G4Media.ro

Cine este Florentina Mirică, primul procuror care și-a depus candidatura la șefia…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Cine este Florentina Mirică, primul procuror care și-a depus candidatura la șefia DNA

Primul procuror care și-a depus candidatura, în ultima zi de înscriere la concursul pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție, este Florentina Mirică. Venită în DNA în 2010 de la parchetul de pe lângă Tribunalul București, la șase luni după ce a promovat de la parchetul de pe lângă judecătoria Buftea, Mirică trece drept un procuror apropiat de Laura Codruța Kovesi. A plecat de la parchetul Buftea după ce l-a denunțat pe fostul său șef, Nelu Carpen. Acesta a fost condamnat definitiv în 2014 de instanţa supremă la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

În noiembrie 2014, secția de procurori a CSM o numește în funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie, structură în cadrul DNA, pentru o perioadă de 3 ani. În noiembrie 2017, Kovesi a numit-o din nou pe această funcție. A anchetat mai multe dosare de magistrați acuzați de corupție.

Florentina Mirică a instrumentat dosare controversate, între care cel al fostului ministru de interne, Gabriel Oprea, Petre Tobă și dosarul judecătoarei Gabriela Bârsan, soldat cu achitare. În dosarul DIPI, a fost cercetata disciplinar pentru că ar fi dezvăluit informații clasificate, dar a fost declarată nevinovată de CSM. Tot Mirică investighează  dosarul decontărilor fictive de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut luni dimineață că un posibil motiv pentru care, până în ultima zi, nu a existat nicio candidatură depusă pentru șefia DNA ar fi că unii procurori cred că numirea se face ca în trecut, în baza unor înțelegeri politice.

„Nu uitaţi că numirile precedente au fost făcute, şi folosesc o formulă severă, au fost realizate uneori, uneori, pe baza unei înţelegeri politice, să nu zic un troc politic, pentru că, gândiţi-vă, la DNA nu a fost procedură, nu a fost concurenţă, nu v-aţi alarmat că nu sunt mulţi înscrişi, s-a transmis propun pe …, să reinvestească şi atâta tot. Nu uitaţi că altă dată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz al CSM, Secţia de procurori, un aviz negativ, consultativ e adevărat, iar acum se spune decretul este nelegal, pentru că are acelaşi aviz consultativ şi negativ. Cred că unii dintre procurori au această părere că numirea se va face ca în precedent, pe baza unor înţelegeri. Vă asigur că nu va fi aşa ceva”, a afirmat Toader.

Ministerul Justiției a anunțat pe 9 iulie, la câteva ore de la revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA, că a demarat procedurile de selecție a viitorului procuror-șef anticorupție.

”Ministerul Justiției organizează în perioada 09 – 30.07.2018, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

(Documentele postate pe site-ul MJ: AnuntStandarde-interviuStandarde-organizare și desfășurare)

Potrivit legii 303/2004 privind statutul magistraților, procedura de numire a șefului DNA presupune conlucrarea ministrului Justiției cu președintele României: ministrul face propunerea, CSM avizează (consultativ), iar președintele numește prin decret. Șeful statului poate refuza nelimitat propunerea făcută de ministrul Justiției.

PSD, ALDE și UDMR au modificat legea privind statutul magistraților în sensul limitării la un singur refuz din partea președintelui României a propunerii făcută de ministru. Actul normativ nu a intrat însă în vigoare și nu produce efecte.

(Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Iar se pronunță fmmtudorel, o lichea infecta, în numele tuturor procurorilor. Cum le știe el pe toate numai cum a făcut averea nu știe. Dar va veni vremea când politica nu va mai face justiție și va face plata.

    • L-as intreba pe TT, daca tot se bate cu caramida in piept ca acum numirea se face „altfel”, unde gasesc o pagina cu criteriile de selectie?

  2. Acum aflăm de la alde Tudorel Toderaș ca românii nu aveau încredere în această instituție… Se pare că toată cantitatea de încredere a fost îndreptată spre tudorel și nu mai a rămas nimic…

    • am ramas si eu uimit , citind ca eu nu mai am incredere in DNA, cand stiam ca am mai multa incredere in DNA decat intr-un politruc care nici macar nu prea cunoaste legile romanesti, si se da expert in alea internationale .. dar na ne explica dorel cum sta cu increderea romanilor dupa un sondaj printre romanii „ne-manipulati” facut de Haznaua 3.6

  3. pe cat pariu ca va mai apare un candidat (un „no-name”) gen ala de la diicot, si care o sa castige, dupa o „atenta” analiza a politrucilor de la minister ?

  4. Câteva deznodământuri posibile:
    -Comunistul Tudorel o respinge deşi e singurul candidat.
    -O acceptă, devine şefa DNA şi după 3 luni Comunistul Tudorel îi face un raport tip înscenare şi o demite.

    Oricum exodul românilor se accelerează şi prin 2060 mai rămân 12 milioane de români, tot în scădere.

  5. Aloo, departamentul de stat, mai asteptam mult cu sasu ala?!?

    • Lichea rosie natzionalista ! ……”sasu ala”vrea o Romanie asezata in randul statelor europene,nu una condusa de coruptzi,plagiatori.manipulatori ordinari,care pentru-a scapa de puscarie,imping tzara inapoi cu 30 de ani,asezand-o in linie cu cele din lumea treia.Marea problema in PSD,este ca din trei persoane,una este la fel de corupta precum celelalte doua.Asta este un adevar,care-l cunoate si-l infiereaza toate statele democratice .

  6. Cea mai tare stire:
    „Primarul comunei dâmbovițene Pietroșița, Ion Leonard Dicu, și-a acordat singur titlul de cteățean de onoare al localității pe care o conduce și a plâns la ceremonie, relatează dâmbovitanews.ro. La eveniment a fost prezent și liderul PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu. „

  7. Slugarel a declarat ca nu va numi in functia de Procuror sef al DNA un procuror cu care a avut controverse !!

    Asta apropo de halucinanta sintagma folosita de CCR in motivarea hotararii de revocare a LCK : „Ministrul are puteri discretionare in procedura de revocare a procurorilor…” !!! 😉

    PPS. De ce nu ar avea aceleasi puteri in procedura de numire ? Ca doar o data si o data va fi promulgata si Legea 303 /2004 ! 😉

  8. @ georgeta vrabie, subscriu comentariului d-tra. Felicitari!
    Desteapta-te romane!!!