Cine este J.D. Vance, alegerea lui Trump pentru vicepreședinte – un potențial „dezastru” pentru Europa
Fostul președinte Donald Trump și candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din SUA, l-a ales pe senatorul de Ohio J.D. Vance (40 de ani) drept candidat pentru postul de vicepreședinte.
În 2016, Vance era parte a mișcării ”Never Trump”, dar între timp și-a schimbat radical opinia și a devenit un loial al acestuia.
Dacă Trump va fi ales, Vance va fi unul dintre cei mai tineri vicepreședinți din istorie și unul cu doar doi ani de experiență în alegeri. Dar el este o figură strâns asociată cu stilul și opiniile mișcării conservatoare și populiste a lui Trump, potrivit Wall Street Journal.
În 2016, Vance era parte a mișcării ”Never Trump”, dar între timp și-a schimbat radical opinia. Senatorul de Ohio a devenit, în mai puțin de doi ani de mandat, un lider al mișcării Make America Great Again (MAGA) și este loial lui Donald Trump.
- Intră pe secțiunea noastră specială, dedicată alegerilor din SUA, pentru cele mai recente știri și analize.
Vance își datorează ascensiunea abilității de a articula principiile unei noi mișcări conservatoare. Aceasta este adesea denumită drept „conservatori naționali” sau „noua dreaptă” și este în favoarea granițelor bine păzite, a tarifelor, a unui stat ferm în economie și a unei retrageri a SUA de pe scena mondială.
Vance a devenit cunoscut la nivel național cu cartea sa de memorii, „Hillbilly Elegy”, despre copilăria sa în sânul clasei muncitoare din America. El a fost cândva un critic vehement al lui Trump, dar acum spune că s-a înșelat.
Ulterior, Vance a lucrat în domeniul investițiilor de capital în San Francisco, unde și-a format relații cu antreprenori din domeniul IT. Vance a contribuit la apropierea unora dintre aceștia de Trump.
În 2022, Vance a câștigat un loc în Senatul SUA reprezentând Ohio, în mare parte datorită susținerii lui Trump. El a avut un profil puternic populist la Washington, fiind împotriva angajamentelor externe și a acordurilor comerciale. El a devenit bun prieten cu Donald Trump Jr., potrivit WSJ.
”După o lungă deliberare și luând în considerare talentele extraordinare ale multor altora, am decis că persoana cea mai potrivită pentru a-și asuma poziția de vicepreședinte al Statelor Unite este senatorul J.D. Vance din Marele Stat Ohio. J.D. a servit cu onoare țara noastră în corpul pușcașilor marini, a absolvit Universitatea de Stat din Ohio în doi ani, Summa Cum Laude, și este absolvent al Facultății de Drept din Yale, unde a fost redactor al Yale Law Journal și președinte al Yale Law Veterans Association. Cartea lui J.D., «Hillbilly Elegy», a devenit un bestseller major și un film, deoarece îi susține pe bărbații și femeile muncitoare din țara noastră. J.D. a avut o carieră de succes în domeniul tehnologiei și finanțelor, iar acum, în timpul campaniei, se va concentra puternic pe oamenii pentru care a luptat cu atâta strălucire, muncitorii și fermierii americani din Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Ohio, Minnesota și mult mai departe….”, a scris Trump.
Alegerea lui Vance, un „dezastru” pentru Europa
Vance este unul dintre cei mai izolaționiști membri ai Partidului Republican. El se opune vehement utilizării mai multor fonduri pentru a ajuta Ucraina și a criticat ceea ce el consideră a fi dependența excesivă a Europei de Statele Unite în ceea ce privește investițiile militare, menționează Politico.
Un înalt funcționar al UE, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis despre acest subiect, a declarat că numirea lui Vance este un „dezastru” pentru Ucraina – și, prin extensie, pentru Uniunea Europeană, care a sprijinit Kievul în apărarea sa împotriva agresiunii ruse.
Vance a jucat un rol central în efortul de a bloca un proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina la începutul acestui an în Senat și, deși acest efort a eșuat, Vance a declarat reporterilor la momentul respectiv: „Am reușit să arătăm destul de clar Europei și restului lumii că America nu poate emite cecuri în alb la nesfârșit”.
De asemenea, impulsurile protecționiste ale lui Vance, care ar putea îngreuna relațiile comerciale ale Europei cu Statele Unite, cântăresc greu în mintea europenilor. Senatorul de Ohio este un apărător înfocat al producției americane și susține tarife vamale la importuri.
Într-un lung interviu acordat Politico la Conferința de Securitate de la Munchen din februarie, Vance, un fost critic al lui Trump și-a expus motivele pentru care America nu ar trebui să ajute Ucraina.
