-tank-ului Centre for Strategic and International Studies din Washington, DC.
Pe măsură ce luptătorii opoziției au recucerit Alep și s-au deplasat spre sud, al-Julani pare să fi adoptat o atitudine mai conciliantă față de minoritățile siriene.
De la capturarea Alepului, grupul a oferit asigurări că minoritățile religioase și etnice vor fi protejate.
Potrivit lui Hassan Hassan, un expert sirian în grupuri armate din Levant, al-Julani dorește să prezinte HTS drept o entitate guvernamentală credibilă în Siria și un posibil partener în eforturile globale de combatere a terorismului.
În Idlib, el a căutat să se asocieze cu alte grupuri armate de opoziție, precum Harakat Nour al-Din al-Zinki, Liwa al-Haq și Jaysh al-Sunna, potrivit CSIS, și să evite aliații anteriori, precum Hurras al-Din, noua ramură a al-Qaida în Siria.
HTS este în prezent etichetată drept organizație „teroristă” de către Organizația Națiunilor Unite, Turcia, SUA și Uniunea Europeană.
Al-Julani a declarat că această desemnare este nedreaptă, deoarece grupul său a renunțat la loialitățile sale din trecut în favoarea uneia naționale.
Indiferent de ambițiile interne declarate ale lui al-Julani, în calitate de șef al celui mai mare grup armat de opoziție din Siria, impactul său asupra țării va avea ecou la nivel național și internațional.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii