G4Media.ro

Cine este Eric Zemmour: candidat prezidențial, polemist, ultra conservator, bonapartist, gaullist, extremist…

Foto: Eric Zemmour / Facebook

Cine este Eric Zemmour: candidat prezidențial, polemist, ultra conservator, bonapartist, gaullist, extremist de dreapta – personaj adulat și disprețuit, care provoacă o furtună mediatică și politică în Franța

Rănit de un protestatar la primul său miting de campanie ținut duminică la Villepinte în nordul Parisului, Zemmour și-a făcut o intrare explozivă pe scena politică “mare” a Franței.

El și-a declarat intenția de a candida în alegerile prezidențiale al căror prim tur de scrutin va avea loc pe 10 aprilie 2022, iar în sondajele de opinie este cotat între 13 și 17%, plasându-l în general pe locul al treilea după președintele centrist Emmanuel Macron, care nu și-a anunțat încă în mod oficial intenția de a candida la propria realegere și lidera Reunirii Naționale (RN, dreapta radicală), Marine Le Pen. Dar nu departe în urma sa sunt candidata Valerie Pecresse (Les Republicains – LR, centru dreapta) și Jean Luc Melenchon (La France Insoumise, stânga anti-globalistă).

Zemmour are acum un sediu de campanie în al optulea arondisment al Parisului, unde reunește o echipă tânără și cu antecedente în politica de dreapta, cum ar fi potențiala directoare de campanie, Sarah Knafo, care i-a făcut legătura cu Marion Marechal Le Pen, fostă deputată și nepoată a liderei RN, de care s-a distanțat, plasându-se la dreapta ei, sau Olivier Ubeda, director de comunicații și în trecut implicat în comunicare la UMP, predecesorul LR.

Adeseori catalogat ca extremist de dreapta, Zemmour se descrie drept bonapartist și gaullist și multe dintre opiniile sale se înscriu în curentul naționalist și suveranist.

Născut la Paris în 1958, fiu al unor imigranți evrei berberi din Algeria, Zemmour își face debutul în jurnalism în 1986 la Quotidien de Paris. În 1996 devine reporter politic la Le Figaro până în 2009, iar în paralel moderează emisiuni TV pe France 2 și RTL.

Pe 6 martie 2010 el a provocat o vie polemică după ce a declarat la Canal+ că “francezii de origine imigrantă au fost mai controlați decât ceilalți pentru că majoritatea traficanților sunt negri și arabi. Este un fapt…”.

În cea mai recentă carte a sa, Franța nu și-a spus ultimul cuvânt, el i-a descris pe cei trei copii evrei Arié și Gabriel Sandler, 6 și 3 ani, și Myriam Monsonego, 8 ani, asasinați în 2012 de teroristul islamist Mohammed Merah ca “străini mai presus de toate și dorind să rămână doar asta și de dincolo de moarte” pentru că au fost îngropați în Israel, un pasaj care a șocat profund.

Luna trecută, într-un interviu la BFM-TV, Zemmour a vrut să dreagă impresia lăsată de acel pasaj, dar nu a reușit decât să irite și mai tare mulți evrei francezi, pocind numele celor doi copii, pe care i-a numit Santander, în loc de Sandler.

El a provocat indignare și prin declarațiile sale apologetice la adresa regimului fascist de la Vichy condus de mareșalul Petain și prin intenția sa anunțată de a iniția abrogarea legii Gayssot prin care este incriminată negarea Holocaustului.

Deși larg condamnat în rândurile comunității evreiești, cea mai numeroasă din Uniunea Europeană, cu circa 500.000 de persoane, atacurile sale împotriva musulmanilor sunt percepute ca justificate de către unii.

Gilles-William Goldnadel, un avocat apropiat dreptei radicale, dacă nu chiar extremei drepte, înțelege această atracție. “Comunitatea evreiască franceză s-a schimbat enorm”, declară el pentru cotidianul Le Monde. “Ea ar fi în mare măsură zemmouriană dacă el nu ar manifesta o lipsă de sensibilitate la problema evreiască.”

Valérie, o pariziană de 50 de ani confirmă acest lucru:” Ne simțim neînțeleși în fața islamismului. Adeziunea deplină la Zemmour este îngreunată de ieșirile sale, dar tot spune lucruri care sunt de mult așteptate.”

Acționat în justiție de multe ori el, a fost condamnat doar de două ori: în 2010 pentru afirmația sus menționată, fiind găsit vinovat de “provocare la discriminare rasială” și în 2019 pentru “provocare la ură religioasă” pentru o afirmație din 2016 pe France 5, când a afirmat printre altele că este necesar să acorde musulmanilor “alegerea între islam și Franța”, explicând că Franța trăiește “de 30 de ani o invazie”, înainte de a adăuga că “în nenumărate suburbii franceze multe fete tinere poartă văl” se dă o “luptă pentru islamizarea unui teritoriu, un jihad”. Programul a stârnit indignare și au fost depuse peste 700 de plângeri la Consiliul Superior al Audiovizualului. Zemmour s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului care a declarat admisibil cazul.

În ceea ce privește strategia sa mediatică, Zemmour s-a inspirat din strategia care i-a adus succes lui Donald Trump în Statele Unite în alegerile prezidențiale din 2016, dar și din cea a rivalei sale actuale, Marine Le Pen, care în 2017 a folosit cu succes platformele digitale în alegerile prezidențiale unde s-a calificat în turul al doilea, fiind învinsă de Emmanuel Macron.

Nicăieri acest sprijin pentru Zemmour nu este mai evident decât pe platforma Meta a Facebook, unde popularitatea sa a explodat în ultimele 18 luni. O căutare realizată de Bloomberg a găsit mai multe grupuri care au fost create de la începutul anului 2020 cu scopul explicit de a-i promova candidatura la alegerile din 2022.

O pagină oficială cu aproape 95.000 de aprecieri mediatizează aparițiile și activitatea lui Zemmour, care este apoi sunt amplificate de o rețea mai largă de grupuri și pagini. Adesea, postările în sine încep relativ inofensiv, apoi capătă un nou sens odată ce sunt difuzate în rețeaua mai largă, scrie Bloomberg.

Proprietatea multora dintre grupurile și paginile mai largi este neclară. Cel puțin un exemplu văzut de Bloomberg are legături cu supremațiștii albi. Postările din grup au fost înițiate de o pagină cu link-uri către un site web împotriva căsătoriilor inter rasiale. În timp ce postările de pe Facebook nu par să fi încălcat regulile platformei, site-ul face mai multe afirmații nefondate bazate pe rasă.

În concluzie, fenomenul Zemmour pare în plină expansiune, profitând de anxietatea pe care mulți francezi o resimt cu privire la imigrație și islamiști, ca și despre măsurile restrictive anti-Covid. Dar până la primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța mai sunt cinci luni, iar istoria ultimilor 75 de ani arată că, pus în fața alegerii, electoratul francez respinge întotdeauna soluțiile extremiste sau radicale. (Foto: Eric Zemmour / Facebook)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. O Uniune Europeana dezbinata este o prada usoara pentru Rusia si China.

  2. Doar un alt ciumpilici de dreapta extremă care excită ciumpilicii care s-au saturat de pace și prosperitate.

    • Si de ce crezi ca Macron a adus „pace si prosperitate”? A creat Macron cumva paradisul francez si nu stim noi? Stii care-i adevarata problema? Faptul ca si Macron si acest „ciumpilici” freaca presul lui Putin de la intrarea in Kremlin, fiecare intr-un mod diferit, desigur.

    • Properitate cu gaz rusesc la pret triplu?
      Pace?
      Ai auzit de afganistan, siria, iraq, kuweit?
      Voi traiti in lumea lgbtq unde totul este roz si flatulati curcubee, fa pasi comunistule.
      Sa nu uitam cum ue trateaza si da bani talibanilor din afganistan, asta da pace, dupa ce au omorat sute de oameni in europa acum sunt si platiti.
      Ce sa zic, ue este prima pe plan modial la coruptie si analfabetism, tu fiind spuma.

    • eu cred ca tu traiesti in lumea lbgtq. mai iesi din dulap. ca dovada e faptul ca orice se intampla o treci prin prisma lbgtq, asta in conditiile in care traiesti intr-o tara care la capitolul asta e oricum in trecut si tot acolo va ramane mult timp.
      toata lumea e constienta ca multi bani din aia dati ajung la talibani, dar o parte ajung si la oamenii care au nevoie de ei, si sa nu dea deloc ar insemna ca cei ce au nevoie chiar nu primesc nimic. e mai greu de inteles pt tine logica asta, de la atata lbgtq altceva nu mai pricepi.

    • La țara aia în care cetățenii nativi sunt decapitați de imigranți ilegali islamici și cetățenii sunt segregați pe criterii medicale te referi?

    • polemist
      bonapartist
      gaullist
      extremist
      naționalist
      suveranist

      13-17%
      deci se pare că Franța va rămâne fără acest „ist” – el agreând ideea „să acorde musulmanilor alegerea între islam și Franța”.. pentru „că Franța trăiește “de 30 de ani o invazie” – adică multi-ist, dar mai puțin centrist.
      am înțeles – Franța a ales

  3. Da e minunat acum in franta musulmana multiculturala. Cum sa strici asemenea paradis?

  4. Au navalit rau postacii in ultimul timp, G4 ar trebui sa implementeze sistem de vot pe postari ca nu toti oamenii au timp/dispozitie sa posteze si toti postacii astia inunda spatiul de nu mai intelegi nimic din comentarii si devin foarte greu de gasit parerile oneste. Asa dau un minus, mai dau si altii, dam un plus la ce face sens si cand intram vedem doar comentarii care au facut sens pentru mai multa lume.

    • Sări direct pe Can-Can, emai ușor acolo; nu cere multe scizuri sinapse și alte electrocutări !

  5. daca nici acum…cind?
    Franta e cam pirduta, daca nu iasa extrema dreapta

  6. Ce înseamnă bonapartist?
    Napoleon Buonatarte a fost imparat.
    Franța e vai mama ei, a avut numai președinți ajunși ulterior în fata justitiei…