„Pur și simplu nu avem capacitatea de producție pentru a susține un război terestru în Europa de Est pe termen nelimitat. Și cred că este de datoria liderilor să articuleze acest lucru pentru populațiile lor”, a spus Vance. „Cât timp se așteaptă să dureze acest lucru? Cât de mult se așteaptă să coste? Și cel mai important, cum se presupune că vom produce de fapt armele necesare pentru a sprijini ucrainenii?”
În sălile hotelului Bayerischer Hof din München, astfel de discuții păreau un sacrilegiu – Conferința anuală de securitate de la München a fost mult timp campioana cooperării transatlantice în domeniul apărării și securității, frecventată de personalități ale politicii externe americane precum regretatul John McCain și președintele Joe Biden, care credeau cu tărie în „ordinea internațională bazată pe reguli” care a guvernat relațiile transatlantice în deceniile de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Dar în prima sa apariție la conferința internațională la nivel înalt din februarie, Vance nu a participat la o întâlnire între președintele Volodimir Zelenski și ministrul de externe Dmitro Kuleba și un grup bipartizan de senatori, în marja reuniunii. „Nu am crezut aș fi putut învăța ceva nou”, a declarat el pentru Politico.
Susținătorii Ucrainei din SUA au încercat să respingă argumentul că Washingtonul dă un cec în alb Kievului. Majoritatea banilor alocați pentru asistența Ucrainei nu părăsesc Statele Unite. În schimb, o mare parte din ei ajung la contractorii americani din domeniul apărării care furnizează aceste arme sau finanțează operațiunile militare americane.
Politica externă a lui Vance în stilul Trump, „America pe primul loc”, se extinde și la critici mai generale la adresa Europei și a NATO. Într-un discurs susținut în Senat în aprilie, el a criticat Europa pentru că nu cheltuiește suficient pentru apărare.
„Timp de trei ani, europenii ne-au spus că Vladimir Putin este o amenințare existențială la adresa Europei. Și timp de trei ani, nu reacționat ca și cum acest lucru ar fi adevărat”, reproșând Germaniei că nu a reușit să cheltuiască două procente din PIB-ul său pentru apărare – suma pe care membrii NATO au stabilit-o ca obiectiv comun.
Vance se prezintă drept un susținător al cauzei muncitorului american și promovează importanța sectorului de producție din SUA. Este de așteptat ca acesta să susțină o recentrare spre interior a Americii din punct de vedere economic și să pună presiune împotriva Chinei dacă va fi ales vicepreședinte – o altă durere de cap pentru Bruxelles, în timp ce UE încearcă să repare o relație comercială complicată între Bruxelles și Washington.
Același oficial european a menționat că, în cazul în care cuplul Trump-Vance va câștiga alegeri, noua administrație va încerca probabil să forțeze Europa să se apropie de poziția Americii față de China.
Până în prezent, UE a fost mai puțin agresivă față de Beijing decât Statele Unite în ceea ce privește comerțul, impunând tarife mai puțin agresive asupra importurilor de vehicule electrice chinezești decât SUA, de exemplu.
„Veți vedea o abordare mult mai agresivă a protejării producătorilor interni” dacă Trump câștigă un al doilea mandat, a declarat Vance pentru Politico.
„Cu siguranță cred că ar trebui să fim mult mai agresivi în aplicarea tarifelor pe o serie întreagă de industrii”, a adăugat el.
Astfel de avertismente sunt problematice pentru Uniunea Europeană, care a încercat să calmeze relațiile dintre Bruxelles și Washington sub președinția Biden.
În timpul președinției sale, Trump a impus tarife la importurile europene de oțel și aluminiu și a promis să protejeze din nou industria americană dacă va fi reales în noiembrie.
Vance a catalogat China drept cea mai mare ameninţare la adresa Americii, într-unul interviu pentru Fox News, ceea ce subliniază potențiala poziţie dură a administraţiei sale faţă de Beijing, dacă cei doi republicani vor ajunge la Casa Albă.
Întrebat despre războiul din Ucraina, Vance a declarat că Trump va negocia cu Moscova şi Kievul pentru „a încheia rapid acest lucru, astfel încât America să se poată concentra asupra problemei reale, care este China”.
„Aceasta este cea mai mare ameninţare la adresa ţării noastre şi suntem complet distraşi de la ea”, a spus el, la scurt timp după ce s-a alăturat lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă.
Spionajul american consideră că China nu are o preferinţă clară între cei doi candidaţi, potrivit Bloomberg News.
Preşedintele Joe Biden şi contracandidatul său Donald Trump se străduiesc să arate electoratului că sunt duri faţă de China. Trump a promis că, dacă va fi reales, va majora tarifele pentru China, promiţând o taxă de 60 % pentru toate importurile chinezeşti. Biden a anunţat deja o nouă taxă de 100% pentru maşinile electrice provenind din a doua economie a lumii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.