G4Media.ro

Cine este mercenarul brazilian Rafael Lusvarghi, condamnat la 13 ani de închisoare…

Sursa:Twitter

Cine este mercenarul brazilian Rafael Lusvarghi, condamnat la 13 ani de închisoare în Ucraina pentru terorism și eliberat în schimbul de prizonieri cu separatiștii pro-ruși

Ucraina a eliberat teroriști, ucigași și trădători în schimbul de prizonieri cu separatiștii pro-ruși de duminică, 29 decembrie 2019, transmite Kyivpost.com. E vorba de 124 de prizonieri dați la schimb separatiștilor din Donbas (estul Ucrainei) pentru 76 de ucraineni.

Printre prizonierii cedați pro-rușilor se numără și 5 foști polițiști ucraineni din trupele speciale Berkut, acuzați că au tras în manifestanți la Euromaidanul din februarie 2014, care a condus la înlăturarea de la putere a președintelui pro-rus Viktor Yanukovici.

Un alt exemplu este al ucraineanului Mykola Bytrymenko, un civil originar din orașul Shakhtarsk din regiunea Donbas, acuzat că, în 2014, a dezvăluit forțelor pro-ruse pozițiile unui regiment ucrainean de operațiuni seciale. Rezultatul trădării lui Bytrymenko a fost faptul că 9 soldați ucraineni și 6 civili au fost luați prizonieri, unul dintre ei fiind ucis în captivitate. Bytrymenko a fost arestat în Mariupol (oraș la marea Azov, în sud-estul Ucainei) în 2016 și eliberat duminică, 29 decembrie 2019.

În galeria de figuri sinistre eliberate de Ucraina și predate separatiștilor pro-ruși se numără și un mercenar brazilian, faimos în țara sa: Rafael Marques Lusvarghi.

La numai 35 de ani, brazilianul cu origini maghiare are un trecut revoluționar che guevarist demn de Netflix. Potrivit wikipedia, Lusvarghi s-a înrolat în 2002 în Legiunea străină franceză. Rănit în Africa, a fost nevoit să se întoarcă în Brazilia, unde a intrat în poliția militară din Sao Paolo.

În 2010, a plecat în Rusia să studieze medicina la Universitatea Kursk. Și-a luat supranumele de Rurik și a încercat să se înroleze în Forțele terestre rusești, însă nu a fost acceptat. S-a reîntors în America de Sud, a aderat la gruparea teroristă FARC (Forțele Armate Revoluționare ale Columbiei).

În septembrie 2014 însă, după declanșarea conflictului separatist din Donbas, estul Ucrainei, Lusvaghi s-a alăturat pro-rușilor din așa zisă Republică a poporului din Luhansk. A intrat în Brigada Prizrak sau Brigada Fantomă, cunoscută atât ca grup paramilitar, cât și ca organizație politică socialistă, la care au aderat mulți mercenari străini din Spania, Franța, Germania, SUA, UK sau Brazilia, precum Rafael Lusvarghi.

Che guevaristul Rafel Lusvarghi lupta împotriva liberalismului, a NATO, SUA și UE. Și a luat drept nom de guerre ”Cachaca”, numele unui băuturi spirtoase făcute din trestie de zahăr.

A devenit rapid șeful propriei unități de luptă cunoscute ca Forța vikingă. În aprilie 2015, a fost rănit în luptele pentru aeroportul din Donețk.

În octombrie 2016, brazilianul a fost prins de SBU, serviciul secret ucrainean pe aeroportul Boryspil din Kiev. Apoi, în ianuarie 2017, Lusvarghi a fost condamnat la 13 ani de detenție pentru terorism și apartenență la o grupare paramilitară, însă, în august același an, sentința a fost casată pentru că s-ar fi bazat pe mărturisirea lui, luată sub tortură.

Având pașaportul reținut, brazilianul nu a părăsit Ucraina și a fost decoperit în mai 2018 într-o mânăstire din Kiev, ca urmare a unei investigații de presă a redacției Europa Liberă. A fost prins apoi de două grupări de extremă dreapta naționaliste ucrainene, Batalionul Azov și C14, luat pe sus și lăsat la ușa SBU. Întreaga operațiune a extremiștilor de dreapta a fost transmisă live, pe Facebook.

În mai 2019, Rafael Marques Lusvarghi a fost condamnat din nou la 13 ani de detenție pentru terorism și apartanență la o grupare paramilitară.

Pe 29 decembrie 2019, a fost eliberat și cedat de Ucraina separatiștilor pro-ruși, în cadrul schimbului de prizonieri.

Eliberarea acestor figuri sinistre care au luptat în conflictul din Donbas și au ucis ucraineni a stârnit revoltă în țara vecină, în ciuda gradului ridicat de încredere în noul președinte Volodimir Zelensky. Fostul actor de comedie devenit președintele Ucrainiei a promis că va readuce pacea în estul țării și va înceta conflictul care a condus la peste 13.000 de morți în 5 ani de război. Este singurul război activ de pe teritoriul geografic al Europei. Zelensky negociază cu Putin în cadrul formatului Normandia, sub arbitrajul Franței și Germaniei. Scopul lui Zelensky este ca Ucraina să redobândească controlul frontierei de est.

Insistența cu care Rusia a solicitat eliberarea unor ofițeri ucraineni din fosta Berkut (potrivit unor surse judiciare citate de Kyivpost.com), care au tras în manifestanții de la Euromaidan, și a altor figuri precum Rafael Lusvarghi a condus la întărirea suspiciunilor că Rusia lui Putin se află în spatele separatiștilor din Donbas.

„De ce (președintele rus Vladimir) Putin și-a dorit opt ucigași ucraineni?”, se întreba pe Twitter, pe 29 decembrie 2019, Anders Aslund, senior felow al Atlantic Council, potrivit kyivpost.com.

„Două alternative: vrea ca ei să continue să ucidă pentru el în Rusia sau în străinătate. (Sau) Kremlinul a fost în spatele crimelor lor și vrea să crească moralul ucigașilor săi. Ambele răspunsuri sunt perfect compatibile”, a scris Aslund.

Michael Carpenter, fost asistent al șefului Pentagonului, a exprimat o părere similară.

„Mă bucur că a avut loc schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina”, a scris el pe Twitter pe 31 decembrie. „Este o veste bună. Dar întrebați-vă: de ce ar vrea Rusia să primească polițiști ucraineni care au împușcat și ucis protestatarii ucraineni în 2014, dacă acești polițiști nu au făcut parte din echipa Kremlinului? ”

Sursa: Kyivpost.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. @Anders Aslund & Michael Carpenter & co

    Ba’ băieți, ori exagerați cu pateticul vostru „political correctness” hipsteresc, ori sunteți niște virgine naive. Sau și mai rău, un mix între cele două.
    Sunteți la fel de ticăloși ca rușii din simplul fapt că purtați mănuși când vorbiți despre o mână de nenorociți, ce nu merită pic de respect. Și nu sunteți singurii. Dar deh, când interesele politice, influența și banii primează, greu de crezut că veți da dovadă de coloană vertebrală. Nimic nou sub soare, același lucru se întâmpla și acum sute de ani, dar sub alta formă.

    • Ce dracu a fost hipsteresc in ce a descris articolul?! Ti e ciuda ca nu i au luat apărarea si aluia sau ce? Sincer, nu am nimic hipsteresc in mine(fumez – TUTUN -, beau, ascult punk de pogo, mananc ca porcu’, ma cam doare in cur de mediu si de cutume sociale – nu o sa ma vezi niciodată mergând cu un chiștoc in mana daca nu am cos de gunoi, il arunc fara sa clipesc), dar, din avion ii prefer pe hipsteri si nu pe bășinoșii naționaliști retrograzi, putinisti și trumpisti împuțiți! La gunoi!

  2. Pare ilustrarea proverbului prost sa fii noroc sa ai, băiatul ăla, Cachaca. Un fel de a lu’ Țuiculiță, după nom-de-guerre. Păi sa te prindă de atâtea ori inamicul nu e dovadă de mare talent războinic; măcar pe nea Ernesto l-au alergat ceva până l-au găbjit. La tulburarile narcisiste de felul ăsta vrei mereu să fii centrul atenției. Doar că într-o zi ‘Atenție’ o să-l cheme pe Sniperu’ în centrul lunetei căruia se va afla cachaca cel neînfricat…