G4Media.ro

Cine este Alexandru Vasile, judecătorul care a decis suspendarea deciziei CCR de…

Sursa foto: Unsplash/ Tingey Injury Law Firm

Cine este Alexandru Vasile, judecătorul care a decis suspendarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Detașat la Ministerul Justiției în mandatele a cinci miniștri, voia să revină în minister / Ce declarație de avere are (document)

Alexandru Vasile, judecătorul care a dat sentința bizară de suspendare a deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, este magistrat în cadrul Curții de Apel Ploiești. Dosarul a fost deschis de o femeie, Gheorghița Popescu, înregistrat în 10 aprilie și soluționat două săptămâni mai târziu. 

Printr-o adresă din 23 decembrie 2020, Ministerul Justiției a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să accepte detașarea judecătorului de la Tribunalul Prahova la minister, pentru o perioadă de trei ani.

  • În 23 decembrie 2020 s-a încheiat mandatul lui Cătălin Predoiu (PNL) și a început mandatul lui Stelian Ion (USR).

Detașarea a fost acceptată de Secția de judecători a CSM printr-o hotărâre din 14 ianuarie 2021 semnată de șeful CSM de la acea vreme, judecătorul Bogdan Mateescu. 

Dar Tribunalul Prahova s-a opus detașării pe motiv că schema de personal era insuficient acoperită, astfel că o lună mai târziu, în 11 februarie 2021, aceeași Secție de judecători, tot sub conducerea lui Mateescu, a revocat detașarea. 

Conform CSM, Vasile a mai fost detașat la Ministerul Justiției pe o perioadă de patru ani, de la 1 august 2013 la 15 iulie 2017 și voia să revină în minister în 2020, în mandatul pe care tocmai îl începea ministrul Stelian Ion (USR). 

În perioada 2013 – 2017, Vasile a lucrat în mandatele a cinci miniștri: 

  • Robert Marius Cazanciuc (PSD) – 15 aprilie 2013 – 17 noiembrie 2015
  • Raluca Alexandra Prună (tehnocrată în Guvernul Cioloș) – 17 noiembrie 2015 – 4 ianuarie 2017
  • Florin Iordache (PSD) – 4 ianuarie 2017 – 9 februarie 2017
  • Ana Birchall (ex-PSD) – 9 februarie 2017 – 23 februarie 2017 (interimar)
  • Tudorel Toader (PSD) – 23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019

Conform declarației de avere din 2024, judecătorul nu deține terenuri, are un apartament de 74 mp cumpărat în 2019, un credit de 309.700 lei deschis tot în 2019 și scadent în 2044, o Skoda Octavia fabricată în 2007. Are un depozit de 20.000 lei și un fond de pensie privată deschis în 2005, de 180.158 lei. Vezi declarația de avere aici.

Context. Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti a decis, joi, suspendarea executării şi anularea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.

Foştii judecători CCR Augustin Zegrean şi Tudorel Toader au demontat hotărârea judecătorului Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti:

  • Decizia judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti nu produce efecte juridice pentru că în Constituţie se spune clar că deciziile CCR sunt definitive, general obligatorii de la momentul publicării în Monitorul Oficial şi nu sunt supuse controlului de drept comun, nu au cale de atac„, a declarat pentru G4Media.ro fostul judecător CCR şi ex-ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
  • Decizia Curţii de Apel Ploieşti este hazardată, e vădit inadmisibilă. Deciziille CCR nu sunt acte administrative, sunt decizii judecătoreşti definitive, general obligatorii şi care nu pot fi atacate”, a declarat fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean pentru G4Media.ro.
  • Suntem în faţa unei abateri disciplinare comise de judecătorul de la Ploieşti. Nerespectarea deciziilor CCR reprezintă o abatere disciplinară”, a declarat un alt expert în drept constituţional consultat de G4Media.ro.
  • Judecătorul care a soluționat cauza a abuzat de puterea judiciară. O va îndrepta Înalta Curte, cu siguranță. Judecătorul de la Ploieşti ar putea fi anchetat disciplinar”, a declarat şi fostul judecător Cristi Danileţ.
  • Nu produce niciun efect juridic întrucât executarea deciziei CCR  s-a consumat deja, iar anularea anulării deciziei CCR dispuse de judecătorul de la Ploieşti nu este definitivă şi va fi corectată la Înalra Curte”, a explicat un alt expert pentru G4Media.ro.

Citește și Un judecător de la Ploiești decide anularea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie / Foşti judecători CCR: “Este hazardată şi vădit inadmisibilă”, “Nu produce efecte juridice” / Danileţ: “Judecătorul de la Ploieşti ar putea fi cercetat disciplinar”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Gata sistemul a început să atace magistratul care a ieșit din rând și nu a răspuns la ordine, sunteți penibili!

  2. Un judecător care nu știe că deciziile CCR nu pot fi atacate ? Unde a făcut școala și cum a intrat în sistem, ba și la Ministerul Justiției ? Va mai avea pensie nesimțită când nu știe lucruri elementare de drept ?

  3. Un judecator are in vedere legea, nu ceea ce i se pare lui a fi corect. Asa ca o motivare a deciziei probabil nu va exista niciodata.

    • Desi exista o hotarare a CJUE care cere ca legislatia românească sa permita atacarea hotararilor CCR, deocamdata…

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.