Cine este directorul interimar al Teatrului Național București care a interzis orice gest de susținere pentru Ucraina / Fără roluri în filme sau piese de teatru cunoscute publicului larg de-a lungul carierei, are convingerea că funcția de director i s-a ”hărăzit la naștere”
Directorul interimar al Teatrului Național București, Mircea Rusu, s-a opus până acum la trei inițiative ale actorilor Teatrului Național de a organiza acțiuni prin care să-și arate solidaritatea față de poporul ucrainean, în urma invaziei Rusiei în această țară.
Puțin cunoscut românilor, Rusu este director al celui mai important teatru românesc de doar o lună și jumătate, iar CV-ul său poate fi văzut în rândurile următoare.
Născut în 28 iunie 1954, în Săcele, județul Brașov, Mircea Victor Rusu Tibreanu este actor, absolvent al Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1986, după ce a urmat doi ani Facultatea de Silvicultură din Brașov.
Spune că este jumătate machidon, jumătate moț. Bunicii din partea mamei erau greci-machidoni, susține el, în timp ce din partea tatălui este moț din satul Tibru, Alba. Pe bunicul din partea tatălui îl chema Tibory Janos, numele fiind maghiarizat, și făcuse Școala de Notari de la Budapesta.
Fără roluri în filme sau piese de teatru extrem de cunoscute publicului larg de-a lungul carierei sale, Rusu ajunge de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, la Teatrul Național în anul 1990, în perioada în care instituția era condusă de Andrei Șerban.
Obține o singură nominalizare UNITER pentru cel mai bun rol masculin, însă nu îl câștigă. Are totuși în 2020 un premiu UNITER pentru întreaga sa carieră, obținut în perioada în care era deja director artistic la Teatrul Național. Este de anul trecut cetățean de onoare al orașului în care s-a născut, Săcele.
În interviuri spune despre cariera sa la Teatrul Național ca un ”drum care mi s-a hărăzit la naștere”.
”Probabil că a fost şi o fixare a unei părţi din biografia mea, a destinului meu. Profesorul meu de clasă mi-a spus: ‘Mircea, tu vei ajunge odată şi odată profesor al acestui teatru mare’. Şi mi s-a părut o glumă. Când Caramitru m-a pus director artistic aici, a strâns toată trupa de actori a teatrului şi a spus: ‘Vi-l prezint pe colegul vostru, prietenul vostru, actorul Mircea Rusu. Este noul director artistic al teatrului şi viitorul manager al Teatrului Naţional’. Toată lumea a zâmbit, a fost… Mi s-a părut un mic banc şi ăla. Iată că toate aceste îndemnuri ale celor de dinaintea mea şi această remarcă a lui Caramitru, toate s-au strâns aici şi se pare că, probabil, este o forţă care este oricum deasupra mea şi nu cred că am alt merit decât acela că îmi continui un drum care mi s-a hărăzit atunci la naşterea mea sau poate chiar înainte”, spunea Rusu într-un interviu acordat Agerpres în 10 februarie.
În același interviu vorbește despre ”un fior româesc” ce ar trebui să existe în societate. ”Rolul teatrului este să existe, pentru că dacă există teatru, există şi speranţa naţiei noastre. Nu este vorba doar de teatru pentru speranţa unei naţii, dar şi asta aduce un soi de optimism, o încredere că există un fior românesc în tot ce se întâmplă în societate”.
Este numit de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, director interimar în 4 februarie, pentru o perioadă de 90 de zile, mandatul urmând să-i expire în 11 mai, fiind remunerat în această perioadă cu suma de 14.038 de lei, brut. L-a înlocuit în funcție pe fostul director interimar, Ioan Onisei, care a murit în 3 februarie. Onisei l-a urmat în funcție pe Ion Caramitru, decedat în septembrie 2021.
Conform declarației de avere depusă în iunie 2021, Mircea Victor Rusu Tibreanu are un apartament în București și unul în Săcele (Brașov), un autoturism Audi Q3, fabricat în 2012 și fără niciun leu în conturi. Din salariul de director artistic, funcție pe care o deținea în cadrul TNB, până să fie numit director general interimar a obținut într-un an 105.600 de lei și alți 37.200 de lei, venituri notate ca fiind ”pensie”. De asemenea a mai fost remunerat cu o indemnizație de 78.000 de lei de la UNITER, instituție unde este membru.
Până acum s-a opus la trei inițiative ale actorilor Teatrului Național de a organiza acțiuni prin care să-și arate susținerea pentru poporul ucrainean, în urma invaziei Rusiei în această țară.
Nu a fost de acord ca steagul ucrainean să fie amplasat pe clădirea teatrului și nici cu organizarea unei campanii umanitare. La sfârșitul săptămânii trecute, le-a interzis actorilor Mihai Călin și Richard Bovnoczki să exprime pe scenă mesaje de susținere cu Ucraina.
”Azi au murit din cauza bombardamentelor doi cunoscuți artiști ucraineni, o actriță și un balerin. Mi-e greață de «dictatura» instituită la TNB. Naționalism deșănțat și totală lipsă de înțelegere a menirii Teatrului”, a scris pe Facebook actorul Mihai Călin.
Directorul nu a reacționat public la acest mesaj, și nu a putut fi contactat până la ora redactării acestui articol, însă a explicat pentru Antena 3 motivul pentru care a refuzat să lumineze TNB în culorile steagului Ucrainei.
”Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei. Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul. Aș vrea să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați”, a declarat directorul Teatrului Național București, pentru Antena3.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu nu a răspuns solicitărilor G4Media pentru a comenta deciziile directorului TNB, însă poziția sa până acum a fost de susținere a acestuia.
”Delictul de opinie nu este sancționat pe perioada mandatului meu. Sunt convins că dl. Mihai Călin putea să-și ducă demersul la bun sfârșit fără risca vreo sancțiune”, a declarat pentru Newsweek Lucian Romașcanu.
Sursa foto: Teatrul Național București
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
61 comentarii