Cine este Ligia Deca, noul ministru al Educației: primul ministru fără grade de profesor sau cercetător finalizate, fost lider al asociației studenților, inginer naval și de navigație, absolventă a Universității Maritime Constanța, consilier prezidențial și coordonatorul România educată
Ligia Deca (40 de ani) preia Ministerul Educației fără a avea nicio experiență de management în educație, direct de pe postul de consilier al președintelui Iohannis care a coordonat proiectul prezidențial România educată, proiect criticat pentru lipsa unei direcții clare de acțiune în educație. Este primul ministru al Educației care a fost președintele unei asociații studențești (ANOSR) și care nu are toate gradele de profesor sau cercetător – este lector universitar la SNSPA, unde predă Studii europene. Propunerea de ministru a fost anunțată luni la ora 14:00 de șeful PNL, Nicolae Ciucă, numirea fiind o formalitate.
Deca este inginer diplomat în inginerie navală și navigație, fiind absolventă a Facultății de Navigație și Transport Naval de la Universitatea Maritimă Constanța, unde a urmat și un master în management maritim și portuar. Opt ani mai târziu, în 2016 a obținut titlul de doctor în științe politice de la Universitatea din Luxemburg.
Este primul ministru al Educației numit direct din echipa președintelui Klaus Iohannis, care după cum a declarat, are ca obiectiv transformarea în lege a proiectului România educată, iar asta ca membru într-un executiv condus de un premier acuzat de plagiat – Nicolae Ciucă. Tot o afacere de plagiat a dus la vacantarea prin demisie a scaunului de ministru al Educației, funcție preluată acum de Deca de la Cîmpeanu.
De remarcat că președintele nu a dat niciun mesaj de susținere a pachetului de legi lansate de Sorin Cîmpeanu, iar fosta sa consilieră va prelua cele două proiecte de acte normative lansate în dezbatere, dar nefinalizate până la părăsirea fotoliului de ministru de către predecesorul său. Iohannis a făcut totuși o referire luni dimineață, în deschiderea noului an universitar, spunând că „Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc, în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”.
“Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”, a spus președintele.
Amintim că surse din Comisia Europeană au declarat pentru Edupedu.ro că executivul european monitorizează reforma educației din România, așteaptă proiectele în varianta finală spre consultare și urmăresc cum aplică Guvernul român politici antiplagiat.
Potrivit surselor Edupedu.ro, Ligia Deca a fost unul dintre susținătorii Danielei Vișoianu în cabinetul fostului ministru Monica Anisie. Vișoianu a fost prezentă în mai multe grupuri de lucru la Cotroceni în elaborarea proiectului România Educată, iar Edupedu.ro a dezvăluit în exclusivitate legăturile sale cu băieții deștepți din energie și cu ONG-ul lui Cumpănașu (detalii aici și aici).
Ligia Deca este lector universitar la SNSPA de doar 8 luni, din februarie 2022, potrivit informațiilor publicate pe contul său de LinkedIn. Anterior, a mai deținut poziții de cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și la SNSPA (2019-2021), conform unei prezentări de pe site-ul președinției.
Consilier al lui Klaus Iohannis încă din primul mandat al președintelui, Deca a coordonat proiectul România educată, criticat pentru ambiguitatea soluțiilor propuse. A fost numită în funcția de consilier pe educație al lui Iohannis în iunie 2015, iar pe 23 decembrie 2019 a fost numită în funcția de consilier prezidențial, din poziția de cercetător în științe politice la Universitatea din Luxemburg.
Citește articolul integral pe Edupedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii