G4Media.ro

Cine este Josep Borrell, noul șef al diplomației europene: un catalan care…

Cine este Josep Borrell, noul șef al diplomației europene: un catalan care refuză separatismul și retrasarea granițelor

Politicianul spaniol, care urmează să conducă diplomația europeană, are idei clare în ceea ce privește separatismul și protecția frontierelor externe ale UE, scrie Martin Muno într-o analiză pentru Deutsche Welle.

După o îndelungată carieră, Josep Borrell i Fontelles a hotărât să se retragă în sfera privată. Însă, în vara anului 2018, premierul spaniol desemnat Pedro Sánchez l-a întrebat dacă și-ar dori să lucreze ca ministru de Externe în cabinetul său. Iar Borrell a consimțit. Nu există dovezi care să ateste că politicianul în vârstă de 72 de ani bănuia la acel moment că sfârșitul carierei sale mai are de așteptat.

De altfel, Borrell nu dispăruse complet de pe scena politică din Spania. În apriga dispută privind statutul Cataloniei, vocea lui s-a făcut adesea auzită. Borrell, el însuși catalan, membru al socialiștilor catalani, s-a poziționat vehement împotriva desprinderii Cataloniei de statul spaniol. „Frontierele sunt cicatrici lăsate de istorie pe epiderma pământului”, a spus el cândva

Nu este pentru prima dată când politicianul născut în 1947, fiul de brutar, face parte din cabinetul spaniol. Borrell a fost numit secretar al Trezoreriei în 1984, iar între 1991 și 1993 a fost ministru al Infrastructurii, Transporturilor și Mediului în cabinetul socialistului Felipe González. În aprilie 1998, socialiștii spanioli l-au desemnat candidat la funcția de șef al guvernului în alegerile din 2000.

Prima lui experiență guvernamentală s-a petrecut însă cu mult timp înainte, între 1979 și 1982, când a făcut parte din guvernul regional din Madrid.

Inginer aerospațial, economist, specialist în calculatoare

Borrell este familiarizat și cu scena europeană, deținând funcția de președinte al Parlamentului European între 2004 și 2007. De remarcat că spaniolul nu este un politician de carieră.

El este inginer specializat în tehnică aeronautică și deține un doctorat în științe economice, precum și un master la Stanford University și Institutul Français du Pétrole. La compania petrolieră Cepsa, Borrell a condus un departament pentru sisteme informatice.

Totuși, cariera lui nu este defel nepătată. Viitorul șef al diplomației externe europene a trebuit să demisioneze în 2012 din postul de președinte al Institutului Universitar European din Florența, pe care îl preluase cu doi ani înainte. Motivul a fost că nu și-a declarat calitatea de membru al consiliului de supraveghere al societății energetice Abengoa, remunerată cu 300.000 de euro pe an.

Împotriva Brexitului și a separatismului

Borrell nu face niciun secret din atitudinea lui potrivnică separărilor regionale de orice fel, atacând Brexitul la fel de dur ca pe separatiștii catalani. În calitate de ministru de Externe, în cursul unei vizite la Belgrad, efectuate în martie, el a arătat clar că țara sa este în continuare împotriva independenței Republicii Kosovo față de Serbia. Spania este unul dintre puținele state UE care nu recunosc Kosovo.

Concepţia lui Borrell a fost relevată în timpul unui colocviu la începutul lunii iunie la Madrid. Referindu-se la Europa și marile puteri China, Rusia și Statele Unite, el a spus: „Trăim într-o lume de giganți, iar dacă nu avem o minimă mărime, vom cădea în irelevanță”.

Pentru el, această politică de putere include, de asemenea, cheltuieli mai mari pentru apărare și o mai bună promovare a tehnologiilor de vârf. Deși vede granițele ca pe cicatrici, Borrell pledează pentru securizarea consecventă a frontierelor externe ale UE.

Comentând acest aspect în urmă cu două săptămâni într-un interviu acordat cotidianului „Süddeutsche Zeitung”, spaniolul a afirmat: „Trebuie să avem rapid un concept la nivelul UE privind modul în care tratăm problema migrației. Până în prezent, mulți politicieni din Europa au tratat cu superficialitate subiectul. Trebuie doar să te uiți la rata nașterilor în Africa pentru a vedea cât de mare este problema cu care ne confruntăm”.

Că are convingeri puternice, Borrell a demonstrat și în timpul interviului acordat Deutsche Welle. Confruntat cu întrebări incomode despre Catalonia de către realizatorul emisiunii Conflict Zone, Tim Sebastian, spaniolul și-a scos microfonul și a părăsit studioul. Consilierii săi l-au convins cu mare greutate să reia conversația.

Foto: Josep Borrell (Parlamentul European)


 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. borell: „iranul ameninta israelul cu holocaust nuclear? ghinion, traiti cu asta, mai, evreilor.” si apoi in 2019, de ziua revolutiei islamice a felicitat regimul de la teheran. la fel ca mogherini si orice socialist, omul e profund antiamerican si anti-israel. sa speram ca se schimba ca sef al diplomatiei (irelevante) europene

    • Bine ca nu e pro-rusia. Mi se pare un om cu opinii ferme, nu e un tranzactionist, si are o meserie clara la baza, nu-i de profesie mancator de ct.

    • Serios? “Tranzactionist”? Ați studiat la Moscova sau colea la Tiraspol? Mai te dai și profesoara de romană. Părinții ar trebui sa se seziseze in cazul suplinitorilor promovați pe linie de partid.

    • Te bate limba romană cu dicționarul peste ceafa.tranzactionist, huh? Vai de elevii aia care te dai mare ca-i scolesti… de aia-s toți prosti bata ca intra pe mâna la toți diletanții trimiși in scoli pe pile

    • Ia uite ce gogonele de 2 bani ma combat pe mine, cu dexul in mana! Mai baietilor, aici nu sunt in sala de clasa, iar termenul ”tranzactionist” face parte din stilul functional jurnalistic, este o aparitie foarte recenta in vocabular, de-asta nu a ajuns inca in dex. Ooofff, postacilor, daca nu v-as mai vedea ducand subiectul in balarii, tot as mai trai!
      PS. Cu siguranta voi n-ati fost elevii mei, la cum scrieti.

  2. Alta lepra si asta. Numai unul si unul. Insa spre deoasebire d comunistoida aia de Mogherini, poate Borell va relansa politica externa europeana si va avea o voce mai puternica in lume.