Cine este deputatul Ibram Iusein, cel care a depus amendamentul la legile justiție care permite judecătorilor să fie numiț procurori șefi
Deputatul Ibram Iusein, din partea minorităților naționale, cel care a depus un amendament la legile justiției care permite judecătorilor să fie numiți procurori șef, a terminat facultatea de drept la 47 de ani iar în 2015 Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil pe motiv că și-a angajat fiul consilier în timpul legislaturii 2008 – 2012.
Potrivit surselor G4Media.ro, Ibram Iusein este un apropiat al fostului minsitru al jusiției (PSD), Florin Iordache.
Potrivit Ziua de Constanța, în 1 iulie 2009, Ibram Iusein a încheiat și semnat un contract civil prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier pe problemele minorităților în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut, în perioada angajării (iulie 2009 – decembrie 2012), venituri salariale în cuantum total de 73.868 lei.
Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților, Ibram Iusein (născut în 1953), este licențiat în științe juridice, facultate terminată în 2000, deci la 47 de ani. Despre activitata profesională anteiroară nu menționează decât că între 1970 și 2007 a activat în ”transporturi”. Unele surse din PSD susțin că ar fi fost șofer. Este vicepreședinte al Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) din 2008.
Context
PSD, PNL și UDMR au votat miercuri în Comisia Specială un amendament la legile justiției, care prevede că șefii parchetelor pot fi numiți dintre magistrații cu cel puțin 15 ani vechime. Astfel, se deschide posibilitatea ca nu doar procurori, ci și judecătorii să ajungă șefi la Parchete.
Amendamentul a fost depus de un deputat din partea minorităților naționale, Ibram Iusein, care nici măcar nu s-a prezentat pentru a-l susține, dar a fost rapid votat, fără dezbateri, de partidele din coaliție.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, pentru G4Media.ro, că nu susține amendamentul ca judecătorii să poată fi numiți în funcții de procuror-șef, votat miercuri în comisia specială de parlamentarii PSD, PNL și UDMR.
Legile justiției ar urma să fie votate săptămâna viitoare în plenul Camerei Deputaților, urmând ca apoi să treacă de Senat, camera decizională înainte de a fi promulgate de președintele Klaus Iohannis. Potrivit surselor G4Media.ro, coaliția și-a propus să treacă legile justiției cel târziu până în data de 10 octombrie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii