Cine este Herbert Kickl, câștigătorul alegerilor din Austria: nunta fără invitați, discursurile scrise pentru Haider despre evrei și „trădători”
„Bună ziua, sunt Herbert Kickl, am 172 de centimetri înălțime și cântăresc 63 de kilograme. Sunt în misiune pentru proiectul Cancelarul Poporului”. Aşa se prezintă adesea câștigătorul alegerilor austriece în fața alegătorilor. Aproape că pare uimit de el însuși, el care scria discursurile lui Jörg Haider sau era managerul campaniilor lui Heinz-Christian Strache și este acum la conducerea unui partid, pe care l-a dus pe culmi unde nu fusese niciodată, scrie Corriere della Sera, citată de Rador Radio România.
Kickl s-a născut în 1968 într-o familie de muncitori din Carinthia, o lume rurală departe de Viena cosmopolită. I-a schimbat viața întâlnirea cu Haider, pe atunci lider regional al FPÖ în regiune, care vizita școala sa. A rămas impresionat, până la punctul în care în 1995 a renunțat la studiile de filozofie și istorie, pentru a merge să lucreze în partid, transformat de idolul său într-o forță de extremă dreaptă ultra-naționalistă și xenofobă. Îl va sluji cu blândețe pe Haider până în 2005, când a refuzat să-l urmeze într-o nouă formație, mai puțin extremistă decât FPÖ.
Se știu puține lucruri despre viața sa privată. Este căsătorit și are un fiu. Urcă pe munți, aleargă la maratoane, practică sporturi extreme. Dar este un singuratic. După cum ne spun biografii săi, jurnaliștii Robert Treichler și Gernot Bauer, când s-a căsătorit cu partenera său de viață în 2018, nimeni nu a fost invitat la ceremonie, nu a fost nici măcar un martor.
Nu este carismatic Kickl. Dimpotrivă, pentru a fi politician, este surprinzător de timid. Dar retorica lui este violentă. Sloganurile sale sunt contondente și incendiare, adesea preluate direct din vocabularul nazist. El îl definește pe președintele Republicii Austria, Alexander van der Bellen, drept „o mumie senilă”. Pe adversarii săi politici îi numește trădători ai poporului. Spune că îi vrea în Austria „Heimatliebe statt Marokkanerdiebe” pe cei care își iubesc patria în loc de „hoții marocani”. Sloganurile cu care Haider și-a piperat discursurile și campaniile au rămas, din păcate, celebre: cum ar fi cel în care a întrebat despre Ariel Muzicant, președintele comunității evreiești vieneze, „cum poate cineva pe nume Ariel (ca un detergent) să aibă atâta murdărie pe mâini?”. Un slogan pe care nu l-a renegat niciodată.
Herbert Kickl a fost ministru de Interne al Austriei între 2017 și 2019, în coaliția dintre Partidul Popular al cancelarului Sebastian Kurz și FPÖ condus atunci de Strache. S-a remarcat, în special, prin atacurile sale asupra Convenției Europene a Drepturilor Omului, ordinul către secțiile de poliție de a refuza orice colaborare cu mass-media considerate ostile, decizia de a redenumi centrele de primire a migranților „centre de expulzare” și, nu în ultimul rând, percheziţia la sediul serviciilor secrete, bănuite că au spionat partidul său. A demisionat în urma „scandalului de la Ibiza”, care l-a afectat pe Strache, dar l-a propulsat, în schimb, pe Kickl în fruntea FPÖ.
Un maniac al controlului narativ, cu talent pentru rețelele de socializare, Kickl a folosit pandemia, imigrația și războiul din Ucraina pentru a readuce FPÖ în centrul peisajului austriac, dominând agenda politică. „Tehnica lui”, spune politologul Thomas Hofer, „este de a arunca ancore emoționale alegătorilor prin interceptarea anxietăților și îngrijorărilor acestora cu privire la probleme precum imigrația, pacea, inflația, bătăliile de gen, costurile energiei, măsurile climatice”. A câștigat. Dar, așa cum pare să se întâmple adesea în viața sa, Kickl, și împreună cu el partidul său, riscă să rămână singur.
Sursa: CORRIERE DELLA SERA / Rador Radio România / Traducerea: Oana Avram
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank