Cine este contele Tibor Kálnoky, prietenul regelui Charles și cel care l-a inspirat pe suveranul britanic să viziteze constant Transilvania
Una dintre întâlnirile-cheie ale regelui Charles al III-lea în România a fost cea de vineri de la Valea Zălanului (Zalánpatak) cu contele Tibor Kálnoky. Acolo, la domeniul cumpărat de suveranul britanic în inima regiunii locuite de secui, regele a fost întâmpinat de conte și de soția acestuia, Anna.
Dar cine este contele Tibor Kálnoky?
The Times scrie că Tibor Kálnoky, descendentul unei familii nobiliare din Transilvania, este prieten cu regele Charles și i-a inspirat acestuia dragostea pentru România.
Tibor Kálnoky a crescut în vestul Europei, alături de familia sa, și s-a întors în România în timpul comunismului pentru o vizită alături de tatăl său, după cum relatează într-o postare pe site-ul domeniului pe care îl deține în Transilvania.
”Suntem în septembrie 1987, când Tibor, de douăzeci și unu de ani, și tatăl acestuia, Kálnoky Farkas, vizitează cu o mașină veche domeniile străvechi ale familiei. Călătoria a fost un moment de cotitură în viața tânărului conte, care ulterior a devenit cunoscut ca prieten al Prințului Charles de Wales. În 1995 s-a căsătorit printre pereții castelului vechi din sec. XVII, din cășnicie s-au născut trei băieți”, scrie în prezentare.
Acum, el deține Castelul Micloșoara din satul covăsnean Micloșoara, pe care l-a transformat într-un domeniu turistic, aflat la 40 km de Brașov. Construcția acestuia a început în anul 1648.
Destinația principală a fost cea de conac de vânătoare, însă în perioada comunistă a fost naționalizat și modificat pentru a funcționa drept cămin cultural. Abandonat de autorități, el s-a degradat continuu.
După Revoluția anti-comunistă din decembrie 1989, contele Tibor Kálnoky, a 25-a generație din această familie istorică ce fusese exilată în Vest, avea să decidă să se stabilească în țară, deși fusese născut în occident.
Acum, castelul adăpostește și Muzeul Vieții Transilvănene. El arată ce însemna viața nobililor din zonă prin obiectele recuperate, donate sau cumpărate, de la arme autentice rămase din luptele duse de familia Kálnoky cu turcii, la scrinuri, sobe spectaculoase, reconstituiri ale vestimentației de epocă, sau chiar un pian Streicher original, același model pe care îl folosea și Johannes Brahms.
Fundația Kálnoky și-a propus acum fondarea unui muzeu care să prezinte cultura materială a burgheziei și a nobilimii secolelor anterioare în zona Transilvaniei. Astfel, în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2017 s-a desfășurat proiectul Inițiativă de patrimoniu – Muzeul vieții transilvănene, finanțat de către Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Guvernul României. Inițiatorul proiectului este Fundația Kálnoky, în parteneriat cu INTBAU Scandinavia.
”Pentru mine este foarte important pentru că familia mea a fost aici timp de 800 de ani şi mereu am avut o lege în familie. Acum 300 de ani, când primii membri ai familiei au plecat în vest şi s-au căsătorit cu membri ai famililor regale, de atunci a fost instituită această regulă ca unul dintre noi să rămână aici, pentru că asta este casa noastră, de aici ne tragem. Aşa că asta a fost foarte important din punct de vedere al familiei şi imediat ce a fost posibil cineva trebuia să se întoarcă şi să ducă mai departe istoria familei”, a declarat contele Tibor Kálnoky într-un interviu pentru Digi24.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii