G4Media.ro

Cine este Keir Starmer, liderul laburist lipsit de carismă, cu o carieră…

Sursa: X/ Keir Starmer

Cine este Keir Starmer, liderul laburist lipsit de carismă, cu o carieră în justiția penală dar care nu a reușit să scape de imaginea de politician plictisitor / A mutat partidul spre centru, e acuzat că a trădat principiile socialiste dar a câștigat alegerile

UPDATE 12:20 Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, tocmai a devenit oficial prim-ministru după o audiență cu Regele Charles la Palatul Buckingham, relatează BBC.

Articol inițial

Când Keir Starmer a fost ales să conducă Partidul Laburist din Marea Britanie în 2020, imediat după ce partidul a suferit cea mai mare înfrângere în alegerile generale din ultimii 85 de ani, el și-a asumat misiunea de a face partidul „eligibil”, relatează CBSnews.com

Patru ani mai târziu, după 14 ani de guverne conduse de rivalul Partid Conservator, Starmer este pe cale să preia cea mai înaltă funcție din Marea Britanie.

După aproape toate rezultatele, laburiștii au obținut 410 locuri în Camera Comunelor, care are 650 de locuri, iar conservatorii 118.

Prim-ministrul demisionar Rishi Sunak a recunoscut, afirmând că alegătorii au dat un „verdict sobru”.

Starmer, în vârstă de 61 de ani, a fost criticat ani la rând pentru lipsa sa de carismă, dar misiunea sa metodică de a readuce Partidul Laburist în centrul politicii britanice și de a-i lărgi aria de interes pentru alegători a dat rezultate.

Starmer și Partidul Laburist au profitat, de asemenea, fără îndoială, de anii de suferință economică și haos politic din timpul Partidului Conservator, a cărui majoritate parlamentară a fost eviscerată.

Profesorul Sir John Curtice, un analist politic și expert în alegeri care, prin decenii de comentarii televizate, a devenit el însuși un fel de instituție națională britanică, a declarat pentru BBC cu doar câteva zile înainte de alegeri că există „mai multe șanse ca fulgerul să lovească de două ori în același loc” decât ca Sunak să rămână la putere.

Așadar, Starmer va prelua frâiele guvernului, dar cu încrederea generală a poporului britanic în politicieni la cel mai scăzut nivel și cu un număr record de copii britanici care trăiesc în sărăcie.

De unde provine Keir Starmer?

Sir Keir Starmer – fostul avocat a fost făcut cavaler pentru serviciile aduse justiției penale – a proiectat, de-a lungul anilor de haos (poate vă amintiți de Partygate sau poate chiar de cele 50 de zile la putere ale prim-ministrului Liz Truss), un managerialism aproape plictisitor care pare să fi devenit un far pentru o binevenită revenire la normalitatea politică.

Starmer a crescut într-un orășel din Surrey, chiar lângă Londra. Mama sa a lucrat pentru National Health Service, sistemul public gratuit de sănătate din Marea Britanie, iar tatăl său a fost fabricant de scule – un fapt pe care Starmer l-a repetat atât de des în timpul campaniei electorale încât a devenit un meme.

Mama sa a suferit toată viața de boala Still, un tip de artrită inflamatorie, și a murit la doar câteva săptămâni după ce Starmer a fost ales pentru prima dată în Parlamentul britanic în 2015. Tatăl său a murit trei ani mai târziu. Starmer a declarat că relația sa cu tatăl său a fost tensionată și că faptul că nu i-a spus niciodată „te iubesc și te respect” este „singurul lucru pe care îl regret”.

Starmer a fost primul membru al familiei sale care a mers la universitate, după care a ajutat la conducerea unei reviste de stânga numită Socialist Alternatives. A devenit apoi avocat, urcând în ierarhie pentru a deveni, în 2008, șef al procuraturii, conducând Serviciul de urmărire penală al guvernului britanic. A primit titlul de cavaler în 2014, cu un an înainte de a se îndrepta spre politică.

În ciuda antecedentelor sale legitime în combaterea infracțiunilor grave, Starmer nu a reușit niciodată să scape de imaginea de politician relativ plictisitor. Chiar s-a aplecat asupra acesteia uneori.

„Dacă, în cele din urmă, aceasta este singura bucată de noroi care a mai rămas de aruncat, atunci mă simt destul de confortabil”, a declarat el în ianuarie pentru ITV din Marea Britanie. „Dacă îți spun că ești plictisitor, înseamnă că ai câștigat”.

Care sunt politicile lui Keir Starmer?

De-a lungul mandatului său de lider al Partidului Laburist, Starmer a încercat să își facă partidul mai eligibil prin eliminarea persoanelor considerate ca fiind înrădăcinate în aripa stângă socialistă a acestuia – facțiunea care a condus partidul în timpul fostului său lider, Jeremy Corbyn (în al cărui cabinet Starmer a lucrat, întâmplător).

După ce Corbyn a calificat concluziile unei anchete privind antisemitismul în partid drept „exagerate în mod dramatic”, Starmer l-a suspendat.

„Uneori trebuie să fii nemilos pentru a fi un lider bun”, a declarat Starmer pentru Esquire despre acest episod.

Mantra sa publică a fost „țara înaintea partidului”.

Mișcarea lui Starmer spre centrism a fost criticată de membrii de stânga ai propriului partid și de alții. El i-a iritat pe mulți prin revenirea asupra mai multor promisiuni cheie, inclusiv faptul că Partidul Laburist va crește impozitul pe venit, va elimina taxele de școlarizare la universitate și va naționaliza majoritatea serviciilor publice din Marea Britanie.

Liderul laburist Sir Keir Starmer vorbește cu presa în ultima zi de campanie înaintea alegerilor generale naționale din Marea Britanie, 3 iulie 2024, în Whitland, Țara Galilor. Matthew Horwood/Getty

De asemenea, a fost criticat pentru întoarcerea stridentă a Partidului Laburist cu privire la o promisiune de investiții ecologice în valoare de peste 35 de miliarde de dolari anual și pentru echivocul cu privire la presupusele crime de război israeliene din Gaza, în ciuda pregătirii sale juridice.

Într-un discurs recent, Starmer a declarat că are un „plan mare și îndrăzneț” pe termen lung pentru Marea Britanie. Dar el a avertizat că „avem nevoie de primii pași”.

Potrivit BBC, printre acestea se numără combaterea evaziunii fiscale, scurtarea listelor de așteptare ale pacienților NHS și recrutarea mai multor profesori și polițiști de cartier. El dorește, de asemenea, să negocieze un acord mai bun cu Uniunea Europeană, având în vedere consecințele economice catastrofale ale „Brexit-ului” din Regatul Unit.

El a declarat că promisiunile sale electorale fără ostentație au fost o „plată în avans” pentru ceea ce Partidul Laburist poate oferi Marii Britanii dacă i se acordă suficient timp.

„Nu am de gând să fac o promisiune înainte de alegeri pe care nu sunt convins că o putem îndeplini”, a subliniat el.

„O mulțime de oameni din stânga îl vor acuza că i-a dezamăgit, că a trădat principiile socialiste. Și o mulțime de oameni de dreapta îl vor acuza că face flip-flopping”, a declarat Tim Bale, politolog la Universitatea Queen Mary din Londra, pentru The Associated Press. „Dar, hei, dacă de asta este nevoie pentru a câștiga, atunci cred că asta vă spune ceva despre caracterul lui Starmer. El va face orice este nevoie – și a făcut orice este nevoie – pentru a ajunge în guvern.”

Cum ar putea influența Starmer relațiile dintre SUA și Regatul Unit?

Având în vedere că ciclurile electorale britanic și american coincid pentru prima dată din 1992, există o mare incertitudine cu privire la modul în care ar putea arăta relațiile dintre SUA și Regatul Unit până la sfârșitul anului.

Starmer a vorbit cu admirație despre președintele Biden, în special despre concentrarea sa asupra creării de locuri de muncă și a investițiilor în industria națională. The Economist l-a descris chiar ca fiind „îndrăgostit” de președintele american.

Personalități de rang înalt din Partidul Laburist s-ar fi întâlnit deja în secret cu omologii democrați.

Așadar, este de așteptat ca dl Biden să aibă un aliat apropiat în Starmer – dacă dl Biden va fi încă președinte în 2025.

Dacă fostul președinte Donald Trump ar câștiga în noiembrie, relațiile dintre SUA și Regatul Unit ar fi probabil mai puțin prietenoase.

În ciuda faptului că aceasta este conservatoare și, prin urmare, aparent de aceeași parte a culoarului politic, Trump a avut o relație dificilă cu fostul prim-ministru Theresa May în timpul primului său mandat. El s-a înțeles mai bine cu mai populistul – și mulți spun, mai trumpian – Boris Johnson.

„O Casă Albă a lui Biden l-ar găsi pe Starmer un binevoitor și un purtător de suliță util”, a scris Eliot Wilson, un fost înalt funcționar în Camera Comunelor din Regatul Unit, în The Hill. „Pentru Trump, el s-ar dovedi o vagă enervare și nu s-ar putea conta pe el pentru a se face ecoul frazei mai sălbatice MAGA”.

Realitatea pentru liderii britanici, indiferent de partid, la aproape un deceniu de la ieșirea Marii Britanii din UE, este că mult lăudata „relație specială” cu Washingtonul nu a fost niciodată mai vitală.

„Vom lucra cu oricine este ales”, a declarat Starmer. „Avem o relație specială cu SUA care transcende indiferent cine este președintele”.
Ce urmează?

Sunak va demisiona, iar regele Carol al III-lea va face rapid pasul necesar, dar în mare parte ceremonial, de a-l invita pe Starmer să formeze un nou guvern.

Starmer va apărea apoi pentru a-și ține primul discurs în fața 10 Downing Street, reședința oficială a celui mai înalt oficial ales al Marii Britanii.

După îndeplinirea formalităților, Starmer va primi informări de la membrii-cheie ai administrației publice și ai serviciilor de informații, va selecta membrii noului său cabinet și va începe să primească telefoane de la liderii mondiali.

Și apoi? Ei bine, apoi va urma activitatea adesea lipsită de glorie de a conduce țara.

Sursa: CBS News

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Se schimbă roata după mult timp în Marea Britanie.fara gălăgia din Franța.Iar previziuni de schimbare sunt și în Franța ( iminenta, cu convulsii sociale) și SUA. Sunt țări mari , care dau tonul democrațiilor și de aceea un lucru e clar, acela că lumea începe să se schimbe radical, nu mai e ce a fost.

  2. Pe la mijlocul articolului, ati ratacit asta:
    „Liderul laburist Sir Keir Starmer vorbește cu presa în ultima zi de campanie înaintea alegerilor generale naționale din Marea Britanie, 3 iulie 2024, în Whitland, Țara Galilor. Matthew Horwood/Getty” – s-a tradus automat explicatia foto din site-ul original.

    „…criticat pentru întoarcerea stridentă a Partidului Laburist cu privire la o promisiune de investiții ecologice….” – de aici incolo nu am mai putut citi, dar apreciez efortul de a face un ziar premium cu Google Translate.

    • Privește și tu partea plina a paharului. Google translate nu face greșeli de ortografie și nu mănâncă litere sau apasă tastele adiacente celor vizate, precum fac „jurnaliștii” deontologi când își scriu singuri articolele. Și nu au licență de Microsoft Word să le arate corectorul unde greșesc.

      Noroc ca acum avem AI. În viitorul apropiat „jurnalistul” premium și deontolog o sa roage ChatGPT să îi scrie articolul. El doar indică orientarea editorială.