G4Media.ro

Cine este Dan Berendel, afaceristul acuzat că ar fi pus în pericol…

Sursa Foto: masterchemoil.com

Cine este Dan Berendel, afaceristul acuzat că ar fi pus în pericol capacitatea de apărare a țării și a flancului estic al NATO: Fost inculpat, alături de Sebastian Ghiță, în dosarul Tracia-Asesoft / Au fost judecați timp de 14 ani până când faptele s-au prescris

Dan Florin Berendel – afaceristul acuzat de DIICOT ar fi vândut kerosen de proastă calitate MAPN în urma căruia mai multe MIG-uri ale Armatei Române s-au stricat și au avut nevoie de reparații – a fost inculpat și în dosarul Tracia-Asesoft, alături de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță. Au fost judecați timp de 14 ani, între 2002 și 2016, până când acuzațiile s-au prescris.

În 2002, Sebastian Ghiţă – pe atunci un tănar de 23 de ani – şi alte 8 persoane au fost acuzaţi că au făcut comerţ cu produse petroliere fără să plătească taxa de drum, celebra taxă Băsescu (impusă de fostul ministru al Transporturilor Traian Băsescu). Printre inculpaţi s-au numărat şi Dan Constantin Grigoriu, patronul companiei Tracia Internaţional, și Dan Florin Berendel, reprezentant al companiei Yato România SRL.

Totuși, judecătoarea Ana Maria Trancă de la Curtea de Apel Bucureşti i-a obligat pe inculpați la plata prejudiciului de 1,7 milioane de lei, chiar dacă a fost nevoită să constate prescripția. Ghiţă avea de achitat puţin peste 130.000 de lei, restul le revenea celorlalţi inculpaţi. De precizat că latura civilă a unui proces nu se prescrie, așa cum se întâmplă cu latura penală.

Fiscul (Direcţia Executări Silite Cazuri Speciale) a reuşit să recupereze întreg prejudiciul, plus dobânzile, de la omul de afaceri Dan Grigoriu.

Dan Grigoriu avea de încasat mai multe tranşe de bani de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), după ce, în 2008, cumpărase cu numai 750.000 de euro drepturile litigioase pentru un teren din Otopeni şi obţinuse o despăgubire de peste 19 de milioane de euro.
În momentul în care ANRP a virat la CEC ultima tranşă de bani pentru Grigoriu, Fiscul a pus poprire şi a încasat prejudiciul din dosarul Tracia-Asesoft din banii destinaţi lui Grigoriu.

„Eu am luat banii de la CEC absolut legal. Întrebarea e de ce Fiscul vrea să recupereze prejudiciul doar de la mine, de ce nu şi de la Sebastian Ghiţă sau Dan Berendel (un alt inculpat din dosar – n.r.)? Eu nu o să stau ca la frizerie, o să mă apăr. Ştiţi că Fiscul mi-a pus poprire de plată pe cele 4 conturi pe care le am, de 3 ori pe fiecare, cu sumele de 1,7 milioane de lei o dată, 1,7 milioane de lei a doua oară şi 2,2 milioane de lei a treia oară, pentru că mi-au pus şi penalităţi!? De ce vor să recupereze doar de la mine banii?”, a declarat Dan Grigoriu în 2018 pentru G4media.ro.

Noul dosar al lui Berendel

Acum, Dan Florin Berendel și fratele lui, Angel Cristian Berendel, sunt acuzați într-un nou dosar al DIICOT Ploiești de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals și acte de diversiune.

Potrivit unei motivări a Curții de Apel Ploiești, în februarie 2018, firma Jetfly Hub, controlată de omul de afaceri Dan Florin Berendel, a încheiat cu MApN un acord cadru pe o perioadă de patru ani pentru furnizarea de combustibil turboreactor de aviaţie pentru opt unități militare. Prima dată, firma lui Berendel ar fi livrat kerosen conform, apoi de proastă calitate, ce a condus la degradarea unor aeronave de luptă.

”Aeronavele militare de luptă, care au suferit serioase degradări datorită alimentării, pe parcursul perioadei infracţionale, cu un combustibil turboreactor de aviaţie necorespunzător, reprezintă bunuri de interes strategic, a căror avariere a constituit o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi capacităţii de apărare a ţării, cu atât mai mult cu cât este de notorietate că în cadrul Alianţei Nord-Atlantice România şi-a asumat asigurarea securităţii flancului estic al N.A.T.O”, se arată în motivarea CA Ploiești.

Prejudiciul adus Armatei Române se ridică la 6,5 milioane de euro. Cu toate că au apreciat ca fiind foarte grave acuzațiile aduse celor doi frați Berendel, judecătorii au respins solicitarea DIICOT de arestare preventivă.

Cine sunt inculpații din dosarul Tracia-Asesoft. Dan Berendel a continuat afacerile cu petrol. Potrivit pressone, în 2010, el a înfiinţat o fundaţie – The Berendel Foundation – care s-a asociat la mai multe evenimente cu Casa Regală a României. A absolvit Academia de Muzică şi a fost instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio. În 2018, firma lui Berendel susținea că realizează investiții de 1,5 miliarde de dolari în portul Constanța, alături de o companie din Dubai.

Potrivit datelor firmei publicate în Monitorul Oficial, Jetfly Hub din Ploiești este deținută de Master Chem OIL DMCC din Dubai, Emiratele Arabe Unite, și este reprezentată legal de Dan Florin Berendel. Fratele său, Angel Cristian, a fost administrator al firmei. Potrivit unor surse din ANAF, la momentul executării prejudiciului din dosarul Tracia Asesoft, Dan Berendel avea conturi în valoare de 30 de milioane de dolari în Cipru.

Dan Grigoriu zis Șefu este cunoscut în presa mondenă după ce fiul lui, Mihnea, a avut o relație cu Alexandra, fiica mijlocie a lui Gigi Becali. E un om de afaceri milionar în euro, suspectat de legături cu serviciile secrete după ce a fost anchetat în celebrul dosar Jimbolia din anii ’90, privind încălcarea embargoului cu fosta Iugoslavie. Numele lui Dan Grigoiu apare și în dosarul fostului lider PDL, Vasile Blaga. El ar fi fost unul dintre intermediarii sponosorizărilor către PDL despre care procurorii au acuzat că ar fi fost șpagă pentru Vasile Blaga.

Fostul deputat Sebastian Ghiță este fugit în Serbia din decembrie 2016. El are un dosar în instanță și alte 3 în anchetă la DNA.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Marele noroc al borfasilor astia e ca nu traiesc intr-o tara ca Japonia, China sau Arabia Saudita. Pentru astfel de fapte pana acum erau dati uitarii cu o bucata de plumb in ei sau o urma de funie in jurul gâtului.

    • Românii sunt un popor de hoți și iubitor de hoți.

    • Sunt doar pupatori de ruble in justiție si in politica. Doar ca zeci de instituții cu atributii se prefac ca nu vad, spre oripilarea aliatilor NATO.

    • Pacat ca noi nu avem justitie. TRADATORII de TARA RUSOFILO-SARBIFILO- PSDisti ar trebui …… pe loc.

  2. Sper sa nu mai scape de data asta si sa ia ani la racoare si pentru sabotaj.

    • Sigur, justiția bolșevică va face „un prim pas” … 😂😂😂😂😂😂😂

  3. ATENTIE!
    Fără gargară, acest individ va avea o pensie speciala babana si nu va păți niciodata nimic in Statul Eșuat Roman.

    • La banii lui și nu a consultat un jurist cu un lucru ce se învață în anii de inceput la drept.E vorba de solidaritatea debitorilor,cu înțelesul și efectele ce le va afla consultând un avocat profesionist pe baza de onorariu desigur,că doar știința se plătește.Gratis,poate ii explică judecătorul in sentință sau in în hotarare

    • Vinzi castraveți grădinarului, e mai eficienta solidaritatea jefuitorilor 😎

  4. va mai spun odata CORUPTIA UCIDE … in special intr-o tara in care justitia e subordonata politicului !!!

  5. Oare cine e prietenul bun al gastii lui ghita, tocmai dincu – ministrul apararii, impreuna fac concedii interesante. Nu le ajunge ca au devalizat bugetele pentru informatizarea tarii, escrocii primesc in continuare contracte in numele prieteniei si parandaratului si de la aparare. Mafia politica psd+pnl nasita de ioha actioneaza la vedere pentru ca sunt aparati de justitia de doi lei a lui presoiu.

  6. Pai doar nu credea cineva ca e un „afacerist” oarecare, fara spate, care a prins in mod cinstit un contract cu armata.

  7. Incredibil ce stat destructurat a ajuns România!
    Procurorii și judecătorii sunt absolut putrezi,decidenți din serviciile de informații și din armată&poliție la fel.
    Și credem că merităm să fim salvați de NATO în vreme ce noi aproape că trădăm…Din prostie sau/și din lăcomie,nu contează,dar este o trădare gradul de corupție la cele mai înalte și decidente niveluri ale unor instituții.
    Bleah!

  8. Pensii speciale!

  9. Afacerile SRI-ului???

  10. Justitia a primit interzis de la sovietici ! SRI joaca laba !

  11. Stati linistiti, sunt prea multi granguri implicati in combinatie.Nimeni nu ramane in urma!

  12. Pe cât pariu că se lălăie şi dosarul ăsta până se prescriu faptele? Dacă trăiam într-o ţară normală, primii condamnaţi erau gunoaiele care nu au fost capabile 14 ani să încheie procesul. Le atârnau prea greu teancurile cu şpăgi din buzunare şi nu au mai putut să muncească… acum primesc pensii speciale. Ce căcat de ţară!

  13. Da si aia cu MIG21, vezi ca gafie pe kerosen treci pe electric s-au pedale. Asta o sa vada puscaria cand o sa am eu pensie speciala, adica niciodata.

  14. Bolnavi dupa bani

  15. Și rolul.lui ghicitor..
    Q

  16. Un Neica Nimeni din Republica Ultima Gaina a Europei are puteri deosebite, care pun in pericol flancul Imperiului American. Hai sa mori tu? Se lasasera americanii pe seama lui Ciuca?

  17. Mitică Dragomir – citat: „”Domn’e, nu eram hoți, nu furam, nu făceam nereguli…””

  18. Poate ne explica KGB-ul,ah scuze am vrut sa spun SIR-ul.

  19. Viitorii posesori ai pensiilor speciale(judecatorii), si-au facut treaba.
    In ce tara normala un proces ar fi durat 14 ani?

  20. Unde merg unde mă duc
    Ştiu frate să mă descurc
    Mult se oftică lumea
    Că e mare firma mea

    Sunt băiat de interes
    Naţional dar mai ales
    Am băieţii de elită
    De nimenea nu mi-e frică